MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Facebook testează o funcție care oferă utilizatorilor linkuri personalizate către informații
Facebook testează o funcție pentru News Feed care oferă utilizatorilor linkuri personalizate către știri în funcție de interesele acestora, compania continuând să caute căi prin care să mărească timpul petrecut de oameni pe cea mai mare rețea de socializare din lume, transmite Reuters.
Funcția, numită ” Featured Topic”, este testată pe News Feed. Fiecare subiect selectat include câteva propoziții pe subiectul respectiv, un link către un articol sau o fotografie, potrivit unui exemplu văzut joi de Reuters.
Facebook a confirmat că funcția este în curs de testare și a explicat că are rolul să ajute oamenii să descopere știri care pot fi relevante pentru ei. Compania modifică frecvent News Feed, de obicei prin testarea unor posibile funcții, înainte ca acestea să devină oficiale. Serviciul News Feed al Facebook include postări ale prietenilor utilizatorului, prezentate într-o ordine stabilită de algoritmii Facebook, precum și reclame și postări ale site-urilor plăcute de acesta. Multe companii media oferă însă abonaților liste de știri care corespund intereselor individuale ale cititorilor, în funcție de modul în care folosesc un site de știri.
O senatoare, anchetată după ce și-a exprimat dorința ca Trump să fie asasinat
O senatoare americană din Missouri este anchetată de către Secret Service pentru că a spus că ea speră ca președintele Donald Trump să fie asasinat, relatează BBC News. Senatoarea democrată Maria Chappelle-Nadal a postat această declarație pe Facebook, dar mai târziu a șters-o.
Secret Service a confirmat că ”examinează comentariile” și afirmă că ”toate amenințările la adresa președintelui” vor fi anchetate. Senatoarea spune că a greșit scriind această postare, dar că refuză să demisioneze. Ea a scris ”Nu. Voi spera ca Trump să fie asasinat”, răspunzând unui comentariu pe Facebook. ”Nu am crezut în ceea ce am spus. Absolut nu. Am șters și trebuia șters”, a declarat Chappelle-Nadal pentru St Louis Post-Dispatch.
”Nu demisionez. Ceea ce am spus a fost greșit, dar nu voi vorbi în continuare despre ceea ce a condus la asta, și anume frustarea și furia pe care mulți oameni o simt în America chiar în acest moment”, a spus ea. Membri ai partidului ei i-au condamnat rapid declarația, iar unii au îndemnat-o să demisioneze. Șefa caucusului democrat din Missouri în Senat Gina Walsh a declarat că lui Chappelle-Nadal ”ar trebui să-i fie rușine de ea, pentru că și-a alăturat vocea acestui mediu toxic”. Senatoarea democrată Claire McCaskill, tot din Missouri, a declarat ”condamn acest lucru. Este scandalos. Iar ea ar trebui să demisioneze”.
Guvernatorul republican al statului Missouri Eric Greitens a îndemnat-o, de asemenea, pe senatoare să demisoneze. ”Putem avea divergențe, în țara noastră, însă nimeni nu ar trebui să încurajeze violențe politice. Senatoarea ar trebui să demisioneze”, a spus el. Însă Chappelle-Nadal insistă că își exprima dreptul la liberă exprimare. ”Refuz să demisionez pentru că mi-am exercitat drepturile prevăzute de Primul Amendament, chiar dacă ceea ce am spus este greșit”, a subliniat ea.
O nouă speranță pentru bărbații infertili: A fost eliminat un cromozom ce produce sterilitate
Oamenii de știință au reușit să obțină descendenți sănătoși din șoareci masculi care erau genetic sterili deoarece aveau un cromozom în plus, conform unui nou studiu publicat joi. Procedura oferă speranțe bărbaților care suferă de infertilitate din cauza aceleiași probleme genetice. Sexul oamenilor este determinat de cromozomii X și Y. În general, persoanele de sex feminin au doi cromozomi X (XX), iar cele de sex masculin au un cromozom X și unul Y (XY), însă aproximativ unul din 500 de băieți se naște cu un cromozom în plus, fie X, fie Y. Prezența a trei cromozomi în loc de doi poate întrerupe procesul de formare a spermei rezultând infertilitatea, se arată în cercetarea publicată în jurnalul american ''Science''. Oamenii de știință de la Francis Crick Institute din Marea Britanie au descoperit, însă, o cale de a îndepărta cromozomul în plus pentru a produce descendenți fertili. Echipa de cercetători a prelevat mostre de țesut de la urechea șoarecilor cu cromozomi XXY și XYY, le-au cultivat și au colectat celule ale țesutului conjunctiv cunoscute sub numele de fibroblaste. Ulterior, ei au transformat fibroblastele în celule stem și au observat că în timpul acestui proces unele dintre celule au pierdut cromozomul în plus. Printr-o metodă existentă deja, ei au utilizat semnale chimice specifice pentru a ''ghida'' celulele stem către a deveni celule cu potențial de a deveni spermă matură. Odată injectate în șoareci-gazdă, aceste celule s-au dezvoltat în spermă matură care a fost apoi colectată și utilizată pentru a obține descendenți sănătoși și fertili prin intermediul reproducției asistate.
