Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: India: Creștinii europeni, mai intoleranți față de imigranți decât ateii

Ziarul de Vrancea
30 mai 2018 1082 vizualizări

Creștinii din Europa de Vest sunt mai puțin toleranți față de imigranți și non-creștini decât persoanele fără apartenență religioasă, se arată într-un studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew în 15 țări și publicat marți.

  1. Potrivit studiului, există o probabilitate mai mare ca persoanele de credință creștină - fie că merg sau nu la biserică - să exprime opinii negative față de musulmani, evrei și migranți în comparație cu vest-europenii care nu se declară de o anumită religie. Ei sunt de asemenea mai înclinați să considere superioare cultura și valorile țării lor. "În contrapondere, sunt mai mulți respondenții care au afirmat că imigranții sunt cinstiți și muncitori, decât cei care au o opinie contrară", au constatat autorii studiului. "Dar se conturează un model clar: atât creștinii care frecventează biserica cât și cei nepracticanți sunt mai înclinați decât persoanele fără apartenență religioasă din Vestul Europei să exprime opinii împotriva imigranților și a minorităților”“.

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj telefonic efectuat pe un eșantion de 24.599 de adulți selectați în mod aleatoriu în 15 țări: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Cercetătorii au comparat atitudinile respondenților care s-au declarat ei înșiși creștini practicanți, non-practicanți și fără apartenență religioasă, inclusiv atei și agnostici.

Italienii, “cam” antisemiți

Una dintre constatările cercetării a fost că europenii în ansamblu au "opinii mixte în legătură cu compatibilitatea Islamului cu valorile și cultura țărilor lor". Studiul a constatat de asemenea că este cel mai puțin probabil ca suedezii să exprime opinii anti-migranți și anti-minoritare, în timp ce italienii se situează la polul opus."Creșterea disconfortului față de multiculturalism este evidentă în societățile din vestul Europei", au constatat cercetătorii. Deși nou-veniții musulmani s-au aflat în centrul atenției electorale a candidaților extremei drepte care au dus campanii activiste pentru a închide frontierele Europei, studiul a analizat și atitudinile față de evrei în Europa de Vest.De exemplu, 36% dintre italieni, mai mult decât în orice altă țară, au fost de acord cu afirmația potrivit căreia "evreii exagerează mereu în legătură cu cât de mult au suferit" în timp ce 11% dintre suedezi și-au exprimat o opinie similară.

România, pe locul 54 între țările în care sărăcia și discriminarea de gen afectează copiii

România se clasează pe locul 54 între cele 175 de țări cuprinse în raportul organizației Salvați Copiii privind minorii afectați de sărăcie, conflicte și discriminare de gen. Țara noastră ocupă același loc cu Mauritius și Tonga, după Muntenegru și înaintea Armeniei. Comparativ cu anul trecut, în România, condițiile de trai pentru copii au fost îmbunătățite, la fel ca în majoritatea țărilor din America de Sud și Asia, dar și Statele Unite. Peste jumătate dintre copiii din întreaga lume, mai mult de 1,2 miliarde, sunt amenințați de sărăcie, conflicte și discriminare de gen, potrivit raportului organizației Salvați Copiii publicat miercuri. Între factorii care amenință copilăria se numără strămutarea generată de conflicte și violențe extreme, rata mortalității copiilor cu vârste sub 5 ani, rata căsătoriilor minorilor, a nașterilor în rândul adolescentelor, a abandonului școlar și malnutriția. Raportul clasează țările de la cele în care minorii sunt cel mai puțin afectați la statele în care cei trei factori le amenință copilăria cel mai mult. Singapore și Slovenia ocupă primul loc, cu Norvegia, Suedia și Finlanda, care completează topul cinci. Opt dintre ultimele zece țări sunt state vest și central africane, cu Nigeria pe ultimul loc, pentru al doilea an. Statele Unite ocupă locul 36, între Belarus și Rusia, mult în spatele unor state precum Marea Britanie și Canada. Studiul a concluzionat faptul că peste 1 miliard de copii trăiesc în țări sărace, 240 de milioane - în țări afectate de conflicte, și mai mult de 575 de milioane de fete trăiesc în țări în care favorizarea de gen este o problemă importantă.

