Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: În plină pandemie, fiecare deputat din Uganda a primit aproape 50.000 de euro ca să-și cumpere mașină

Ziarul de Vrancea
24 iul 2021 1099 vizualizări

Guvenul își apără decizia spunând că este vorba despre o „tradiție”

În această săptămână, Uganda a distribuit echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro parlamentarilor săi pentru a-și cumpăra mașini, stârnind un val de proteste în această țară din Africa de Est, unde criza COVID-19 îi afectează puternic pe cei mai vulnerabili.

Fiecare dintre cei 529 de parlamentari a primit 200 de milioane de șilingi ugandezi, echivalentul a aproximativ 48.000 de euro. La 18 iunie, în fața unor niveluri record de infecție, președintele Yoweri Museveni a anunțat suspendarea călătoriilor și închiderea școlilor, a bisericilor și a barurilor pentru cel puțin șase săptămâni.

„Este inacceptabil ca un guvern să cumpere produse de lux pentru un grup restrâns din parlament, care continuă să primească un salariu lunar de peste 30 de milioane de șilingi (aproximativ 7.000 de euro), în condițiile în care majoritatea populației nu-și permite să se hrănească”, a declarat sâmbătă pentru AFP Annet Nana Namata, director al Uniunii Apărătorilor Drepturilor Omului din Uganda.

Veniturile mici, pe care le are marea majoritate a populației, variază adesea de la 100.000 de șilingi (24 de euro) pentru un muncitor la 280.000 de șilingi (64 de euro) pentru un profesor.

În opinia lui Moses Isooba, liderul Forumului Național al ONG-urilor din Uganda, care a vorbit despre un “faliment moral” al statului, suma ar fi putut fi folosită ca o donație de aproximativ 20 de euro “pentru peste 500.000 de persoane vulnerabile”. „Este un act rușinos în condițiile în care guvernul face apel la cetățenii privați să contribuie la achiziționarea de vaccinuri COVID-19”, a declarat el pentru AFP.

Confruntat cu furia de pe rețelele de socializare și din mass-media, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ofwono Opondo, a apărat decizia subliniind că parlamentarii au “dreptul la transport”, invocând o “tradiție de lungă durată”. “Este vorba de a facilita angajamentul lor față de electorat. În orice caz, organizațiile societății civile au fost implicate în procesul bugetar și știau de mult timp că parlamentarii vor primi bani pentru a-și cumpăra mașini”, a adăugat el.

Și în 2018, plata acestei indemnizații a stârnit furie. Protestatarii au invadat parlamentul, înainte de a fi dispersați de poliție. Uganda, cu o populație de 45 de milioane de locuitori, a înregistrat oficial până în prezent 91.710 cazuri de COVID-19, dintre care 2.496 de decese, dintr-un total de aproximativ 1,5 milioane de teste efectuate.

Un meteorit neobișnuit de mare a luminat cerul Norvegiei

Un “meteorit neobișnuit de mare” a fost observat pentru scurt timp în sudul Norvegiei, la primele ore ale zilei de duminică, acesta creând un spectacol de sunet și lumină în timp ce a traversat cerul, iar un fragment din el este posibil să fi lovit Pământul, nu departe de capitala Oslo, conform specialiștilor.

Nu au fost raportate eventuale victime sau daune materiale imediate în urma evenimentului. Relatările privind apariția meteoritului au început să sosească duminică, în jurul orei 01:00, într-o înregistrare video distribuită pe rețelele sociale putându-se observa cel puțin un punct strălucitor care a luminat un port din Holmestrand, la sud de Oslo.

Datele preliminare sugerează că un meteorit ar fi putut lovi Pământul într-o vastă zonă împădurită, numită Finnemarka, la doar 60 km de vestul capitalei, Oslo, au indicat experții.

Meteoritul s-a deplasat cu o viteză de 15-20 km/secundă și a luminat cerul nopții timp de cinci-șase secunde.

Un meteorit care a explodat deasupra regiunii ruse Celiabinsk la 15 februarie 2013 a provocat pagube materiale și peste o mie de răniți din cauza “ploii” de cioburi de sticlă de la geamurile sparte de deflagrație.

Analiza unui mineral denumit jadeit (varietate de jad compusă din silicat natural de sodiu și aluminiu compact) din compoziția fragmentelor de meteorit recuperate după explozia din atmosfera de deasupra regiunii Celiabinsk a indicat faptul că acest meteorit provenea dintr-un asteroid care s-a spart, probabil în urma coliziunii cu un alt asteroid, mai mare.

