Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Irak: Peste 300 de persoane, condamnate la moarte pentru apartenență la Statul Islamic

Ziarul de Vrancea
17 apr 2018 960 vizualizări

Peste 300 de persoane, între care aproximativ o sută de cetățeni străini, au fost condamnate la moarte în Irak și multe altele la închisoare pe viață pentru apartenență la gruparea jihadistă Statul islamic (IS), a declarat ieri o sursă judiciară irakiană, relatează AFP.

Două tribunale irakiene judecă dosare de terorism în Irak, unul la Tel Keif, lângă Mosul (nord) - fosta "capitală" irakiană a ''califatului'' autoproclamat al SI -, și celălalt la Bagdad, unde Curtea Penală Centrală se ocupă în special de cazurile în care sunt implicați cetățeni străini și femei. Din ianuarie, la Bagdad, 97 de cetățeni străini au fost condamnați la moarte, 185 la închisoare pe viață, 15 la trei ani de închisoare și o altă persoană la un an în închisoare, potrivit unei surse judiciare. Majoritatea condamnaților sunt cetățeni turci sau din foste republici ale Uniunii Sovietice. O femeie din Germania a fost condamnată la moarte, în timp ce o franțuzoaică a fost condamnată marți la închisoare pe viață. La Tel Keif, ''815 de persoane au fost judecate: 212 condamnări la moarte și 150 de pedepse cu închisoarea pe viață au fost pronunțate'', a anunțat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului suprem al magistraturii, judecătorul Abdel Sattar Bayraqdar. În opinia lui, marea majoritate a acestor persoane aparțin SI. "S-a dovedit în cursul audierilor publice desfășurate în conformitate cu legea și în timpul cărora au fost garantate drepturile condamnaților că aceștia au comis acțiuni criminale", a explicat el. În plus, "341 de persoane au fost condamnate la închisoare, iar 112 au fost eliberate după ce nu au fost găsite vinovate", a precizat judecătorul. Luni, Ministerul Justiției a anunțat că 11 condamnați pentru ''terorism'' au fost spânzurați în Irak, a patra țară din lume în care au loc cele mai multe execuții, potrivit organizației internaționale pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW). "Aceste execuții survin după procese marcate de încălcări ale procedurii, în special condamnări bazate exclusiv pe mărturii obținute uneori sub tortură", a declarat Belkis Wille, cercetătoare din cadrul HRW. "Gestionarea incorectă a proceselor unor membri ai SI nu numai că privează victimele de un proces just, dar prezintă și riscul de a trimite la moarte irakieni nevinovați'', a adăugat ea.

Ploaia de diamante din Sudan, provocată de o planetă dispărută

Un asteroid care s-a dezintegrat parțial în atmosfera Terrei în 2008, provocând prăbușirea pe sol a unor fragmente ce conțineau diamante, în Sudan, provenea din embrionul unei planete dispărute a Sistemului Solar, au anunțat marți oamenii de știință, relatează AFP. Acea "protoplanetă", de mărimea lui Marte sau a lui Mercur, s-a format în primii 10 milioane de ani de viață ai Sistemului Solar, înainte de a fi distrusă în urma coliziunilor cu alte corpuri cerești telurice, potrivit cercetătorilor europeni. Asteroidul, denumit 2008 TC3 sau Almahata Sitta, avea mărimea unui automobil. El a fost reperat de astronomi cu câteva ore înainte de coliziunea cu Terra în octombrie 2008, fapt ce a permis oamenilor de știință să îi observe prăbușirea pe planeta noastră. Utilizând o tehnică de microscopie electronică, cercetătorii au studiat compoziția diamantelor conținute în fragmentele telurice care s-au dispersat deasupra deșertului Nubian (nordul Sudanului) după explozia asteroidului. Ei au ajuns la concluzia că aceste pietre prețioase s-au format la presiuni ridicate (peste 20 de Gigapascali), indicând faptul că acea protoplanetă ar fi trebuit să aibă o mărime cuprinsă între cea a lui Marte și cea a lui Mercur. Marte (rază de 3.390 de kilometri) și Mercur (rază de 2.240 de kilometri) sunt cele mai mici planete din Sistemul Solar, care s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Aceste analize "aduc o dovadă convingătoare" a faptului că asteroidul provine dintr-o "planetă dispărută", care a fost distrusă apoi de coliziuni cu alte corpuri cerești, au subliniat autorii studiului publicat în Nature Communications. Descoperirea întărește teoria potrivit căreia planetele actuale ale Sistemului Solar s-au format din rămășițele câtorva zeci de protoplanete de talie mare, au adăugat oamenii de știință.

