Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Guvernul german: Navalnîi a fost „destul de probabil” otrăvit

Ziarul de Vrancea
23 aug 2020 1539 vizualizări

Medicii ruși insistă că nu au găsit nicio urmă de otravă în el

Guvernul german consideră “destul de probabil” faptul că opozantul rus Aleksei Navalnîi, spitalizat în comă la Berlin, a fost victima unei otrăviri, a anunțat ieri un purtător de cuvânt. “Este vorba despre un pacient care, destul de probabil, a fost victima unui atac cu otravă”, a declarat presei Steffen Seibert, care a justificat, în aceste circumstanțe, protecția poliției oferită de spitalul de la Berlin lui Aleksei Navalnîi. “Suspiciunea nu este că Aleksei Navalnîi s-a otrăvit singur, ci că cineva l-a otrăvit pe domnul Navalnîi, iar Guvernul german ia această suspiciune foarte în serios”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului german. “Nu a existat o invitație oficială (a Guvernului german), însă, din motive umanitare, Aleksei Navalnîi a putut intra rapid în țară, la cererea familiei sale”, a declarat Steffen Seibert.

Medicii de la spitalul din Siberia care l-au îngrijit pe Aleksei Navalnîi au dat asigurării ieri că i-au salvat viața, dar spun că n-au găsit nicio urmă de otravă în el, relatează Reuters. “Noi i-am salvat viața, după o muncă îndelungată”, a declarat într-o conferință de presă la Omsk medicul-șef Aleksandr Murahovski. “Dacă aveam urme de otravă confirmate, ar fi fost mult mai simplu pentru noi”, a declarat al medic de la spital, Anatol Kalinicenko. Echipa medicală a dat asigurări că nu a fost supusă vreunei presiuni de către autorități. Dat ca înfrânt în sondaje, Trump vrea să se relanseze prin Convenția republicană

Rămas în urma lui Joe Biden în sondaje, Donald Trump abordează Convenția Partidului Republican (RNC) care a început luni la Charlotte, în North Carolina, cu obligația de a se relansa și de a uni dincolo de baza sa, relatează AFP. La fel ca și Convenția Partidului Democrat, care s-a încheiat joi cu discursul învestirii lui Joe Biden, convenția republicană este majoritar virtuală, din cauza coronavirusului și foarte puținilor vorbitori la Charlotte. Trump - care este prezent luni la Charlotte, spre deosebire de Biden, care nu s-a dus la Milwaukee la convenția democrată - nu are dreptul la marea adunare poplară pe care conta mult, iar doar o mână de delegați fac această deplasare. El se va revanșa intervenind în fiecare dintre cele patru zile ale convenției, în pofida faptului că, în mod tradițional, candiații se exprimă numai în încheiere, apogeul evenimentului. Șeful statului își va susține discursul de învestire joi, la Casa Albă, ceea ce-i face pe unii să scrâșnească din dinți, inclusiv în tabăra republicană, unii gustând prea puțin amestecul președinte-candidat.Devansat larg în toate sondajele de opinie naționale din ultimele săptămâni și dat înfrânt în numeroase state-cheie, șeful statului american vrea să se relanseze așa cum a făcut în 2016, după o vară dificilă. Pentru a reuși, echipa sa de campanie mizează pe o convenție “foarte optimistă și veselă”, a anunțat duminică, la postul NBC consilierul Jason Miller.Ideea, potrivit fostei purtătoare de cuvânt a lui Trump la Casa Albă Sarah Sanders, este o demarcare față de tonul presupus apocaliptic al convenției democrate, orientată în întregime către amenințarea unei realegeri a actualului președinte. “Toată convenția lor a fost consacrată criticării lui Donald Trump”, a subliniat sâmbătă, la ABC, nora președintelui, Lara Trump. “A fost o viziune sumbră, dezastruoasă și cu adevărat deprimantă a Americii. Noi vom propune opusul”.

