Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Înfrângeri usturătoare pentru Trump în fiefuri republicane

Ziarul de Vrancea
4 nov 2019 2282 vizualizări

Candidații președintelui american au pierdut alegerile în Kentucky și Virginia, state controlate de decenii bune de conservatori

Candidați republicani au suferit înfrângeri stânjenitoare pentru Donald Trump - care s-a implicat personal în campanii electorale locale în care a îndemnat să se blocheze drumul democraților “radicali” -, cu un an înaintea alegerilor prezidențiale americane. Într-o țară foarte împărțită, aceste scrutine erau așteptate ca un test revelator al popularității lui Donald Trump - doar al patrulea președinte din istoria americană amenințat de o procedură de destituire, din cauza scandalului ucrainean. Ironizând frenezia mediatică, omul de afaceri prevestea acest lucru luni seara, îndemnându-și susținătoriii din statul conservator Kentucky să se ducă la vot, “pentru că, dacă pierdem, asta transmite un mesaj rău, nu puteți să lăsați să mi se întâmple asta”, tuna el în fața a aproximativ 20.000 de persoane. Douăzeci și patru de ore mai târziu, candidatul democrat i-a smuls victoria guvernatorului republican în exercițiu. Diferența de voturi este foarte mică, iar republicanul Matt Bevin (foto – alături de Trump) nu și-a recunoscut înfrângerea, în pofida declarațiilor în acest sens ale autorităților. Chiar și așa, victoria democratului Andy Beshear în acest stat în care Donald Trump a obținut o victorie zdrobitoare, cu un avans de 30 de puncte procentuale împotriva rivalei sale democrate Hillary Clinton, în 2016, provoacă o undă de șoc. Locatarul Casei Albe a reacționat afirmând că Bevin a “câștigat cel puțin 15 puncte în aceste ultime zile”. “Dar poate că nu suficiente (Presa falsă va da mereu vina pe Trump!)”, a scris el pe Twitter. Democratul a fost susținut în Kentucky mai degrabă de o puternică mobilizare la periferie decât în marile orașe, o dinamică ce ar putea conta în alegerile prezidențiale din 2020.

“Să-l facă să tremure”

În paralel, democrații au reluat controlul - pentru prima oară în ultimii 25 de ani - în ambele Camere ale Adunării din Virginia. Ei dețin deja postul de guvernator și obțin, astfel, toate pârghiile mari ale puterii în acest stat, în urma unei campanii marcate de dezbaterea pe tema armelor de foc. “Această victorie istorică ar trebui să-l facă să tremure pe Donald Trump și pe toți republicanii”, a declarat președintele Partidului Democrat Tom Perez. “Democrații candidează în toate alegerile și în toate statele făcând campanie în baza valorilor noastre și canalizând o energie inedită până în cabina de vot. Așa am câștigat în această (marți) seara, așa îl vom bate pe Trump într-un an”, a adăugat el. În Mississippi, candidatul republican Tate Reeves părea pe cale să obțină postul de guvernator, în fața unui democrat de centru, procurorul statului, Jim Hood, care respinge avortul și este în favoarea armelot de foc. Donald Trump s-a dus să-l susțină în acest stat conservator, în care a obținut o victorie cu un avans de 18 puncte procentuale în 2016. “Mitingul nostru, vineri seara, a crescut cifrele de la un scor egal la o mare victorie”, a scris marți seara târziu pe Twitter Trump.

Mormoni americani masacrați în Mexic, uciși din greșeală?

Nouă cetățeni americani, trei femei și șase copii, dintr-o comunitate mormonă, au fost uciși într-un atac armat în Mexic. Sunt victimele cartelurilor drogului, spun autoritățile. Însă anchetatorii presupun că toți acești oameni - care nu aveau nimic de-a face cu traficanții, au fost omorâți ... din greșeală. Atacatorii le-ar fi confundat identitatea. Deocamdată poliția mexicană a arestat un singur suspect. Victimele erau membri ai unei familii extinse, dintr-o comunitate mormonă, cu rădăcini în Statele Unite - dar stabilită în Mexic acum câteva decenii. Aveau dubla cetățenie americană și mexicană. Un grup de trei mame și cei 14 copii ai lor porniseră, într-un convoi de mașini, din localitatea Bavispe, în statul Sonora spre statul vecin Chihuahua. Unii plecaseră spre o nuntă, alții mergeau mai departe, spre Arizona, spun rudele din America. S-au hotărât să călătorească împreună din rațiuni de securitate. Însă, tocmai acest mod de deplasare le-a fost fatal. Confundând probabil identitatea celor aflați în mașini, un grup de indivizi înarmați au atacat convoiul. Nouă oameni au fost uciși. Un vehicul carbonizat a fost găsit ulterior pe marginea drumului, cu rămășițele unora dintre victime. Alți membri ai familiei au fost împușcați, se pare, când încercau să fugă. Dar, unii dintre copii au reușit să scape și au cerut ajutor. Alții au fost cumva ascunși de mamele lor, înainte ca femeile să fie ucise. Statul Sonora din nordul Mexicului este disputat de două carteluri rivale ale drogurilor, unul dintre acestea fiind legat de infamul cartel Sinaloa, al lui El Chapo, în prezent aflat într-o închisoare americană. Într-un mesaj pe Twitter, președintele Trump a descris victimele ca un grup de membri ai unei “familii minunate și prieteni”, “prinși între două vicioase carteluri ale drogurilor, care au tras unii asupra celorlalți”. Președintele Donald Trump a spus că ar fi timpul ca Mexicul să pornească un război cu cartelurile drogurilor, oferind asistența Statelor Unite. Dar președintele Mexicului a răspuns afirmând că apreciază oferta de ajutor, dar este o luptă pe care Mexicul trebuie să o poarte și să o câștige, Mexicul poartă responsabilitatea pentru aceste victime și trebuie să le facă dreptate.

