Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Fundația miliardarului George Soros părăsește Ungaria

Ziarul de Vrancea
14 mai 2018 996 vizualizări

Fundația Open Society a filantropului miliardar George Soros a anunțat ieri că își închide sediile la Budapesta și se mută la Berlin, părăsind astfel un cadrul politic și juridic pe care-l consideră tot mai represiv în Ungaria, relatează Reuters.

Premierul ungar naționalist de drepta și populist Viktor Orban îi impută lui George Soros, un investitor american de origine ungară, o serie de rele. El plănuiește să înăsprească legislația printr-un pachet legislativ intitulat "Stop Soros" - contra ONG-urilor care primesc finanțare străină. ”Guvernul ungar ne denigrează și denaturează activitatea și reprimă societatea civilă în numele unui profit politic, recurgând la strategii fără precedent în istoria Uniunii Europene (UE)”, a declarat Patrick Gaspard, președintele Fundației Open Society.

Ambasadorul israelian în Irlanda, convocat de urgență

Ambasadorul Israelului în Irlanda a fost convocat de Ministerul de Externe ieri, la o zi după cea mai sângeroasă zi din ultimii patru ani în Fâșia Gaza, unde aproape 60 de palestinieni au fost omorâți de armata israeliană, a anunțat Dublinul. ”El a fost convocat în această (marți) dimineața”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt. Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a catalogat luni drept ”șocante” și ”tragice” evenimentele din Fâșia Gaza.

Kremlinul, profund îngrijorat

Kremlinul și-a exprimat ieri ”îngrijorarea cea mai profundă”, în urma violențelor sângeroase în care zeci de palestinieni au fost omorâți în tiruri israeliene, și a îndemnat ”toate țările să evite acte care pot provoca asemenea accese de tensiune”. ”Situația și mai ales moartea a câtorva zeci de palestinieni nu pot să provoace decât cea mai profundă îngrijorare”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Urmărim atent situația și apreciem în continare că toate părțile, mai ales membre ale Quartetului, este necesar să evite orice acțiune acre poate să provoace asemenea accese de tensiune”.

Consiliul de Securitate al ONU, în care Rusia este membru permanent, s- a reunit ieri să dezbată aceste incidente la frontiera dintre Israel și Fâșia Gaza.

Aceste violențe sângeroase au avut loc în timp ce oficiali israelieni și americani inaugurau noua Ambasadă a Statelor Unite la Ierusalim, la doar câțiva zeci de kilometri depărtare.

Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către președintele american Donald Trump - concretizată prin transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim - constituie o ruptură cu zeci de ani de diplomație americană și de consens internațional.

”Însă de la început, Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile Statelor Unite, care sunt în măsură să provoace tensiuni în Orientul Mijlociu. Din nefericire, este exact ceea ce s-a întâmplat”, a deplând Peskov.

Armata israeliană a omorât prin împușcare peste 100 de palestinieni de la începutul, pe 30 martie, al ”marșului întoarcerii”, la care mii de palestinieni se adună cu regularitate de-a lungul barierei de securitate dintre Israel și enclava palestiniană.

Indonezia: Copiii folosiți în atentatele sinucigașe erau îndoctrinați în fiecare duminică

n copiii nu mergeau la școală și erau învățați să mintă că învață acasă

Cei șapte copii ai celor trei familii care au murit în seria de atentate sinucigașe cu bombă comise în ultimele zile în Indonezia au fost îndoctrinați cu învățături radicale de unul dintre tați, care era liderul regional al unei grupări extremiste cu legături cu organizația jihadistă Statul Islamic (SI), a anunțat ieri poliția. Șeful poliției din provincia Java de Est, Machfud Arifin, a spus într-o conferință de presă că toți copiii, cu excepția unuia singur, din cele trei familii au participat la ședințe regulate de citire a Coranului la domiciliul lui Dita Oeprianto, 54 de ani, liderul regional din Surabaya al grupării radicale Jamaah Ansharut Daulah. Conform poliției, atentatele sinucigașe cu bombă care au avut loc duminică și luni în Surabaya au fost primele atacuri teroriste din Indonezia, cea mai mare țară musulmană din lume, în care printre kamikaze s-au aflat și copii.

