Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Incendiul de la Notre Dame: Donațiile masive provoacă frustrări

Ziarul de Vrancea
16 apr 2019 2973 vizualizări

Valul masiv de donații pentru reconstruirea catedralei Notre-Dame a provocat o dezbatere în Franța, nu puține voci denunțând o “generozitate selectivă”, într-o țară zguduită de mai multe luni de criza “vestelor galbene” și în care donațiile pentru persoanele cele mai defavorizate sunt în scădere, notează AFP.

Cei mai bogați oameni ai Franței și cele mai mari companii s-au precipitat “la căpătâiul” catedralei începând de luni: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmată de grupul LVMH și de familia Arnault (cu cea mai mare avere din Franța), care au anunțat o donație de 200 milioane, apoi de familia Bettencourt-Meyers și grupul L”Oréal (200 milioane). Grupul petrolier Total a promis 100 milioane.

Acest elan a fost însă taxat de Ingrid Levavasseur, una din reprezentantele “vestelor galbene”, care a dorit “o revenire la realitate” și a denunțat “inerția marilor grupuri în fața sărăciei, în vreme ce își dovedesc capacitatea de a mobiliza într-o singură noapte “o grămadă de bani” pentru Notre-Dame”. Expresia familiară “o grămadă de bani” a fost folosită de președintele Emmanuel Macron apropo de ajutoarele sociale, suscitând critici aprinse.

Donatorii își deduc 60% din cheltuieli

În ziua incendiului de la Notre-Dame, președintele urma să facă o serie de anunțuri privind răspunsul guvernului la revendicările “vestelor galbene”, dar alocuțiunea a fost amânată sine die. “Că oligarhia donează pentru Notre-Dame e un lucru bun. Exemplaritatea fiscală ar fi și mai bună. Buna conștiință nu ascunde sărăcia și austeritatea”, a denunțat pe Twitter Benjamin Cauchy, o altă “vestă galbenă”. În fapt, generozitatea donatorilor este plătită parțial din bani publici, întrucât o lege din 2003 prevede că firmele care investesc în cultură își pot deduce 60% din aceste cheltuieli. Pentru a stinge criticile, prim-ministrul Edouard Philippe a anunțat miercuri o deducere de 75% pentru donațiile de până la 1.000 euro (66% peste această sumă) pentru donațiile persoanelor particulare în favoarea reconstrucției. În fața polemicii în creștere, François-Henri Pinault, patronul grupului de produse de lux Kering, a decis să renunțe la acest avantaj fiscal.

“Dacă ați putea să revărsați 1% pentru nevoiași, am fi copleșiți”

Numeroase voci scot în evidență că elanul de generozitate pentru catedrala Notre-Dame intervine într-un moment în care asociațiile de luptă împotriva sărăciei se confruntă cu o scădere a donațiilor. Senatoarea ecologistă Esther Benbassa, de pildă, a scris pe Twitter că și-ar dori “un elan la fel de spontan și masiv în favoarea asociațiilor și structurilor care se ocupă de sărăcia extremă, excluziunea socială, oamenii fără adăpost”. “400 milioane pentru Notre-Dame, mersi Kering, Total și LVMH pentru generozitatea voastră: suntem foarte atașați de locul funeraliilor abatelui Pierre”, a transmis Fundația Abbé Pierre, notând în continuare: “Dar suntem la fel de atașați de lupta sa. Dacă ați putea să revărsați 1% pentru nevoiași, am fi copleșiți”.

Potrivit unei anchete, în 2018, pentru prima oară după 10 ani, donațiile pentru asociațiile caritabile au scăzut, cu 4,2%, o evoluția imputată de ONG-uri în cea mai mare parte creșterii unei contribuții sociale care i-a afectat puternic pe pensionari, în mod tradiționali generoși, precum și eliminării impozitului pe avere - una din măsurile cele mai controversate ale președintelui Macron -, în condițiile în care cei supuși acestui impozit făceau donații pentru a-și reduce obligațiile fiscale

Strănepotul lui Stalin, siderat de numărul mare de ruși care justifică teroarea stalinistă

