Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Facebook recunoaște că a angajat o firmă pentru a-l spiona pe Soros

Ziarul de Vrancea
22 nov 2018 1268 vizualizări

Directorul care a cerut “ancheta” va pleca din companie

Facebook a recunoscut că o persoană importantă din conducerea companiei a angajat o firmă de PR pentru a afla informații despre omul de afaceri George Soros și a submina astfel criticii companiei prin asocierea lor cu Soros, scrie The Guardian.

Ellio Schrage, șeful departamentului de comunicare și politici, care urmează să părăsească compania, și-a asumat responsabilitatea pentru angajarea Definers Public Affairs într-un memoriu publicat prima oară de TechCrunch.

Atât Mark Zuckerberg cât și Sheryl Sandberg au negat că ar fi știut de angajarea firmei. „I-am rugat să afle informații despre George Soros? Da”, se arată în memoriu.

După ce Soros a caracterizat Facebook și Google ca fiind „amenințări la adresa societății” într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos în ianuarie 2018, Facebook a cerut Definers să îl cerceteze pentru că voiau să afle „dacă are o motivație financiară”.

Ulterior, când o nouă organizație denumită Freedom From Facebook a criticat practicile companiei privind intimitatea utilizatorilor, Definers „a aflat că George Soros finanța mai mulți membri ai organizației” și „a pregătit documente pe care le-a distribuit presei pentru a arăta că nu este vorba despre o mișcare spontană”

Deciziile privindu-l pe Soros sunt sensibile din cauza rolului important pe care omul de afaceri ungar îl joacă în teoriile conspirației răspândite deseori în politica europeană. Soros finanțează de mult timp cauzele liberale și pro-democratice, devenind astfel o țintă a mișcărilor de extremă dreapta.

Memoriul lui Schrage nu include scuze pentru activitatea Definers sau Facebook. El a apărat ideea ca o companie să folosească firme de consultanță politică pentru a cerceta criticii, scriind: „O parte a acestei activități este descrisă ca fiind cercetare a opoziției, dar cred că ar fi iresponsabil și neprofesionist din partea noastră să nu înțelegem trecutul și posibilele conflicte de interese ale criticilor noștri”.

Sandberg a recunoscut, într-un comentariu la memoriu, că a primit „un număr mic de emailuri  în care era menționată Definers”.

Șeful temutului GRU, Igor Korobov, a decedat la 63 de ani

Directorul Serviciului de informații al armatei ruse (GRU), Igor Korobov, a decedat miercuri la 63 de ani în urma unei "boli grave", a informat ieri o sursă din ministerul Apărării citată de agenția TASS.

Korobov a lucrat în cadrul informațiilor militare din 1985 și a ocupat diverse posturi, până la numirea sa ca șef al GRU în 2016 printr-un decret prezidențial, a adăugat agenția rusă.

Ca șef al GRU, el a fost sancționat pe 15 martie de administrația americană, împreună cu alte 12 persoane, pentru încercarea de a se amesteca în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

Totodată, Korobov și directorul său adjunct până în 2017, Serghei Ghizunov, fuseseră sancționați în decembrie 2016 de președintele SUA de la acea vreme, Barack Obama, în primele represalii ale Washingtonului la presupusa ingerință în alegerile prezidențiale desfășurate cu o lună înainte.

La începutul lui noiembrie, după cum relata AFP, președintele rus, Vladimir Putin, a adus un elogiu “profesionalismului” și “curajului” GRU, participând la o ceremonie dedicată împlinirii a 100 de ani de la crearea acestui serviciu, într-un moment în care GRU este acuzat de otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok și de atacuri cibernetice în lumea întreagă.

Creată de bolșevici în 1918 și considerată drept structură rivală a KGB în perioada sovietică, Direcția Generală de Informații a Statului Major al forțelor armate (GRU, denumită oficial GU în 2010) are reputația de a fi cea mai puternică și mai temerară agenție de spionaj rusească, fiind puțin cunoscută publicului larg.

