Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Guvernul Maia Sandu a primit “binecuvântarea” lui Putin

Ziarul de Vrancea
12 iun 2019 2849 vizualizări

Președintele Rusiei a salutat alianța lui Dodon cu “oponenții săi din partidele prooccidentale”

Maia Sandu și Igor Dodon și-au chemat susținătorii la un miting anti-Plahotniuc programat pentru duminică, de la ora 11.00. Mitingul ar urma să pună presiune pe liderul PDM să se retragă de la guvernare și să lase locul noului guvern condus de Maia Sandu. “Noi împreună cu conducerea partidelor care au creat această majoritate parlamentară, am decis să chemăm cetățenii Republicii Moldova la un marș al poporului în susținerea noii guvernări. Un miting pașnic în susținerea noii majorități parlamentare. Cu cât mai mulți vom fi, cu atât mai repede va fi transmiterea pașnică a noii puteri. Vă îndemn de Duminica mare, toți la adunare”, a declarat Igor Dodon. Și Maia Sandu a făcut un apel public într-o declarație de presă: “Duminică, la ora 11.00, veniți în fața Parlamentului din toată țara în Marșul Poporului, pentru a arăta lumii întregi că Republica Moldova a învins! Iar dictatura de care părea imposibil să ne debarasăm a fost dărâmată”.

“Îi vom susține pe Igor Dodon și partenerii săi”

Președintele rus Vladimir Putin a promis susținere coaliției Dodon - Sandu “pentru a scăpa pentru totdeauna de oamenii care au uzurpat puterea”, considerând că, în Republica Moldova, oligarhii “au acaparat toate instituțiile de stat”. El a calificat acțiunile președintelui Dodon și ale partenerilor săi de coaliție drept “un pas spre construirea unui stat civilizat și modern”, relatează deschide.md. “Ceea ce a fost făcut de către președintele Dodon și oponenții săi recenți, cu așa-zisele partide pro-occidentale, este un pas spre construcția unui stat civilizat și modern”, spune Putin, conform deschide.md. „Cred că Moldova nu este o situație unică. Puterea în Moldova, la fel ca și Ucraina, era uzurpată de structurile oligarhice, de oligarhii care au zdrobit toate structurile statului, totul absolut. Adică ei au câștigat bani pe seama moldovenilor și și-au consolidat bunăstarea personală și pârghiile de influență asupra statului”, a declarat Putin într-un interviu pentru presa din Rusia. Acesta l-a lăudat pe președintele Igor Dodon, care a reușit să se alieze pentru a „construi un stat modern și civilizat”. „Ce a făcut președintele Dodon, împreună cu oponenții lui, să spunem, convențional, din partidele prooccidentale, este un pas spre construirea unui stat modern, civilizat și modern. Cu siguranță îl vom susține atât pe președintele Dodon, cât și pe actualii săi parteneri de coaliție, astfel încât ei să scape, în general, inteligent, de acei oameni care au uzurpat puterea în Moldova. În pofida unor contradicții, ei au găsit puterea de a construi o activitate comună în interesul statului moldovenesc și al poporului moldovenesc. Noi, cu siguranță, îi vom sprijini”, a punctat Putin.

Noul grup de extremă-dreapta din PE: “Identitate și Democrație”

 “Suntem încă o minoritate, dar suntem o minoritate mai mare ca oricând”, se îmbărbătează euroscepticii

