Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Facebook a identificat o operațiune de propagandă finanțată din Rusia

Ziarul de Vrancea
7 sep 2017 480 vizualizări

Rețeaua de socializare online Facebook a anunțat miercuri că a descoperit o operațiune, foarte probabil cu baza în Rusia, care a cheltuit 100.000 de dolari pentru mii de reclame care promovau mesaje politice și sociale discordante, într-o perioadă de doi ani până în luna mai 2017.

Facebook a menționat că, în perioada amintită, 3.000 de reclame și 470 de conturi și pagini “neautentice” au popularizat opinii discordante pe diverse subiecte precum imigrația, rasa și drepturile gay. Alți 50.000 de dolari au fost cheltuiți pentru 2.200 reclame “potențial legate de politică”, foarte probabil de către ruși, a explicat rețeaua de socializare online.

Legea electorală din Statele Unite le interzice cetățenilor străini și entităților de peste hotare să cheltuiască bani pentru a susține în mod special alegerea sau înfrângerea unui candidat. Persoanele care nu sunt cetățeni ai SUA pot în general să își exprime susținerea sau dezacordul pe un anumit subiect.

Times Higher Education: Oxford și Cambridge, cele mai bune universități din lume

UBB din Cluj Napoca este cel mai bine clasată instituție de învățământ din România, în zona locurilor 601 – 800

Universitățile britanice Oxford și Cambridge ocupă în premieră primele două locuri în topul "Times Higher Education World University Rankings", informează BBC. Un factor cheie în această clasare îl reprezintă veniturile și ambele universități au înregistrat o creștere din acest punct de vedere în ultimul an, parțial datorită granturilor de cercetare de la UE. Dar aceste venituri ar putea scădea odată cu Brexitul, a avertizat directorul acestui studiu, Phil Baty. Times Higher Education, care realizează clasamentul, a precizat că marjele au fost extrem de strânse, toate instituțiile de vârf din top excelând la criterii precum predare, cercetare, renume internațional și venituri. Însă universitățile Oxford și Cambridge au înregistrat creșteri în veniturile lor totale instituționale de 24% și respectiv 11%, în timp ce rivalele lor, California Institute of Technology (3) și Stanford University (4) au înregistrat scăderi de venituri. Cercetătorii au atras atenția și asupra faptului că un sfert din veniturile universității Cambridge și o cincime din cele ale Oxford provin din granturi UE — un factor cheie care subliniază riscul pe care l-ar putea reprezenta Brexitul pentru performanța globală a principalelor universități britanice. Clasamentul global al celor 1.000 de universități din 77 de țări este dominat de instituțiile de învățâmânt americane. Alte instituții britanice din top 50 sunt Imperial College London pe locul al 8-lea, University College London (16), London School of Economics and Political Science (25), Universitatea din Edinburgh (27) și King's College London (36). Din top 20 al celor mai bune universități din lume mai fac parte Massachusetts Institute of Technology (5), Universitatea Harvard (6), Universitatea Princeton (7), Universitatea din Chicago (9), ETH Zurich — Swiss Federal Institute of Technology și Universitatea Pennsylvania (la egalitate pe locul al 10-lea), Universitatea Yale (12), Universitatea John’s Hopkins (13), Universitatea Columbia (14), University of California, Los Angeles (UCLA, 15), Universitatea Duke (17), Universitatea Berkeley (18), Universitatea Cornell (19) și Northwestern University (20). Cercetătorii susțin că aceste concluzii indică "o amplificare a distanței dintre super-instituțiile de elită britanice și alte universități", puțin peste jumătate din principalele 200 de instituții de învățământ britanice coborând în clasament. Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca este cel mai bine clasată instituție de învățământ din România, în zona locurilor 601 – 800.

Putin îl ironizează peTillerson: frecventează “anturaje proaste”,

Președintele rus Vladimir Putin l-a ironizat ieri pe secretarul de stat american Rex Tillerson în legătură cu o decorație pe care i-a acordat-o acestuia în 2013, estimând că cel care la acea dată era președinte-director general al grupului petrolier ExxonMobil frecventează astăzi “anturaje proaste” și trebuie să “revină pe drumul cel bun”.  “I-am acordat lui Tillerson și Ordinul Prieteniei în urmă cu ceva timp. Însă, analizând toate acestea, constatăm că el a început să frecventeze anturaje proaste și a greșit cumva drumul”, a declarat Putin cu ocazia unui forum economic la Vladivostok (Extremul Orient rus).

Rex Tillerson a lucrat timp de 20 de ani pentru ExxonMobil, în calitate de personaj-cheie în sectorul petrolier rus, semnând contracte importante și multiplicându-și contactele cu Vladimir Putin, înainte de a fi numit secretar de stat de către Donald Trump. În pofida acestei numiri în fruntea diplomației americane, relațiile dintre SUA și Rusia sunt în continuare la cel mai jos nivel după alegerea lui Donald Trump, pe fondul crizei din Ucraina, al războiului din Siria și al acuzațiilor privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale americane. Cele două țări sunt angajate într-un război diplomatic, care a obligat Washingtonul să-și reducă drastic personalul de la ambasada și consulatul SUA în Rusia, iar Moscova să-și închidă consulatul din San Francisco și misiunile comerciale de la Washington și New York.

Dodon amenință cu represalii după ce guvernul a trimis, peste interdicția sa, militari la un exercițiu NATO

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a dispus ieri efectuarea unui control la Batalionul 22 de menținere a păcii și la Brigada 1"Moldova" pentru a investiga plecarea unui grup de militari din aceste unități la exercițiul militar "Rapid Trident 2017” din Ucraina, la care participă de asemenea militari americani și din alte țări membre ale NATO. Igor Dodon i-a amenințat cu retrogradarea pe cei care nu s-au subordonat deciziei sale de "a sta acasă", după cum rezultă dintr-o postare pe Facebook a consilierului său Ion Ceban. "Noaptea, poate chiar după miezul nopții, au publicat în Monitorul Oficial hotărârea de guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanților efectivului armatei naționale la exercițiile militare din Ucraina. Reiterăm, deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanțe este contrară prevederilor constituționale, dar și a altor legi ale Republicii Moldova. Hotărârea de guvern a fost suspendată prin decret de către președinte imediat după publicare", tot după miezul nopții, afirmă consilierul prezidențial.

La exercițiul "Rapid Trident 2017” participă aproximativ 2.500 de militari din 14 țări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Turcia, Ucraina și Statele Unite.

Energia solară o va depăși pe cea nucleară până la sfârșitul acestui an

Un nou set de date furnizate de GTM Research sugerează faptul că adoptarea într-un ritm tot mai rapid a energiei solare pe plan mondial ar putea duce la o situație în care capacitatea ei globală, exprimată în gigawați, ar putea rivaliza cu aceea generată de energia nucleară până la sfârșitul anului 2017. Deși energia nucleară depășește în prezent energia solară în ceea ce privește capacitatea de producție, anumiți experți au prezis că energia solară ar putea deveni cea mai mare sursă de energie din lume până în 2050.

Noile date, disponibile în cel mai recent număr al publicației Global Solar Demand Monitor, indică faptul că energia solară va ajunge la o capacitate de aproximativ 390 de gigawați în acest an. Totodată, cele mai recente cifre comunicate de Nuclear Energy Institute sugerează că energia produsă în acest moment de centralele nucleare la nivel planetar este de 391,5 gigawați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.