Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Fosta RDG a recuperat în mare parte decalajul economic față de landurile din Vest

Ziarul de Vrancea
16 sep 2020 1759 vizualizări

Deși câștigă mult mai bine decâtLa 30 de ani de la reunificarea Germaniei, fosta Republică Democrată Germană (RDG) a recuperat în mare parte decalajul economic față de landurile din Vest, arată un raport anual publicat ieri. în ’90, est-germanii rămân în continuare mai puțin încrezători în instituțiile democratice

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în landurile din fosta RDG, inclusiv în capitala Berlin, a ajuns la 79,1% față de restul țării, potrivit unui raport cu privire la unificarea germană prezentat miercuri în consiliul de miniștrii, la aproape 30 de ani de la reunificarea din 3 octombrie 1990. Este vorba de o îmbunătățire spectaculoasă față de situația din 1990, când PIB-ul pe capita în landurile din Est era la 37% față de restul țării. “Unele lucruri au durat mai mult decât se preconiza. Însă în numeroase domenii, putem spune în mare: unificare realizată” a salutat comisarul guvernamental pentru noile landuri, Marco Wanderwitz.

Decalajul a fost în mare parte înlăturat în termeni de venituri: media veniturile din Est era în 2018 echivalentă cu 88,3% din media veniturilor din Vest, grație în parte aportului IMM-urilor, dintre care unele specializate în “tehnologiile viitorului”. Există în continuare un anumit decalaj față de vest, în special din cauza unei densități a populației semnificativ mai mici în est, unde zonele rurale rămân numeroase iar aglomerările urbane puțin dezvoltate.

Un alt domeniu în care decalajul a fost înlăturat este șomajul. Dacă în 2005 fosta RDG avea o rată a șomajului de aproape 15%, în prezent această rată a coborât sub 10% și în unele zone a atins chiar 6%, aproape de nivelul minim de 4% înregistrat în unele regiuni din sudul Germaniei.

Raportul subliniază însă că această evoluție se datorează în mare parte ieșirii la pensie a precedentelor generații.

Cu toate acestea, în unele domenii estul are performanțe mai bune decât vestul. Femeile din fosta RDG au un acces mai bun la un loc de muncă în program full time decât în vest (74% față de 68%), grație în special unui sistem de îngrijire a copiilor mai performant.

În pofida acestor progrese există unii indicatori care sunt mai puțin favorabili în est. Astfel gradul de aprobare a sistemului și instituțiilor democratice este de 91% în fosta RFG în timp ce în est ajunge abia la 78%. De asemenea, “atitudinile față de străini prezintă diferențe între est și vest”, precizează comisarul guvernamental. Landurile din est, cu excepția capitalei Berlin, sunt regiunile unde extrema dreaptă are cele mai bune performanțe la alegeri din Germania, deseori trecând de 20% din voturi.

Trump dezvăluie că a vrut să-l “elimine” pe al-Assad în 2017

Donald Trump a dezvăluit că a avut în vedere o “eliminare” a președintelui sirian Bashar al-Assad, declarații denunțate ieri de Damasc.

Trump a povestit că a avut în vedere să-l “elimine” pe al-Assad în 2017, dar că șeful Pentagonului de la acea vreme, Jim Mattis, s-a opus. “Mattis nu voia să o facă. Mattis era un general larg supraestimat și m-am despărțit de el”, a spus el.

În septembrie 2018, președintele american afirma, din contră, că nu a discutat niciodată cu șeful Pentagonului o eventuală asasinare a lui al-Assad.

“Declarațiile șefului administrației americane arată în mod clar nivelul practicilor politice nechibzuite” ale Statelor Unite, a denunțat Ministerul sirian de Externe. “Mărturisirile domnului Trump confirmă că administrația americană este un stat paria și în afara legii, care folosește aceleași metode ca organizațiile teroriste, prin crime și lichidări”, a acuzat ministerul.

Războiul din Siria, declanșat în 2011 de reprimarea în sânge a unor manifestații în favoarea democrației, a devenit tot mai complex și a implicat numeroase puteri străine și grupări armate și teroriste. El s-a soldat cu peste 380.000 de morți și milioane de deplasați.

Cu ajutorul susținerii militare a Moscovei și Teheranului, aliații săi de neclintit, puterea siriană a ajuns să controleze în prezent peste două treimi din țară, după o serie de victorii împotriva rebelilor și jihadiștilor.

Donald Trump a pus să se bombardeze, în aprilie 2017, o bază militară siriană, ca ripostă față de un atac cu gaz sarin, imputat regimului al-Assad, soldat cu peste 80 de morți civili, la Khan Shaykhun, în nord-vestul Siriei.

Japonia are un nou premier

Yoshihide Suga, în vârstă de 71 de ani, noul lider al Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost ales ieri nou premier de către Parlament, în locul lui Shinzo Abe care s-a retras din motive de sănătate. La 48 de ore după alegerea triumfală la conducerea PLD, Suga a obținut 314 voturi în Camera inferioară a Parlamentului - adică 68% din voturile exprimate. El a obținut, de asemenea, 59% din voturi în Camera superioară. O majoritate simplă îi era necesară, iar în cazul unui vot opus al celor două camere, Camera inferioară ar fi avut ultimul cuvânt.

