Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Expert: Autoritatea lui Putin în Rusia „se erodează lent”

Ziarul de Vrancea
23 iun 2022 1297 vizualizări

Totuși, o lovitură de stat pentru a-l răsturna este puțin probabilă în acest moment, explică profesorul de la King’s College din Londra

O caracteristică a conflictului din Ucraina în ultimele săptămâni a fost impasul militar în care s-a ajuns – și aparenta incapacitate a lui Vladimir Putin de a impune o strategie care să dea Rusiei un avantaj definitiv. Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a publicat un eseu care sugerează că relativa inactivitate a președintelui reflectă „erodarea treptată” a autorității sale la Moscova, potrivit Sky News.

„Acum se presupune pe scară largă, în Occident, că nu va da înapoi în războiul cu Ucraina și, dacă lucrurile merg prost, va ataca”, scrie el. „Un astfel de om nu trebuie să fie provocat. Cu toate acestea, imaginea începe să se destrame la margini. În spatele întregii lăudăroșenii, puterea sa se erodează încet”, a precizat profesorul.

„Simptomele acestui lucru se regăsesc nu în disponibilitatea de a face compromisuri în privința războiului, care rămâne absentă, ci mai degrabă într-o paralizie politică, insistând asupra strategiei sale stabilite pentru că nu se gândește la nimic mai bun de făcut”, explică Lawrence Freedman.

Potrivit expertului, evoluțiile recente ale conflictului – inclusiv discursul lui Putin de săptămâna trecută de la Sankt Petersburg și actuala dispută cu Lituania cu privire la Kaliningrad – „se potrivesc cu erodarea treptată a autorității lui Putin în Rusia”.

„Elitele rusești se străduiesc să se acomodeze cu un război pe care Putin l-a început fără să se consulte și pe care nu știe cum să îl încheie în termeni favorabili”, spune expertul. „El nu este dispus să își asume riscurile și mai mari necesare pentru a asigura o victorie militară (presupunând că acestea ar putea reuși), dar este incapabil să accepte ceva care ar arăta ca o înfrângere”, a precizat el.

Profesorul Freedman a afirmat că nimeni din elita Rusiei nu are idee cum să scape din această situație „sau, chiar dacă ar avea, nu are curajul politic și oportunitatea de a acționa împotriva lui Putin” – ceea ce înseamnă că o lovitură de stat pentru a-l răsturna este puțin probabilă. „Strategia implicită a lui Putin este întotdeauna de a provoca durere, chiar dacă nu poate obține prea multe. Riscul unor acțiuni mai necugetate nu poate fi exclus. Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem că Rusia este inepuizabilă sau, doar pentru că nu putem alege un învingător în bătălie în acest moment, că războiul este destinat unui impas prelungit”, a mai spus el.

Servicii de informații: Ritmul Rusiei în război va încetini în următoarele luni

Serviciile britanice de informații preconizează că ritmul pe care Rusia îl are în războiul din Ucraina va încetini în următoarele luni, potrivit premierului britanic Boris Johnson. “Serviciul nostru de informații în domeniul apărării crede, totuși, că în următoarele câteva luni, Rusia ar putea ajunge la un punct în care nu va mai exista niciun impuls de înaintare, deoarece și-a epuizat resursele”, a declarat Johnson în fața unui grup de ziare europene.

“Atunci trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să inverseze dinamica. Voi pleda pentru acest lucru la summitul Grupului celor Șapte (care va avea loc în Germania la sfârșitul săptămânii)”, a adăugat el.

Întrebat cum ar arăta o victorie pentru Ucraina sau un eșec pentru Putin, Johnson a răspuns: “Să recăpătăm cel puțin status quo-ul care exista înainte de 24 februarie și ca trupele sale (ale Rusiei) să fie respinse din zonele pe care le-au invadat”.

Aproape 1 din 5 adulți care au avut COVID au simptome persistente

Aproape 1 din 5 adulți americani care au declarat că au avut COVID-19 în trecut încă mai au simptome, potrivit datelor unor sondaje colectate în primele două săptămâni din iunie, au declarat miercuri oficiali americani din domeniul sănătății.

