Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Germania: AKK sugerează restricționarea libertății de exprimare în online

Ziarul de Vrancea
27 mai 2019 2749 vizualizări

Protejata Angelei Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) a provocat un scandal în țară după ce a sugerat să se restricționeze libertatea de exprimare online, în urma faptului că Uniunea Creștin Democrată (CDU, conservatori) a fost luată drept țintă de YouTuberi înaintea alegerilor europene.

CDU-ul lui AKK și Merkel a obținut o victorie în scrutinul de duminică, însă cu cel mai slab scor din istoria sa, la două zile după un apel lansat de zeci de agenți germani de influență pe Internet la vot împotrtiva coaliției aflate la putere - din care fac parte Uniunea Social Democrată (CSU) și Partidul Social Democrat (SPD) - din cauza politicii sale în lupta împotriva modificărilor climatice, considerată insuficientă. “Cum ar reacționa țara dacă 70 de ziare ar face un apel, împreună, cu două zile înainte de un scrutin, să se voteze împotriva CDU și SPD? Ar fi fost o manipulare electorală”, a declarat ea luni, în urma unei reununi a formațiunii sale. AKK a sugerat să se creeze reguli de aplicat “lumii digitale”. Subiectul a declanșat o polemică. El a ajuns să domine tendințele pe Twitter mai ales, unde hashtaguri precum “cenzură” sau “AKKdemisia” erau primele. Adversari politici ai președintei CDU Annegret Kramp-Karrenbauer- ca liderul DFP (liberali) Christian Lindner - au trecut la atac. Lindner a spus că “nu-i vine să creadă”. Din contră, “avem nevoie de mai multe dezbateri deschise”, a pledat el.

Verzii, marii câștigători

CDU este afectat, de săptămâna trecută, de o înfruntare cu YouTuberi. Totul a pornit de la o înregistrare video ce a devenit virală a unui agent de influență online, Rezo, care denunța timp de 55 de minute politica CDU în domeniul mediului, o postare vizualizată de milioane de ori. Cadre CDU au ironizat, mai întâi, această lungă diatribă argumentată, iar apoi, în fața amplorii succesului său, l-au invitat pe YouTuber la o întâlnire.

Rezo nu a răspuns invitației și a difuzat vineri, cu două zile înaintea alegerilor europene, o întregistrare împreună cu 70 de alți YouTuberi, în care au îndemnat la vot, în numele luptei împotriva încălzirii globale, împotriva CDU și a partenerului său de coaliție SPD.

Conservatorii germani au obținut o victorie în scrutinul de duminică - cu 28% din voturile exprimate -, mulțumită mobilizării electoratului în vârstă. Însă acesta este cel mai slab scor din istoria sa.

Invers, Verzii - cu aproape 21% din voturile exprimate - au obținut voturile celor în vârstă de până în 40 de ani. Eșecul Guvernului Merkel de a-și respecta angajamentele în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice a contat mult.

Potrivit unei analize postelectorale realizate de televiziunea ARD, această tematică a devenit prioritară în rândul a 46% dintre alegători - înregistrând un salt de 29 de puncte procentuale față de nivelul la care se afla la alegerile europene în 2014.

Omul lui Trump: Proiectul integrării europene “a murit”

Proiectul integrării europene “a murit” duminică, odată cu înfrângerea listei proeuropene a lui Emmanul Macron de către cea a extremei drepte franceze din Rassemblement national (RN), apreciază vesel fostul consilier al lui Donald Trump Steve Bannon, foarte criticat de majoritatea aflată la putere în Franța din cauza legăturilor sale cu fostul Front Național (FN). “Mișcarea de integrare, ceea ce a fost mereu Uniunea Europeană (UE), a murit”, a declarat Bannon într-un interviu acordat AFP la Hotelul Bristol, la Paris, catalogând alegerile europene drept “istorice”.

Marile partide europene au suferit pierderi importante în scrutinul de duminică - însă dețin în continuare majoritatea - în timp ce ascensiunea populiștilor de extremă dreapta a fost limitată. Președintele francez a susținut “un discurs foarte puternic cu privire la viitoarele State Unite ale Europei, în septembrie 2017, la Sorbona. El a fost respins ieri (duminică)”, a apreciat fostul strateg, care se prezintă ca un agitator al unor idei pe lângă mișcări populiste naționaliste. Populiștii naționaliști au avansat un pic în toată Europa în scrutinul european.

