Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: În Israel, medicii arabi și evrei lucrează împreună în prima linie

Ziarul de Vrancea
27 mar 2020 1620 vizualizări

“Fără medicii arabi, sistemul de sănătate israelian s-ar prăbuși”, spune directorul de la Sheba, unul dintre cele mai bune spitale din lume

În Israel, medicii evrei și arabi lucrează împreună, în prima linie pentru a combate epidemia de coronavirus dar și pe cei care răspândesc “ura”. În apropiere de TelAviv, spitalul Sheba este clasat printre cele mai bune din lume și responsabilii afirmă că acest lucru se datorează muncii pe care o fac cadrele medicale arabe și israeliene, într-o societate marcată de diviziuni.  “Lucrăm împreună cu echipa medicală arabă și nu doar în perioada pandemiei”, a spus Rafi Walden, director adjunct al unității sanitare. “Fără medicii arabi, sistemul de sănătate israelian s-ar prăbuși”, afirmă el pentru AFP, estimând că nu există nicio diferență între ei și cadrele medicale evrei.  

Arabii israelieni, descendenți ai palestinienilor rămași și teritoriile lor după crearea statului Israel în 1948, care reprezintă în jur de 20% din populația israeliană, sunt în mod regulat victime ale discriminării sociale și critică legea statului-națiune care consacră caracterul evreiesc Israelului.  Dar, ironia face ca în timpul pandemiei de coronavirus, o fotografie în care infirmieri care se roagă în fața ambulanței să devină virală: unul, evreu, se roagă către Ierusalim, celălalt, musulman, îngenunchiat pe un covor de rugăciune în direcția Mecca.  Internauții au salutat imaginea “inspiratoare”, distribuită de Magen David Adom, echivalentul Crucii Roșii în Israel, subliniind uniunea necesară în timpul crizei, în timp ce alții au găsit ocazia de a vorbi despre inegalități sociale.

Potrivit unui studiu din 2017 al Centrului Taub de studii socio-politice în Israel, rata sărăciei este mult mai mare în sectoarele arabe, unde populația are o speranță de viață cu patru ani mai puțin decât cea a evreilor israelieni.     

Mai mult de 3.800 de noi cazuri de coronavirus au fost oficial înregistrate în Israel, unde 12 persoane au murit. Într-o campanie difuzată pe rețelele de socializare, medici și infirmiere arabi poartă măști și combinezoane și îi îndeamnă pe cetățeni “să rămână acasă” pentru a evita infectarea.

Coronavirus: Mai mult de 30.000 de decese în lume

n două treimi dintre acestea s-au înregistrat în Europa

Pandemia de coronavirus a cauzat moartea a 30.003 persoane în lume, dintre care două treimi în Europa, de la apariția sa în decembrie în China, potrivit unui bilanț stabilit de AFP, care citează surse oficiale. Mai mult de 640.770 de cazuri de infecție au fost oficial diagnosticate în 183 de țări și teritorii de la debutul epidemiei. Acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă totuși decât o parte din numărul real de contaminări, întrucât multe țări nu testează decât cazurile care necesită internare. Cel puțin 130.600 de persoane sunt în prezent considerate vindecate.  De vineri, au fost înregistrate 3.417 noi decese și 68.734 de noi cazuri au fost diagnosticate în lume.

Țările care au înregistrat cel mai mare număr de decese în ultimele ore sunt Italia cu 889, Spania - 832 și Statele Unite - 453.  

Statele Unite au înregistrat 115.547 de contaminări, dintre care 1.891 decese și 921 vindecări.

De vineri, la ora 19.00 GMT, Brunei, Togo, Sri Lanka, Qatar și Iordania au anunțat primele decese din cauza virusului pe teritoriul lor.

Un nou bilanț grav înregistrat în Spania, 838 de decese într-o zi

Spania a înregistrat 838 de decese din cauza coronavirusului în 24 de ore, un nou bilanț grav cotidian, după ce sâmbătă au fost 832, totalul ajungând la 6.528, potrivit cifrelor publicate duminică de Ministerul Sănătății. Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 78.797, o progresie de 9,1% într-o zi, în a doua țară cea mai îndoliată din cauza Covid-19, care va înăspri regulile de izolare.  “Aceste măsuri vor reduce mișcarea și mai mult a populației dar va reduce și riscul de infectare și ne va permite să deblocăm unitățile sanitare”, a declarat premierul Pedro Sanchez într-o alocuțiune televizată, sâmbătă seară.

Numărul persoanelor vindecate a crescut cu 19,7% în 24 de ore, ajungând la 14.709.

Scrisoarea premierul pentru britanici: “Lucrurile se vor înrăutăți”

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut britanicilor să stea acasă și le-a transmis, într-o scrisoare făcută publică de Downing Street, că vor fi luate măsuri și mai stricte în lupta împotriva coronavirusului.

