Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Fără niciun pic de milă, SUA le arată britanicilor cum va fi viața lor după Brexit

Ziarul de Vrancea
2 mar 2019 1133 vizualizări

 Trump le-a promis un acord comercial avantajos dacă părăsesc Uniunea Europeană, dar acum joacă de pe poziții de forță cu o țară rămasă singură

Statele Unite oferă Regatului Unit o avanpremieră a ceea ce se va întâmpla după Brexit prin negocieri fără concesii privind viitorul acord comercial între cele două țări, scrie CNN, preluat de hotnews.ro. Joi, Administrația Trump și-a prezentat țintele în privința unui acord de liber-schimb cu Marea Britanie printr-un document care adoptă o linie dură privind produsele agricole și avertizează Londra să nu se împrietenească cu China. Lista priorităților americane se întinde pe 18 pagini și este o lectură care va trezi la realitate guvernul britanic, care spera la un acord rapid, după Brexit, cu cea mai mare economie a lumii. ”Acesta este un document fără compromisuri din punctul de vedere al SUA, cu nicio mențiune privind beneficiile reciproce”, spune David Henind, director al UK Trade Policy Project și fost oficial comercial britanic. Suporterii Brexitului au prezentat posibilitatea încheierii de noi acorduri comerciale cu SUA și China drept un avantaj major al ieșirii din UE. Iar Donald Trump le promitea, mai demult, un ”acord foarte, foarte mare, foarte, foarte repede”. Dar documentul de acum arată clar că Statele Unite caută să obțină concesii majore în schimbul unei înțelegeri. și, fără sprijinul Uniunii Europene, britanicii vor fi presați să le accepte pentru a încheia un acord.

Animale tratate cu antibiotice și carne de pui spălată cu clor

Administrația SUA vrea să obțină un ”acces extins” pentru produsele agricole în Marea Britanie prin reducerea sau eliminarea tarifelor vamale. De asemenea, vrea ca alte bariere vamale pentru exporturile SUA să fie înlăturate. Scoaterea acestor bariere ar putea deschide ușa britanicilor pentru culturi modificate genetic, animale tratate cu antibiotice și carne de pui spălată cu clor, un produs interzis în UE, dar foarte comun în Statele Unite. Potrivit lui Hening, americanii văd Brexitul drept o ”oportunitate de a se asigura că Marea Britanie se va alinia abordării SUA în chiestiuni precum standardele alimentare”.

Așa ceva nu va fi bine primit de britanicii de rând și va genera costuri politice. În plus, va crea probleme și din alt motiv. Regatul Unit speră că va menține o relație comercială strânsă cu Uniunea Europeană, cel mai mare partener al său, după Brexit. Pentru asta, trebuie să rămână aliniată la regulile de siguranță și de mediu foarte stricte ale blocului comunitar.

Avertismentul privind China

De asemenea, documentul înaintat de americani avertizează Marea Britanie că va lua ”măsurile potrivite” dacă Londra va negocia un acord cu o ”țară din afara pieței”, experții spunând că este vorba de o referire la China. ”Încearcă să dea posibilitatea Statelor Unite să se retragă din acord dacă nu le va conveni înțelegerea pe care Regatul Unit o va face cu China”, spune Peter Holmes, expert comercial ce predă economie University of Sussex. Acea prevedere are și rolul de avertisment pentru Beijing. ”Va fi un semnal pentru China că, dacă va semna (un acord cu britanicii), viitoarea colaborare va depinde de o putere mai mare”, a explicat și Henig. Experții afirmă că linia dură adoptată de SUA reflectă puterea redusă de negociere pe care Marea Britanie o va avea după ce va părăsi Uniunea Europeană. Va negocia ca o țară cu 66 de milioane de locuitori, în timp ce UE este un bloc cu 500 de milioane de cetățeni. În plus, alte țări vor ști că Regatul Unit este extrem de motivat să îlocuiască acordurile de liber-schimb pierdute odată cu Brexitul. Iar națiuni importante precum Coreea de Sud și Japonia deja au dat de înțeles că vor solicita concesii comerciale în schimbul unor noi acorduri cu Marea Britanie.

Brexit: Laburiștii se opun unui al doilea referendum

Partidul Laburist nu își dorește un al doilea referendum privind Brexitul, dar este forțat de întârzierea cauzată de Theresa May, informează Reuters. John McDonnell, purtător de cuvânt al partidului din opoziție, a declarat ieri pentru Sky News: „Am fost obligați să facem asta din cauza întârzierii create de Theresa May, pentru care timpul se scurge”. El a precizat că laburiștii încă încearcă să primească acceptul pentru planul lor alternativ.  „Dacă nu reușim, vom fi nevoiți să revenim la părerea oamenilor pentru a depăși blocajul. Nu este ceea ce vrem, dar este ceva la care am fost forțați”.