Președinta partidului Adunarea Națională (RN) din Franța, Marine Le Pen, a anunțat ieri crearea unui nou grup de extremă-dreapta în Parlamentul European, care îi reunește pe euroscepticii de pe întreg continentul ce își doresc să redea o mai mare putere statelor în raport cu Bruxellesul, relatează Reuters. Numindu-se grupul “Identitate și Democrație” (ID), noua alianță aduce împreună Adunarea Națională, partidul condus de Le Pen, partidul Liga al vicepremierului italian Matteo Salvini și formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD), la care se adaugă naționaliști din Austria, Finlanda și Danemarca, printre alții. “Am schimbat tabla de șah politică a Uniunii Europene”, a declarat Le Pen la Bruxelles despre ID, care va deține 73 din cele 751 de mandate și va deveni al cincilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European nou ales, imediat în urma Verzilor. Noul grup înlocuiește grupul Europa Națiunilor și Libertății, care deținea 36 de mandate în ultima legislatură. Deși partidele angajate în consolidarea UE au câștigat două treimi din locurile din PE la alegerile europene din luna mai, liderii naționaliști au salutat avansul formațiunilor lor ca un semn de răzbunare. “Suntem încă o minoritate, dar suntem o minoritate mai mare ca oricând”, a declarat presei la Bruxelles și liderul Partidului Finlandezilor, Jussi Halla-aho.

Aceste partide au trecut peste diferențe pentru a găsi o poziție unită în jurul obiectivelor de a reda puterea statelor membre ale UE, de a limita imigrația și de a împiedica răspândirea islamului în Europa.

Joerg Meuthen, co-președinte al AfD, a rezumat scopurile alianței: “Spunem nu oferirii de mai multe competențe Uniunii Europene, spune nu unei mai mari armonizări, spunem nu subminării statului național”. Însă politicile lor sociale și economice diferite, inclusiv în privința disciplinei bugetare, ar putea atrage dificultăți în promovarea unei agende coerente.

În contextul în care nu a reușit să atragă și Partidul Brexit și alte formațiuni eurosceptice răspândite prin alte grupuri politice din PE, ID nu va avea suficiente mandate pentru a bloca sau întârzia inițiative legislative. Consilierul pe afaceri externe al lui Salvini, Marco Zanni, al cărui partid Liga este unul dintre cele mai mari trei partide din PE, a spus totuși că grupul încearcă să atragă și alte partide, cum ar fi formațiunea Vox din Spania.

Ministrul britanic de interne a aprobat extrădarea lui Assange în SUA

Ministrul de interne britanic Sajid Javid a anunțat ieri că a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, către SUA, precizând că acum instanțelor judiciare le revine să decidă următorul pas în acest caz, transmite dpa. Javid a declarat pentru BBC că Assange (47 de ani) se află “pe bună dreptate în spatele gratiilor”.

“Există din partea SUA o cerere de extrădare, care se va afla mâine în fața instanței, dar ieri am semnat ordinul de extrădare și l-am certificat, iar acest lucru va fi adus mâine în fața judecătorilor”, a spus oficialul britanic. Este de așteptat ca avocații lui Julian Assange să conteste decizia ministrului Sajid Javid, deschizând astfel calea unei proceduri îndelungate în instanțele britanice.

SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspirație în vederea accesului ilegal la informații păstrate în calculatoare guvernamentale, infracțiune pasibilă de maximum cinci ani de închisoare, conform autorităților americane. Avocații australianului se tem însă că, în cazul în care extrădarea va avea loc, Julian Assange ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare. Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Ecuadorul i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape șapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate referitoare la o cerere anterioară de extrădare, depusă de Suedia.

Papa Francisc către nunții pontificali: “Nu criticați și nu bârfiți pe la spate”

