Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Elon Musk: „Vând totul pentru a crea un oraș pe Marte. Vorbesc serios”

Ziarul de Vrancea
9 dec 2020 1272 vizualizări

Primul om pe planeta roșie „îl vom vedea probabil peste 6 ani, dar poate chiar peste 4”, estimează al doilea cel mai bogat om din lume

Într-un interviu acordat jurnalistului german Mathias Döpfner și publicat de cotidianul italian „La Repubblica”, Elon Musk, a doua cea mai bogată persoană din lume după Jeff Bezos, explică culisele vânzării proprietăților sale. Scopul este de a crea un oraș pe Marte și de a ne transforma într-o specie multiplanetară. „Cred că este important ca omenirea să evolueze într-o civilizație spațială, o specie multiplanetară. Avem nevoie de resurse enorme pentru a construi un oraș pe Marte. Vreau să pot contribui cât mai mult și aș vrea să fie clar că vorbesc foarte serios”, a anunțat antreprenorul Elon Musk.

„În urmă cu două luni mi-am vândut reședința principală din Los Angeles. Acum aparține unui chinez. Iar acum vindem mai multe case. E foarte probabil ca în afara acțiunilor companiei să nu-mi mai păstrez nicio proprietate de valoare. Am nevoie de o casă doar atunci când sunt cu copiii mei. Iar atunci, pot închiria una”, explică Musk.

Antreprenorul american care s-a vindecat de Covid, a obținut recent două mari succese: lansarea istorică a navei spațiale americane cu echipaj uman Crew Dragon, și imensa creștere a companiei Tesla, care numai în China a vândut în noiembrie 21.604 de mașini, poziționându-se pe locul trei în clasamentul producătorilor de vehicule electrice.

„Tot ceea vreau este să dețin acțiunile Tesla și SpaceX. Dacă vor merge prost, atunci și eu, ca om, voi eșua”. Primul om pe Marte „îl vom vedea probabil peste 6 ani, dar poate chiar peste 4. Voi merge în spațiu în 2 sau 3 ani, cred”, spune Musk. Obiectivul este cel de a „ne transforma într-o specie multi-planetară și o civilizație spațială. Este vorba de a trăi în întregul sistem solar și de a ajunge la alte sisteme stelare. Un viitor incitant. La un moment dat soarele va crește în dimensiune și oceanele se vor evapora. Ar fi mai bine să facem ceva acum, însă probabil avem la dispoziție o perioadă limitată de timp. Marte nu va fi o stațiune de vacanță de lux”, conchide Musk.

Testarea unei navete SpaceX, încheiată cu o explozie

Între timp, un prototip al unei navete spațiale SpaceX s-a prăbușit la revenirea la sol, în cadrul unui test realizat de companie miercuri, pe care Elon Musk îl consideră un câștig. Compania a transmis live lansarea din districtul Cameron (Texas) a navetei spațiale Starship cu ajutorul unei rachete pentru un zbor test de mare altitudine. SpaceX a realizat două zboruri la altitudine joasă ale Starship înainte de lansarea de miercuri.

La scurt timp după explozia prototipului, numit SN8, Musk a felicitat, într-un mesaj publicat pe Twitter, echipa SpaceX pentru că a colectat informațiile necesare. A revenit cu mesajul: „Marte, sosim!”. Pe site-ul SpaceX a fost prezentat testul și a menționat că a rezultat cu „o aterizare dificilă (și palpitantă)”.

NASA: Cei 18 cosmonauți pentru Lună

Vicepreședintele SUA Mike Pence a anunțat miercuri numele celor 18 astronauți aleși pentru o posibilă participare la misiunile planificate ale NASA de întoarcere pe suprafața Lunii, în timpul întâlnirii finale privind politica spațială americană înainte ca el și președintele Donald Trump să-și părăsească funcțiile luna viitoare.

La o reuniune a Consiliului Național Spațial la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, Pence a făcut publice numele celor nouă femei și nouă bărbați care ar putea ajunge pe Lună sub auspiciile programului NASA Artemis, destinat să readucă oamenii pe suprafața selenară pentru prima dată după anii 1970. Toți astronauții care au ajuns până acum pe Lună au fost bărbați. Data țintă a misiunii este 2024, însă se așteaptă ca acest termen să fie depășit. Astronauții aleși “ne vor duce înapoi pe Lună și dincolo” de ea, a precizat Pence, cu referire la faptul că programul Artemis este considerat o piatră de temelie spre obiectivul mai ambițios de a trimite astronauți pe Marte.

