Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ISIS dorește să provoace un val de migrație în Europa

Ziarul de Vrancea
26 apr 2018 1275 vizualizări

Comandanții ISIS care părăsesc Siria colaborează cu grupări extremiste din Africa pentru a instiga și a se infiltra într-un nou val de migrație în Europa, a declarat David Beasly, șeful Programului de Alimentație Globală al ONU

. Beasley, un fost guvernator republican din Carolina de Sud, a declarat că Europa trebuie fie conștientă de strategia extremiștilor din regiunea Sahel din Africa.

Cei nevoiți să părăsească Siria se unesc cu grupările teroriste locale pentru a se folosi de lipsa de hrană pentru a recruta și a trimite milioane de africani în Europa, a adăugat el.

Vorbind în timpul unei vizite la Bruxelles cu ocazia unui summit de două zile despre Siria, Beasley a declarat: „Vă veți confrunta cu ceva asemănător cu ce s-a întâmplat acum câțiva ani, doar că acum or să fie mai mulți membri ISIS și extremiști infiltrați”.

„Ei colaborează cu grupările extremiste precum Boko Haram sau al-Qaida pentru a-și împărți teritoriile și resursele și pentru a continua să infiltreze și destabilizeze în speranța că vor spori migrația către Europa acolo unde se pot infiltra și cauza haos”, a adăugat el.

„Dacă credeați că ați avut o problemă din cauza destabilizării unei țări ca Siria cu 20 de milioane de cetățeni, așteptați ca regiunea Sahel, cu peste 500 de milioane de cetățeni, să se destabilizeze mai departe. Iar acum trebuie să se trezească comunitatea europeană și internațională”, a afirmat Beasley.

În afara exploatării crizei de hrană din regiunea Sahel, Beasley a declarat că urmează o catastrofă la granița de sud a Siriei, acolo unde aproximativ 5,6 milioane de refugiați încearcă să supraviețuiască. „În interiorul Siriei mai avem nevoie de 310 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 4 milioane de persoane, din cele 6,5 milioane care duc lipsa hranei. Iar în acest stadiu, ajungem doar la trei milioane din cauza lipsei de resurselor”, a afirmat Beasely.

„În afara Siriei, în Turcia, Iordania, Liban și Egipt, avem nevoie de fonduri pentru perioada ianuarie – decembrie 2018 de 1,38 miliarde de dolari și momentan ne lipsesc 340 de milioane de dolari. Dacă nu se va schimba situația, va trebui să oprim furnizarea de hrană pentru 500.000 de persoane din Iordania în iunie”, a susținut el.

Liderul Iranului face apel la țările musulmane să se unească împotriva SUA

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut apel la țările musulmane să se alieze împotriva SUA, susținând că Teheranul nu va ceda niciodată în fața „intimidării”. „Națiunea iraniană a rezistat tentativelor de intimidare ale Americii și ale altor puteri arogante și vom continua să rezistăm... Toate țările musulmane ar trebui să fie solidare împotriva Americii și a altor dușmani”, a declarat el.

Khamenei l-a criticat pe Trump pentru că a declarat că unele țări din Orientul Mijlociu „nu ar rezista nici măcar o săptămână” fără protecția SUA. „Asemenea comentarii sunt umilitoare pentru musulmani... Din păcate, este un război regional aici între țările musulmane. Guvernele nelegitime ale unor țări musulmane se luptă cu alte țări”, a adăugat el.

Iranul și Arabia Saudită se află într-o competiție pentru supremația regională și sunt implicate în conflictele din Siria, Libia, Irak și Yemen.

Academia Suedeză ar putea să u atribuie premiul Nobel pentru literatură în 2018

 

Academia Suedeză, a cărei reputație a fost pătată de acuzații de viol și agresiune sexuală formulate împotriva soțului francez al unei poete care face parte din acest for de prestigiu, ar putea să nu mai decerneze premiul Nobel pentru literatură în 2018, a anunțat miercuri postul public de radio din Suedia (SR). "Discutăm despre această posibilitate. Vom comunica un verdict în curând", a declarat Anders Olsson, secretarul permanent interimar al Academiei Sudeze, o instituție ce a fost înființată în 1786.