Apărarea bilanțului

Obiectivul este totodată să apere bilanțul celui de-al 45-lea președinte american, bruscat în prezent din cauza modului în care gestionează epidemia covid-19 și a cărui carte principală - și anume sănătatea economică - nu mai este un atu. Donald Trump și-a început acest contraatac încă de duminică, anunțând într-o conferință de presă autorizarea unui tratament cu plasmă împotriva noului coronavirus, a cărui eficacitate nu a fost încă demonstrată în mod oficial. “Îl veți auzi pe președinte și pe alții vorbind despre toate succesele sale în ultimii patru ani” în timpul convenției, a anunțat Sarah Sanders, evocând “cele mai bune acorduri comerciale, salarii mai mari și o fiscalitate relaxată”. Din Orientul Mijlociu, unde efectuează o vizită, secretarul de Stat Mike Pompeo urma să evoce progrese diplomatice ale Guvernului Trump, o intervenție neobișnuită la acest tip de eveniment. “Noi vom arăta impactul asupra oamenilor adevărați pe care l-a avut Guvernul Trump-Pence”, a declarat la Fox News Kellyanne Conway, o consilieră apropiată a lui Donald Trump. “Îi veți auzi în mod direct”. Este prevăzută intervenția lui Tanya Weinreis, administratora unei cafenele din Montana, care a beneficiat de un împrumut federal în primăvară, pentru a face față consecințelor pandemiei asupra activității sale. Convenția și-a asigurat de asemenea prezența mai multor oratori afroamericani, într-o încercare de a aduna o parte a electoratului de culoare, care-i este per ansamblu ostil, între care și Tim Scott, singurul senator republican de culoare.Însă mulți se așteaptă ca președintele american să revină rapid la retorica sa obișnuită, care mai degrabă polarizează în loc să unească. În zilele de dinaintea deschiderii convenției republicane, Donald Trump a adoptat, astfel, un ton foarte diferit de cel pe care partidul său și echipa sa de campanie ar vrea să-l dea evenimentului. “Eu sunt singurul lucru care desparte visul american de anarhia totală, de nebunie și de haos”, declara vineri președintele. El își relua astfel unghiul de atac preferat din ultimele săptămâni, avertizând împotriva unei victorii a democraților pe care-i prezintă ca laxiști în planurile cu privire la ordinea publică, imigrație și finațele publice. “El continuă să-și sape singur groapa”, a apreciat la Fox News fostul director de campanie al lui Barack Obama din 2008 David Plouffe. “Iar întrebarea este dacă va fi capabil să schimbe ceva săptămâna viitoare”.Dacă Trump rămâne pe linia sa, avertizează el, “baza sa va adora, ei se vor entuziasma, dar restul Americii va zice pas”.

Studiu: Copiii care cresc în zone cu spații verzi au un IQ mai ridicat

Copiii care cresc în zone urbane verzi au un nivel al inteligenței mai ridicat și mai puține probleme de comportament, arată un nou studiu citat de The Guardian. Analiza a peste 600 de copii cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani a arătat că o creștere de doar 3% a spațiilor verzi din cartierul lor a dus la o majorare a IQ-ului mediu cu două puncte, efectul fiind constatat atât în zonele sărace cât și cele mai afluente.Există deja numeroase dovezi că spațiile verzi îmbunătățesc mai multe aspecte ale dezvoltării cognitive a copiilor dar acesta este primul care a analizat efectul asupra inteligenței. Cauza efectului nu este deocamdată înțeleasă de către cercetători, aceștia speculând că ar putea fi legată de niveluri mai scăzute ale stresului, mai multă joacă și interacțiune socială într-un mediu mai liniștit. Creșterea în puncte IQ a fost mai pronunțată în special în rândul copiilor din partea inferioară a spectrului. „Există din ce în ce mai multe dovezi că împrejurimile verzi sunt legate de funcțiile noastre cognitive precum memoria și atenția”, afirmă Tim Nawrot, un profesor de epidemiologia mediului la Universitatea Hasselt din Belgia, unde a avut loc studiul. De asemenea cercetătorii au descoperit că problemele de comportament precum capacitatea scăzută de atenție și agresivitatea au fost mai scăzute în rândul copiilor care au crescut în zone cu spații verzi, oamenii de știință excluzând în mare parte ipoteza că efectul s-ar putea datora diferențelor din nivelul de venit al părinților. Este cunoscut că un nivel mai ridicat al poluării aerului are un afect advers asupra inteligenței și dezvoltării copiilor dar și acest factor a fost exclus drept posibilă cauză de cercetătorii de la Universitatea Hasselt. În schimb, aceștia sugerează că nivelurile mai scăzute ale zgomotului și stresului precum și oportunitățile mai numeroase pentru a desfășura activități fizice și sociale ar putea explica efectul spațiilor verzi asupra IQ-ului.

