Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Eliberat după 43 de ani în închisoare din cauza unei erori judiciare

Ziarul de Vrancea
23 nov 2021 1267 vizualizări

2.500 de persoane au fost eliberate în ultimele trei decenii din închisorile americane după ce s-a constatat, cu mare întârziere, că erau nevinovate

Un afro-american a fost exonerat de la executarea pedepsei și a fost eliberat marți de un tribunal din Missouri, după ce a petrecut 43 de ani în închisoare din cauza unei erori judiciare.

Kevin Strickland, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat în 1979 la închisoare pe viață de un juriu format în totalitate din persoane de culoare albă pentru o triplă crimă pe care a negat întotdeauna că ar fi comis-o.

“Nu a existat nicio dovadă materială pentru crimă și a fost condamnat doar pe baza mărturiei” unei supraviețuitoare care apoi a retractat cele afirmate, a remarcat judecătorul James Welsh în decizia sa. În plus, doi dintre cei patru autori ai raidului criminal îl exoneraseră oficial, a spus magistratul.

“Încrederea instanței în condamnarea domnului Strickland este atât de subminată încât nu se poate susține”, a concluzionat el, ordonând eliberarea imediată a prizonierului.

Procuroarea comitatului Jackson, care a cerut ca această condamnarea să fie anulată, a salutat această decizie.”În sfârșit, s-a făcut dreptate acestui om care a suferit atât de mult din cauza acestei tragice erori judiciare”, a declarat Jean Peters Baker.

Numele lui Kevin Strickland se adaugă acum unei lungi liste de americani care au fost victime ale erorilor judiciare și se numără printre cei care au petrecut cel mai mult timp după gratii.

Potrivit Registrului național al exonerărilor, un proiect derulat de mai multe universități americane, cele aproximativ 2.500 de persoane eliberate de justiție în ultimii treizeci de ani au petrecut în medie 13,9 ani în închisoare, cu o durată maximă de 47 de ani și 2 luni.

Kevin Strickland declarase recent pentru Washington Post că dorește, odată repus în libertate, să meargă la mormântul mamei sale, care a murit în această vară, dar și să vadă oceanul, pentru prima oară în viața sa.

Consternare în parlamentul britanic

Unei deputate i s-a cerut să nu-și mai aducă bebelușul la ședințe

Legislatorii britanici au reacționat cu consternare după ce unei colege de-a lor, laburista Stella Creasy, i s-a spus să nu-și mai aducă bebelușul de trei luni în Camera Comunelor.

Creasy, mamă a doi copii, a invitat parlamentul britanic să revină “în secolul al XXI-lea”, după ce a primit de la conducerea forului o atenționare pe e-mail că legislația interzice aducerea copiilor la dezbateri. Stella Creasy - care nu și-a luat concediu de maternitate - a primit atenționarea după ce s-a prezentat marți la o dezbatere împreună cu fiul ei cel mic, Pip, care s-a bucurat de laude din partea altor legislatori.

Președintele Camerei, Sir Lindsay Hole, este presat acum să clarifice această chestiune, întrucât în trecut s-a permis prezența bebelușilor în for.

“E cam bizar pentru mine, pentru că am doi copii și i-am mai luat pe amândoi cu mine în parlament, ca să mă asigur că oamenii din circumscripția mea sunt reprezentați”, a declarat Creasy pentru Sky News.

Atât Pip, care încă este alăptat, cât și fiica puțin mai mare a Stellei Creasy au luat parte cu regularitate la sesiunile Camerei comunelor.

Deputatul laburist Alex Davies Jones a denunțat regulamentul ca fiind “complet contradictoriu”, după ce Sir Lindsay a asigurat-o pe Creasy că totuși poate să-și alăpteze pruncul în sala de dezbateri.

Deputata ecologistă Caroline Lucas a calificat la rândul ei regulamentul drept “absurd” și a subliniat că “trebuie neapărat schimbat”, menționând că bebelușii sunt “mult mai puțin deranjanți decât mulți aleși care fac gălăgie”.

Stella Creasy a primit respectivul mesaj de la secretarul privat al vicepreședintei Camerei, Eleanor Laing, în urma dezbaterii pe parcursul căreia s-a putut constata că Pip este liniștit și bine crescut.

Conservatorul Paul Maynard, fost secretar de stat pentru transporturi, a ținut de altfel, în cursul ședinței de marți, să-l “felicite pe Pip pentru decizia rațională de a adormi în timpul discursului mamei sale”.

Rusia: Oponenții vaccinării, chemați să viziteze spitalele care tratează pacienții cu COVID-19

Mai mulți medici ruși de renume au invitat ieri celebrități și politicieni care se opun vaccinării împotriva COVID-19 să viziteze spitalele care tratează pacienții cu coronavirus pentru a vedea cu proprii lor ochi efectele bolii.