PLD și aliatul său din cadrul coaliției, Partidul Komeito, dispun de o majoritate confortabilă în Dieta japoneză.

Yoshihide Suga, fiul unui cultivator de căpșuni, cu o carieră atipică, l-a servit și consiliat în mod fidel pe Abe mulți ani, coordonând politica între ministere și numeroase agenții de stat. El cunoaște, astfel, toate rotițele puternicei birocrații japoneze, însă nu are statura internațională a predecesorului său și suferă de o anumită imagine austeră. “Probleme dure așteaptă Guvernul Suga”, iar prioritară este criza covid-19, a declarat miercuri Shinichi Nishikawa, un profesor de științe politice la Universitatea Meiji din Tokyo. Succesorul lui Abe este necesar să acționeze rapid împotriva recesiunii economice și delicatei probleme a Jocurilor Olimpice (JO) de la Tokyo, amânate în vara lui 2021 din cauza pandemiei.

“Pe frontul diplomatic, există multe necunoscute, mai ales alegerile prezidențiale americane” din noiembrie, adaugă Nishikawa.

Suga urmează să acționeze în mijlocul unor tensiuni internaționale puternice, mai ales între Washington și Beijing.

Sute de mii de păsări au murit în mod misterios în New Mexico

Experți naturaliști din New Mexico au anunțat că păsările din regiune mor în număr alarmant, posibil „sute de mii”, după ce numeroși rezidenți au semnalat prezența trupurilor în diferite locuri. Martha Desmond, profesor la New Mexico State University, a declarat: „Pare să fie fără precedent și un număr foarte mare”.

Într-o înregistrare video publicată de Las Cruces Sun News, jurnalistul Austin Fisher arată un grup de zeci de păsări moarte pe care l-a descoperit în timp ce făcea o drumeție pe 13 septembrie în districtul Rio Arriba din nordul statului. Astfel de semnalări au venit din toate părțile statului. „Pot spune că ar putea fi cu ușurință sute de mii de păsări”, a spus el. Mai multe agenții investighează, inclusiv Bureau of Land Management și White Sands Missile Range, unitate militară din zonă. „Pe raza de tragere a rachetelor putea găsi într-o săptămână mai puțin de jumătate de duzină de păsări”, a spus Trish Butler, biolog al poligonului. „În ultima săptămână am avut câteva sute, așa că asta chiar ne-a atras atenția”.

Cercetătorilor nu le este clar din ce cauză mor păsările, iar Desmond spune că este posibil ca asta să se întâmple din cauza unui front de aer rece care a lovit New Mexico săptămâna trecută sau din cauza secetei recente, dar și că decesul poate fi legat de incendiile din Vest. „Este posibil ca plămânii păsărilor să fie afectați. Este posibil să le fi forțat să migreze mai devreme”.

Oregon Department of Fish and Wildlife a scris pe Twitter că „nu sunt cunoscute multe lucruri despre impactul fumului și a incendiilor asupra păsărilor”.

Trump afirmă că un vaccin împotriva COVID-19 ar fi gata într-o lună

Președintele american Donald Trump a declarat marți că într-o lună ar putea fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19, o accelerare a propriilor predicții deja surprinzător de optimiste, dar a adăugat că pandemia ar putea continua la rândul său. “Suntem aproape de un vaccin”, a declarat el în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri organizată într-o primărie, cu alegători din Pennsylvania. “Suntem la distanță de câteva săptămână până îl vom avea. Ar putea fi trei sau patru săptămâni”, a anunțat el.

Câteva ore mai devreme, într-un interviu pentru Fox News, Trump a spus că un vaccin ar putea fi disponibil în “patru săptămâni, sau ar putea fi opt săptămâni”. Democrații s-au declarat îngrijorați de presiunea politică a lui Donald Trump asupra autorităților sanitare guvernamentale și asupra oamenilor de știință pentru a accelera aprobarea unui vaccin, la timp pentru a inversa tendința privind intențiile de vot în sondaje înaintea scrutinului prezidențial de la 3 noiembrie, unde se va confrunta cu Joe Biden.

Potrivit unor experți, inclusiv directorul Institutului american de boli infecțioase, Anthony Fauci, omologarea unui vaccin ar trebui cel mai probabil să aibă loc la sfârșitul anului. Întrebat la ABC News despre motivele care l-au determinat să minimalizeze gravitatea pandemiei de coronavirus, care a făcut până acum aproape 200.000 de decese în SUA, Trump a dezmințit asta. “Nu am minimalizat-o. În realitate, în privința multor lucruri, i-am exagerat importanța în ceea ce privește acțiunile derulate”, a spus el.

Soarele va fi destul de calm în noul ciclu solar în care a intrat

Soarele a pătruns de 9 luni într-un nou ciclu solar de 11 ani, ciclu care se anunță a fi “liniștit”, similar celui anterior (2008 - 2019), conform anunțului făcut într-o conferință de presă organizată de NASA.