Zeci de jurnaliști demisionează în Belarus

Zeci de angajați, inclusiv reporteri, prezentatori de știri și tehnicieni demisionează din instituțiile de presă deținute de stat pe fondul protestelor masive declanșate după alegerile prezidențiale din 9 august, aceștia acuzând cenzura. Președintele Belarus Aleksandr Lukașenko a declarat deja că locul lor este luat de angajați din mediile rusești. “Chiar i-am rugat pe ruși să-mi împrumute niște reporteri pentru a relata activitatea președintelui și pentru a da un exemplu de cum se face treaba bine. Îi știu pe oamenii ăștia”, a precizat el. După ce au transmis în direct imagini cu un studio gol în timpul grevei din 17 august, unii reporteri s-au întors la muncă, însă numărul celor care continuă să demisioneze este mai mare. Euronews a stat de vorbă cu unii dintre aceștia. Vadim Șundalov, 31 de ani, lucra de cinci ani la Belarus Today, însă a demisionat pe 13 august. Acum spune că a fost un “laș“ că nu a făcut-o mai devreme. “Totul se reduce la minciuni, minciuni, minciuni și iar minciuni. Nu este adevărat că 80% au votat pentru Lukașenko. Voturile au fost furate”, spune el. De când s-a alăturat echipei de la Belarus Today, Șundalov a știut că va trebui să promoveze agenda guvernamentală, publicând articole scrie deja de politicieni și aprobate în prealabil de guvern. “Jobul îți asigură stabilitatea financiară și te mulțumești cu asta și continui să vii la muncă. Însă anul ăsta conștiința mi-a dictat că e de ajuns”. Tânărul a decis să-și depună demisia după ce Alexander Taraikovsky a fost ucis pe 10 august, chiar în a doua noapte de proteste. “Nu am avut voie să relatăm despre asta. Mă simt oribil din cauza asta, din cauza minciunilor pe care le-am transmis”, a mai povestit jurnalistul. Popularul prezentator Sergei Kozlovich a demisionat și el de la postul public de televiziune BT. Ultima lui apariție tv a fost pe 10 august, a doua zi după alegerile prezidențiale, când și-a dat seama că nu mai poate continua. “Când am văzut protestele, am înțeles că noi am relatat în mod partizan. Nu pot fi de acord cu asta. Prieteni și oameni pe care-i cunosc au participat la proteste, așa că nu mai puteam continua”, a relatat el. În momentul în care a demisionat a știut că nu-i va fi ușor să mai găsească un post de prezentator de știri la cele trei canale principale. El mai spune că se teme că va fi arestat, o teamă cu care trăiește toată lumea în aceste zile. Întrebat dacă a contribuit la propaganda regimului, răspunsul este “Da”.“Eram OK cu asta. Acum însă nu mai pot citi știrile în direct. Ceva s-a schimbat”, a comentat Kozlovich.

Un bărbat de culoare, împușcat în spate de doi polițiști în Wisconsin

O interdicție de circulație pe timpul nopții a fost impusă la Kenosha, un oraș din statul american Wisconsin, după ce poliția l-a împușcat în mai multe rânduri în spate pe un bărbat de culoare, aparent neînarmat, provocând în noaptea de duminică spre luni manifestații și revolte, relatează Reuters. Acest caz alimentează încă o dată o dezbatere tot mai aprinsă în Statele Unite cu privire la brutalitatea poliției și rasism, după moartea la 25 mai a lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, ucis de către un polițist alb care și-a ținut genunchiul e gâtul său timp de aproape nouă minute, împiedicându-l să respire. La Kenosha, victima - identificată de guvernatorul Wisconsinului Tony Evers ca fiind Jacob Blake - era spitalizată într-o stare gravă. Polițiștii implicați în incident au fost trimiși în concediu administrativ. O înregistrare video publicată pe rețele de socializare și preluată de presa americană surprinde un bărbat care se îndreaptă către o mașină, urmat de doi polițiști. Unul dintre polițiști trage în bărbat în timp ce acesta deschidea portiera. Imaginile au declanșat rapid indignarea în orașul american.