În general, 1 din 13 adulți din Statele Unite are simptome de long-COVID care durează de trei luni sau mai mult după ce a contractat pentru prima dată boala și pe care nu le avea înainte de infectare, au arătat datele.

Datele au fost colectate în perioada 1-13 iunie de către Biroul de recensământ al SUA și analizate de Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Simptomele de long-COVID variază de la oboseală, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, dificultăți cognitive, dureri cronice, anomalii senzoriale și slăbiciune musculară.

Acestea pot fi debilitante și pot dura săptămâni sau luni după recuperarea de la infecția inițială.

Analiza CDC a constatat, de asemenea, că adulții mai tineri au fost mai predispuși să aibă simptome persistente decât adulții mai în vârstă.

De asemenea, potrivit studiului, femeile au fost, de asemenea, mai predispuse să aibă COVID de lungă durată decât bărbații, 9,4% dintre femeile adulte din SUA raportând simptome COVID de lungă durată, comparativ cu 5,5% dintre bărbați.

Studiul a constatat că aproape 9% dintre adulții hispanici au COVID de lungă durată, mai mult decât adulții albi și negri și mai mult decât dublul procentului adulților asiatici. Au existat, de asemenea, diferențe în funcție de statele americane, Kentucky și Alabama raportând cel mai mare procent de adulți cu simptome long-COVID, în timp ce Hawaii, Maryland și Virginia au raportat cel mai mic procent, potrivit sondajului.

Viena este, din nou, cel mai bun oraș pentru locuit din lume

Viena a revenit pe primul loc în clasamentul celor mai bune orașe pentru locuit din lume, la fel ca și în 2018 și 2019, potrivit unui clasament publicat joi și citat de Le Figaro.

Capitala austriacă se situează pentru a treia oară în fruntea acestui indice realizat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare și analiză afiliată săptămânalului britanic The Economist. Orașului Auckland din Noua Zeelandă, care anul trecut a ocupat primul loc, coboară în acest an 33 de poziții din cauza carantinelor impuse de coronavirus. Experții au recompensat stabilitatea Vienei, facilitățile educaționale și medicale și calitatea infrastructurii sale, cu un punctaj maxim de 100 din 100. Factorii culturali și de mediu sunt aproape ideali.

Top 10 este următorul: Viena (Austria), Copenhaga (Danemarca), Zurich (Elveția), Calgary (Canada), Vancouver (Canada), Geneva (Elveția), Frankfurt (Germania), Toronto (Canada), Amsterdam (Olanda), Osaka (Japonia) și Melbourne (Australia).

Europa domină în mare măsură topul 10 cu șase orașe. Capitala Belgiei, Bruxelles, se află pe locul 24, imediat după Montreal (23). Londra s-a clasat pe locul 33, în timp ce Barcelona, cu reputația de a fi foarte animată, a terminat pe locul 35, cu opt locuri înaintea Madridului (43). Milano s-a clasat pe locul 49, New York pe 51 și Beijing pe 71.

Pentru a fi inclus în acest clasament, orașul trebuie să fie considerat o „destinație de afaceri”, adică un centru economic și financiar, sau să fie solicitat de clienți. Beirut, grav afectat de o explozie portuară în 2020 și capitala Libanului, instabil din punct de vedere politic, nu a fost inclus. Autorii indică faptul că Kievul a trebuit să fie exclus din raport în contextul invaziei rusești în Ucraina. În același timp, Moscova (locul 80) a coborât cincisprezece locuri. „Orașele din Europa de Est au scăzut în clasament din cauza creșterii riscurilor geopolitice” și a „crizei costului vieții, inclusiv a creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat șefa raportului de la EIU, Upasana Dutt.

Noi indicatori, cum ar fi restricțiile sanitare, au fost introduși în indicele 2021 pentru a evalua efectele pandemiei. Calitatea medie a vieții și-a revenit în 2022, dar rămâne sub nivelul de dinainte de Covid. Damascul rămâne cel mai puțin prietenos oraș din lume.