Iakov Djugașvili, strănepotul dictatorului sovietic Iosif Stalin, a declarat marți că a fost neplăcut surprins de faptul că tot mai mult ruși justifică represaliile sângeroase ale rudei sale și de gradul de aprobare a activității fostului conducător al URSS. Potrivit Centrului de sondare a opiniei publice din Rusia, Levada-Țentr, circa 70% dintre ruși apreciază pozitiv rolul istoric al lui Stalin. Mai mult, 46% dintre persoanele chestionate sunt dispuse să considere justificate represaliile din epoca stalinistă, un nivel record în ultimele decenii. Doar 19% dintre cei chestionați au exprimat o opinie negativă despre perioada de guvernare a lui Stalin, iar 43% dintre cei intervievați au afirmat că, fără represiunile lui Stalin, ar fi fost imposibil să se mențină ordinea în țară. Din această formulare rezultă că aproape jumătate dintre rușii intervievați consideră “crima drept un fenomen normal”, a declarat Iakov Djugașvili.  “Minciunile staliniste și sovietice au transformat oamenii în niște monștri din punct de vedere moral și în niște degenerați, care cred cu sinceritate că marile țeluri pot fi atinse pe calea crimelor comise de cei care sunt obligați să lupte cu crima și infracționalitatea, adică de angajați ai statului”, a declarat el.

Epurările politice în masă au început în URSS la sfârșitul anilor 1920 și au durat până la începutul anilor 1950. Din 1921 până în 1954, 3.777.380 de persoane au fost vizate de campania de represiune stalinistă, din care 642.980 au fost executate, potrivit statisticilor oficiale.

Premierul spaniol propune interzicerea prostituției

Partidul socialist spaniol PSOE, condus de premierul spaniol Pedro Sanchez, a promis că va face prostituția ilegală într-o serie de măsuri care au ca scop obținerea voturilor femeilor la alegerile generale de pe 28 aprilie, conform unor surse, scrie The Guardian. Sondajele arată că femeile reprezintă 40% dintre votanții indeciși astfel că PSOE a publicat un manifest pe placul publicului feminin. Acesta vine în contrast cu unele partide de dreapta care au numit feministele „feminazis” („naziste feministe). Deși acest lucru nu apare în manifestul publicat luni, surse din PSOE au declarat pentru El Pais că, sub presiunea grupărilor feministe, o versiune nouă a documentului va include ideea că „prostituția, care va fi interzisă, este una dintre cele mai crude aspecte ale feminizării sărăciei și una dintre cele mai grave forme de violență împotriva femeilor”. Partidul propune, de asemenea, restricții asupra agențiilor pentru mame surogat despre care susține că „subminează drepturile femeilor, în special ale celor vulnerabile prin tratarea corpurilor lor și a funcțiilor de reproducere ca pe o marfă”. În manifest este propusă de asemenea introducerea concediului maternal/paternal de 16 săptămâni – aceeași perioadă pentru femei și bărbați - și o revizuire a legilor privind abuzul sexual pentru a face din acord – „da înseamnă da” – principalul factor de decizie.

Între timp, partidele de dreapta din Spania au încercat să ajungă la bărbați, despre care susțin că sunt subminați de feminism. În alegerile regionale din decembrie 2018 din Andalucia, Javier Ortega Smith, secretarul general al partidului de extremă-dreapta Vox, a cerut ca legea privind violența de gen să fie eliminată, susținând că este discriminatorie față de bărbați.

Santiago Abascal, liderul Vox, a cerut să nu se mai acorde subvenții unor „grupări de feministe radicale” și anularea legii privind violența de gen în favoarea unei noi legi împotriva „violenței domestice care protejează pe cei bătrâni, bărbați, femei și copii în mod egal”.

Pablo Casado, liderul Partidului Poporului (conservator), a stârnit indignare printre femeile spaniole după ce a declarat: „Femeile ar trebui să știe că ce au în ele este o altă viață”, afirmații pe placul votanților catolici anti-avort.

„Mulțumim că ai clarificat acest aspect, Pablo. Credeam că am un ou Kinder”, a afirmat o femeie pe Twitter ca răspuns. Promisiunea PSOE de a interzice prostituția ar necesita o schimbare a legii. Deși traficul de persoane este interzis în Spania, prostituția este legală.

