Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Inundațiile din Japonia au luat cel puțin o sută de vieți

Ziarul de Vrancea
9 iul 2018 1231 vizualizări

Este vorba despre una dintre cele mai grave catastrofe de acest tip înregistrate în ultimii ani în statul nipon, sinistre comparabile mai fiind produse doar de taifunuri

Bilanțul provizoriu al ploilor torențiale care s-au abătut în ultimele zile asupra regiunii de vest a Japoniei a urcat la 100 de morți, a anunțat ieri dimineață purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon. Agenții de intervenție încearcă să găsească numeroasele persoane date dispărute, însă căutările lor sunt îngreunate de faptul că multe cartiere din orașele inundate au fost acoperite complet de noroi și dărâmături.

Din totalul provizoriu de 100 de victime, 87 au fost declarate decedate și 13 în stare de stop cardio-respirator (expresie care indică faptul că actul de deces nu a fost încă semnat până la ora transmiterii acestor informații), a anunțat ieri purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, într-o conferință de presă.

În orașul Kumano, cunoscut pentru pensulele sale de machiaj, apreciate de cele mai mari actrițe din lume, uriașe alunecări de teren au distrus numeroase case, care au fost transformate în grămezi de lemn și moloz, au constatat jurnaliștii de la AFP.

O mie de oameni izolați

Soarele și-a făcut apariția ieri în Japonia, apele încep să se retragă și noroiul începe să se usuce. Echipați cu instrumente de șantier, de la lopeți și până la drujbe, agenții de salvare caută 12 rezidenți din acest oraș, care au fost dați dispăruți. În toate regiunile afectate, întorcându-se la casele lor după încetarea ploilor, japonezii au început să înțeleagă cu adevărat amploarea dezastrului, prin intermediul unor scene dezolante: cartiere întregi sunt inundate, casele au fost devastate, automobile și podurile sunt avariate, iar alunecările de teren au avut o dimensiune gigantică.

Șapte persoane au fost găsite decedate luni dimineață în orașul Kurashiki din provincia Okayama, a raportat agenția de presă Kyodo News.

Orașul Kurashiki a fost unul dintre cele mai afectate, peste 1.000 de rezidenți rămânând temporar izolați - inclusiv pe acoperișurile clădirilor inundate de viiturile formate în urma fisurării unor diguri construite pe malurile unui râu din apropiere.

În prefectura Hiroshima, afectată de alunecări de teren, 39 de persoane au fost confirmate decedate și alte 40 sunt în continuare date dispărute, a raportat postul național de televiziune NHK.

Este vorba despre una dintre cele mai grave catastrofe de acest tip înregistrate în ultimii ani în Japonia, unde numărul victimelor l-a depășit pe cel înregistrat în urma alunecărilor de teren din Hiroshima, în 2014, când 74 de oameni au murit.

Sinistre comparabile (cu peste 100 de victime) au fost produse de două taifunuri în august-septembrie 2011. Starea de alertă maximală a fost ridicată duminică în Japonia, însă avize de niveluri inferioare au fost mențiune în regiunile afectate de inundații.

În total, 54.000 de agenți de intervenție, inclusiv soldați și polițiști, au fost mobilizați pentru a participa la misiunile de salvare și de căutare a persoanelor captive, accidentate sau decedate, a precizat purtătorul de cuvânt Yoshihide Suga, duminică, într-o conferință de presă.

Inteligența artificială depistează mai corect și mai rapid tumorile decât medicii

O competiție între o echipă de doctori și un sistem de inteligență artificială pentru depistarea și diagnosticarea corectă a tumorilor s-a încheiat cu victoria clară a AI-ului. O echipă formată din specialiști de top a concurat împotriva unui sistem de inteligență artificială în cadrul unui concurs organizat în China, pentru vedea la ce nivel se află AI-ul în ceea ce privește depistarea cancerului. AI-ul se numește BioMind și a fost creat de divizia de inteligență artificială a Centrului Pentru Cercetarea Bolilor Neurologice din cadrul spitalului Tiantan din Beijing.

Competiția a arătat că nivelul de acuratețe în diagnosticarea cancerului pe creier a fost mult mai bun în cazul AI-ului decât al echipei medicale. Dacă specialiștii umani au identificat corect tumorile în 66% din cazuri, procentul a fost de 87% în cazul AI-ului. De asemenea, BioMind s-a dovedit și mai rapid. Acesta a avut nevoie de 15 minute pentru procesarea celor 225 de cazuri, în vreme ce medicilor le-au fost necesare 30 de minute.

Sistemul de inteligență artificială chinez s-a specializat în depistarea tumorilor după ce ani la rând a primit spre învățare mecanică imagistica de specialitate a spitalului Tiantan, de un unde a învățat să deosebească tumora de celulele sănătoase. Cercetătorii care au creat AI-ul spun că scopul acestuia este acela de a ajuta medicii, nu de a-i înlocui. Iar concursul a fost organizat pentru ca doctorii să vadă cât de puternică și de utilă poate fi inteligența artificială în medicină.

BioMind este încă în primele faze ale dezvoltării, însă rezultatele de până acum sunt încurajatoare nu doar pentru China, ci pentru medicină în general.

Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu va ceda în fața presiunilor UE

Polonia nu va ceda în fața presiunilor Uniunii Europene și își va menține controversatele reforme din sistemul judiciar, a afirmat luni liderul partidului naționalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski.