Cercetătorii preconizează că noul ciclu de activitate solară, cel de-al 25-lea de la începutul monitorizărilor, va avea vârful de activitate în anul 2025 însă, în general, va fi un ciclu mai puțin activ, foarte similar ciclului 24 care s-a încheiat în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, cercetătorii subliniază importanța monitorizării și analizei vremii solare, care se derulează cu o ciclicitate de 11 ani, pentru că fenomene care se produc în aceste cicluri pot afecta viața pe Pământ, iar uneori pot avea efecte devastatoare.

Nu trebuie însă să ne culcăm pe o ureche doar pentru că noul ciclu solar se anunță unul liniștit, a avertizat cercetătorul Doug Biesecker, făcând trimitere la o puternică erupție solară produsă în 2012, cu câțiva ani înainte ca ciclul solar anterior să ajungă în perioada sa de vârf de activitate. “Noi spunem că ciclul 25 va fi la fel ca ciclul 24 în ceea ce privește petele solare. Însă ciclul 24 a produs o furtună solară de proporții epice, care se întâmplă o dată la 100 de ani, dar am avut norocul să ocolească Pământul”. Și chiar și în această perioadă, în care activitatea solară este încă minimă, încă resimțim efectele puternice ale Soarelui, a adăugat el.

Șoferul, găsit vinovat în primul accident mortal al unei mașini “fără șofer”

Șoferul de siguranță aflat la volanul unui vehicul autonom al Uber Technologies aflat în teste, care lovit și ucis o femeie în Tempe din statul american Arizona, în 2018, a fost acuzat de omucidere din neglijență, au anunțat marți procurorii. Rafael Vasquez, în vârstă de 46 de ani, cunoscut sub numele de Rafaela, a pledat nevinovat, marți, după ce a fost acuzat de moartea lui Elaine Herzberg, la 27 august 2018. Vasquez a fost eliberată în așteptarea procesului stabilit pentru februarie 2021.

Herzberg a murit după ce a fost lovită în timp ce traversa strada cu bicicleta, în cursul nopții. Primul deces al unei persoane lovită de o mașină fără șofer a declanșat îngrijorări semnificative privind siguranța în industria aflată în fază incipientă a vehiculelor autonome. Uber a refuzat să comenteze, notează Reuters. De asemenea, un avocat care o reprezintă pe Vasquez nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta.

Potrivit unui raport al poliției din Tempe, Vasquez se uita în mod repetat în jos în loc să-și mențină privirea la drum. Procurorii au declarat în martie 2019 că Uber nu răspunde penal în acest accident. “Neatenția în timpul conducerii este o problemă de mare importanță în comunitatea noastră”, a declarat procurorul Allister Adel din comitatul Maricopa. “Când un șofer se urcă la volanul unei mașini are responsabilitatea de a controla și utiliza vehiculul în siguranță”, a adăugat ea.

Poliția a indicat anterior că accidentul era “în totalitate evitabil” și că Vasquez urmărea programul TV “The Voice” la momentul producerii incidentului.

În noiembrie, Comitetul Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) a dat vina pe lipsa de acțiune a lui Vasquez și pe Uber pentru lipsa de atenție față de siguranță și pentru decizii inadecvate în procesul de dezvoltare a vehiculului autonom al companiei. NTSB a indicat drept cauză probabilă eșecul lui Vasquez de a monitoriza mediul de conducere “deoarece era atenția ei era distrasă de-a lungul călătoriei de telefonul personal”. Ea trebuia să acționeze în caz de urgență.

 

Xxxxxxxxxxxxx

 

Circa 3 milioane de angajați din domeniul sanitar au avut COVID-19

 

Circa 3 milioane de angajați din domeniul sanitar s-au îmbolnăvit de COVID-19, ceea ce reprezintă 10% din cele aproape 30 de milioane de cazuri înregistrate la nivel mondial, potrivit unui studiu prezentat ieri de Consiliul Internațional al Infirmeriei (ICN), care cere guvernelor o mai mare siguranță pentru acest sector. În plus, cel puțin o mie de infirmieri și infirmiere au murit în 44 de țări, cifră care ar putea fi mult mai mare dată fiind lipsa de date în numeroase rețele sanitare.

ICN denunță și cazuri de discriminare sau atacuri la adresa acestor lucrători și deplânge faptul că, în peste jumătate din țările studiate, COVID-19 nu are statut de boală ocupațională, ceea ce implică o mai mare dificultate în a accede la indemnizații, inclusiv în caz de deces al lucrătorului din domeniul sanitar. Raportul “oferă o imagine descurajantă a modului în care infirmierii și alți lucrători sanitari sunt în continuare expuși la COVID-19 și la riscurile asociate”, a subliniat președinta ICN, Annette Kennedy, care menționează că printre aceste riscuri se numără “violența, prejudecățile, problemele mentale și, în ultimă instanță, sacrificiul suprem”.

 

xxxxxxxxxxx

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.