Există în jur de 100.000 de lucrători sexuali în Spania, o piață care valorează anual 3,5 miliarde de euro. Poliția și ONG-urile estimează că 80% dintre aceștia au fost victimele traficului de persoane.

Un fost președinte peruvian s-a împușcat înainte de a fi arestat

Fostul președinte peruvian Alan Garcia s-a împușcat ieri dimineața după ce poliția a ajuns la locuința sa din capitala Lima pentru a-l aresta în legătură cu o investigație în care este acuzat de luare de mită, conform unei surse din poliție. Garcia, în vârstă de 69 de ani, a fost transportat de urgență la spitalul Casimiro Ulloa. Televiziunea locală America a informat că Garcia a intrat în comă după ce a fost operat de urgență și a difuzat imagini cu fiul său și susținători ai săi ajungând la spital. Erasmo Reyna, avocatul lui Garcia, a declarat că starea sa este „delicată”. „În acest moment este operat. Să ne rugăm la Dumnezeu să îi dea putere”, a declarat el.

Garcia, cel care a condus partidul Apra timp de zeci de ani, s-a aflat la conducerea țării între 1985 și 1990 pentru ca apoi să câștige un nou mandat în 2006, ca susținător al pieței libere. Garcia se afla sub investigație în legătură cu compania braziliană de construcții Oderbrecht, cea care a declanșat cel mai mare scandal de corupție din America Latină recunoscând în 2016 că a câștigat contracte importante în regiune prin dare de mită. Anul trecut, Garcia a cerut azil politic în Uruguay după ce i-a fost interzis să părăsească țara. Uruguay i-a respins cererea. El a negat în repetate rânduri acuzațiile.

Alegeri în Ucraina: Dezbatere pe stadion între cei doi finaliști

Favoritul cursei prezidențiale din Ucraina, actorul de comedie Volodimir Zelenski, și contracandidatul său, președintele aflat la sfârșit de mandat Petro Poroșenko, au convenit să se confrunte vineri în cadrul unei dezbateri care se așteaptă a fi foarte tensionată și care se va desfășura pe cel mai mare stadion al țării, Stadionul Olimpic de la Kiev. Dezbaterea ar urma să înceapă la orele 16:00 GMT, cu două zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, au precizat echipele de campanie ale celor doi candidați. Chiar dacă cele două echipe își continuă discuțiile asupra modului în care să se desfășoare evenimentul, Zelenski a propus deja, într-o înregistrare video publicată pe rețelele sociale, tuturor ucrainenilor interesați să obțină bilete gratuit, înregistrându-se pe un site creat cu această ocazie.

Organizarea acestei dezbateri a constituit obiectul unor interminabile dispute între cei doi candidați. După ce s-au pus de acord să organizeze dezbaterea pe cel mai mare stadion al țării și după ce s-au supus la teste antidrog și pentru depistarea alcoolului în sânge, ei continuă să se confrunte în ceea ce privește detaliile evenimentului.

După dezbaterea de pe stadion, Poroșenko urmează să ajungă în studiourile televiziunii publice, pentru a participa la o dezbatere oficială cerută prin lege. Echipa lui Zelenski a anunțat că acesta nu va participa la dezbaterea de la televiziune, lăsându-i contracandidatului toți timpii de antenă.

Fără niciun fel de experiență politică, Volodimir Zelenski, 41 de ani, s-a impus ca o mare surpriză a acestei curse prezidențiale, devansându-l cu mult în primul tur pe președintele Petro Poroșenko, 53 de ani. Un sondaj publicat marți îi acorda lui Zelenski o foarte largă victorie duminică, în turul doi, cu 72% din intențiile de vot contra 25% pentru contracandidatul său. Volodimir Zelenski nu a dus o campanie electorală tradițională, evitând mitingurile electorale și exprimându-se mai mult pe rețelele sociale decât în presă.

