Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Franța, condamnată de CEDO pentru predarea unui român României

Ziarul de Vrancea
25 mar 2021 1794 vizualizări

Bărbatul, condamnat pentru trafic de persoane, a invocat condițiile proaste din închisorile românești n este pentru prima oară când CEDO condamnă un stat pentru că a executat un mandat de arestare european

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri Franța cu privire la faptul că a predat României un bărbat, în baza unui mandat de arestare european, în pofida riscului unor eventuale rele condiții de detenție. Șapte judecători ai Curții au stabilit - în unanimitate - că autoritățile franceze au încălcat Articolul 3 al Convenției europene a drepturilor omului, care interzice tratamente inumane și degradante.

“Elemente de informații culese (cu privire la viitoarele condiții de detenție ale reclamantului în România) constituiau, cu toate acestea, o bază factuală suficient de solidă pentru ca ele (autoritățile franceze) să renunțe să pună în executare mandantul de arestare european litigios”, precizează într-un comunicat instanța instanța judiciară a Consiliului Europei (CoE).

Reclamantul este un român condamnat în 2015, în România, la șapte ani și jumătate de închisoare “cu privire la fapte de trafic de persoane comise în 2010 în România și în Franța”, precizează CEDO. Acest bărbat a revenit în Franța după proces, iar în aprilie 2016 România a emis un mandat de arestare european, în vederea executării pedepsei.

Bărbatul a contestat decizia cu privire la predarea sa autorităților române, insistând asupra condițiilor viitoarei sale detenții în România, însă reclamația i-a fost respinsă și a fost predat autorităților române în august 2016. Cu toate acestea, “reclamantul a prezentat în fața jurisdicțiilor interne elemente care atestă eșecuri sistemice sau generalizate în instituțiile penitenciare ale statului emitent” și “mai ales la închisoarea Gherla (în nordul României), un centru în care autoritățile române intenționau să-l încarcereze”, precizează CEDO. Franța a fost condamnată să-i plătească reclamantului despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro.

“Este pentru prima oară când CEDO condamnă un stat cu privire la faptul că a executat un mandat de arestare european”, subliniază într-un mesaj postat pe Twitter Nicolas Hervieu, un specialist în drept european.

În schimb, în aceeași hotărâre, predarea României a altui cetățean pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare european nu a fost considerată contrară Convenției europene a drepturilor omului.

Moldova: Tentativa de validare a Guvernului Grosu a eșuat

Guvernul lui Igor Grosu, candidatul propus la funcția de premier de președintele Maia Sandu, nu a putut fi învestit ieri din cauza lipsei de cvorum, după ce deputații socialiști și cei ai platformei “Pentru Moldova” au părăsit ședința parlamentului.

Chiar înainte de reunirea plenului, majoritatea parlamentară - formată din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Șor și foștii democrați de la platforma “Pentru Moldova” - a anunțat că nu susține candidatura propusă de Maia Sandu pentru funcția de premier, insistând, în schimb, să fie desemnat Vladimir Golovatiuc la șefia executivului.

Ulterior, președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a constatat absența cvorumului, întrucât în sală mai rămăseseră doar 43 de deputați. Astfel, tentativa de învestire a noului guvern a eșuat.

Igor Grosu are nevoie de cel puțin 51 de voturi pentru a obține încrederea parlamentului în programul de activitate și în lista guvernului, voturi care nu pot fi obținute fără sprijinul unor deputați din majoritatea parlamentară.

La 22 martie, Curtea Constituțională a decis că desemnarea lui Igor Grosu drept candidat pentru funcția de premier este constituțională, respingând sesizarea PSRM.

Potrivit corespondentului Deutsche Welle la Chișinău, obiectivul Maiei Sandu ar fi epuizarea procedurii constituționale fără să fie învestit un nou guvern, pentru a putea dizolva cât mai rapid actualul parlament, considerat cel mai corupt din istoria Moldovei independente.

Antony Blinken: Occidentul trebuie să coopereze mai mult ca oricând

Cooperarea între aliați este mai importantă în prezent decât în orice alt moment din istoria recentă, a afirmat joi secretarul de stat american Antony Blinken, care a subliniat că relațiile cu NATO și Uniunea Europeană vor fi cruciale pentru depășirea provocărilor, relatează Reuters.

Exprimându-se în ultima zi a vizitei sale de trei zile la Bruxelles, Blinken a continuat ceea ce numeroși oficiali europeni au catalogat drept o ofensivă diplomatică pentru a recâștiga sprijinul aliaților după patru ani de tensiuni sub președinția lui Donald Trump. “Am venit aici cu un obiectiv special în minte și acesta este de a arăta clar hotărârea SUA de a revitaliza alianțele și parteneriatele noastre”, a afirmat secretarul de stat american. “Cel mai mare premiu de când m-am implicat în aceste probleme este de a găsi modalități ca să lucrăm din nou împreună”, a spus Blinken, implicat în politica externă a SUA de zeci de ani.

Blinken a obținut miercuri seara târziu sprijinul Uniunii Europene pentru planul SUA de contracarare comună a puterii chineze printr-un dialog oficial pe care Beijingul spera să-l evite, notează Reuters. “Un principiu de bază al administrației Biden-Haris este de a se consulta cu prietenii noștri, din timp și adeseori”, a spus secretarul de stat american, referindu-se la președintele SUA, Joe Biden, care se va adresa liderilor UE printr-o videoconferință în cursul zilei de joi.