În discursul său, Putin, el însuși fost ofițer KGB, a propus revenirea la vechea denumire a instituției GRU, prin adăugarea literei “R”, care desemnează “de informații”, deși - din obișnuință - serviciul de spionaj al armatei ruse era oricum denumit pe stil vechi atât în presa rusă, cât și în cea internațională.

În ultimele luni, mai multe țări occidentale au acuzat GRU de implicare în atacuri cibernetice și acte de piratare informatică în lumea întreagă, în timp ce Londra a acuzat “agenți GRU” de otrăvirea în luna martie a fostului spion dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie.

Primul zbor al unei rachete SpaceX către SSI, pe 7 ianuarie

Primul zbor al unei rachete SpaceX, proiectată să transporte astronauți către Stația Spațială Internațională, va avea loc de la baza Kennedy Space Center din Florida, pe 7 ianuarie, potrivit unui anunț al NASA, citat de Reuters. Zborul test va fi un moment de referință al Programului Comercial deTransport al Echipajelor (Commercial Crew Program ) al NASA, cae dorește că lanseze oameni în spațiu de pe pământ american pentru prima oară în ultimii aproape zece ani.

Nava Crew Dragon a SpaceX, care va transporta în spațiu trei astronauți de pe aceeași platformă de lansare de la care a decolat Apolo 11 cu trei oameni la bord, către Lună, în 1969, va efectua zborul de debut cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a SpaceX, pe 7 ianuarie.

Zborul test va oferi date privind performanțele Falcon 9, capsula Crew Dragon și sistemele de la sol, precum și operațiunile de pe orbită, operațiunile de andocare și aterizare.

SpaceX și Boeing sunt principalii doi contractori selectați de NASA, prin programul Commercial Crew Program, penntru trimiterea astronauților în spațiu, cel mai devreme în 2019, folosind navele Crew Dragon și CST-100 Starliner.

De la închiderea programului navetei spațiale americane, în 2011, NASA a depins de Rusia pentru trimiterea astronaușilor pe stația spațială, un laborator orbital de cercetări care zboară la circa 250 de mile (405 kilometri) deasupra Pământului.

Lansarea Demo-1 este ultimul test dintr-un program riguros de certificare impus de NASA. În timp ce SpaceX vrea ca acesta să aibă loc la începutul luni ianuarie, un purtător de cuvânt al NASA a spus că misiunea demonstrativă ar puteea fi amânată, pentru că ”zborul în siguranță a avut întotdeauna prioritate față de planificare”.

Fondată de directorul general al Tesla, Elon Musk, SpaceX a anunțat că dacă testul din 7 ianuarie va avea succes, intenționează să lanseze prima misiune cu echipaj în iunie 2019, dar că programul s-ar putea schimba.

Boeing intenționează să facă un zbor test similar cu nava spațială Starliner la bordul unei rachete Atlas5, cel mai devreme în luna martie, urmat în august de o misiune cu echipaj.

UE,  îngrijorată profund pentru jurnaliștii și academicienii reținuți în Turcia

Uniunea Europeană este îngrijorată profund de numărul mare de jurnaliști și academicieni care încă sunt reținuți în Turcia, a informat Johannes Hahn, comisarul UE pentru țările candidate, după discuții cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, scrie Reuters.

Hahn a făcut comentariile la o conferință de presă comună cu Mevlut Cavusoglu și cu înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, la Ankara. Mogherini a declarat că și-a exprimat îngrijorarea în timpul discuțiilor cu Cavusoglu privind reținerile recente ale cercetătorilor și a declarat că speră ca politicianul pro-kurd Selahattin Demirtas să fie eliberat în curând. CEDO a cerut Turciei să-l elibereze ”în cel mai scurt timp” pe liderul prokurd, unul dintre conducătorii Partidului Democratic al Popoarelor (HDP), încarcerat din noiembrie 2016.