Potrivit specialiștilor, aproape 100 de tone de meteoriți cad zilnic pe Terra, fiind însă deja în cea mai mare parte sub formă de praf când ajung la sol. În plus, în 85% din cazuri, aceste resturi sfârșesc cursa în oceanele care acoperă cea mai mare parte a suprafeței terestre. Așadar, se întâmplă foarte rar ca un meteorit să cadă într-o zonă locuită și încă și mai rar să rănească sau să omoare oameni.

O infecție mortală, greu de tratat, se răspândește în SUA

O infecție fungică mortală, greu de tratat, care s-a răspândit prin aziluri și spitale în SUA devine și mai periculoasă, potrivit cercetătorilor care au identificat pentru prima dată mai multe cazuri de Candida auris complet rezistentă la medicamentele existente, relatează New York Times.

CDC a identificat mai multe cazuri de Candida Auris, în două spitale din Texas și într-un centru de îngrijire din Washington, DC. Constatarea, publicată joi de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, este o evoluție alarmantă în evoluția Candida auris, o infecție tenace descoperită în Japonia în 2009, care s-a răspândit de atunci în întreaga lume.

Odată ce a intrat într-o instituție, ciuperca este dificil de eliminat, pentru că se “agață” de gălețile cu apă pentru curățenie, stativii pentru perfuzie și alte echipamente medicale. Deși este relativ inofensivă pentru cei cu o stare bună de sănătate, infecția poate fi mortală pentru pacienții grav bolnavi, pentru rezidenții centrelor de îngrijire pe termen lung și pentru alții cu sisteme imunitare slăbite.

“Dacă ați dori să evocați un scenariu de coșmar pentru un agent patogen rezistent la medicamente, acesta ar fi acesta”, a spus dr. Cornelius J. Clancy, doctor în boli infecțioase la VA Pittsburgh Health Care System.

“O infecție fungică netratabilă ar reprezenta o amenințare gravă pentru pacienții cu imunitate scăzută, beneficiarii care așteaptă sau fac transplant și pacienții cu boli critice de la Terapie Intensivă”.

În timp ce Candida auris a fost mult timp greu de tratat, cercetătorii au identificat pentru prima dată cinci pacienți din Texas și Washington, D.C., ale căror infecții nu au răspuns la niciuna dintre cele trei clase majore de medicamente antifungice.

Rezistența a fost raportată anterior la trei pacienți din New York care erau tratați pentru C. auris, dar oficialii din domeniul sănătății au declarat că infecțiile recent raportate au apărut la pacienții care nu primiseră niciodată medicamente antifungice, a spus dr. Meghan Lyman, de la CDC.

Israelul spune că Pfizer are o eficiență de doar 39% împotriva variantei Delta

Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer are o eficiență de doar 39% în prevenirea infecțiilor Israel, unde varianta Delta este tulpina dominantă, dar oferă în continuare o protecție puternică împotriva formelor severe de boală și a spitalizării, potrivit unui nou raport al Ministerului Sănătății, relatează CNBC. Cifra de eficacitate, care se bazează pe un număr nespecificat de persoane evaluate între 20 iunie și 17 iulie, este în scădere față de o estimare anterioară de 64%, în urmă cu două săptămâni, și intră în conflict cu datele din Marea Britanie care au constatat că vaccinul a avut o eficiență de 88% eficientă împotriva unei forme simptomatice de boală.

De asemenea, ar avea o eficiență de 41% în prevenirea infecțiilor simptomatice provocate de varianta Delta a coronavirusurlui, potrivit Forbes.

Cu toate acestea, vaccinul cu două doze funcționează încă foarte bine pentru a preveni formele grave a bolii, demonstrând o eficiență de 88% împotriva spitalizării și o eficiență de 91% împotriva formelor severe, potrivit datelor israeliene publicate joi. „Trebuie să fim conștienți de faptul că, cu timpul, eficacitatea acestor vaccinuri poate scădea”, a spus dr. Isaac Bogoch, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Toronto.

Este posibil ca concluziile Israelului să fie diferite de alte studii, reflectând faptul că au avut acces la vaccinuri de mai mult timp decât majoritatea celorlalte părți ale lumii. Cu alte cuvinte, este cea mai actualizată și mai exactă evaluare a vaccinului Pfizer împotriva Delta, scrie Forbes.

Israelul a fost liderul campaniei de vaccinare la nivel global, pentru că și-a asigurat dozele în schimbul datelor. Țara a renunțat la restricțiile de pandemie în luna mai, deși un nou val de cazuri condus de Delta a adus-o la marginea unor noi posibile restricții.