Săptămâna aceasta, laburiștii au spus că ar sprijini organizarea unui al doilea referendum pentru a preveni părăsirea blocului comunitar de către Marea Britanie fără acord sau una bazată pe acordul lui May. Marea Britanie trebuie să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, însă May trebuie să câștige aprobarea parlamentului pentru acordul ei.

Șaptezeci de laburiști se opun unui al doilea referendum, a precizat Caroline Flint. „Cred că sunt 60-70 de laburiști membri ai Parlamentului care, la fel ca mine, sunt împotriva unui al doilea referendum”, a spus reprezentanta unei zone a Marii Britanii care a votat pentru ieșirea din UE în 2016. Este foarte probabil ca Marea Britanie să întârzie părăsirea Uniunii Europene, dacă Parlamentul respinge luna aceasta propunerea prim-ministrului Theresa May, a spus Rory Stewart, secretar de stat pe probleme de justiție.

Theresa May a promis că va prezenta, pe 12 martie, o variantă revizuită a acordului, iar dacă Parlamentul o va respinge, va avea ocazia de a vota ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord sau ca perioada de negocieri (Articolul 50) să fie extinsă. „Nu pare să existe majoritate parlamentară pentru «no deal»”, a mai declarat Stewart pentru Sky News

Ungaria: Guvernul pune capăt campaniei de afișaj anti-Juncker

Guvernul ungar a anunțat sâmbătă că va pune capăt foarte controversatei campanii de afișaj în care îl acuză pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, și pe omul de afaceri George Soros că sunt complici ai imigrației ilegale, relatează AFP.

Această "campanie de informare se va încheia, cum a fost prevăzut inițial, la 15 martie", a anunțat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

Comisia Europeană a combătut "punct cu punct" afirmațiile premierului național-conservator Viktor Orban, considerându-le "în cel mai rău caz grav eronate în plan factual sau, în cel mai bun caz, foarte înșelătoare". Campanie eurofobă dusă de Viktor Orban a provocat furie în rândul dreptei europene care ar putea decide în viitorul apropiat excluderea partidul său, FIDESZ. Seria de mesaje postate pe Twitter de Zoltan Kovacs reprezintă un răspuns la un interviu acordat de liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, în care a afirmat că "Viktor Orban a făcut un rău considerabil PPE cu aceste declarații și campania sa de afișaj".

PPE, din care face parte FIDESZ condus de Viktor Orban, regrupează formațiuni politice de dreapta și de centru-dreapta din Europa. Jean-Claude Juncker este și el membru al Partidului Popular European. "Din acest motiv, aștept de la el să-și ceară scuze și să pună capăt acestei acțiuni", a mai declarat Manfred Weber, adresându-i-se premierului ungar.

Campania de afișaj din Ungaria a fost lansată săptămâna trecută sub sloganul "Și dvs. aveți dreptul să știți ce pregătește Bruxellesul". Afișele sunt ilustrate cu portrete în care apar zâmbind Jean Claude Juncker și miliardarul american de origine maghiară George Soros, "țapul ispășitor" al lui Orban și al naționaliștilor. Cei doi sunt acuzați că vor să oblige țările UE să accepte refugiați și că încearcă să slăbească paza de frontieră la nivel național. Între timp, mai multe partide care fac parte din PPE și-au manifestat intenția de a lansa procesul de sancționare împotriva lui Viktor Orban și, eventual, de a susține o procedură de excludere a FIDESZ. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a răspuns în mesajele sale pe Twitter că, "dacă guvernul ungar este dispus să asculte orice critică, decizia poporului ungar este mai importantă în opinia noastră decât disciplina de partid".

Pentru a declanșa procedura de excludere a unui partid din PPE, este necesară o acțiune inițiată de șapte partide din cel puțin cinci țări.

Trupele ruse au executat trageri în Transnistria

n manevrele militare s-au desfășurat chiar în ajunul zilei în care a început războiul din 1992

Noi exerciții militare, cu trageri, au fost organizate vineri de trupele ruse dislocate în Transnistria, în ajunul Zilei Memoriei, când la Chișinău sunt comemorați combatanții căzuți în lupta pentru integritatea Republicii .Moldova în războiul de pe Nistru din 1992.

Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea separatistă a efectuat o sesiune de control pe 1 martie 2019. În timpul exercițiilor, militarii și pompierii au executat trageri din mitraliere de calibru mare, potrivit Ministerul Apărării al Federației Ruse, citat de portalul ucrainean dsnews.ua, preluat de Radio Chișinău "În perioada de instruire, șoferi au parcurs circa 5.000 de kilometri, iar soldații unității de infanterie motorizată au folosit peste 200.000 de muniții", a transmis ministerul rus.

La 2 martie 1992, a început conflictul armat de pe Nistru, cunoscut ca războiul moldo-rus, confruntare militară dintre Chișinău și autoproclamata republică transnistreană, amintește Radio Chișinău, care adaugă că, la 29 iulie, în regiune au intrat așa-zisele trupe de pacificatori ruși. Conform Acordului privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat de pe Nistru, semnat în 1992 la Moscova, în Zona de Securitate (peste 200 km de-a lungul râului), au fost instalate posturile forțelor de menținere a păcii din Rusia, Republica Moldova și Transnistria. Potrivit Radio Chișinău, pe teritoriul regiunii transnistrene se află în prezent peste 1.500 de militari ruși, iar peste 20.000 de tone de muniție și bombe sunt ținute în depozitele militare din satul Cobasna.

Italia: Poliția a arestat un important șef al mafiei napolitane

Poliția italiană a arestat, sâmbătă, un important șef al mafiei napolitane, Marco Di Lauro, al patrulea fiu al lui Paolo Di Lauro și ultimul aflat în libertate. Marco Di Lauro, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat fără să opună rezistență în cartierul Chiaiano, unde se afla alături de soția lui, a anunțat presa italiană.

Di Lauro, pe numele căruia era emis un mandat internațional de arestare din 2006, era a doilea pe lista celor mai căutați infractori din Italia, în urma mafiotului sicilian Matteo Messina Denaro. Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a salutat operațiunea ca fiind una foarte importantă, subliniind că nu există "liniște pentru infractori".

Marco Di Lauro era căutat de poliție din 2004, după ce a reușit să scape din operațiunea "noaptea cătușelor". Un informator al poliției i-a imputat în 2010 nu mai puțin de patru crime. Tatăl lui Marco, Paolo, era în fruntea clanului Camora, care controla cartierele sărace Scampia și Secondigliano din Napoli. Nu mai puțin de 130 de persoane au fost ucise în conflictele pentru controlul teritorului după ruptura dintre clanurile Amato-Pagano și Di Lauro în 2004.

SUA vor să afle dacă Pakistanul a folosit avioane americane F-16 împotriva Indiei

Statele Unite ''caută informații'' pentru a afla dacă Pakistanul a folosit avioane F-16, de fabricație americană, pentru a doborî un aparat indian, a anunțat ieri ambasada SUA la Islamabad. În cazul în care se dovedește că așa au stat lucrurile înseamnă că autoritățile pakistaneze au încălcat acordurile de vânzare de avioane F-16 între Washington și Islamabad, informează Reuters.

Autoritățile pakistaneze au declarat că nu au folosit avioane F-16 pentru a doborî un avion de luptă indian atunci când acesta a traversat Linia de Control care acționează drept frontieră de facto în Kashmir. Islamabadul a numit incidentul un act de autoapărare.

"Suntem la curent cu aceste relatări și căutăm să obținem mai multe informații. Luăm foarte în serios toate acuzațiile de folosire necorespunzătoare a elementelor de apărare", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Islamabad.

O nouă substanță cancerigenă identificată în medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale

Compania indiană Hetero Labs Ltd a rechemat mai multe loturi de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale deoarece conțin o substanță cancerigenă, a anunțat vineri Agenția americană a produselor alimentare și medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA), citată de Reuters și preluată de Agerpres.

La nivel mondial, autoritățile au restricționat vânzările medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale care au în componența lor valsartan, losartan și irbesartan, acestea fiind suspectate că ar conține două substanțe cu potențial cancerigen - N-nitrosodietilamină (NDEA) și N-nitrosodimetilamină (NDMA). Cel de-al doilea compus toxic, NDMA, a fost descoperit în 87 de loturi de comprimate losartan cu potasiu produse de Hetero - N-Nitroso-N-metil-4-acid aminobutiric (NMBA) - și nu fusese identificat în medicamentele rechemate anterior de o serie de producători din industria farmaceutică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.