Obiectivul din 2024, considerat de unele voci din cadrul agenției spațiale americane și din industria spațială americană drept nerealist, este așteptat să fie amânat după ce președintele ales Joe Biden își va prelua funcția pe 20 ianuarie.

Filipine, cea mai dependentă țară de social media

Filipine este cea mai dependentă țară din lume de social media, în timp ce Japonia se situează la polul opus, deși prezintă a doua cea mai mare speranță de viață analizată. În total, 82% dintre persoanele chestionate din întreaga lume au recunoscut că petrec prea mult timp pe rețelele de socializare, potrivit unui studiu realizat de experți OnBuy.com în 45 de țări.

Filipinezii, cu o speranță medie de viață de 72 de ani, petrec aproximativ 4.252 de zile - echivalentul a 102.054 de ore - pe rețelele de socializare în timpul vieții. Pe locul al doilea se află Columbia, a cărei populație are o durată medie de viață de 74 de ani, ceea ce înseamnă că locuitorii acesteia își petrec peste 4.220 de zile pe parcursul vieții pe rețelele de socializare, echivalentul a 101.288 de ore. Locul al treilea este ocupat de Brazilia, ai cărei locuitori petrec aproape 4.000 de zile pe site-urile de social media, echivalentul a 94.152 de ore. Populația Braziliei are o speranță medie de viață de 77 de ani. Alte țări aflate în rândul celor care își petrec mult timp pe social media sunt Statele Unite (2.463 zile, locul 27 în clasament), Irlanda (2.293 zile, locul 31), Canada (2.266 zile, locul 33) și Australia (2.214 zile, locul 34).

Dintre țările UE, România se află pe locul 20 în ceea ce privește timpul petrecut de populație pe rețelele de socializare, cu un număr de 2.596 de zile (62.299 de ore). Italia se află pe locul 25 cu un număr de 2.491 de zile (59.787 de ore), în timp ce Franța ocupă locul 36 cu 2.146 de zile (51.502 de ore).

Potrivit studiului realizat de OnBuy.com, publicat pe 8 noiembrie, Japonia se află la baza clasamentului, pe ultimul loc. Populația sa petrece 970 de zile (23.269 de ore) pe social media, în pofida unei speranțe medii de viață ridicate, de 85 de ani. Penultimul loc este ocupat de Austria, care are o speranță de viață de 82 de ani, locuitorii săi petrecând 1.289 de zile (30.928 de ore) pe platformele de social media.

Potrivit aceluiași studiu, la nivel mondial sunt 3,8 miliarde de utilizatori de rețele sociale.

Un copil din Milano a avut Covid-19încă din noiembrie 2019

Un copil de 4 ani din Milano a fost infectat cu noul coronavirus la 21 noiembrie 2019, dar s-a crezut este vorba de pojar, potrivit unui studiu al Universității de stat din capitala lombardă, publicat de revista Emerging Infectious Diseasese. Mass-media italiene s-au făcut ieri ecou al acestui studiu care relevă cine a fost “pacientul 1” din Italia și care ar proba astfel că boala circula cu mult înainte de sfârșitul lunii februarie când au fost raportate primele cazuri. Potrivit studiului, la 30 noiembrie copilul a fost internat la Urgență cu simptome respiratorii și stări de vomă, iar la 1 decembrie i-au apărut primele erupții pe piele foarte asemănătoare pojarului. La 5 decembrie, după 14 zile de la prezentarea simptomelor, i s-a făcut o analiză pentru a se vedea dacă suferă de pojar și care a fost păstrată la spital, conform protocolului de monitorizare a cazurilor de pojar și rubeolă. Rezultatul a ieșit negativ și ulterior a fost supusă unui test pentru Covid-19care a ieșit pozitiv, având în vedere că boala poate fi însoțită de un sindrom similar bolii Kawasaki care provoacă erupții cutanate, comune și altor infecții virale, precum pojarul. Potrivit cercetătorilor, acest lucru arată că virusul circula de ceva timp, cum a dovedit impactul său brusc și covârșitor în pandemia din februarie.Un lucru dovedit și de investigații ulterioare, care au detectat prezența virusului în apele reziduale din Milano la jumătatea lunii decembrie 2019. Această răspândire prelungită și nerecunoscută a virusului Sars-CoV-2 în nordul Italiei ar putea explica - cel puțin în parte, potrivit cercetătorilor - impactul devastator al primului val al pandemiei în nordul țării.