 

Rusia: Răspunsul nostru la sancțiunile americane va fi țintit și dureros

 

Valentina Matvjenko, președinta camerei superioare a Parlamentului din Rusia, a declarat miercuri că răspunsul Moscovei pentru sancțiunile americane va fi unul țintit și dureros, conform agențiilor ruse, scrie Reuters. "Nimeni n-ar trebui să aibă vreo iluzie. Răspunsul Rusiei la sancțiuni, contra-sancțiunile noastre, va fi unul precis și dureros pentru țările care au impus aceste sancțiuni Rusiei”, a declarat ea. "Sancțiunile reprezintă o sabie cu două tăișuri și cei care le-au impus ar trebui să înțeleagă că sancțiunile împotriva țărilor, în special împotriva țărilor ca Rusia, vin cu riscul unor consecințe serioase pentru cei care le impun”, a adăugat Matvjenko. SUA au adăugat luna aceasta pe lista celor vizați de sancțiuni câțiva oficiali și firme din Rusia drept răspuns la activitățile "nepotrivite” ale Moscovei. Rusia susține că aceste sancțiuni sunt ilegale. Parlamentarii din camera inferioară au redactat noi legi care oferă guvernului autoritatea de a interzice sau restricționa importul de bunuri și servicii din SUA, precum medicamente, echipamente de software și motoare de rachetă. Totuși, Kremlinul nu a specificat până în acest moment dacă susține aceste măsuri.

Primul film proiectat în Arabia Saudită după o interdicție de 35 de ani

 

 

Filmul american "Black Panther" a fost prima producție proiectată ieri în Arabia Saudită, după o interdicție de 35 de ani, relatează AFP. Regatul ultraconservator, care s-a angajat într-o serie de reforme, a pus capăt anului trecut perioadei de 35 de ani de interdicție în săli de cinema. Gigantul american AMC Entertainment a obținut prima licență pentru a exploata sălile de cinema din Arabia Saudită. Autoritățile au anunțat mai întâi că prima sală de cinema se va deschide miercuri, însă responsabili apropiați guvernului și publicațiilor locale au precizat că este vorba doar despre o proiecție-test, care va avea loc în noul cinematograf din cartierul financiar "Regele Abdallah" din Riad, și că sălile pentru public se vor deschide în luna mai. "Va fi prima proiecție dintr-o serie de teste, la care vor participa specialiști din industrie, care vor fi organizate (...) odată cu ultimele pregătiri în vederea deschiderii pentru publicul larg", a transmis Centrul internațional de comunicare al Ministerului Informației. Directorul general al AMC Entertainment, Adam Aron, va asista la proiecție. AMC Entertainment, cea mai mare rețea de cinematografe din America, a semnat în decembrie un acord de intenție cu Fondul suveran saudit pentru construirea și exploatarea de cinematografe în regat.  Potrivit mass-media saudite, compania ar urma să deschidă 40 de cinematografe în 15 orașe ale țării în curs de cinci ani.  Distribuitorii au considerat mult timp regatul drept ultima piață de masă rămasă neexploatată din Orientul Mijlociu, cu peste 30 de milioane de locuitori, dintre care majoritatea sub 25 de ani. Anularea interdicției cinematografelor se înscrie în politica de deschidere a regatului pe plan internațional, inițiată în ultimele luni de prințul moștenitor Mohammed ben Salmane, în ciuda opoziției miilor de conservatori religioși.

 

Președintele Ugandei vrea să interzică sexul oral

Președintele Ugandei a anunțat că vrea să le interzică propriilor cetățeni să practice sexul oral, motivând că "gura este pentru mâncat". Președintele Yoweri Museveni i-a acuzat pe străini că încearcă să-i convingă pe ugandezi să practice sexul oral. Oficialul a emis un "avertisment public" pe această temă, notează publicația Britanică Daily Mail. "Dați-mi voie să profit de această ocazie pentru a avertiza cetățenii în mod public despre practicile greșite în care sunt implicați și pe care le promovează unii străini. Una dintre aceste practici este sexul oral. Gura este pentru mâncat, nu pentru sex. Președintele Museveni a semnat în 2014 o lege împotriva homosexualității, prin care relațiile sexuale între persoane de același sex au fost interzise. Pedeapsa pentru homosexualitate în Uganda poate ajunge la închisoare pe viață. Legea incriminează și tăinuirea practicilor homosexuale de către terțe persoane.În 2014, când a semnat legea împotriva homosexualității, președintele Ugandei a afirmat că sexul oral poate cauza paraziți intestinali. "Atunci când pui gura acolo poți să te alegi cu viermi care îți intră în stomac, pentru că aceasta este adresa greșită", a afirmat Museveni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.