AI-ul pune diagnosticuri la fel de bine ca medicii

Inteligența artificială a ajuns la același nivel de competență cu cadrele medicale atunci când vine vorba de stabilirea unui diagnostic pe baza analizelor imagistice. Un studiu realizat de Spitalul Universitar din Birmingham pentru a vedea la ce nivel se află în acest moment inteligența artificială raportată la competențele medicilor a ajuns la concluzia că AI-ul performează la fel de bine ca specialiștii. Cercetătorii au luat în considerare toate studiile realizate anterior cu analize imagistice pentru a evalua și compara performanța inteligenței artificiale. Este vorba de 14 studii realizate din 2012 până în prezent. Aceste studii folosesc un mare număr de analize etichetate cu afecțiunea stabilită de medici, pe care AI-ul este antrenat. Învățarea profundă, unul dintre subdomeniile învățării mecanice, ajută AI-ul să înțeleagă și să facă diferența între cazurile pe care le procesează. În cele 14 studii analizate acum, s-a constatat că AI-ul a depistat corect afecțiunile în 87% dintre cazuri. Procentul în cazul medicilor a fost de 86%. Cazurile în care nu a fost descoperită nicio afecțiune au fost catalogate corect de AI în 93% dintre cazuri. Cadrele medicale au făcut același lucru în 91% din situații. De menționat că, pentru acuratețea comparației, medicii au pus diagnosticul exclusiv pe baza analizelor imagistice, la fel ca AI-ul. În situațiile reale, cadrele medicale au de regulă acces și la alte informații în urma discuțiilor și vederii pacientului. Diagnosticarea cu ajutorul inteligenței artificiale nu este menită, cel puțin în viitorul apropiat, să înlocuiască cadrele medicale. Mai degrabă, aceasta poate fi folosită pentru a elibera resurse medicale ce pot fi folosite în alte situații și a ajuta medicii care se confruntă cu foarte multe cazuri.

Polonezii pot călători în SUA fără vize din 11 noiembrie

Polonia va intra în Programul Visa Waiver la 11 noiembrie, când este marcată Ziua Independenței Poloniei, a anunțat ieri președintele acestei țări, Andrzej Duda, într-o conferință de presă comună cu ambasadorul SUA la Praga, Georgette Mosbacher, relatează dpa. În luna septembrie, președintele american Donald Trump a anunțat că va acorda Poloniei acces la Programul Visa Waiver al Departamentului de Stat, care le permite cetățenilor din țările participante să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri până la 90 de zile fără viză. Polonia era unul dintre cele cinci state din Uniunea Europeană - alături de România, Bulgaria, Croația și Cipru - ai căror cetățeni încă au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul SUA. Aproximativ 10 milioane de polonezi trăiesc în SUA, reprezentând una dintre cele mai importante minorități etnice din această țară.

Un bărbat care a ucis cu cruzime o pisică, condamnat la 34 de luni de închisoare

Un malaezian care a ucis o pisică gestantă băgând-o într-un uscător a fost condamnat la 34 de luni de închisoare, potrivit agenției oficiale de știri Bernama. Faptele, care au avut loc într-o spălătorie din capitala malaeziană Kuala Lumpur, într-o seară din septembrie 2018 și au fost surprinse de o cameră de supraveghere, au declanșat furia publicului.“Sper că această sentință va servi drept lecție pentru acuzat și pentru public de a nu mai da dovadă de cruzime față de animale”, a declarat judecătorul Rasyihah Ghazali. Bărbatul în vârstă de 42 de ani, identificat ca K. Ganesh, a primit o pedeapsă cu închisoarea marți, după ce s-a recunoscut vinovat de încălcarea legislației privind bunăstarea animalelor. De asemenea, el a fost amendat cu 40.000 de ringgits (9.700 dolari americani), dar rămâne în libertate în așteptarea unui apel. Un prim vinovat, un șofer de taxi, a fost închis pentru doi ani din ianuarie în acest caz.Imaginile surprinse de camera spălătoriei au devenit virale pe rețelele de socializare din Malaezia. În ele, cei doi bărbați pot fi văzuți pornind uscătorul după ce au introdus în el jetoane și plecând. Carcasa animalului a fost găsită ulterior de o clientă care a informat poliția.