Într-o scrisoare deschisă, 11 medici cunoscuți s-au adresat personalităților publice din Rusia care și-au împărtășit opiniile anti-vaccin sutelor de mii de fani de pe rețelele de socializare. “Suntem cu toții puțin cam ocupați în acest moment și puteți ghici de ce”, se arată în această scrisoare, printre semnatarii căreia se numără Denis Protsenko, medic-șef al principalului spital din Moscova care tratează pacienții cu coronavirus. “Dar din moment ce multă lume vă citește și vă ascultă, vom găsi timp să vă organizăm un tur în zonele roșii, secțiile de terapie intensivă și departamentele de patologie”, au scris medicii. “Poate după aceea vă veți răzgândi și vor muri mai puțini oameni”, au adăugat ei.

De săptămâni, Rusia înregistrează în fiecare zi peste o mie de decese din cauza COVID-19, pe fondul unei vaccinări lente a populației, care rămâne deosebit de suspicioasă.

În pofida multiplelor apeluri ale președintelui Vladimir Putin și a existenței mai multor seruri rusești, doar 37,2% dintre ruși s-au vaccinat până în prezent împotriva coronavirusului.

Printre destinatarii scrisorii se numără vedeta TV Oskar Kuchera, cu 300.000 de urmăritori pe Instagram, care a pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor, actorul Egor Beroev, care a comparat certificatele de vaccinare cu stelele galbene pentru evrei din epoca nazistă, sau starul rock Konstantin Kinchev, care a declarat că nu vrea să “trăiască într-un lagăr de concentrare digital”.

Medicii s-au adresat și liderului Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, în vârstă de 77 de ani, al cărui partid a organizat proteste împotriva vaccinării obligatorii și a permisului de sănătate.

Logodnicul americanei asasinate Gabby Petito s-a sinucis cu un glonț în cap

Prietenul tinerei călătoare asasinate Gabby Petito, Brian Laundrie, care era considerat o “persoană demnă de interes în ancheta” cu privire la crima logodnicei sale, s-a sinucis cu un glonț în cap, potrivit avocatului familiei sale. Rămășițele lui Brian Laundrie, în vârstă de 23 de ani, au fost găsite într-o rezervație naturală în Florida.

Tânărul a refuzat să răspundă întrebărilor anchetatorilor și a creat o îndoială în rândul opiniei publice cu privire la eventualul său rol în crimă, după care a “dispărut”. Corpul lui Gabby Petito, în vârstă de 22 de ani, a cărei dispariție a provocat emoție dincolo de frontierele americane, a fost găsit la 19 septembrie în apropierea Parcului Național Grand Teton, în Wyoming.

Potrivit autopsiei, ea a fost strangulată.

“Chris și Roberta Laundrie au fost informați că cauza morții este o rană împușcată în cap și că circumstanțele morții corespund unei sinucideri”, a anunțat marți avoatul familiei tânărului, Steven Bertolino.

Dosarul Gabby Petito, foarte urmărit de presă, a fost comentat intens și pe rețele de socializare, înțesate de diverse teorii cu privire la moartea tinerei și potențiala implicare a logdnicului acesteia. Înainte ca trupul acestuia să fie găsit în Florida, numeroși americani au crezut că-l văd în toate colțurile țării.

Brian Laundrie și Gabby Petito au plecat de la New York în iulie, într-o călătorie cu o camionetă amenajată, care urma să dureze patru luni și ale cărei etape, în decoruri grandioase ale parcurilor naționale din Vestul american, erau împărtășite cu regularitate pe Instagram și YouTube, prin fotografii și înregistrări video. Însă tânărul cu capul ras s-a întors mai devreme decât prevăzuse - și singur - la 1 septembrie, în timp ce părinții lui Gabby Petito nu aveau vești de la ea de la sfârșitul lui august.

O înregistrare video publicată în septembrie de către Poliția din Moab, în Utah, a sporit tulburarea provocată de personalitatea tânărului.

“Ea se enervează uneori”, le spunea el agenților, chemați în urma unei dispute în cuplu, în timp ce Gabby Petito plângea într-o mașină.

Ecoul mediatic fără precedent acordat dispariției tinerei a intensificat dezbaterea cu privire la atenția acordată disparițiilor femeilor albe, considerată disproporționată în comparație cu cazuri ale unor femei care provin din minorități etnice.

Rata de natalitate în China, la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani

Rata de natalitate s-a prăbușit în China în 2020, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 40 de ani, în pofida eforturilor regimului comunist de a convinge familiile să facă mai mulți copii. Chiar dacă i-a autorizat în 2016 pe chinezi să aibă doi copii, apoi trei începând de anul acesta, Beijingul se confruntă cu riscul îmbătrânirii populației țării și cu o scădere a numărului de persoane active.