Primul monolit de metal apărut în Franța, la Deux-Sèvres

După o serie de descoperiri asemănătoate în lume, un monolit de metal și-a făcut apariția în Deux-Sèvres din Franța. Obiectul a fost ridicat la Puits d”Enfer, între Niort și Poitiers, scrie Le Figaro. Potrivit franceinfo.fr, stâlpul metalic măsoară în jur de 2,70 metri și 40 de centimetri și cântărește 100 de kilograme. “Structura de metal a fost fixată la sol, înfiptă între două pietre”, potrivit site-ului.  Autorul acestui nou monolit nu a făcut un mister despre identitatea sa. Este vorba de Ludovic, un sudor din regiune. “2020 este un an special, dur. Lumea culturii este acolo, vie. Pentru mine este un simbol cultural înainte de toate”, explică el. Artistul povestește că a fost inspirat de monoliții care au apărut în lume în ultimele săptămâni. Primul monolit a apărut în Utah, Statele Unite, a fost revendicat de un colectiv cu sediul în New Mexico The Most Famous Artist. Un altul, în California, ar fi opera a patru artiști. Alte structuri din metal au apărut în Europa dar nu au fost revendicate încă și originea lor este necunoscută. În Marea Britanie și în România, aceste opere alimentează fanteziile. Luni, în Olanda un misterios monolit din metal a apărut în apropiere de o rezervație naturală, au afirmat autoritățile. Turiștii au descoperit obiectul pe un teren privat în apropiere de rezervația naturală Kiekenberg, în provincia Frise.

Ce populații au fost cel mai afectate psihologic de pandemie

Pandemia de coronavirus a avut impact și asupra sănătății mintale a populației, însă nu toate țările au fost afectate în aceeași măsură, potrivit unui sondaj realizat de companie britanică de cercetări de piață YouGov și dat joi publicității. Potrivit cercetării, Germania este țara unde impactul psihologic a fost cel mai mic, 44% dintre participanții la sondaj spunând că pandemia a avut efecte negative asupra stării lor de bine psihologice. La polul opus s-a aflat Marea Britanie, unde 65% dintre participanții la sondaj au fost afectați, urmată de Hong Kong, cu 63%, și Italia, cu 62%, potrivit institutului britanic de sondare a opiniei publice. Cu 56%, Statele Unite s-a situat pe locul al nouălea, în cadrul acestui sondaj care a cuprins 16 state. Peste 21.000 de persoane au fost intervievate în cadrul sondajului, considerat reprezentativ pentru populația din categoria de vârstă peste 18 ani. Cercetarea nu a oferit detalii asupra severității măsurilor de izolare impuse în fiecare regiune, și nici cât de ridicat este bilanțul deceselor în fiecare dintre state cuprinse în sondaj. Germanii au răspuns în procentul cel mai semnificativ - 45% - că virusul nu a avut niciun impact asupra sănătății lor mintale. La acceași întrebare, Emiratele Arabe Unite s-a clasat pe ultimul loc, cu 23%, dar se află în fruntea clasamentului cu cel mai mare procent de persoane care au descoperit latura pozitivă a pandemiei, 14% dintre participanți spunând că a fost benefică pentru sănătatea lor mintală.