Uniunea Europeană interzice accesul lobby-știlor ruși în instituțiile sale

Consiliul și Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European și au interzis accesul în sediul lor lobby-știlor companiilor ruse la Bruxelles, pe lângă sancțiunile adoptate după invazia Rusiei asupra Ucrainei, au declarat, joi, reprezentanții instituțiilor UE.

Parlamentul European a fost primul care a acționat în acest sens.

“De acum încolo, reprezentanții companiilor ruse nu mai au voie să intre în incinta Parlamentului European”, a anunțat președinta Roberta Metsola. “Nu trebuie să le oferim niciun spațiu pentru a-și răspândi propaganda și narațiunile false și toxice despre invazia Ucrainei”, a explicat ea.

Consiliul (instanța statelor membre) și Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European și “au dat instrucțiuni să nu mai fie primite persoane care reprezintă un interes rus”, au confirmat reprezentanții celor două instituții europene, joi, cu puțin timp înainte de începerea unui summit european dedicat ajutorului alocat Ucrainei.

Liderii europeni trebuie să reînnoiască în special sancțiunile adoptate împotriva Rusiei de la anexarea Crimeei în 2014.

Acordul de interzicere a lobbyiștilor ruși a fost dat la o întâlnire a ambasadorilor statelor membre pe 15 iunie, au precizat reprezentanții UE.

Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că urmează aceeași direcție. Implementarea acestei decizii “este în curs”, au precizat cele două instituții europene. Este vorba despre toți reprezentanții intereselor ruse înscriși în registrul de transparență al UE pentru a avea acces la sediul instituțiilor pentru a se întâlni cu comisarii, colaboratorii acestora și aleșii europeni.

Acest registru este “o bază de date care listează organizațiile care urmăresc să influențeze procesul legislativ și implementarea politicilor instituțiilor europene”, menționează Comisia Europeană.

Registrul “evidențiază interesele apărate, cine le apără și cu ce bugete”. Decizia face parte din implementarea celui de-al șaselea set de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană, care interzice toate serviciile de consultanță în afaceri și relații publice.

Diplomații ruși, funcționarii publici și oamenii de afaceri nu mai pot beneficia de facilități și vize pentru a intra în UE. Însă resortisanții UE care reprezintă interesele clienților lor ruși la Bruxelles nu au fost împiedicați până acum să își desfășoare activitățile în forurile europene.

Un bărbat a rămas fără vedere după ce a fost operat la ochiul greșit

​Un bărbat și-a pierdut vederea după ce un medic de la unul dintre cele mai mari spitale din Slovacia i-a scos din greșeală ochiul sănătos în locul celui bolnav în timpul unei operații.

Medicul care a efectuat operația nu se mai află în contact cu pacienți, a declarat un purtător de cuvânt al Spitalului Universitar din Bratislava.

Spitalul a oferit victimei și familiei sale consiliere psihologică și sprijin pentru a face față consecințelor.

Autoritatea de supraveghere sanitară a demarat o anchetă cu privire la circumstanțele acestui caz fără precedent.

Greșeala s-a petrecut pe fondul unei dispute industriale în sectorul sanitar slovac. În urmă cu o săptămână, sindicatul medicilor LOZ a anunțat că aproximativ 3.000 de medici sunt pregătiți să își dea demisia în cazul în care veniturile salariale nu cresc, iar condițiile de muncă din ce în ce mai greu de suportat nu se îmbunătățesc.

Din cauza unui exod de personal, în special în Cehia și Austria, medicii rămași în Slovacia sunt suprasolicitați de câțiva ani, iar situația a fost agravată de pandemia de coronavirus.

Alertă la Londra după ce a fost detectat virusul care cauzează poliomielita

Oficialii din domeniul sănătății publice au declarat un incident național după ce au găsit dovezi ale transmiterii comunitare a virusului care cauzează poliomielita în urma unui control de rutină al canalizării, relatează The Guardian.

Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a anunțat că deșeurile de la stațiile de epurare din Beckton din cartierul Newham au fost testate pozitiv pentru poliovirusul derivat din vaccin în februarie, iar de atunci au fost detectate alte probe pozitive.

Nu au fost raportate cazuri de boală sau paralizie asociată, iar riscul pentru publicul larg este considerat scăzut, dar oficialii au îndemnat oamenii să se asigure că ei și familiile lor sunt la zi cu vaccinurile împotriva poliomielitei pentru a reduce riscul infectării. “Poliovirusul derivat din vaccin are potențialul de a se răspândi, în special în comunitățile în care rata vaccinului este mai mică”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA. “În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu au schema completă de vaccinare”, a adăugat ea.

Testele asupra canalizării din Marea Britanie detectează de obicei un număr redus de poliovirusuri neînrudite în fiecare an. Acestea provin de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul împotriva poliomielitei oral într-o altă țară și apoi călătoresc în Marea Britanie. Persoanele cărora li se administrează vaccinul oral pot elimina virusul viu slăbit utilizat în vaccin prin materiile fecale timp de câteva săptămâni.

Mostrele de la Londra detectate din februarie au tras un semnal de alarmă, deoarece aveau legătură între ele și conțineau mutații care sugerau că virusul evoluează pe măsură ce se răspândește de la o persoană la alta.

Se crede că focarul a fost declanșat de o persoană care s-a întors în Marea Britanie după ce a primit vaccinul oral și l-a răspândit la nivel local. Nu este clar cât de mult s-a răspândit virusul, dar poate fi limitat la o singură gospodărie sau o familie extinsă.

Poliovirusul se poate răspândi prin igiena precară a mâinilor și alimente și apă contaminate sau, mai rar, prin tuse și strănut. O cale comună de transmitere este atunci când oamenii își contaminează mâinile după ce au folosit toaleta și transmit apoi virusul atingând alimentele consumate de alții.

Marea Britanie are în general o rată mare de inoculare, 95% dintre copiii de cinci ani au fost inoculați. În schimb, în Londra, doar 91,2% dintre copii sunt vaccinați în această categorie de vârstă. Ca răspuns la detectarea virusului, Serviciul Național de Sănătate (NHS) va contacta părinții copiilor care nu au la zi vaccinul împotriva poliomielitei.

Majoritatea persoanelor care se infectează cu virusul poliomielitei nu au simptome, dar unii dezvoltă o boală asemănătoare gripei până la trei săptămâni mai târziu. Între una din 100 și una din 1.000 de infecții, virusul atacă nervii coloanei vertebrale și baza creierului, ceea ce poate duce la paralizie, cel mai frecvent la nivelul picioarelor. În rare ocazii, virusul atacă mușchii folosiți pentru respirație, ceea ce poate fi fatal.

O casetă VHS cu “Back from the Future”, vândută cu un preț record

O casetă video cu “Back to the Future”, care i-a aparținut lui Tom Wilson, actorul care îl interpreta pe Biff Tannen în trilogie, a fost vândută contra sumei de 75.000 de dolari la licitație, un record, potrivit CNN. Caseta, însoțită de un mesaj al actorului, a fost vândută pe 9 iunie unui colecționar newyorkez. “Aceasta este o casetă video cu Back to the Future pe care mi-a trimis-o studioul atunci. Considerând că suportul VHS va dăinui, am păstrat-o pentru mai târziu și acum nu mai găsesc magnetoscop!”, a glumit el.

Actorul deține de altfel o întreagă colecție VHS cu cele trei filme cult ale lui Robert Zemeckis, pe care le-a încredințat casei americane de licitații Heritage Auctions, așa cum declară el: “Era la începutul unei epoci în care puteaI vedea un film de câte ori doreai”, a spus el.

Casetele VHS, ca multe obiecte din anii 1980, redevin populare. Colecționarii s-au luptat pentru celelalte loturi din această vânzare, casete cu “Jaws”, “Goonies”, “Ghostbusters” și “Alien”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.