Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Experții germani: Este necesară și a treia doză de vaccin

Ziarul de Vrancea
15 mai 2021 1447 vizualizări

Imunitatea oferită de vaccinul Pfizer este de cel puțin șase luni, iar o doză de rapel va fi necesară în fiecare an, a anunțat și directorul producătorului american de medicamente

Autoritățile sanitare germane consideră că este posibil să fie necesar un al treilea vaccin antiCOVID anul viitor, în acord cu ceea ce au anunțat unii producători de vaccinuri. Într-un interviu publicat duminică de grupul Funke, președintele Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania (StiKo) Thomas Mertens, a avertizat că “vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus nu vor fi ultimele”. “În principiu trebuie să ne pregătim pentru ca probabil anul viitor să fie nevoie să ne reîmprospătăm protecția imunitară”, a spus el. Totuși, Germania nu a luat încă nicio decizie în acest sens, în așteptarea concluziilor studiilor imunitare realizate pe populația vaccinată.

Însă, responsabilii sănătății ai guvernului central și ai landurilor urmează de obicei recomandările (StiKo). În declarații acordate de asemenea grupului medical Funke, expertul sanitar al Partidului Social-Democrat (SPD), Karl Lauterbach, a precizat la rândul său, că se pare că imunitatea la actualele vaccinuri durează în jur de șase luni. Thomas Mertens a explicat că un al treilea rapel ar putea deveni o necesitate urgentă, cât timp apar noi variante ale coronavirusului împotriva cărora vaccinurile ar putea să nu fie eficiente. El a citat în acest sens vaccinurile de la AstraZeneca și Johnson &Johnson, care s-au dovedit mai puțin eficiente împotriva variantei sud-africane.

Companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au indicat recent că ar putea fi nevoie de o a treia doză de vaccin după un an de la administrarea primei doze.

Șeful Pfizer: O a treia doză de vaccin va fi necesară după opt luni

Medicamentul oral experimental pentru tratarea COVID-19 al companiei Pfizer ar putea fi disponibil în curând, a declarat, vineri, directorul general al producătorului american de medicamente, Albert Bourla. El a confirmat totodată, pentru prima oară, că o a treia doză de vaccin va fi necesară după opt luni de la imunizare, pentru a proteja față de noile mutațiile de coronavirus apărute. Acesta a explicat că substanța la care lucrează compania omoară virusul și este foarte sigură, dar a adăugat că orice concluzii sigure legate de aceasta vor fi disponibile după această vară.

În ceea ce privește vaccinul împotriva COVID-19, Bourla a spus că, în opinia sa, va fi necesară o a treia doză după 8-12 luni după administrarea celei de-a doua. Imunitatea oferită de vaccinul realizat de Pfizer/BioNTech este de cel puțin șase luni, a mai spus Bourla, adăugând că o doză de rapel va fi necesară în fiecare an.

Seychelles: Creștere a infectărilor deși 60% din populație s-a vaccinat

Seychelles, una dintre țările cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, se confruntă cu creșteri ale infecțiilor de COVID-19, potrivit CNN.

În timp ce alte state se luptă să asigure suficiente doze de vaccin, Seychelles se află în în poziția de invidiat de a fi imunizat deja pe deplin mai mult de 61,4% din populație. Dar acest lucru nu a fost sificient pentru a opri răspândirea COVID. Luna trecută, numărul cazurilor a crescut în arhipelagul din Oceanul Indian, determinând autoritățile să impună restricții în țara cu 98.000 de locuitori. Datele publicate joi arată că sunt mai mult de 2.700 de cazuri. Din cazurile active, 33% au fost vaccinate cu amblele doze, potrivit Ministerului Sănătății. Faptul că Seychelles, cu o acoperire atât de mare de vaccinare, se confruntă cu un focar ridică problema dacă țările pot scăpa de pandemie prin vaccinare. În urmă cu o lună, autoritățile din Seychelles erau atât de încrezătoare în gestionarea pandemiei încât au renunțat la restricțiile pentru majoritatea turiștilor. Cu puține cazuri și o campanie de vaccinare în masă în desfășurare, țara dependentă de turism și-a redeschis granițele aproape tuturor călătorilor internaționali, însemnând că orice persoană cu un test negativ poate intra pe teritoriu fără a rămâne în carantină.

A fost un pas crucial pentru țara unde turismul generează în mod direct sau indirect aproximativ 72% din PIB și angajează mai mult de 30% din populație. În acel moment, Seychelles a raportat 3.800 de cazuri și 16 decese. De atunci, numărul total al cazurilor s-a dublat, ajungând la 9.184 și 32 de decese, potrivit Ministerului Sănătății. Nu este clar ce a dus la răspândire, deși Sylvestre Radegonde, ministrul Afacerilor Externe și Turismului, a spus că virusul fusese probabil în țară tot timpul și s-a răspândit pe măsură ce populația s-a relaxat. Urmărirea și testarea contactelor au ajutat, de asemenea, autoritățile să descopere mai multe cazuri.