Partidul lui Le Pen, scor mai slab ca în 2014

Lista lui Marine Le Pen a obținut 23,31% din voturile exprimate duminică, devansând cu 0,9 puncte procentuale lista la République en marche (LREM), susținută de Macron. În 2014, FN (devenit RN) a obținut 24,8% din sufragii, un scor mai bun ca cel din weekend.

“Ceea ce m-a frapat este că Macron nu și-a lărgit baza în afara elitei urbane a metropolelor, diviziunea franceză a partidului de la Davos”, a comentat Bannon, care s-a întâlnit în ultimele luni cu lideri RN pentru a discuta despre finanțări. Steve Bannon, care a fost invitatul-vedetă al Congresului RN din 2018, consideră că partidele populist-naționaliste au de-acum “potențialul să înființeze un «super-grup» ce ar putea deveni al doilea cel mai mare în Parlamentul European (PE)”. În prezent, aceste formațiuni sunt împărțite în PE în trei entități - ENL (extremă dreapta), din care face parte RN și Liga italiană, CRE (național-conservatori) în jurul PiS-ului polonez și ELDD (diverși) din care face parte Partidul Brexitului al lui Nigel Farage. “Acest lucru va necesita simț politic, pentru că fiecare partid este diferit, dar ar putea să reușească. Cel mai important este ca această masă critică să permită să existe o minoritate de blocaj”, consideră el.

Marine Le Pen a suferit o “umilire publică” în alegerile prezidențiale din 2017, însă ea a “schimbat de atunci complet Frontul Național și l-a redenumit «Rassemblement national». Cursa în alegerile prezidențiale franceze din 2022 a început în această dimineață”, a declarat el.

Steve Bannon a spus de asemenea că l-a “felicitat” duminică seara pe Nigel Farage, a cărui formațiune în favoarea Brexitului a obținut o victorie detașată în Regatul Unit și pe care-l consideră un posibil - viitor premier - al Marii Britanii, la fel cum este Matteo Salvini în Italia.

Alain Delon: “Sunt în favoarea sinuciderii asistate”

Actorul Alain Delon, în vârstă de 83 de ani, s-a arătat în favoarea morții asistate, autorizată în Elveția unde locuiește de mai mulți ani. El vorbește într-un interviu despre succesiunea pe care o vrea fără intrigi, spre deosebire de cum s-a întâmplat în cazul prietenului său Johnny Hallyday, scrie Le Figaro. Recompensat la Festivalul de Film de la Cannes cu un Palme d'Or onorific duminică, Alain Delon a spus adio cinematografiei pe Croazetă. Întrebat duminică de ziarul genovez L’illustré, Alain Delon, care locuiește la Geneva din 1978, a vorbit despre un subiect sensibil: sinuciderea asistată. O practică a cărei legitimitate continuă să fie dezbătută în Franța. “Sunt pe deplin pentru”, a declarat actorul din “Samuraiul”. În Elveția, asistența la sinucidere este autorizată și este diferită de eutanasie - ilegală - deoarece ea se referă la asigurarea unei persoane a mijloacelor de sinucidere fără ca un terț să o declanșeze. “Deja am organizat împreună cu avocații mei elvețieni practic tot ceea ce se va întâmpla în ziua în care voi pleca”, a explicat el. “Mai ales că nu vreau să fie un preot”.

Alain Delon a anunțat luna aceasta că și-a luat măsuri de precauție pentru a evita disensiuni între moștenitori, pentru că vrea să evite repetarea cazului moștenirii lui Johnny Hallyday, și a desemnat-o pe fiica sa executor testamentar. “Nu aș vrea ca și copiii mei să se dezbine așa cum se întâmplă la familia Hallyday”, afirmă el. “Pregătesc totul în prezent. Totul va fi aranjat înainte de moartea mea, fie că asta convine sau nu. Dacă nu aș face asta, ar fi un război între ei, sunt sigur”.

El a prevăzut să vândă după moartea sa casa din Douchy, din Le Loiret, unde sunt îngropați câinii săi. Și a explicat motivul: “Nimeni nu va avea mijloacele să o întrețină. Fiica mea ar vrea să o aibă, dar și-a dat seama că este imposibil din punct de vedere financiar”.

Un simbol al industriei cinematografice europene, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville și Jean-Luc Godard, și alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand și Lino Ventura.