“Este important pentru mine să vă spun adevărul - știm că lucrurile se vor înrăutăți înainte de a se îndrepta”, a scris Johnson în scrisoarea care urmează să fie trimisă către 30 de milioane de cămine. “Ne pregătim așa cum trebuie și, cu cât respectăm cu toții regulile, cu atât mai puține vieți vor fi pierdute și cu atât mai repede viața va reveni la normal. În aceste clipe de urgență națională, vă cer, vă rog, rămâneți acasă, protejați NHS (Serviciul Național de Sănătate - n.r.) și salvați vieți”, a scris Johnson.

Statul acasă și regulile stricte de distanțare socială trebuie respectate, a avertizat premierul britanic, care a contractat și el virusul. “Aceste reguli trebuie respectate. Deci, dacă oamenii încalcă regulile, poliția va da amenzi și va dispersa mulțimile”, a adăugat el.

În Marea Britanie - care a amânat impunerea măsurilor de distanțare socială - s-au înregistrat peste o mie de decese de coronavirus și peste 17.000 de contagieri. Vineri, atât Johnson, cât și ministrul sănătății Matt Hancock au anunțat că au fost testați pozitiv la coronavirus, iar prințul Charles are și el virusul. Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a precizat că are simptome ușoare, inclusiv febră și o tuse persistentă, motiv pentru care s-a autoizolat și lucrează de acasă.

Oamenii de știință au descoperit o bacterie care “mănâncă” plastic

O echipă de oameni de știință din Germania a identificat o nouă tulpină de bacterie care descompune elementele chimice constitutive ale poliuretanului (PU), un polimer utilizat la fabricarea mai multor tipuri de materiale plastice. Cercetătorii au detaliat descoperirea, săptămâna trecută, în Frontiers in Microbiology. “Bacteriile pot utiliza acești compuși drept singură sursă de carbon, azot și energie”, a declarat Hermann J. Heipieper coautor al studiului și cercetător-șef la Centrul Helmholtz pentru Studii de Mediu-UFZ din Leipzig, Germania. “Această descoperire reprezintă un important pas înainte pentru reutilizarea produselor PU greu reciclabile”, a notat el.

Poliuretanul este utilizat în orice, de la materiale de construcție și încălțăminte până la componente frigorifice și roți de skateboard. Polimerul este apreciat pentru proprietățile sale, fiind ușor, izolator și flexibil, însă reciclarea sa este mare consumatoare de energie. Majoritatea obiectelor din poliuretan sfârșesc la gropile de gunoi, unde pot elibera o varietate de toxine, unele dintre acestea fiind cancerigene. În cadrul eforturilor de reducere a problemei deșeurilor de PU, Heipieper și colegii săi au apelat la microorganisme. Majoritatea studiilor s-au concentrat asupra capacității tulpinilor de bacterii și fungi de descompunere a materialelor plastice pe bază de petrol, puține fiind axate pe poliuretan.

În timp ce analizau comunitățile de bacterii care trăiesc printre deșeurile de plastic, oamenii de știință au identificat și izolat o tulpină numită Pseudomonas sp. TDA1. Bacteria s-a dovedit promițătoare prin capacitatea sa de a viza legăturile chimice care formează plasticele din poliuretan. Pe lângă faptul că poate consuma poliuretan, tulpina face parte dintr-o familie de bacterii cunoscută pentru capacitatea lor de a rezista la toxine. “Această trăsătură se mai numește toleranță la solvent și este o formă de microorganisme extremofile”, a declarat Christian Eberlein, coautor al studiului și cercetător în cadrul aceluiași centru. Analiza genomică a bacteriilor i-a ajutat pe cercetători să identifice posibile căi pentru metabolizarea compușilor chimici din PU. Oamenii de știință speră că cercetări genomice ulterioare vor scoate la iveală enzimele extracelulare sau exoenzimele pe care bacteriile le utilizează pentru a declanșa reacția biochimică cu potențial degradant a compusului.

Dacă testele viitoare se vor dovedi un succes, oamenii de știință ar putea dezvolta bacterii ce vor descompune compușii poliuretanici într-un mod mai eficient.

Soția premierului Canadei s-a vindecat de coronavirus

Sophie Grégoire Trudeau, soția premierului canadian, a anunțat că s-a vindecat de coronavirus care l-a obligat pe Justin Trudeau să de izoleze două săptămâni. “Mă simt mult mai bine. Am primit avizul medicului meu” și al serviciilor de sănătate publice din Qttawa, a indicat Sophie Grégoire Trudeau într-un mesaj pe Facebook, sâmbătă seara.  Ea a fost testată pozitiv cu coronavirus la 12 martie, la întoarcerea dintr-o călătorie de la Londra. Acest diagnostic l-a determinat pe premier, care nu prezenta niciun simptom, să lucreze de la reședința sa, la câțiva kilometri distanță de biroul oficial și de Parlament.  Trudeau, aflat în izolare de la acea dată, a făcut declarații zilnice de presă. Sophie Grégoire Trudeau a mulțumit “tuturor celor care i-au transmis cele mai bune urări”. Subliniind că “nu este ușor să fii singur”, ea a estimat că “distanța fizică necesară pentru a ne proteja în acest moment ar trebui să ne încurajeze să dezvoltăm mai multă apropiere emoțională”. Ea a mai făcut apel ca fiecare “să urmeze protocoalele de sănătate și să rămână acasă”. “Tuturor prietenilor și concetățenilor mei curajoși și minunați vreau să le spun că vor traversa această perioadă dificilă și o vom face împreună”, a concluzionat ea. Trudeau a lăsat să se înțeleagă, în cursul discursului său de presă, că va rămâne împreună cu familia sa în reședință.