“Nu îl criticați pe papă pe la spate”, “nu bârfiți” și “evitați luxul” sunt câteva dintre sfaturile pe care papa Francisc le-a dat în formă de decalog nunților pontificali, ambasadorii Sfântului Scaun, pe care i-a convocat zilele acestea la Vatican, relatează joi EFE. Papa Francisc i-a convocat pe toți reprezentanții pontificali (ambasadori) pentru o reuniune și o sesiune de lucru, care se desfășoară între 12 și 15 iunie. Prin această reuniune papa dorește să consolideze frecvența acestor întâlniri desfășurate o dată la trei ani, după cele realizate în 2013 și 2016. Nunților pontificali le-a fost înmânat un decalog, “pentru a-și desfășura mai bine misiunea”. Într-unul dintre acestea se arată că nunțiul este reprezentantul papei, prin urmare “este ireconciliabil să fii reprezentant pontifical și să-l critici pe papa pe la spate, să scrii bloguri și să te alături unor grupuri ostile lui, Curiei și bisericii de la Roma”. Un punct care face referire la cazul fostului nunțiu al Vaticanului în SUA, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano care nu a venit la reuniune, și care l-a acuzat de nenumărate ori pe papă că era la curent cu abuzurile sexuale comise de cardinalul Theodore McCarrick. În acest decalog papa Francisc le cere reprezentanților săi să fie “oameni ai reconcilierii și ai medierii” și să fie mereu “imparțiali și obiectivi”. Suveranul pontif cere totodată nunților să fie “oameni ascultători”, “oameni religioși”, “umili” și “caritabili” și să se implice în activități caritabile în favoarea celor sărăci și nevoiași în țările în care sunt trimiși. Ei au fost totodată îndemnați să fie prudenți cu cadourile pe care le primesc, deoarece acestea “pot cumpăra obiectivitatea și libertatea lor” și să refuze toate donațiile costisitoare care li se fac și “să le dedice operelor de binefacere”.

Curtea Constituțională din Ecuador aprobă căsătoria între persoane de același sex

Curtea Constituțională din Ecuador (CEE) a anunțat că aprobă căsătoria “egalitară”, făcând astfel jurisprudență într-o țară în care Constituția de inspirație socialistă, în vigoare din 2008, definește căsătoria drept o uniune între un bărbat și o femeie, relatează AFP.

CEE a precizat într-un comunicat, miercuri, că mariajul între persoane de același sex a fost aprobat de cinci dintre cei nouă magistrați membri, într-o ședință cu ușile închise. Cei patru judecători care s-au opus au apreciat că, pentru a recunoaște căsătoria între persoane de același sex, este necesar ca mai întâi ca aceasta să fie legalizată prin reforme constituționale, potrivit procedurilor prevăzute de lege, prin intermediul Parlamentului. “Această hotărâre are caracter constrângător, pentru că hotărârile Curții Constituționale se impun autorităților ecuadoriene”, a declarat pentru AFP juristul Gustavo Medina. “Hotărârea Curții Constituționale este necesar să se aplice în țară”, a subliniat acest fost președinte al Curții Supreme și fost procuror general. “Asta înseamnă că Ecuadorul este mai egalitar, că este mai drept ca ieri, că drepturile omului sunt aceleași pentru toți, fără discriminare”, a adăugat avocatul Christian Paula, de la Fundația Pakta, care consiliază aproximativ zece cupluri de același sex ce doresc să se căsătorească. În 2015, Ecuadorul a recunoscut uniunea de fapt a persoanelor de același sex, printr-o reformă a Codului Civil.

Trump ar accepta informații compromițătoare din străinătate despre rivalii săi

Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că nu va refuza informații furnizate de o țară străină și menite să-i facă rău opozantului său în alegerile prezidențiale din 2020, relatează AFP.

Întrebat de către un jurnalist de la postul ABC dacă echipa sa de campanie ar accepta informații compromițătoare, de exemplu de la Rusia sau China, despre adversarii săi sau dacă le-ar trimite poliției federale (FBI), Donald Trump a răspuns “cred că ambele”. “Dacă cineva ar contacta o țară, (de exemplu) Norvegia, și (ar spune) «avem informații despre adversarul tău», eu cred că aș vrea să ascult”, a continuat el. Președintele afirmă, de asemenea, că nu ar fi vorba despre un amestec în alegerile americane. “Ăsta nu e amestec: Dacă (ei) au informații, eu cred că le-aș lua”, a adăugat Donald Trump. Iar “dacă eu cred că ceva nu e în regulă, m-aș duce poate să văd FBI-ul”. “Nu e nimic rău să asculți”, mai spune locatarul Casei Albe.

