Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: ISIS a cucerit fosta fortăreață a lui ben Laden

Ziarul de Vrancea
16 iun 2017 1810 vizualizări

Liderul grupării teoriste ar fi fost ucis de ruși

Gruparea Statul Islamic (ISIS) a preluat controlul asupra Tora Bora, ultima fortăreață a lui Osama ben Laden, în estul Afganistanului, și a revendicat un atentat sinucigaș, comis joi seara la o moschee șiită de la Kabul soldat cu cel puțin patru morți. Liderul Al-Qaida s-a baricadat la Tora Bora cu scopul de a scăpa de americani după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Rețeaua de grote, deosebit de greu accesibilă, a făcut atunci obiectul unei dure bătălii și unor bombardamente intensive, în decembrie 2001, după care ben Laden a cucerit zonele tribale și s-a refugiat în Pakistan, unde a fost ucis într-un raid de către forțele speciale americane în mai 2011.

Această cucerire - extrem de simbolică - a Statului Islamic, care i-a dislocat pe talibani de acolo, a avut loc miercuri dimineața, potrivit unor surse locale concordante. Statul Islamic a revendicat de asemenea un atentat la Kabul, la o moschee, în care au fost uciși trei civili și un polițist și în care au fost rănite alte opt persoane. Rivalii lor talibani au condamnat atentatul, iar unul dintre purtătorii lor de cuvânt a subliniat că nu ar viza locuri de cult.

Anul trecut, un val de atacuri vizând șiiți afgani a fost revendicat de Statul Islamic, care-i consideră apostați. Capitala afgană a fost ținta unei serii de atacuri de la începutul Ramadanului, inclusiv a unui atentat devastator cu un camion-capcană, pe 31 mai, în cartierul diplomatic, soldat cu peste 150 de morți. Statul Islamic apare pe toate fronturile, iar un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat că Tora Bora le-a fost luată de Daech, acronimul arab al organizației jihadiste sunnite. ”Am încercat să rezistăm, dar am eșuat, iar șapte dintre mujahedinii noștri au căzut martiri în aceste lupte”. Potrivit purtătorului de cuvânt, luptele continuă. ”Împreună cu locuitorii, planificăm o operațiune în vederea recucerii Tora Bora”, a spus el.

”Talibanii au fugit”

Însă, potrivit unui reprezentant tribal din regiune, Juma Khan, "talibanii au fugit atunci când luptători Daech și-au lansat ofensiva”. ”Ne-au lăsat singuri cu femeile și copiii”, s-a plâns el, ”suntem sute de familii care am fugit atunci când a venit Daech”. În provincia Nangarhar, la frontiera cu Pakistanul, se află numeroși insurgenți talibani, dar și din Daech, care a transformat zona în poarta sa de intrare în Afganistan. Tora Bora se află la câteva zeci de kilometri de principala lor bază în estul afgan, districtul Achin, unde forțele americane staționate în Afganistan afirmă că îi urmăresc neîntrerupt din vara lui 2016.

Kremlinul nu confirmă uciderea liderului ISIS

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat vineri să comenteze anunțul potrivit căruia liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi ar fi fost ucis într-un raid al Rusiei, în timp ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că Moscova nu poate confirma 100% informația. Peskov a îndemnat reporterii să se adreseze Ministerului Apărării cu întrebările privind uciderea lui al-Baghdadi. El a precizat, însă, că președintele rus Vladimir Putin primește în mod regulat rapoarte și informații de la minister. Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că al-Baghdadi a fost ucis într-un atac aerian rus, la sfârșitul lui mai, împreună cu alți comandanți din cadrul grupării.

Ministerul rus a precizat că atacul aerian, care a avut loc pe 28 mai, a vizat o întâlnire la periferia de sud a orașului Rakka, la care participau 30 de comandanți și aproximativ 300 de combatanți. Armata rusă a mai precizat că atacul aerian a avut loc după ce lideri din cadrul Statului Islamic s-au adunat să discute despre retragerea de la Rakka, capitala de facto a ”califatului” proclamat de al-Baghdadi în 2014. Coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite nu poate să confirme informațiile.