Prințesa Maria Teresa a Spaniei a murit din cauza coronavirusului

Prințesa Maria Teresa de Bourbon-Parma a decedat, joi, la Paris, la vârsta de 86 de ani, victimă a coronavirusului. Anunțul a fost făcut de fratele său, prințul Sixtus Henry de Bourbon-Parma, care a făcut un apel ca oamenii “să se roage pentru odihna eternă a surorii sale”. O ceremonie religioasă a avut loc, vineri, la Madrid.

Foxnews.com notează că Maria Teresa de Bourbon-Parma este prima persoană dintr-o familie regală care moare din cauza Covid-19.

Prințesa Maria Teresa s-a născut la 28 iulie 1933. Ea a studiat în Franța și a devenit profesoară la Sorbonna, dar și la o universitatea din Madrid. Prințesa spaniolă era cunoscută sub numele “Prințesa Roșie”, ea fiind o activistă și având idei progresiste.

China se pregătește de valul doi de contagieri

Creșterea numărului de cazuri importate de coronavirus în China sporește riscul ca țara să treacă printr-un al doilea val de contagieri, a declarat ieri Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate, informează Reuters. “China a înregistrat deja un total de 693 de cazuri provenite din afara țării, ceea ce presupune că posibilitatea unui nou val de infecții rămâne relativ ridicată”, a avertizat Mi Feng.

Potrivit dpa, China a raportat sâmbătă 5 decese și 45 de cazuri noi de coronavirus, toate - cu excepția unuia - fiind înregistrate la persoane care au fost diagnosticate după ce au sosit în țara asiatică din alte state ale lumii. Unicul caz local raportat de chinezi s-a înregistrat în provincia Henan, iar cele 5 decese s-au produs în provincia Hubei, epicentrul inițial al epidemiei de coronavirus, care între timp a ridicat măsurile stricte de carantină impuse din luna ianuarie.

De la izbucnirea epidemiei, la sfârșitul anului trecut, în China au fost raportate oficial 3.300 de decese și 81.439 de contagieri.

Polonia legiferează votul prin corespondență

Parlamentul polonez a adoptat sâmbătă o lege care permite bătrânilor și cetățenilor aflați în carantină din cauza coronavirusului să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale din mai, transmite Reuters. Reglementarea li se aplică și celor autoizolați. Guvernul de la Varșovia intenționează să organizeze scrutinul în ciuda epidemiei de COVID-19. Primul tur al alegerilor este programat pe 10 mai și se prefigurează realegerea președintelui Andrzej Duda, apropiat al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

Opoziția din Polonia a cerut amânarea alegerilor pentru a se evita răspândirea coronavirusului. Unii parlamentari din PiS susțin însă că modificarea legii electorale, prevăzută în ultimul moment în cadrul unui pachet de măsuri în valoare de 200 de miliade de zloți (circa 44 de milioane de euro) pentru atenuarea impactului economic al epidemiei, va permite votul în condiții de siguranță. Sâmbătă, parlamentarii polonezi au votat pentru prima oară online, după ce au urmărit discursurile rostite într-o sală aproape goală în cadrul dezbaterii. Unii au fost plasați în încăperi diferite din complexul parlamentar, pe partide, iar alții au votat de acasă. Mai mulți reprezentanți ai opoziției s-au plâns de probleme cu conectarea la sistemul de vot electronic.

Șeful unității antiteroriste spaniole a murit din cauza coronavirusului

Grupul de Acțiune Rapidă al Gărzii Civile spaniole, care are printre misiuni și operațiunile antiteroriste, a confirmat vineri decesul comandantului său, colonelul Jesus Gayoso, în vârstă de 48 de ani, în urma infectării cu coronavirus. Colonelul spaniol a murit în spitalul din Logrono, orașul unde se află cartierul general al unității sale de elită. “Nimeni nu se aștepta la acest deznodământ. Era un om deosebit de apreciat, foarte vesel și foarte sportiv, lucru pe care l-a demonstrat în numeroase competiții”, afirmă unul dintre colegii săi.

Conform datelor Ministerului de Interne de la Madrid, circa 700 de membri ai diferitelor unități de apărare și ordine publică spaniole sunt infectați cu coronavirus, dintre care trei au decedat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.