Donald Trump a fost întrebat inițial despre cazul fiului său mai mare, Donald Trump Junior care, în campania prezidențială din 2016, a participat la o reuniune, la Trump Tower, la New York, cu persoane pe care le credea mandatate de Moscova și care i-au promis informații compromițătoare despre candidata democrată Hillary Clinton. Audiat din nou miercuri în Senatul american, Donald Trump Junior a declarat că a terminat cu ancheta Comisiei Informațiilor.

Procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, a conchis în raportul său, publicat cenzurat în aprilie, că nu a existat o înțelegere între echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia.

“Raportul Mueller a spus-o clar: un Guvern străin ne-a atacat alegerile din 2016 pentru a-l susține pe Trump. Trump a primit acest ajutor”, a scris miercuri seara pe Twitter candidata la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale din 2020 Elizabeth Warren. “Acum el a spus că ar face-o din nou. E timpul să-l destituim pe Trump”, a declarat senatoarea, care îndeamnă la lansarea unei proceduri de destituire a președintelui (impeachment) după publicarea raportului Mueller.

Zeci de copii au murit după ce au mâncat fructul litchi

Este alertă sanitară în India unde cel puțin 53 de copii au murit în ultimele zece zile după ce au mâncat fructe de litchi. Copiii au ajuns la spital cu convulsii și febră și de peste 40 de grade. Au fost diagnosticați cu encefalită acută, care ar fi fost provocată de o substanță care se găsește în fructele de litchi. Numit și pruna chinezească, acest fruct este toxic dacă nu este suficient de copt sau dacă este consumat în exces, pe stomacul gol sau de persoane subnutrite. De asemenea, sâmburele fructului de litchi nu trebuie să fie consumat pentru că este otrăvitor.

Fructele de litchi sunt foarte sănătoase și oferă o mulțime de beneficii, dacă sunt consumate cum trebuie. Litchi are o mare concentrație de vitamina C, dar conține și alte vitamine în concentrație mai mică (B6, B1, B2, B3, B9). Pulpa fructului mai conține calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, fibre alimentare și zahăr, potrivit USDA Nutrient Database.

Cercetările moderne confirmă utilizarea tradițională a fructului în diferite afecțiuni. În medicina tradițională, litchi a fost utilizat de numeroase culturi în tratarea bolilor, precum diabet, tuse, flatulență, hernie, obezitate, scrie Agerpres.

Litchi bogat în fibre și conținând flavonoide și antioxidanți protejează organismul de infecții, îmbunătățește circulația sângelui și protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

Cazul Golunov: Putin a concediat doi generali de poliție

Președintele rus Vladimir Putin a concediat ieri doi generali de poliție implicați în anchetarea jurnalistului de investigații Ivan Golunov, caz care a strânit proteste masive și critici extrem de dure din partea comunității internaționale determinând autoritățile de la Moscova să dispună în cele din urmă eliberarea ziaristului arestat, transmite Reuters. Poliția a renunțat brusc la acuzațiile de trafic de droguri împotriva ziaristului după ce peste 1.000 de oameni au mărșăluit în semn de solidaritate față de jurnalist. Decizia de a renunța la acuzații reprezintă un gest fără precedent pentru autoritățile ruse, acuzate că i-au înscenat totul ziaristului de investigații. Ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev declara că intenționează să îi ceară președintelui Putin concedierea șefilor din poliție care au instrumentat cazul.

Miercuri, poliția a reținut cel puțin 400 de persoane care protestau la Moscova, pentru a cere pedepsirea ofițerilor de poliție implicați în arestarea ziaristului, după ce analizele realizate la cererea justiției nu au relevat nicio urmă de droguri în sângele său și niciuna dintre punguțele cu droguri nu avea amprentele sale. Printre cei reținuți se află și politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.