În pofida epidemiei de COVID-19, care a ținut închise cuplurile în locuințe la începutul lui 2020, rata de natalitate a scăzut puternic anul trecut, ajungând la 8,52 de nașteri la 1000 de locuitori. Aceasta este cea mai mică cifră de la începutul publicării acestui anuar, în 1978.

În 2019, rata de natalitate era încă de 10,41 de nașteri la 1000 de locuitori. Cifra de anul trecut ar fi chiar cea mai mică de la fondarea regimului comunist în 1949.

Stimulentele oferite de puterea de la Beijing par să fi avut puțin efect asupra gospodăriilor, confruntate cu o creștere a costului vieții, în special al educației și chiriei. De asemenea, numărul de căsătorii s-a prăbușit anul trecut, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani, cu numai 8,14 milioane de cupluri care au spus “da”.

Magdalena Andersson devine prima femeie premier a Suediei

Șefa social-democraților suedezi Magdalena Andersson a fost aleasă ieri în funcția de premier de către Parlamentul suedez și devine astfel prima femeie care conduce acest regat nordic, în urma mai multor zile de negocieri dificile. Magdalena Andersson, până în prezent ministru în exercițiu al Finanțelor al premierului demisionar Stefan Löfven, îi succedă acestuia în post, aleasă cu 117 voturi “pentru”, 57 de abțineri și 174 de voturi “împotriva”.

În Suedia, un Guvern “trece” dacă o majoritate absolută de 175 de deputați nu adoptă o moțiune de cenzură.

Extremiști, condamnați să plătească 25 de milioane dolari victimelor de la Charlottesville

Reprezentanți ai organizațiilor de extremă dreapta americane au fost condamnați la plata sumei de 25 de milioane de dolari victimelor unei manifestații pe care au organizat-o în 2017 la Charlottesville și care s-a transformat într-o dramă. În urma unui proces de o lună, la un tribunal federal, un juriu a stabilit că 12 lideri și cinci grupuri de extremă dreapta pot fi trași la răspundere cu privire la violențe care s-au soldat cu un mort și mai mulți răniți în acest oraș din Virginia.

Reclamanții și-au exprimat bucuria față de faptul că au primit satsfacție.

“Sperăm de-acum ca această hotărâre să încurajeze și alte voci să denunțe supremația albilor”, afirmă ei într-un comunicat al organizației Integrity First for America, care i-a susținut.

În vara lui 2017, sute de naționaliști albi au manifestat, sub steagul mișcării “Unite the Right”, în semn de protest față de hotărârea primarului de a da jos de pe soclu o statuie a generalului Robert Lee, care a condus statele din Sud sclavagiste în Războiul de Secesiune. Adunarea a început în seara lui 11 august cu un marș neonazist și al unor membri Ku Klux Klan (KKK) cu torțe.

A doua zi, ciocniri au izbucnit între susținători ai supremației albilor și manifestanți antirasiști. Un simparizant neonazist, James Fields, a intrat atunci cu mașina în mulțimea contramanifestanților, a ucis o tânără în vârstă de 32 de ani, Heather Heyer, și a rănit alte 19 persoane.

Președintele republican de atunci Donald Trump a denunțat violențe “de ambele părți” și a fost acuzat, din această cauză, de complezență față de extrema dreaptă. James Fields a fost condamnat la închisoare pe viață.

În anii '80-'90, plângeri în civil depuse de activiști antirasiști au permis îngenuncherea mai multor organizații extremiste, obligate să-și vândă bunurile pentru a plăti despăgubiri la care au fost condamnate de către justiție.

NFT, ales cuvântul anului de Collins Dictionaryj NFT, prescurtarea de la non-fungible token, a fost desemnat cuvântul anului de Collins Dictionary. Utilizarea abrevierii NFT - activ digital unic, care nu poate fi replicat, cunoscut sub numele de eton nefungibil (non-fungible token) - a crescut cu mai mult de 11.000% în 2021, potrivit reprezentanților dicționarului. Vânzarea unor astfel de certificate, precum videoclipul „Charlie Bit My Finger”, codul sursă original pentru World Wide Web (www) și „Everydays: the First 5.000 Days”, colaj semnat de artistul american Beeple (Mike Winkelmann), a însemnat sume mari în licitațiile de anul acesta.

Un reprezentant al Collins Dictionary a spus că este „neobișnuit” pentru o abreviere să înregistreze o astfel de creștere în utilizare.

„Dacă NFT va avea o influență de durată rămâne de văzut, dar prezența ei bruscă în conversații în lume o face clar să fie cuvântul anului pentru noi”, a declarat Alex Beecroft.

NFT este unul dintre cele trei cuvinte legate de tehnologie care au fost adăugate în lista noilor cuvinte Collins, pe lângă „crypto”, forma prescurtată a cuvântului criptomonedă, și „metaverse”, care descrie o lume virtuală tridimensională.

Cuvântul anului 2020 ales de Collins Dictionary a fost „lockdown”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.