Pentru unii, faptul că persoanele vaccinate se îmbolnăvesc de COVID, înseamnă că vaccinurile nu au efect. Dar autoritățile, experții și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că experiența Seychelles se înscrie în previziuni.

Chiar dacă ambele vaccinuri folosite în această țară au fost aprobate de OMS, niciunul nu oferă protecție 100% împotriva COVID-19 - AstraZeneca - 76% eficiență în cazurile simptomatice și 100% protecție în cazurile severe care necesită spitalizare, în timp ce Sinopharm - 79% în ambele situații. Dr Richard Mihigo, coordonatorul programului de prevenire a bolilor prin vaccin de la OMS Africa, a spus că datele din Seychelles arată că vaccinul anti-COVID este eficient în prevenirea cazurilor grave de îmbolnăvire, a spitalizării și a decesului.

Fâșia Gaza: Cea mai sângeroasă zi

cel puțin 33 de palestiniei, inclusiv opt copii, au fost răpuși ieri de raidurile israelieni n în șapte zile, de la începutul conflictului armat, cel puțin 181 de palestinieni și zece israelieni și-au pierdut viața

Cel puțin 33 de palestinieni, inclusiv opt copii, au fost uciși ieri în atacuri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a raportat ministerul local al sănătății, adăugând că a fost cel mai mare număr zilnic de morți de luni, de când a început conflictul.

Armata israeliană a bombardat Fâșia Gaza duminică, vizând casa unui lider Hamas, în a 7-a zi a unui conflict de „intensitate fără precedent” conform Crucii Roșii Internațională. Un total de 181 de palestinieni, inclusiv 52 de copii, au pierit în raidurile armatei israeliene, potrivit ultimului bilanț.

Circa 3.000 de rachete au fost lansate în mai puțin de o săptămână din Fâșia Gaza spre teritoriul Israelului, potrivit armatei israeliene, care subliniază că o mare parte a fost interceptată. Acesta este cel mai mare număr de rachete lansate asupra Israelului, potrivit armatei, care a lovit în replică enclava palestiniană.

Noile bombardamente au venit cu cu câteva ore înainte de o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, ai cărui membri au fost chemați de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) „să exercite o influență maximă pentru a pune capăt ostilităților dintre Gaza și Israel”.

“Intensitatea acestui conflict este ceva ce nu am mai văzut până acum cu incursiuni aeriene implacabile asupra Fâșiei Gaza dens populată și cu rachete care lovesc orașe importante din Israel, ducând la moartea unor copii de ambele părți”, a declarat Robert Mardini, directorul general al CICR.

„Spirala morții și distrugerii”

Papa Francisc a avertizat cu privire la „spirala morții și distrugerii”, considerând că pierderea unor vieți nevinovate este „teribilă și inacceptabilă”. Încă de la primele ore ale zilei de duminică, 26 de palestinieni, inclusiv 8 copii, au fost uciși conform autorităților locale în atentatele israeliene din Gaza, o enclavă săracă de două milioane de locuitori sub blocada israeliană de aproape 15 ani. În Israel, zece persoane, printre care un copil și un soldat, au fost uciși de tiruri de rachete din enclava palestiniană. Ajungând la un nou nivel în războiul său împotriva Hamas, armata israeliană a anunțat pe Twitter că „a atacat casa lui Yahya Sinouar și a fratelui său, un activist terorist”, postând un videoclip care arată o casă care a fost spulberată într-o nor de praf.

Acest nou conflict a început în urma unei replici la un baraj de rachete Hamas asupra Israelului, trase în “semn de solidaritate” cu manifestanții palestinieni și sutele de palestinieni răniți în ciocnirile cu poliția israeliană din Ierusalimul de Est.

La originea violențelor s-a aflat amenințarea de a expulza familii palestiniene în beneficiul coloniștilor israelieni în acest sector palestinian ocupat de Israel de peste 50 de ani.