Autoritățile turce au coordonat măsuri împotriva membrilor așa zisei rețele a lui Fethullah Gulen, despre care Ankara susține că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016 soldată în 250 de morți. Gulen neagă că ar fi fost implicat. Erdogan a declarat stare de urgență la scurt timp după tentativa de lovitură de stat pentru a putea lua astfel de măsuri. Starea de urgență a durat până în iulie 2018.

Inteligența artificială a creat prima reclamă video. Și este emoționantă

Cu ajutorul IBM, producătorul auto Toyota a lansat prima reclamă video al cărui scenariu este scris de un sistem de inteligență artificială.

Noua reclamă la sedanul de lux Lexus ES este rezultatul îmbinării performanței învățării mecanice și a creativității unuia dintre cei mai apreciați regizori.

Scenariul reclamei a fost compus de Watson, inteligența artificială dezvoltată de IBM, iar regia i-a aparținut lui Kevin Macdonald, câștigător de Oscar în 2000 cu documentarul One Day in September.

Reclama începe cu mașina părăsind în mod simbolic fabrica sub privirile pline de emoție ale creatorului său și continuă, cu mult dramatism, cu un test din care automobilul scapă întreg datorită eficienței sistemului automat pentru frânare de urgență.

Întreaga reclamă, de la început până la sfârșit, comunică emoție. Manipularea emoțiilor este una dintre cele mai vechi strategii ale advertisingului, însă este interesant de observat cum a deprins AI-ul acest aspect.

Scenariul este rezultatul procesării celor mai populare reclame la automobile de lux din ultimii 15 ani. Watson le-a analizat, a descoperit punctele comune și a aplicat tot ce a învățat în crearea acestui scenariu.

“Este fascinant modul în care AI-ul a interpretat emoția umană, lăsând totodată semne clare în scenariu că nu este o creație a omului”, a spus regizorul Kevin Macdonald.

Ca o coincidență, reclama a fost lansată la o zi după ce șeful diviziei de inteligență artificială de la Google scotea în evidență limitările actuale ale AI-ului în ceea ce privește gândirea creativă.

Germania: Scrisorile copiilor către Moș Crăciun nu vor fi afectate de GDPR

Oficialii din orașul german Roth le-au interzis copiilor să-și mai pună dorințele în pomul public de Crăciun din cauză că ar încălca legea europeană a datelor cu caracter personal, potrivit site-ului ziarului Welt, citat de Euronews.

Un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană a declarat pentru Politico.eu că nu este cazul.

"Moș Crăciun ar trebui să aibă datele familiei pentru a livra cadourile cerute, cu condiția ca părinții să fie de acord în cazul minorilor.

"Aceasta a fost regula timp de 20 de ani și Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) nu a schimbat această situație", a mai spus același purtătorul de cuvânt.

Welt a scris că este o tradiție de ani să pui dorințele în pomul de Crăciun în orașul Roth. Anual, în brad, erau agățate până la 4.000 de bilete cu dorințe.

Oficialii orașului caută acum altă soluție de a-i pune în legătură cu cei care îndeplinesc dorințele.  Administrația orașului nu a comentat informația.

Cinci copii au murit după ce o mașină a intrat într-un grup de elevi din fața unei școli

Poliția din nord-estul Chinei a reținut un șofer care a intrat cu mașina într-un grup de copii în fața unei școli primare, ucigând cinci persoane și rănind alte 18, scrie Reuters.

Televiunea Centrală a Chinei a informat că poliția investighează cauza incidentului, care a avut loc aproape de prânz, în orașul Huludao, din provincia Liaoning.

Într-un videoclip, un grup de copii poate fi văzut cum traversează strada pentru ca apoi o mașină de culoare închisă să schimbe direcția și să intre în ei.