ONU: Populația nord-coreeană este captivă „într-un ciclu al corupției”

Nord-coreenii au dificultăți în a-și asigura minimul necesar din cauza unui „ciclu vicios al lipsei de alimente, corupției și represiunii”, se arată într-un nou raport al ONU, relatează BBC. Raportul întocmit de agenția ONU privind drepturile omului acuză guvernul liderului nord-coreean Kim Jong-un de o gestionare incorectă a economiei. Supraviețuirea zilnică devine din ce în ce mai dificilă astfel și din cauza oficialilor care cer mită, se arată în raport. Coreea de Nord a respins raportul, pe care l-a descris ca fiind „motivat politic, cu scopuri sinistre”.

Raportul, numit „The Price is Right” („Prețul este corect”) este bazat pe interviuri din 2017 și 2018 cu 214 persoane care au fugit din Coreea de Nord. În raport este notat că aproximativ trei sferturi din populație preferă să folosească piața neagră pentru a-și procura alimente din cauza colapsului din sistemului de stat pentru distribuirea rațiilor. „Dacă respecți doar instrucțiunile de la stat, vei muri de foame”, a afirmat unul dintre cei care au fugit.

Însă piețele există într-o zonă gri a legii, ceea ce îi lasă vulnerabili pe oameni și îi forțează să dea mită oficialilor pentru a supraviețui. Cei care au destule resurse „ar putea face orice, inclusiv crime”, a afirmat o altă persoană.

Coreea de Nord dă vina pe sancțiunile impuse de țările occidentale pentru situația economică a țării. Însă raportul notează că statul acordă prioritate armatei în alocarea de fonduri, în loc să se asigure că populația are destulă hrană. Programul Alimentar Mondial estimează că 10,1 milioane de persoane sunt afectate de lipsa alimentelor iar cea mai slabă recoltă din ultimul deceniu a dus la un deficit de un milion de tone de alimente. „Sunt îngrijorat că problemele cu arsenalul nuclear deturnează atenția de la situația teribilă a drepturilor omului pentru milioane de nord-coreeni”, a afirmat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. „Dreptul la alimente, sănătate, adăpost, muncă, libertate de mișcare – acestea sunt drepturi universale și inalienabile însă în Coreea de Nord ele sunt dependente de capacitatea persoanelor de a oferi mită oficialilor”, a completat Bachelet. „Aceste rapoarte sunt doar invenții ... sunt mereu bazate pe așa-zise mărturii ale celor care au fugit, cei care dau informații false pentru a-și câștiga existența sau sunt forțați să facă acest lucru prin amenințări”, a informat misiunea Coreei de Nord de la Geneva.

Brazilia: Cel puțin 42 de deținuți uciși în ciocnirile din mai multe închisori

Cel puțin 42 de deținuți au fost uciși la trei închisori din Manaus, capitala statului nordic brazilian Amazonas, la o zi după ce alți 15 au murit în timpul unor lupte la o a patra închisoare din același oraș, relatează The Guardian. Agenția închisorilor de stat din Amazonas a informat că toți cei 42 de deținuți găsiți decedați în Manaus arată semne de asfixiere. Incidentele aduc aminte de cele din 2017. Atunci, peste 120 de deținuți au fost uciși de alți deținuți în timpul mai multor săptămâni de lupte între diferite grupări criminale rivale în statele nordice. Duminică, 15 deținuți au fost uciși într-o revoltă din închisoarea Anision Jobim din Manaus, în același loc murind acum doi ani 56 de deținuți. Autoritățile locale au informat că deținuții au început luptele între ei duminică la prânz, însă forțele de securitate au recâștigat controlul în 45 de minute. Nu au fost oferite mai multe informații despre crimele de luni. Ministerul Justiției și Securității Publice a informat că va trimite o echipă federală pentru a ajuta oficialii locali să gestioneze situația. Guvernatorul statului Amazonas, Wilson Lima, a afirmat: „Tocmai am vorbit cu ministrul Justiției, Sergio Moro, cel care trimite deja o echipă de intervenție în Amazonas, pentru a ne ajuta în acest moment de criză și cu o problemă care este națională: cea a închisorilor”. Mai multe grupări criminale din Brazilia își desfășoară activitățile din închisori neperturbate iar crimele din 2017 au avut loc în conexiune cu grupări rivale, determinând autoritățile să încerce separarea facțiunilor și să transfere deținuți constant. Președintele Jair Bolsonaro a promis că va recâștiga controlul asupra închisorilor și că va construi mai multe astfel de facilități.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.