Danemarca: Gropile comune în care au fost îngropate nurcile contaminează apele subterane

Nurcile aflate în stare de descompunere după ce au fost îngropate în gropi comune în Danemarca în urma unei campanii de sacrificare la nivel național ar fi contaminat apele subterane, a relatat joi postul local Radio4, citând un raport al unei agenții guvernamentale. Guvernul danez a dispus sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci la începutul lunii noiembrie, după ce sute de ferme de blană au fost afectate de focare de coronavirus, iar autoritățile au descoperit la oameni tulpini ale virusului care suferiseră mutații. Provocarea de natură logistică a îndepărtării unui număr atât de mare de animale moarte a determinat autoritățile să îngroape o parte dintre nurci în gropi dintr-o zonă militară din vestul Danemarcei, la doi metri adâncime. Autoritățile guvernamentale au declarat ulterior că intenționează să dezgroape nurcile după ce unele cadavre s-au ridicat la suprafață din gropile comune, cel mai probabil din cauza gazelor emanate în procesul de descompunere, care au împins corpurile din pământ. Mass-media a numit acest fenomen “nurci zombie”. Un studiu recent atrage atenția că apele subterane din zonă ar putea să fi fost deja contaminate și îndeamnă autoritățile să ia măsuri rapide. Agenția daneză pentru protecția mediului nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta pe marginea subiectului. Înaintea de îngroparea nurcilor, autoritățile au declarat că procedeul nu prezintă un risc pentru apa potabilă sau zonele protejate. Gropile comune, păzite în permanență pentru a ține oamenii și animalele la distanță, au stârnit nemulțumirea locuitorilor care se tem de posibile riscuri sanitare

Exerciții navale comune Rusia-NATO, după  zece ani

Marina rusă a anunțat ieri că nave ruse urmează să participe - pentru prima oară de zece ani - la exerciții NATO la care iau parte 30 de țări, în largul coastelor Pakistanului. Aceste exerciții în cadrul luptei împotriva pirateriei - AMAN-2021 - urmează să aibă loc în apropiere de Karachi, în februarie. La ele urmează să ia parte, între altele, forțele britanică, americană, chineză și japoneză. Rusia preconizează să trimită o fregată, o navă de patrulare, un remorcher, un elicopter maritim și alte unități. Nave din cadrul marinelor NATO și Rusiei nu au mai cooperat de la exercițiul Bold Monarch, orgaizat de Alianța Nord-Atlantică în 2011, în largul coastelor Spaniei. Relațiile Moscovei cu Occidentul se află la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, în urma anexării de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, unor acuzații de amestec în alegerile din Statele Unite în 2016 și divergențelor în războiul din Siria.

Suedia: Pentru prima dată, opțiunea NATO obține majoritate în parlament

“Opțiunea NATO” a obținut, pentru prima dată în istoria Suediei, o majoritate în parlamentul de la Stockholm, ceea ce înseamnă că țara scandinavă nu renunță la posibilitatea de a adera la Alianța Nord-Atlantică. În 1949, Suedia a optat să nu adere la NATO și și-a declarat o politică de nealiniere pe timp de pace și de neutralitate pe timp de război. Totuși, începând din anii 90 a avut loc o dezbatere activă asupra chestiunii aderării la Alianță. Democrații Suedezi (al doilea mare partid de opoziție), s-a alăturat restului opoziției - Partidul Moderat, creștin-democrații și liberalii - în privința apărării. Guvernul minoritar format din Partidul Social-Democrat și Verzi dorește însă să continue politica tradițională de neliniere militară strictă. Potrivit poziției oficiale a formațiunii Democrații Suedezi, aderarea la NATO trebuie să fie decisă prin referendum și făcută printr-o decizie comună cu Finlanda. Cele două țări iau parte din 1994 la Parteneriatul pentru Pace, program menit să sporească încrederea și interoperabilitatea între țările NATO și cele non-membre sau potențial candidate. NATO are în prezent 30 de state membre, cel mai recent intrat fiind Macedonia de Nord.

Spania a înregistrat din martie în mai cu 18.000 mai multe morți din cauza covid-19 decât s-a raportat

Numărul persoanelor care au murit din cauza covid-19 în Spania - din martie și până până în mai - a depășit pragul de 45.000 și este mai mare cu 18.000 de decese decât bilanțul prezentat oficial de către autorități, arată un raport al Institutului Național spaniol de Statistică (INE) publicat joi. INE precizează că acest total de 45.684 de decese cuprinde atât decesele în care virusul SARS-CoV-2 a fost identificat drept cauza morții (32.652), cât și decesele în care noul coronavirus este considerat drept cauza decesului, din cauza simptomelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.