Oamenii de știință au creat prima cornee artificială

Milioane de oameni care au orbit din cauza infectării corneei ar putea vedea din nou cu ajutorul corneei artificiale create de oamenii de știință prin printare 3D. Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au demonstrat o tehnică prin care corneea umană poate fi creată la o imprimantă 3D, tehnică care ar putea veni în ajutorul celor aflați pe listele de așteptare pentru transplant. Combinând celule stem de cornee cu colagen și alignat (un tip de zahăr folosit în medicină pentru regenerarea țesutului uman), a fost obținută o bio-cerneală pe baza căreia corneea umană este creată într-un proces care durează doar 10 minute. Pentru a ști ce formă trebuie să ia corneea printată, cercetătorii au avut nevoie mai întâi să creeze un tipar pe care l-au folosit pentru printare. Tiparul corneei a fost creat prin scanarea cu o cameră specială a ochiului unui voluntar.Noua procedură nu elimină complet nevoia de a se dona cornee, necesară în continuare pentru colectarea celulelor stem. Însă, în loc ca o cornee să fie înlocuită cu alta, pe baza unei cornee donate pot fi create 50 de cornee artificiale, folosind această tehnică. Corneea ajută ochiul să focalizeze și-l protejează împotriva prafului și bacteriilor. Fiind stratul cel mai expus al ochiului uman, corneea este și foarte vulnerabilă, putând fi rănită ușor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 5 milioane de oameni din întreaga lume sunt nevăzători ca urmare a infectării corneei. Singura soluție pentru ca aceștia să poată vedea din nou este transplantul de cornee. Până ca printarea corneei să devină un procedeu oficial vor mai trece, însă, câțiva ani, timp în care se vor realiza numeroase teste, inclusiv pe animale.

Danemarca interzice purtarea vălului islamic

Danemarca s-a alăturat mai multor țări europene care au interzis purtarea vălului islamic precum niqab-ul sau burka, decizie condamnată de organizațiile pentru drepturile omului, care consideră că adoptarea unei legi în acest sens nu era "nici necesară și nici potrivită”, scrie The Guardian. Parlamentarii danezi au aprobat cu 75 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" și 74 de abțineri legea prezentată de coaliția de guvernare de centru-dreapta. Guvernul susține că legea nu țintește o religie anume și nu interzice eșarfele, turbanele sau pălăria tradițională evreiască. Cei care încalcă legea care va intra în vigoare de la 1 august vor risca o amendă de 134 de euro. Austria, Franța și Belgia au legi similare. Gauri van Gulik, directorul pentru Europa al Amnesty International, a declarat: "Toate femeile ar trebui să fie libere să se îmbrace cum doresc și să poarte haine prin care își exprimă identitatea și credințele. Această interdicție va avea un impact negativ în special asupra femeilor musulmane care doresc să poarte burka sau niqab-ul. Dacă scopul acestei legi a fost să protejeze drepturile femeilor, atunci eșuează lamentabil. În schimb, legea incriminează femeile pentru felul în care se îmbracă și astfel încalcă libertățile pe care Danemarca susține că le protejează”.