Aceste reforme, criticate de Bruxelles dar și de organizațiile de apărare a drepturilor omului, sunt "cruciale" pentru a stopa corupția și pentru a pune capăt perioadei comuniste, a pledat Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție (PiS), într-un interviu pentru săptămânalul pro-guvernamental Sieci.

Guvernul polonez este vizat de o procedură inedită declanșată de executivul european pentru un ansamblu de reforme care, potrivit Bruxellesului, amenință de manieră "sistemică" statul de drept în Polonia, oferind guvernului controlul asupra justiției. Declarațiile lui Kaczynski intervin la mai puțin de o săptămână după intrarea în vigoare a celei mai recente reforme, care reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.

Această reformă afectează 27 de magistrați ai Curții Supreme, respectiv mai mult de o treime din total. Șefa celei mai înalte instanțe, Malgorzata Gersdorf, ea însăși în vârstă de 65 de ani, a calificat măsura drept o "epurare" și a refuzat să renunțe la funcție, invocând dreptul constituțional de a rămâne pe post până la finalizarea mandatului său de 6 ani, în 2020. Constituția poloneză "nu reglementează circumstanțele în virtutea cărora mandatul unui președinte al Curții Supreme poate fi întrerupt", a contraargumentat Kaczynski. "Este un mandat de șase ani, dar dacă o persoană iese la pensie în această perioada, ea nu poate fi în același timp pensionar și judecător", a adăugat el.

Marea Britanie: Boris Johnson a demisionat din funcția de ministru de Externe

Boris Johnson și-a dat demisia din funcția de ministru de Externe al Marii Britanii, devenind astfel al treilea ministru în ultimele 24 de ore care părăsește guvernul pentru a nu susține planul prim-ministrului Theresa May privind Brexitul, scrie The Guardian. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „În această după-amiază, prim-ministrul a acceptat demisia lui Boris Johnson din funcția de ministru de Externe. Va fi anunțat în curând înlocuitorul său. Prim-ministrul îi mulțumește lui Boris pentru munca depusă”. Demisia sa vine la câteva ore după cea ministrului pentru Brexit, David Davis și a adjunctului său, Steve Baker. David Davis, un eurosceptic convins, în vârstă de 69 de ani, a demisionat duminică după o reuniune a lui May cu miniștrii săi care a condus la anunțul unui acord asupra voinței de a păstra o relație comercială strânsă cu UE. Johnson a fost reprezentantul campaniei pro-Brexit, Vote Leave, iar demisia sa va accentua criza din jurul lui May și crește șansele unei moțiuni de cenzură.

Cel puțin 24 de morți în urma derarierii unui tren în Turcia

Douăzeci și patru de persoane au murit duminică în deraierea unui tren de pasageri, în regiunea Tekirdag, în nord-vestul Turciei, potrivit unui nou bilanț anunțat ieri de către vicepremierul turc Recep Akdag.

Un bilanț anterior, prezentat de Ministerul Sănătății, anunța zece morți și 73 de răniți. Operațiunile de căutare au fost încheiate luni dimineața, în trenul accidentat, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu, care l-a citat pe Akdag. Trenul transporta aproximativ 360 de persoane de la Kapikule, la frontiera cu Bulgaria, către Istanbul.

Șase vagoane au deraiat, în apropiere de satul Sarilar, în nord-vestul Turciei.

Thailanda: Încă patru copii, salvați din grota Tham Luang

Alți patru băieți au fost scoși ieri din grota inundată parțial, în nordul Thailandei, în care un grup de 12 adolescenți și antrenorul lor de fotbal au fost blocați de la 23 iunie, a anunțat armata thailandeză.

Ploi puternice s-au abătut în noaptea de duminică spre luni asupra gotei Tham Luang, situată în provincia Chiang Rai, sporind pericolul în acest ”război împotriva apei și timpului” în vederea salvării băieților din echipa de forbal ”Mistreții sălbatici”.

Britanica expusă la Noviciok a murit

Femeia care a fost expusă la Noviciok in Wiltshire a murit duminică seară, poliția declanșând o anchetă pentru crimă, anunță BBC. Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a murit la spital, starea sa find critică din 30 iunie. Starea lui Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, care a fost și el expus neurotoxinei în Amesbury, rămâne critică, el aflându-se în spital. Premierul britanic Theresa May s-a declarat șocată de deces, care are loc după otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia,  Yulia, în Salisbury.

Ofițerul anti-terorism al Scotland Yard, Neil Basu, a declarat ieri că detectivii britanici nu pot spune dacă contaminarea celor doi britanici cu substanța Noviciok are legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia. "Aceste evenimente oribile ne-au întărit determinarea și vom lucra pentru a-i identifica pe cei responsabili de acest act barbar, revoltător și iresponsabil”, a declarat Basu. "Nu putem ști la această oră dacă neurotoxina folosită în acest incident are legătură cu atacul asupra lui Serghei și Yulia Skripal”, a adăugat el.

Kremlinul a apreciat ieri că ar fi ”absurd” ca Rusia să fie acuzată de moartea britanicei contaminate cu Noviciok, la patru luni după criza diplomatică între cele două țări, declanșată de otrăvirea fostului spion rus și a fiicei sale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.