Peste 11.000 de oameni de știință declară o “urgență climatică”

Peste 11.000 de oameni de știință din 153 de țări au vorbit despre “o urgență climatică” care ar putea aduce “suferințe nespuse” dacă nu se iau măsuri urgente pentru conservarea biosferei, informează DPA. “Oamenii de știință au obligația morală de a avertiza clar umanitatea cu privire la o mare amenințare existențială”, au declarat semnatarii într-un articol apărut marți în revista Bioscience. “În pofida a 40 de ani de negocieri privind clima la nivel global, cu puține excepții, am făcut în general lucrurile ca de obicei și am eșuat în a aborda această problemă spinoasă”, a indicat Alianța oamenilor de știință, condusă William Ripple și Christopher Wolf de la Universitatea de Stat din Oregon. “Criza climatică a venit și se accelerează mai repede decât se așteptau cei mai mulți oameni de știință”, se declară în articol. Semnatarii acestuia sugerează șase pași pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice: înlocuirea combustibililor fosili cu energii regenerabile, cu emisii reduse de carbon; reducerea emisiilor unor poluanți precum metanul; protejarea ecosistemelor terestre; consumarea în principal de alimente pe bază de plante și de mai puține produse pe bază de animale; crearea unei economii fără carbon; și stabilizarea populației umane. Oamenii de știință susțin că se simt încurajați de “o recentă creștere a îngrijorării” cu privire la criza climatică, demonstrată de mișcarea FridaysForFuture, condusă de studenți, și de alte campanii la firul ierbii. “În calitate Alianță a oamenilor de știință din lumea întreagă, suntem pregătiți să ajutăm factorii de decizie să facă o tranziție echitabilă către un viitor sustenabil și echitabil”, conchide articolul, adăugând că umanitatea ar trebui “să acționeze pentru a susține viața pe planeta Pământ, singura noastră casă”.

Octombrie 2019, cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată

Octombrie 2019 a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în lume, a anunțat marți serviciul european Copernicus privind schimbările climatice, menționând că este a cincea lună consecutivă care a depășit sau s-a apropiat de un nivel record. Luna octombrie a acestui an a depășit cu 0,63 grade Celsius temperatura medie a perioadei de referință 1981-2000, mercurul termometrelor urcând cu doar 0,01 grade peste temperatura înregistrată în octombrie 2015, însă cu 1,2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, baza de referință a experților ONU pentru climă. “Este a cincea lună la rând care înregistrează un record sau se apropie de un record”, a afirmat serviciul Copernic într-un comunicat. Iunie 2019 a fost cea mai caldă lună iunie, iar luna iulie a atins recordul absolut fiind declarată cea mai caldă înregistrată pe Pământ de când se fac măsurători. August 2019 a fost a doua cea mai călduroasă de la începutul măsurătorilor, iar septembrie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată. Ultimii patru ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată pe planetă, iar, în august, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a estimat deja că anul 2019 se va clasa în top 5 al previziunilor, în conformitate cu impactul schimbărilor climatice prevăzute de oamenii de știință.

Primarul filmat la o orgie sexuală pe un iaht și-a dat demisia

Un fost campion olimpic ce abia a fost reales primar al unui oraș major din Ungaria a anunțat că va demisiona după implicarea într-un scandal sexual ce a afectat rezultatul Fidesz la alegerile locale de luna trecută, transmite Reuters. Zsolt Borkai, medaliat cu aur la gimnastică la Olimpiada din 1988 de la Seul, a demisionat luna trecută din Fidesz, pentru a limita efectele politice asupra partidului aflat la guvernare, după apariția în spațiul public a unui clip video în care apare făcând sex cu o tânără în ceea ce pare că era o orgie pe un iaht din Marea Adriatică. Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, se prezintă drept o redută a creștinătății și a valorilor familiei. Borkai și-a cerut scuze pentru acțiunile sale, afirmând că a făcut o greșeală. Într-o scrisoare publică, el spune că iubește Gyor și nu vrea ca acțiunile sale să afecteze dezvoltarea orașului. “Îmi asum consecințele și responsabilitatea”, scrie el în scrisoare, precizând că vineri își va da demisia din funcție. Borkai a susținut că a plătit pentru excursie și că acuzațiile la adresa lui, cu o singură excepție, sunt “o grămadă de minciuni”. El nu a negat că a făcut sex cu tânăra respectivă.