Studiu: Și consumul moderat de carne roșie e asociat cu riscul de cancer colorectal

Consumul de șuncă, bacon și carne roșie, chiar și în cantități moderate, este asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal, au avertizat specialiștii citați ieri de Press Association. Chiar și persoanele care au respectat liniile directoare ale Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie cu privire la consumul de carne roșie și procesată au prezentat o creștere a riscului de cancer colorectal cu o cincime în comparație cu cele care au mâncat astfel de alimente în cantități foarte reduse, potrivit rezultatelor unui studiu finanțat parțial de Cancer Research UK. Departamentul britanic de Sănătate și Asistență Socială a anunțat că, în timp ce carnea albă este o sursă benefică de proteine, vitamine și minerale, aportul de carne roșie și procesată ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea medie consumată în Marea Britanie. Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund - WCRF) a susținut că există dovezi solide potrivit cărora consumul de carne procesată (salam, bacon, șuncă...) reprezintă o cauză de apariție a cancerului colorectal, în timp ce un aport ridicat de carne roșie (vită, oaie, porc...) contribuie de asemenea la creșterea acestui risc. Pentru studiul recent, publicat în International Journal of Epidemiology, specialiștii au analizate date prelevate de la 475.581 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, monitorizate o perioadă medie de 5,7 ani. Pe parcursul monitorizării, 2.609 persoane au dezvoltat cancer colorectal. Studiul a relevat că persoanele care au consumat, în medie, 76 grame pe zi de carne roșie și procesată au prezentat un risc mai mare cu 20% de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu cele care au mâncat, în medie, 21 de grame pe zi. În ceea ce privește carnea roșie, riscul a fost cu 15% mai mare în cazul persoanelor care au consumat, în medie, 54 de grame pe zi în comparație cu cele care au mâncat, în medie, 8 grame pe zi. În cazul aportului de carne procesată, riscul a fost cu 19% mai mare la persoanele care au consumat, în medie, 29 de grame pe zi în comparație cu cele care au mâncat, în medie, 5 grame pe zi. Există, însă, și o veste bună. Subiecții cu un aport ridicat de fibre alimentare din pâine și cereale în alimentație au prezentat o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal. Aproximativ unu din cincisprezece bărbați și una din optsprezece femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieții, potrivit statisticilor.

“Rezultatele noastre sugerează faptul că persoanele care consumă carne roșie și procesată de patru sau de mai multe ori pe săptămână prezintă un risc ridicat de cancer colorectal în comparație cu cele care consumă carne roșie și procesată de mai puțin de două ori pe săptămână”, a declarat profesor Tim Key de la Universitatea Oxford, specialist în cadrul Cancer Research UK și coautor al studiului.

Studiu: Colegii, una dintre cauzele principale a stresului serviciu

Colegii reprezintă o cauză importantă a stresului la locul de muncă, mulți angajați declarând că starea de tensiune este influențată de persoanele cu care lucrează care nu își îndeplinesc sarcinile în mod corespunzător, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie. O cercetare recentă a companiei de asigurări MetLife UK indică faptul că problema stresului la locul de muncă este amplificată de personalul insuficient și de prezența unor angajați fără experiență.

Peste o jumătate din o mie de persoane adulte intervievate au declarat că activitatea profesională pe care o desfășoară este mai stresantă față de aceeași perioadă a anului trecut. Puțin peste o treime dintre respondenți au pus stresul pe seama presiunii exercitate de managerul direct, în timp ce un număr similar de persoane au declarat că stresul este determinat de aducerea la îndeplinire a obiectivelor de performanță. “Angajații ne spun că o cauză importantă de stres la locul de muncă este reprezentată, din păcate, de oamenii cu care lucrează”, a declarat Adrian Matthews, director în cadrul MetLife UK. “Aceștia fie nu sunt suficienți, fie nu reușesc să fie eficienți și îngreunează astfel situația celorlalți”, a menționat el. “Dacă la această combinație se adaugă bunăstarea financiară este clar că stresul la locul de muncă reprezintă o problemă din ce în ce mai mare. Este o problemă pe care angajatorii trebuie să o abordeze, iar numărul persoanelor care suferă din această cauză demonstrează că adoptarea unor măsuri va aduce rezultate măsurabile, relativ rapid și fără investiții majore”, a estimat Matthews.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.