Lavrov, primit de Kim Jong Un la Phenian, îl invită în vizită în Rusia

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a fost primit ieri, pentru prima oară, de liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cadrul unei vizite la Phenian, a anunțat Ministerul rus de Externe. Serghei Lavrov se află la Phenian la invitația omologului său nord-coreean Ri Yong Ho, care a efectuat la rândul său o vizită în Rusia în aprilie. ”Am evocat în detaliu situația internațională și în particular problemele care este necesar să fie soluționate pentru a se ajunge la o denuclearizare a peninsulei coreene prin crearea unui sistem stabil de pace și securitate”, a declarat Lavrov, după întâlnirea cu Ri Yong Ho. ”Ne confirmăm atașamentul față de cooperarea cea mai strânsă poibil cu Coreea de Nord, în numele reglării tuturor sarcinilor bilaterale și internaționale”, a adăugat ministerul. Șeful diplomației ruse l-a invitat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un în Rusia, potrivit Ministerului rus de externe. ”Veniți în Rusia, suntem foarte bucuroși să vă primim”, i-a spus Lavrov lui Kim Jon Un, citat într-un comunicat al ministerului. Vizita lui Lavrov are loc într-un context de efervescență diplomatică, odată cu apropierea summitului de la 12 iunie între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean, care pare repus pe șine, după ce a fost anulat săptămâna trecută de locatarul Casei Albe.

Justiția europeană: Dreptul de vizitare a copilului după divorț îi privește și pe bunicii minorului

Dreptul de vizitare, în general evocat de părinții care doresc să-și poată vedea copilul a cărui custodie nu o mai dețin după divorț, îi privește de asemenea pe bunicii minorului, a stabilit joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE, cu sediul la Luxemburg), transmite AFP.CJUE a fost sesizată de justiția bulgară cu privire la cazul bunicii bulgare a unui minor, care locuiește în Grecia împreună cu tatăl său după divorțul părinților.După ce nu a obținut sprijinul autorităților elene, femeia s-a adresat justiției bulgare pentru “a stabili modalitățile de exercitare a dreptului de vizitare între ea și nepotul său”, se menționează în comunicatul Curții de la Luxemburg.Bunica dorește să-și vadă nepotul un weekend pe lună și să-l primească la ea acasă de două ori pe an, timp de 2-3 săptămâni, în vacanțe. În decizia publicată joi, CJUE subliniază că legislatorul UE “a ales să nu restrângă numărul persoanelor susceptibile să exercite responsabilitatea parentală sau să beneficieze de drept de vizitare”.Noțiunea de “drept de vizitare” se referă, așadar, nu doar la părinți, ci și la persoanele “cu care este important ca acest copil să întrețină relații personale, mai ales bunicii săi”, arată Curtea.Aceasta mai precizează că, “spre a se evita adoptarea de măsuri conflictuale de către jurisdicții diferite și în interesul superior al copilului, o aceeași jurisdicție trebuie să statueze asupra drepturilor de vizitare, în principiu cea a reședinței obișnuite a copilului”.

Statul Islamic a revendicat atacul de la Liege

Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat miercuri atacul desfășurat cu o zi înainte în orașul belgian Liege de un atacator care a ucis două polițiste și un student, potrivit agenției de propagandă a organizației jihadiste, Amaq. "Autorul atacului din orașul Liege (estul Belgiei) este un soldat al Stat Islamic", a afirmat gruparea într-un comunicat dat publicității de Amaq pe aplicația Telegram. Potrivit SI, "el a desfășurat atacul ca răspuns la apelurile pentru a ținti țări din cadrul coaliției" internaționale conduse de Statele Unite, care luptă împotriva grupării jihadiste mai ales în Siria. Atacatorul, Benjamin Herman, un infractor belgian de 31 de ani care s-ar fi radicalizat, a fost împușcat de forțele de ordine după atac.Parchetul federal belgian a subliniat că, potrivit primelor elemente ale anchetei, "ar putea fi vorba de un atentat terorist". Printre aceste elemente, a citat un "modus operandi prezentat cu regularitate pe internet în înregistrările video purtând marca SI”.Belgia, vizată de atentate jihadiste soldate cu 32 de morți la 22 martie 2016, a fost scena mai multor agresiuni împotriva unor militari sau polițiști. Ultimul atac considerat drept “terorist” a avut loc la 25 august 2017: un bărbat de 30 de ani, de origine somaleză, a agresat soldați cu cuțitul, rănind ușor unul dintre ei, strigând “Allah Akbar” în centrul Bruxellesului. El a fost împușcat mortal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.