În Berlin s-a deschis o moschee “liberală”

Cunoscuta avocată germană, scriitoare și activistă feministă Seyran Ates a deschis vineri o moschee la Berlin unde toți musulmanii - bărbați și femei, heterosexuali și homosexuali, sunniți și șiiți - vor avea posibilitatea să se roage împreună. Situată în cartierul Moabit din Berlin, Moscheea Rushd-Goethe, denumită după filosoful andaluz Ibn Rushd și poetul german Johann Wolfgang von Goethe, le va permite femeilor să se roage alături de bărbați, să aleagă dacă poartă sau nu vălul tradițional islamic și să predice ca imami.

Joerg Steinert, de la Federația lesbienelor și homosexualilor din Germania (LSVD), a afirmat că organizația va iniția un parteneriat cu moscheea, adăugând că Berlinul are nevoie de un ''islam luminat'', care să nu facă discriminări după identitatea sexuală. În 2009, Seyran Ates a ajuns ținta criticilor din partea unora din comunitatea musulmană din cauza publicării unei cărți intitulate ''Islamul are nevoie de o revoluție sexuală'', care susține că lumea islamică trebuie să treacă printr-un proces care să ducă la autodeterminare sexuală.

Cercetătorii au descoperit cum să încetinească metastaza

Cercetători de la Universitatea ”Johns Hopkins” au descoperit o metodă pentru a încetini apariția metastazei la bolnavii de cancer, printr-un amestec de medicamente testat pe șoareci, informează baltimoresun.com.

Studiul lor arată că cele două medicamente împotriva cancerului aprobate de Agenția medicamentelor din Statele Unite (FDA) pot încetini semnificativ metastaza. Cercetătorii au descoperit mecanismul biochimic care determină celulele canceroase să se desprindă de tumoarea principală și să se împrăștie în organism - un proces cunoscut drept metastază, care cauzează aproximativ 90% din decese în rândul bolnavilor de cancer.  ”O pacientă care suferă de cancer mamar nu cedează bolii doar pentru că are un nodul la sân. Ea cedează bolii din cauză că acesta se extinde către plămâni, ficat sau creier și devine de netratat”, a spus Hasini Jayatilaka. ”Prin studiile noastre am descoperit un cocktail de medicamente care ar putea împiedica răspândirea cancerului, fenomen pentru care în prezent nu există tratament”, a adăugat ea.

Studiul a fost publicat online pe 26 mai, în revista Nature Communications, iar următoarea etapă pentru echipa de cercetători este testarea eficienței medicamentelor la oameni. În mod obișnuit, cercetările cu privire la cancer și tratamentul bolii s-au concentrat pe reducerea tumorii primare prin intermediul chimioterapiei sau prin alte metode. Însă, potrivit echipei de cercetători, atacând procesul mortal al metastazei, ar supraviețui mai mulți pacienți.

Teleportarea cuantică bate un nou record de distanță

Fizicienii chinezi au bătut un nou record de teleportare cuantică, cu o distanță de 1.200 km față de 100 km în experimentul precedent, o etapă importantă spre o revoluție a telecomunicațiilor și a criptării informatice pe internet. Cercetarea publicată joi în revista americană Science se sprijină pe proprietățile lumii subatomice, descrise de Albert Einstein, în care particulele pot exista în două stări diferite simultan, ca niște gemeni.

Aceste particule, fotoni sau neutroni, aflate în stare cuantică de "inseparabilitate" (entanglement) se comportă ca o singură entitate chiar dacă ele sunt separate fizic. Cu ajutorul unei raze laser, echipa profesorului Jian-Wei Pan, din cadrul Universității Hefei din China, a emis perechi de fotoni "inseparabili cuantic" de pe un satelit de pe orbită.

Acești fotoni au fost separați și captați în două stații aflate la sol, la 1.200 km distanță, în munții din Tibet. Altitudinea ridicată a permis reducerea densității aerului prin care acești fotoni fragili s-au deplasat. Fizicienii au modificat polarizarea unei părți a fotonilor și au observat că "gemenii" lor situați la peste 1.200 km s-au modificat la fel în peste o mie de cazuri, adică mult mai frecvent decât ar putea fi explicat de pura întâmplare, confirmând astfel conservarea proprietăților lor cuantice pe o distanță mare.

Proprietățile cuantice oferă aplicații potențial importante, precum calculatoare dotate cu o capacitate și o rapiditate de calcul mult superioară celor mai puternice mașini de calcul actuale.

Echipe europene și americane propun instalarea de instrumente cuantice la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Unul dintre obiective este de a vedea dacă particulele își pot păstra proprietățile cuantice în lipsa gravitației.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.