 

Jurnaliștii de la SR afirmă că mai mulți membri ai academiei și ai comitetului Nobel au propus să amâne premiul Nobel pentru literatură din acest an și să atribuie două recompense în 2019. "Ținând cont de situația în care se află academia și din respect față de acest premiu, poate că ar fi de preferat să se amâne atribuirea sa cu un an", a declarat Peter Englund.

Contactat de agenția de presă TT, un alt academician suedez, Goran Malmqvist, a dezmințit informația și a dat asigurări că premiul va fi decernat și în 2018.

Peter Englund este unul dintre cei cinci academicieni - printre care se află și fostul secretar permanent Sara Danius - care au anunțat în ultimele săptămâni că renunță la calitatea de membru al Academiei Sudeze.

Actualul statut al instituției nu permite celor 18 membri ai săi, aleși pe viață, să demisioneze, însă ei pot lăsa vacantă funcția pe care o ocupă, așa cum au procedat în urmă cu câțiva ani două femei care fac parte din Academia Suedeză. În urma retragerilor recente, numărul academicienilor activi din cadrul instituției a ajuns la 11.

Or, statutul instituției impune prezența a cel puțin 12 membri activi. Regelui Suediei, patronul forului academic, îi revine sarcina de a modifica aceste regulamente, iar suveranul, potrivit presei naționale, s-ar fi declarat dispus să facă acest lucru.

Criza a început în noiembrie, în plină campanie #MeToo, atunci când cotidianul Dagens Nyheter a publicat mărturiile unui grup de 18 femei care au declarat că au fost agresate și hărțuite sexual de un francez, Jean-Claude Arnault, soțul academicienei Katarina Frostenson, care și-a anunțat apoi retragerea din academie.

Trump evocă trei-patru date posibile ale întâlnirii sale cu Kim Jong Un

Președintele american Donald Trump a evocat joi trei sau patru date posibile ale întâlnirii sale cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, prevăzută în săptămânile viitoare, și a confirmat că sunt avute în vedere cinci locuri, scrie AFP.

”Avem de luat o decizie, avem trei sau patru date”, a declarat Trump la Fox News, cu o zi înaintea unui summit istoric între cel mai puternic om de la Phenian și președintele sud-coreean Moon Jae-in la linia militară de demarcație care împarte peninsula.

Trump a sugerat că unele elemente ale acestei posibile întâlniri sunt în suspans, scrie CNN. ”S-ar putea să plec repede, cu respect, dar s-ar putea întâmpla. S-ar putea ca întâlnirea să nu aibă loc. Cine știe?”, a declarat șeful statului.la emisiunea "Fox and Friends", într-un apel telefonic de o jumătate de oră. Locatarul Casei Albe a apreciat în trecut că relațiile americano-nord-coreene sunt ”foarte, foarte urâte, știți, cu micul om-rachetă și cu butoanele”. Însă acum, a declarat el, ”ei vor să ne întâlnim”.

Un acord în vederea unui summit a avut loc în urma unei întâlniri cu Kim Jong Un, în Coreea de Nord, a directorului CIA Mike Pompeo, nominalizat la funcția de secretar de Stat.

Trump și-a exrimat speranța să publice în curând fotografii cu Pompeo și Kim. El a precizat că întâlnirea între cei doi nu a fost planificată, scrie Reuters. ”El nu urma să se întâlnească cu Kim Jong Un, dar a făcut-o. A aranjat când era acolo să se salute”, a declarat Trump. Iar Pompeo a discutat timp de peste o oră cu Kim, ”mai multe decât să se salute”, a declarat președintele american.

Coreea de Nord a dezvoltat rachete nucleare care pot să atingă teritoriul continental al Statelor Unite, intensificând tensiuni internaționale, iar Trump speră să-l convingă pe Kim să renunțe la ele.

O reuniune Trump-Kim ar fi prima între un președinte american și un lider nord-coreean. Președintele sud-coreean Moon Jae-in urmează să se întâlnească vineri cu Kim. Un reprezentant al casei Albe a declarat că Trump s-ar putea întâlni cu Moon înainte să se întâlnească cu Kim. Trump a declarat că se așteaptă să-l întâlnească pe Kim în mai sau iunie.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.