 

Studiu: Balenele își schimbă cântecele odată la câțiva ani, în cadrul unor  “revoluții culturale”

Balenele cu cocoașă de sex masculin trec, odată la câțiva ani, printr-o “revoluție culturală” în timpul căreia își schimbă “imnurile” specifice fiecărui grup, conform unui studiu efectuat în Australia.

Oamenii de știință care au studiat cântecele balenelor și au analizat tiparele acestora timp de treisprezece ani au descoperit că imnul fiecărui grup evoluează gradual. Însă, odată la câțiva ani, cântecul specific este înlocuit în totalitate, un eveniment descris drept o “revoluție culturală”. Când acest lucru se întâmplă, noul cântec este întotdeauna mai simplu decât cel anterior.

Balenele cu cocoașă sunt binecunoscute pentru “dialectul” unic al grupurilor de indivizi. În plus, grupurile de balene cu cocoașă de sex masculin au propriile “imnuri”, fiecare membru interpretând aceeași secvență de sunete similare.

Noul studiu, realizat pe 95 de balene cu cocoașă “cântătoare” din apropierea coastei de est a Australiei, a descoperit dovada că schimbările progresive ale cântecelor sunt determinate de “înfloriturile” introduse de unii indivizi care sunt apoi învățate de restul membrilor grupului.

Oamenii de știință estimează că aceste cântece nou introduse sunt mai simple pentru că indivizilor care le preiau le este mai greu să învețe un material complet nou.

 “Faptul că nu există o corelație între complexitate și entropie sugerează că schimbările la nivelul complexității ar putea reprezenta înflorituri aduse cântecului, ceea ce ar permite exemplarelor de sex masculin să se remarce” în cadrul grupului, a adăugat Allen.

Reducerea consistentă a complexității cântecului în timpul revoluțiilor sugerează o posibilă limitare a capacității de învățare socială a materialului nou în rândul balenelor cu cocoașă.

Nu se știe cu exactitate ce declanșează cântecul balenelor. Însă faptul că doar exemplarele de sex masculin cântă, iar sunetele sunt emise numai în zonele de împerechere sau în preajma acestora, i-a determinat pe oamenii de știință să speculeze că aceasta este o modalitate utilizată fie pentru atragerea unei perechi sau în competiția cu alți masculi, fie ca urmare a unei combinații între cele două situații.

Hurriyet: CIA l-a înregistrat pe prințul saudit, cerând ca Jamal Khashoggi să fie "redus la tăcere"

Cotidianul turc Hurriyet a anunțat ieri că directorul CIA Gina Haspel le-a semnalat luna trecută oficialilor turci că agenția a înregistrat un apel în care prințul moștenitor al Arabiei Saudite a dat instrucțiuni pentru "a-l reduce la tăcere" pe jurnalistul Jamal Khashoggi.

Întrebat despre acest raport, un oficial turc a declarat pentru Reuters că nu are informații despre o astfel de înregistrare.

Arabia Saudită a transmis că prințul Mohammed bin Salman nu a avut cunoștință anterior despre uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul, acum șase săptămâni. "Se vorbește de o altă înregistrare", scrie jurnalistul ziarului Hurriyet, Abdulkadir Selvi, spunând că presupusul apel a avut loc între prințul Mohammed și fratele său, ambasadorul Arabiei Saudite la Washington.

"Se spune că șeful CIA, Gina Haspel, a indicat acest lucru în timpul vizitei sale în Turcia", a scris el, adăugând că au discutat despre Khashoggi, un critic al conducătorului de facto al regatului.

"Se spune că prințul moștenitor a ordonat "reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai repede posibil" într-un apel monitorizat de agenția americană", scrie acesta.

Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie, într-o operațiune despre care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că a fost comandată de cel mai înalt nivel de conducere din Arabia Saudită.

După ce a oferit numeroase explicații contradictorii, autoritățile Riyad au declarat săptămâna trecută că Khashoggi a fost ucis și corpul său dezmembrat după ce negocierile de a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită au eșuat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.