SUA: Un fost militar condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moscovei

Un fost membru al Beretelor Verzi, Forțele Speciale ale Armatei SUA, care a recunoscut că a divulgat Rusiei secrete militare americane a fost condamnat vineri la peste cincisprezece ani de închisoare, a anunțat Departamentul de Justiție (DoJ). Peter Debbins, 46 de ani, a pledat vinovat de spionaj în numele Rusiei în noiembrie 2020. Născut în Statele Unite de o mamă de origine rusă, el a fost abordat de Moscova în 1996, chiar înainte de a intra în armată. “În 1997, lui Peter Debbins i s-a dat un nume de cod de agenți ai serviciilor de informații ruse și a semnat un document atestând că dorește să servească Rusia”, potrivit unui comunicat al DoJ. Peter Debbins a servit mai întâi în armata terestră, apoi a fost încurajat de spionajul rus să se alăture Beretelor Verzi, o unitate de elită a Forțelor Speciale, unde a obținut gradul de căpitan. În toți acești ani, el le-a furnizat informații despre unitățile sale. În 2008, după ce a părăsit serviciul activ, le-a oferit, de asemenea, informații confidențiale despre activitățile sale din trecut în rândul Beretelor Verzi și despre foștii săi colegi de echipă, astfel încât rușii să poată încerca să-i recruteze. Potrivit rechizitoriului, fostul soldat a fost detașat în Germania și apoi în Azerbaidjan, cu autorizație de securitate la nivel înalt.

Italia: Infecțiile COVID au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză de vaccin

Infecțiile cu SARS-CoV-2 la adulții de toate vârstele au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză cu vaccinul de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, potrivit unui studiu italian, publicat sâmbătă. Primul studiu al unei țări din Uniunea Europeană despre impactul real al campaniilor de imunizare a fost realizat de Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) și de Ministerul Sănătății pe 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel național. Oamenii de știință au început analiza datelor din prima zi a campaniei de vaccinare în Italia, pe 27 decembrie 2020 până pe 3 mai 2021. Analizele au arătat că riscul de infecție cu SARS-CoV-2, spitalizarea și decesul au scăzut progresiv după primele două săptămâni de la vaccinare. “La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecțiilor, 90% reducere a internărilor și 95% scădere a deceselor”, potrivit ISS, adăugând că același model a fost observat atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de vârstă. “Aceste date confirmă eficiența campaniei de vaccinare și necesitatea de a realiza o acoperire cât mai mare la nivelul populației, rapid, pentru a pune capăt pandemiei”, a declarat Silvio Brusaferro, directorul ISS. Dintre cele aproape 14 milioane de persoane incluse în studiul italian, 95% au fost vaccinare cu ambele doze de la Pfizer și Moderna, în timp ce niciuna dintre cele cărora li s-a administrat AstraZeneca nu primise a doua doză.

Până în prezent, Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind a doua doză de ser de la Pfizer la trei săptămâni după prima, a doua doză de la Moderna la patru săptămâni de la prima și a două injecție cu serul de la AstraZeneca la 12 săptămâni distanță de prima.

O majoritate a germanilor, împotriva avantajelor pentru cei complet vaccinați

O majoritate a germanilor consideră că ridicarea restricțiilor legate de pandemie pentru cei considerați a fi complet imunizați ar fi greșită, relevă un sondaj realizat de YouGov. Potrivit sondajului, 32% dintre germani consideră că niciun grup nu trebuie să beneficieze de avantaje înainte ca toată lumea să aibă posibilitatea de a se vaccina, iar alți 21% susțin ca persoanele complet vaccinate și cele care au fost deja infectate și s-au recuperat să nu fie tratate în mod diferit față de cele nevaccinate.

Comparativ, doar 39% dintre cei chestionați sunt de părere că restricțiile trebuie ridicate, în timp ce 8% nu s-au pronunțat.

Germania a ridicat restricțiile privind contactul fizic și circulația nocturnă pentru cei complet vaccinați și de asemenea călătoriile sunt facilitate în cazul acestora, regulile de carantină fiind diferite la revenirea în țară, menționează dpa.

China a reușit să pună un mic robot pe Marte

China a reușit, sâmbătă, să pună cu succes pe suprafața planetei Marte micul robot teleghidat Zhurong, ceea ce constituie o premieră pentru țara asiatică. China a încercat deja să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia. Însă încercarea a capotat și Beijingul a decis apoi să continue aventura singur.

Chinezii au lansat la finalul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor nelocuită “Tianwen-1”, de la numele sondei trimise în spațiu. Aceasta este compusă dintre trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul astrului), un asolizor (care a aterizat pe Marte) și la bord un robot teleghidat, Zhurong. Aterizarea a avut loc într-o zonă a Planetei Roșii numită Utopia Planitia, o vastă câmpie situată în emisfera nordică de pe Marte. Este vorba, pentru chinezi, de prima lor încercare independentă. În februarie, China a reușit deja să plaseze sonda Tianwen-1 pe orbita marțiană și să facă primele imagini cu Planeta Roșie. Numele Zhurong a fost ales în urma unui sondaj online și face referire la Zeului Focului din mitologia chineză. Un simbolism justificat de numele în chineză al lui Marte: “huoxing”, literalmente “planeta de foc”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.