Croația: Accident soldat cu zece morți și 45 de răniți

Zece persoane au murit și alte 45 au fost rănite într-un accident produs în apropierea orașului Slavonski Brod, pe autostrada care leagă Zagreb de frontiera cu Serbia. Un autocar înmatriculat în Kosovo se afla pe ruta sa obișnuită Germania – Priștina în momentul în care s-a răsturnat, duminică dimineață, la ora 06.00. Cauza accidentului încă nu era cunoscută.

Franjo Galic, șeful poliției locale, a declarat că autocarul era plin, în el aflându-se mai mult de 60 de oameni. El a descris ceea ce s-a întâmplat drept unul dintre cele mai grave accidente pe care le-a văzut vreodată. Cei 45 de răniți au fost transportați la spitalul din Slavonski Brod. Opt persoane au suferit răni grave.

Macron denunță “iresponsabilitatea” și “egoismul” celor nevaccinați

Președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită în Polinezia franceză, a lansat un apel către toți francezii să se vaccineze, el denunțând totodată “iresponsabilitatea” și “egoismul” celor care nu vor să se imunizeze. “Avem o armă care trebuie folosită, vaccinul. Vreau să lansez un mesaj foarte puternic pentru ca fiecare să se vaccineze pentru că vedem că atunci când ești vaccinat ești protejat și aproape că nu transmiți virusul deloc, în orice caz, mult mai puțin”, a spus Macron în vizită la principalul spital din Polinezia franceză, în Tahiti.

Emmanuel Macron a precizat că își asumă în totalitate deciziile cu privire la vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale și la pașaportul sanitar, contestate de unii francezi, care au participat în ultima perioadă la proteste. “Protestul este un drept constituțional. Respect orice persoană care se exprimă liber în țara noastră și protestează. Îi ascult cu multă atenție. Constat însă și că sunt oameni care sunt implicați într-o mobilizare irațională, uneori cinică, manipulatoare. Dacă îți iubești libertatea și o respecți pe cea a altora, singurul lucru de făcut este să te vaccinezi. Nicio libertate nu există fără datorie. Dacă mâine îl contaminați pe tatăl vostru, o contaminați pe mama voastră sau chiar pe mine, sunt victima libertății voastre când voi aveți posibilitatea de a face ceva pentru a vă proteja și a mă proteja. Și în numele libertății voastre poate că o să faceți o formă gravă a bolii și o să ajungeți la acest spital. Personalul medical va trebui să vă preia și poate să renunțe să preia pe altcineva. Aceasta nu este libertate, aceasta este iresponsabilitate, este egoism”, a adăugat Macron.

WhatsApp a fost folosit pentru atacarea unor politicieni cu Pegasus

După ce o investigație recentă a scos la iveală operațiuni ample de spionaj cibernetic, desfășurate împotriva unor politicieni, jurnaliști ori militanți pentru apărarea libertăților civile, WhatsApp intervine și acuză, din nou, compania israeliană NSO Group, producătorul software-ului Pegasus. După investigația care vorbea de un atac în masă, care a vizat în jur de 50.000 de telefoane, cei de la NSO Group s-au apărat spunând că cifra este exagerată și că felul în care este folosit software-ul pe care-l vinde este doar responsabilitatea clienților.

Șeful WhatsApp, Will Cathcart, a ieșit cu o declarație, după ce NSO Group a negat acuzațiile, spunând că, într-adevăr, mai mulți politicienii au fost vizați și prin intermediul celei mai populare aplicații de comunicare. Aceștia ar fi fost printre țintele unui atac mai amplu, din 2019, când software-ul Pegasus a fost folosit pentru spargerea a aproximativ 1.400 de conturi de WhatsApp.

De altfel, WhatsApp a dat atunci în judecată compania israeliană NSO Group, pentru că a înlesnit atacurile, prin vânzarea software-ului Pegasus unor regimuri autoritare, care l-au folosit pentru spionarea criticilor.

Cathcart mai spune că, în lumina celor 1.400 de conturi de WhatsApp vizate, este posibil ca cifra de 50.000 de telefoane implicate în ampla campanie de spionaj ieșită recent la lumină, să fie aproape de adevăr.

NASA a ales Space X pentru misiunea sa către satelitul Europa

NASA a anunțat că a ales Space X pentru călătoria sa planificată către satelitul Europa, o victorie majoră pentru compania miliardarului Elon Musk care se ambiționează să se aventureze mai departe în sistemul solar.