Donald Trump Jr. publică o carte în care-i cataloghează pe cei anti-Trump drept “isterici”

Donald Trump Jr., fiul mai mare al președintelui american și-a lansat o carte de 300 de pagini, “Isterici: cum se hrănesc progresiștii cu ură și vor să ne facă să tăcem”, “o carte pe care elitele de stânga nu vor să o citiți”, în care-i atacă virulent pe cei care sunt anti-Trump. Un amestec de genuri, între pamflet și memorii, cartea era marți, la lansare, pe poziția a patra ca vânzări pe Amazon. Cu o zi înainte, președintele american i-a îndemnat pe cei aproximativ 66,6 milioane de abonați pe Twitter să o “comande imediat”. Donald Trump Jr., în vârstă de 41 de ani, care a rămas la New York să gestioneze împreună cu fratele său Eric Trump afacerile tatălui lor, o dedică “jalnicilor”, referindu-se la exprimarea nefericită a lui Hillary Clinton care, în campania prezidențială din 2016, i-a etichetat astfel pe unii susținători ai lui Trump. Donald Trump Jr. a făcut din provocare un instrument de promovare.El a creat un site pe care utilizatorul poate expedia un exemplar al cărții sale “stângistului preferat”.Între țintele sugerate se află Hillary Clinton, Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, tinerele alese Alexandria Ocasio-Cortez și Ilhan Omar, transformate în țapi ispășitori ai conservatorilor sau senatorul republican Mitt Romney, foarte critic cu președintele.Între acuzați luați drept ținte în carte se află ținte obișnuite ale președintelui american, precum presa tradițională - catalogată drept “inamicul poporului” -, fostul vicepreședinte Joe Biden sau fostul procuror special Robert Mueller, “o marionetă bătrână”. Donald Trump Jr. povestește, de asemenea, despre vizitele sale, pe când era copil, la bunicii săi dinspre mamă, în Cehoslovacia, care l-au vaccinat împotriva “socialismului” revendicat de senatorul Bernie Sanders sau Alexandria Ocasio-Cortez.Intervievat la CBS, el a declarat că a dat dovadă de reținere. “Aș fi putut să întind coarda și mai mult și să deschis focul, dar n-am făcut-o”, a declarat el.

Trei miliarde de euro de la UE în 2020 pentru tinerii care vor să studieze în străinătate

Comisia Europeană a publicat solicitarea de propuneri pe anul 2020 pentru programul Erasmus^, iar bugetul estimat de peste 3 miliarde de euro, în creștere cu 12% față de cel din 2019. 2020 este ultimul an al actualului program al Uniunii Europene pentru mobilitate și cooperare în educație, formare, tineret și sport. Ca parte a solicitărilor de propuneri pentru anul 2020, Comisia va lansa un al doilea pilot pentru “Inițiativa privind Universitățile Europene”. Mai mult, UE își propune să creeze 35.000 de oportunități astfel încât studenții și personalul african să poată participa în program prin intermediul Alianței Africa-Europa pentru investiții și locuri de muncă durabile.

“Sunt foarte mulțumit că în 2020 Uniunea Europeană va investi peste 3 miliarde de euro în programul Erasmus^. Ne va permite să creăm mai multe oportunități pentru tinerii europeni să studieze sau să se pregătească în străinătate, permițându-le să învețe și să-și dezvolte o identitate europeană. În plus, ne va ajuta să promovăm Inițiativa privind Universitățile Europene, prin continuarea investiției noastre în spațiul educațional european. Sunt mândru să văd că instituțiile de învățământ superior formează noi alianțe puternice, deschizând calea pentru universitățile viitorului, care funcționează în beneficiul studenților, a personalului și a societății europene”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.

Soția lui Abu Bakr al-Baghdadi, arestată de Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erodgan a anunțat ieri că Turcia a arestat-o pe soția lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic (SI) mort într-o operațiune a unui comando american la sfârșitul lui octombrie. “Noi am prins-o pe soția sa - o spun azi pentru prima oară -, dar nu ne dăm mari în acest subiect”, a declarat într-un discurs, la Ankara, Recep Tayyip Erdogan. O soră a lui al-Baghdadi, “Rasmiya Awad, născută în 1954, a fost prinsă într-un raid împotriva unei tabere în apropiere de Azaz”, a anunțat marți un oficial turc de rang înalt. Ea era împreună cu soțul său, o cumnată și cinci copii, preciza el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.