În cazul în care aceste descoperiri vor fi aplicate în siguranță pe oameni, ar fi posibil ca bărbații cu sindromul Klinefelter sau sindromul Dublu Y (XYY), care sunt infertili, să poată avea copii prin intermediul reproducției asistate, pe baza acestei tehnici, susțin oamenii de știință. Până la aplicarea acestei tehnici pe subiecți umani este nevoie, însă, de multe alte cercetări.
Cercetătorii au descoperit cum au apărut primele animale pe Pământ
O înmulțire explozivă a algelor, care s-a petrecut brusc în urmă cu 650 de milioane de ani, a fost catalizatorul apariției pe Pământ a primelor animale, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Australia. Profesorul asociat Jochen Brocks de la Universitatea Națională din Australia (ANU) a explicat într-un comunicat că echipa sa a ajuns la această concluzie după ce a analizat conținutul unor roci sedimentare străvechi pe care le-a ''zdrobit'' transformându-le într-o pulbere fină. Potrivit lui Brocks, oamenii de știință au reușit astfel să antedateze urme de organisme până în urmă cu 650 de milioane de ani. ''Am zdrobit aceste roci în pulbere și am extras din ele molecule de organisme străvechi'', a arătat cercetătorul. ''Aceste molecule ne spun că lucrurile au devenit cu adevărat interesante în urmă cu 650 de milioane de ani. A fost o revoluție a ecosistemelor, a fost ascensiunea algelor'', a completat Brocks. Cronologia arată că înmulțirea explozivă a algelor a avut loc după o epocă glaciară de 50 de milioane de ani în timpul căreia ghețarii și formațiunile glaciare ''au măcinat zonele muntoase'', fapt ce a dus la eliberarea de nutrienți în oceane.
Erdogan îi îndeamnă pe turci să voteze împotriva lui Merkel, inamica Turciei
Președintele turc Recep Tayyp Erdogan a declarat vineri că Angela Merkel, cancelarul german, este inamicul Turciei și i-a îndemnat pe etnicii turci din Germania să voteze împotriva ei și celorlalte partide importante în alegerile legislative naționale de luna viitoare. Este una dintre cele mai dure declarații ale lui Erdogan împotriva lui Merkel și formațiunii ei, Uniunea Creștin Democrată (CDU, conservatori) și ilustează disensiunile tot mai mari între cele două state membre NATO și parteneri comerciali importanți. Relațiile dintre Ankara și Berlin s-au tensionat în urma tentativei de lovitură de stat de anul trecut din Turcia, după ce autoritățile turce au arestat peste 50.000 de oameni și au concediat sau suspendat alți 150.000, o epurare fără precedent, denunțată dur de Europa. Erdogan, care respinge criticile occidentalilor, a acuzat Germania de un sentiment antiturc. ”Îi îndemn pe toți compatrioții mei din Germania: creștini-democrații, SPD, Verzii sunt cu toții inamicii Turciei. Susțineți acele partide politice care nu sunt inamicele Turciei”, a declarat el după rugăciunea de vineri, la Istanbul. ”Îi îndemn să nu voteze cu acele partide care s-au angajat într-o asemenea atitudine agresivă, lipsită de respect față de Turcia și-i invit să le dea acestor partide o lecție la urna de vot”, a spus el.
În Germania trăiește o importantă diaspora turcă. Germanii votează pe 24 septembrie în alegeri legislative naționale, în care Merkel candidează pentru al patrulea mandat.