Decizia Chinei de a riposta luni împotriva sancțiunilor occidentale în legătură cu încălcarea drepturilor omului pare să apropie Europa și SUA. Guverne europene au convocat ambasadori chinezi pentru a cere explicații cu privire la măsurile adoptate împotriva unor cetățeni ai UE, considerate ca depășind cu mult sancțiunile adoptate de Bruxelles. “Suntem convinși că relațiile acestea sunt durabile, precum cele dintre țările noastre și cele care există în Uniunea Europeană și în NATO și că putem depăși oricare dintre aceste provocări”, a spus Blinken.

Evocând pandemia “devastatoare” de COVID-19, Blinken a promis să lucreze cu UE și cu NATO la distribuirea globală a unor vaccinuri sigure și eficiente și să se asigure că ele sunt pregătite pentru viitoare pandemii.

Insistând în continuare asupra faptului că Europa nu trebuie să aleagă între SUA și China, Blinken a subliniat pe tot parcursul vizitei sale că Occidentul trebuie să arate statelor autoritariste că democrația este un sistem superior și să apere valorile liberale. 

S-a stabilit cum va arăta viitoarea bancnotă de 50 de lire

Banca Angliei a dezvăluit designul unei viitoarei bancnote de 50 de lire sterline, cu chipul lui Alan Turing, matematicianul care, prin abilitățile sale de descifrare a codurilor, a contribuit la victoria aliaților în cel de-Al Doilea Război Mondial, și despre care se crede că s-ar fi sinucis după ce a fost condamnat pentru homosexualitate.

Pe bancnota de 50 de lire sterline este reprezentată o formulă matematică dintr-o cercetare realizată de Turing în 1936, considerată o precursoare a informaticii moderne, precum și desene tehnice ale mașinilor folosite pentru descifrarea codul Enigma. Bancnota din polimer conține și un citat din Turing despre apariția inteligenței artificiale: “Este doar un preambul a ceea ce va veni și doar umbra a ceea ce va fi”.

Pe baza descoperirilor matematicienilor polonezi care reușiseră să citească codul german Enigma, Turing a dezvoltat o metodă de descifrare a codurilor naziste, devenite din ce în ce mai complexe. Povestea a fost stat la baza peliculei “The Imitation Game” (2014), în care Turing este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch. Munca lui Turing a dus la descifrarea comunicațiilor navale germane, care au ajutat convoaiele aliaților să stea la distanță de submarinele inamice și a jucat un rol esențial în Bătălia Atlanticului.

El a dezvoltat totodată o tehnică care a dus la spargerea cifrului german Lorenz, cu un grad mai mare de complexitate. Turing a fost condamnat pentru homosexualitate în 1952 și a fost supus castrării chimice prin injecții cu hormoni feminini pentru a evita pedeapsa cu închisoarea.

În Marea Britanie, homosexualitatea a fost considerată infracțiune până în 1967. Turing s-a sinucis cu cianură în 1954, la vârsta de 41 de ani, potrivit concluziilor anchetei din acea vreme. A fost grațiat de regina Elisabeta a II-a în 2013 pentru condamnarea pe care o primise cu doi ani înaintea morții.

“Banii spun ceva despre caracterul unei națiuni”, a declarat joi guvernatorul Băncii Angliei într-un comunicat care scoate în evidență realizările lui Turing.

Peste 30 de milioane de americani infectați cu COVID-19

Statele Unite au raportat peste 30 de milioane de infectări cu noul coronavirus de la debutul pandemiei, informează DPA. Cele mai recente date de la Universitatea Johns Hopkins, actualizate miercuri seara, arată că numărul cazurilor de pe teritoriul SUA a atins un nou record.

Nicio altă țară nu a înregistrat un număr atât de mare de cazuri, existând probabilitatea ca un număr ridicat de infectări să nu fi fost raportate.

SUA sunt totodată națiunea afectată cel mai grav la nivel global în ceea ce privește numărul deceselor în cifre absolute din cauza COVID-19, înregistrând peste jumătate de milion de persoane care și-au pierdut viața.

Statele Unite, cu circa 330 de milioane de locuitori, desfășoară în prezent o campanie alertă de vaccinare: peste 46,3 milioane de persoane au fost complet vaccinate, în timp ce peste 85,4 milioane de persoane au fost inoculate cu cel puțin o doză.

O mască nazală, de folosit în timpul mesei, neaprobată de către autorități

O mască nazală, o inovație împotriva COVID-19 care lasă gura liberă și poate fi folosită la masă, nu a fost aprobată de către autoritățile sanitare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă masca de protecție care acoperă nasul, gura și bărbia. Această mască nazală, prezentată într-o înregistrare video Reuters, foarte preluată, atribuie “invenția” unor cercetători mexicani. În înregistrare, un bărbat și o femeie iau masa cu masca la nas, afară, după ce își scot masca de tip FPP2. O protecție a nasului cu o pânză sau material chirurgical poate reduce transmiterea virusului pe nări, însă OMS recomandă ferm purtarea unei măști “complete”, care să acopere nasul gura și bărbia.

Reuters nu dezvăluie identitatea cercetătorilor mexicani și numele laboratorului farmaceutic. Însă, la 5 martie, China Daily, o publicație chineză, anunța un “prototip” similar, dezvoltat de către Jiang Jinjun, un pneumolog de la Spitalul din Shanghai. “Îngrijitorii muncesc multe ore la spital, iar noi trebuie să ne scoatem măștile pentru a mânca sau bea. Durata acestor acțiuni este scurtă, însă riscul infectării este mare”, declara ea. Astfel ea prezenta jumătatea de mască, din care 20.000 de bucăți au fost trimise la Wuhan, la sfârșitul lui februarie, potrivit China Daily.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.