Potrivit unor imagini postate pe rețele de socializare, o mulțime de manifetsanți a mărșăluit pe străzile din Kenosha și a aruncat cu cocteiluri Molotov și pavele în forțe de ordine.

Diplomat sud-coreean: Dictatorul Kim Jong-un ar fi în comă

Un diplomat sud-coreean a declarat ieri în presa din Seul, preluată de Daily Mirror, că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este în comă, fără a preciza însă boala care ar fi provocat-o. Fost consilier al precedentului președinte sud-coreean, Chang Song-min a mai spus că sora dictatorului a început să preia din prerogativele lui Kim Jong-un pentru a nu permite apariția unui vid de putere. În urmă cu trei zile, publicația germană Der Spiegel a transmis că, potrivit serviciului secret de informații al Coreei de Sud, liderul nord-coreean tocmai a transferat anumite segmente ale afacerilor de stat către sora sa și către cadre de partid. Într-un briefing informal desfășurat în parlamentul nord-coreean, Kim Yo-jong a fost numită „liderul de facto numărul doi”. Modul în care serviciul secret din Coreea de Sud a ajuns să dețină această informație rămâne neclar, având în vedere că în Coreea de Nord regăsim una dintre cele mai puternice politici izolaționiste. Din cauza programului său de dezvoltare a armelor nucleare, statul nord-coreean este supus unor sancțiuni severe din partea Consiliului de Securitate al ONU. Kim Yo-jong, în vârstă de aproximativ 32 de ani, a reprezentat de-a lungul anilor un consilier influent pentru fratele său. În luna martie a acestui an, în calitate de oficial al partidului, Kim Yo-jong a dat pentru prima dată propria declarație politică, răspunzând cu atacuri verbale la criticile Coreei de Sud în ceea ce privește noile teste cu rachete realizate în Coreea de Nord.

Cercetător: „Coronavirusul va fi cu noi pentru totdeauna”

Sir Mark Walport, membru în Grupul de consiliere științifică pentru urgențe (Sage) al Guvernului britanic, a declarat că, într-o formă sau alta, coronavirusul responsabil de Covid-19 va fi prezent pentru totdeauna, astfel că va fi necesar ca oamenii să se vaccineze la intervale regulate, potrivit BBC. Comentariile lui au venit după ce conducerea Organizației Mondiale a Sănătății a spus că speră ca pandemia să se încheie în decurs de doi ani, la fel cum a fost cazul gripei spaniole. Mark Walport a spus că populațiile mai dense și călătoriile fac ca acest coronavirus să se răspândească mai ușor. În plus, populația lumii este acum mult mai numeroasă decât în 1918. Pentru a controla pandemia, va fi necesară vaccinarea globală, însă Covid-19 nu va fi o boală precum pojarul, care poate fi eradicată prin vaccinare, a explicat el.  „Acesta este un virus care va fi cu noi pentru totdeauna, într-o formă sau alta, și, aproape sigur, vor fi necesare vaccinări repetate. Așadar, puțin asemănător cu gripa, va trebui ca oamenii să se vaccineze la intervale regulate”, a declarat Walport pentru BBC Radio 4. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus că gripa spaniolă din 1918 a fost învinsă în doi ani și că tehnologiile avansate vor putea permite lumii să oprească acest coronavirus într-un timp mai scurt. Gripa din 1918 a ucis cel puțin 50 de milioane de oameni. Până în prezent, din cauza coronavirusului au murit peste 809.000 de oameni în întreaga lume. Aproximativ 23,5 milioane de contaminări au fost înregistrate în lume, de la descoperirea lui în Wuhan (China) la finalul anului trecut. Peste 15,1 milioane de oameni au fost declarați vindecați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.