Dita Oeprianto a murit împreună cu soția sa și patru copii ai lor în atacuri produse duminică asupra a trei biserici în timpul ceremoniilor religioase de dimineață, omorând cel puțin alte 13 persoane. "Cele trei familii se întâlneau în fiecare duminică după înserat în casa lui Dita Oeprianto. Copiii erau îndoctrinați cu filmulețe și învățături despre jihad de către tații și mamele lor, pentru a fi dispuși să moară", a declarat Machfud. "Copiii nu mergeau la școală, dar au fost instruiți să spună că primesc educație acasă, în cazul în care erau întrebați de cineva", a adăugat el.

Potrivit reprezentantului poliției, numai fiul cel mai mare, de 17 ani, al potențialului kamikaze Anton Febrianto (47 de ani), a refuzat să se ducă la sesiunea de învățături de duminică. El mergea la școală și alesese să locuiască la bunica sa.

O fată a supraviețuit

Anton Febrianto plănuise să se arunce în aer într-un atac sinucigaș, alături de soția sa și de ceilalți copii ai lor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. Însă bombele care urmau să fie folosite au explodat accidental duminică noapte în apartamentul lor din Sidoarjo, o localitate din apropiere de Surabaya. Soția lui Anton Febrianto și un fiu de 15 ani au murit în acest explozii.

Mergând pe două motociclete, o altă familie, de cinci membri - tatăl, mama, doi fii de 14 și 17 ani și o fiică de 7 ani -, s-a aruncat în aer luni dimineață la sediul poliției din Surabaya.

Fetița este încă în viață, după ce a fost aruncată de pe motocicleta tatălui în urma exploziei, iar medicii se luptă să îi salveze viața.

"Cele trei familii aveau un învățător - Dita Oeprianto - și formau un grup (terorist) și o rețea", a spus Machfud, care a precizat că Dita Oeprianto fusese radicalizat încă din timpul liceului.

Cele trei explozii au avut loc după o serie de atacuri asupra poliției în apropiere de capitala Jakarta în urmă cu câteva zile. Respectivele atacuri, în care au murit cinci polițiști, au început prin revolta unor militanți islamiști închiși într-un centru de detenție a unității speciale de poliție din Depok, o suburbie a Jakartei.

Studiu: Bărbații care muncesc prea mult mor mai repede

Bărbații care depun mult efort fizic în timpul unei zile de muncă ar putea avea un risc mai mare de deces prematur, au avertizat oamenii de știință citați de Press Association. Cercetătorii au identificat un ''paradox al activității fizice'' potrivit căruia angajații de sex masculin care au un nivel ridicat de activitate fizică prezintă un risc semnificativ mai mare de deces în comparație cu cei care desfășoară activități fizice mai puțin solicitante.

Studiul publicat în British Journal of Sports Medicine se bazează pe o analiză a 33 de articole științifice în care au fost implicate aproape 200.000 de persoane. Cercetătorii au descoperit că angajații de sex masculin care depun o cantitate mare de efort fizic ocupațional - cum se întâmplă în cazul muncitorilor în construcții, a operatorilor de pe linia de asamblare sau a personalului medical - prezentau un risc cu 18% mai mare de deces prematur în comparație cu lucrătorii care desfășurau activități preponderent sedentare. Această asociere nu se aplică însă și în cazul angajatelor, se notează în studiu.

''Aceste concluzii sugerează existența unui paradox al activității în cazul angajaților de sex masculin, nivelurile ridicate de activitate fizică ocupațională fiind asociate cu unele consecințe care afectează negativ starea de sănătate, în contrast cu dovezile existente ce susțin efectele benefice asupra sănătății ale activităților fizice moderate sau intense efectuate în timpul liber'', a notat echipa internațională de oameni de știință condusă de dr. Pieter Coenen de la Centrul Medical aparținând Vrije Universiteit din Amsterdam. Potrivit specialiștilor, dacă se dovedește legătura de cauzalitate, liniile directoare privind activitatea fizică ar trebui să facă diferența între activitățile fizice desfășurate la locul de muncă și cele din timpul liber.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.