Misiunea Europa Clipper va fi lansată în octombrie 2024 cu o rachetă Falcon Heavy de la centrul spațial Kennedy din Florida. Suma contractului se ridică la 178 de milioane de dolari. Misiunea trebuia să implice anterior racheta Space Launch System (SLS) de la NASA, care a cunoscut întârzieri și depășiri de costuri. 

SLS nefiind încă operațională, Falcon Heavy a fost destinată pentru misiuni comerciale și guvernamentale de la zborul său inaugural în 2018.

Orbiterul ar trebui să efectueze 40 până la 50 de treceri aproape de Europa cu scopul de a determina dacă acest satelit acoperit de gheață poate găzdui condiții propice vieții. În special, va avea camere și spectrometre pentru a produce imagini de înaltă rezoluție, precum și un radar pentru a penetra stratul de gheață și a căuta apă lichidă dedesubt.

Ministrul britanic al sănătății stârnește furie îndemnând populația să nu se “ferească” de coronavirus

Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a fost acuzat duminică de a fi insultat victimele coronavirusului, după ce a îndemnat oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19 și “să învețe să trăiască cu acest virus, în loc să se ferească de el”.

Javid, care l-a înlocuit pe Matt Hancock în funcția de ministru al sănătății luna trecută, după ce predecesorul său a demisionat pentru că a încălcat regulile COVID sărutând o asistentă în biroul său, și-a început activitatea îndemnând oamenii să învețe să trăiască cu virusul. Marea Britanie, care are unul dintre cele mai ridicate cifre oficiale ale deceselor cauzate de COVID, și-a schimbat strategia de combatere a coronavirusului, trecând de la utilizarea restricțiilor pentru a limita răspândirea acestuia la deschiderea societății în speranța că vaccinurile vor proteja majoritatea oamenilor de forme grave ale bolii. Cazurile sunt numeroase, dar și utilizarea vaccinurilor COVID-19 este la fel, iar oficialii susțin că această schimbare este necesară pentru a ajuta afacerile din sectoare precum cel hotelier și economia de noapte.

Scriind pe Twitter, Javid a declarat sâmbătă că și-a revenit după ce a fost testat pozitiv pentru COVID, după ce se vaccinase cu două doze. “Simptomele au fost foarte ușoare, mulțumită vaccinurilor uimitoare”, a spus el. “Vă rog - dacă nu ați făcut-o încă - faceți-vă vaccinul, pentru că trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, în loc să ne ferim de el”, a adăugat ministrul.

Angela Rayner, vicelider al Partidului Laburist, a fost unul dintre mai mulți parlamentari din partidele de opoziție și persoane care au au pierdut membri ai familiei din cauza pandemiei, care au criticat folosirea expresiei “a se feri de”.

“127.000 de persoane au murit din cauza acestui virus, dintre care zeci de mii ar fi încă aici dacă nu ar fi fost eșecurile catastrofale ale guvernului dumneavoastră”, a scris ea pe Twitter. “Deci cum îndrăzniți să denigrați oamenii pentru că încearcă să se mențină în siguranță pe ei și familiile lor”.

Franța: Adunarea Națională a adoptat o lege controversată împotriva islamismului radical

Adunarea Națională a Franței a adoptat vineri seară, după mai multe luni de dezbateri, o lege controversată care vizează să combată islamismul radical și să “întărească principiile republicane”. Legea prevede facilitarea dizolvării asociațiilor care pun la îndoială valorile franceze, luptă împotriva căsătoriilor forțate și stabilește pedepse împotriva discursurilor online de ură.

Președintele Emmanuel Macron și guvernul său vor să contracareze influența islamului radical acolo unde tinerii sunt cel mai vulnerabili - în anumite moschei, în apropierea școlilor și în mediul online. Macron a anunțat proiectul noii legi în octombrie, când a promis să combată separatismul islamist după o serie de atacuri care au costat viețile a peste 250 de persoane.

“Ne dotăm cu mijloacele de a lupta împotriva celor care folosesc abuziv religia pentru a pune la îndoială valorile Republicii”, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin. În vreme ce prim-ministrul Jean Castex a subliniat în mod repetat că legea nu este îndreptată împotriva religiei islamice, criticii spun că în ea există elemente care îi dezavantajează pe musulmani. “Nu vom pune niciodată semnul egal între islamismul radical și musulmani, și cred că musulmanii sunt printre primele victime ale acestei ideologii”, declara Castex într-un interviu pentru Le Monde la sfârșitul anului trecut.

Conservatorii, pe de altă parte, consideră legea ca insuficientă. Potrivit cotidianului Le Figaro, atât stânga, cât și dreapta vor să o conteste la Consiliul Constituțional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.