Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Elevă, incendiată de vie pentru că a raportat un abuz sexual

Ziarul de Vrancea
17 apr 2019 1626 vizualizări

Tânăra din Bangladesh a fost filmată de un polițist în timp ce înregistra plângerea pe numele directorului școlii n un alt polițist îi spune că ce i s-a întâmplat „nu e mare lucru”

O adolescentă de 19 ani din Feni, un oraș micuț din Bangladesh, a fost stropită cu kerosen și arsă de vie în școala în care învăța, la două săptămâni după ce a depus o plângere de hărțuire sexuală pe numele directorului școlii, relatează BBC News.

Moartea fetei, la cinci zile după ce a fost incendiată la școală, a provocat unde de șoc în Bangladesh și a pornit o dezbatere aprinsă privind vulnerabilitatea victimelor agresiunilor sexuale.

Nusrat Jahan Rafi învăța la o școală islamică din orașul Feni, situat la aproximativ 160 de kilometri de capitala Dhaka. Pe 27 martie, fata a dezvăluit că directorul școlii a chemat-o la el în birou și a început să o atingă nepotrivit. Înainte ca situația să escaladeze, tânăra a reușit să fugă din biroul directorului.

Spre deosebire de alte victime ale hărțuirii sexuale din Bangladesh, care țin sub tăcere astfel de întâmplări, de teamă să nu fie stigmatizate și „făcute de rușine în societate”, Nusrat a mers la poliție chiar în ziua atacului. Fata a dat o declarație și a depus o plângere pe numele directorului, însă în loc să o protejeze, un polițist i-a filmat declarația cu telefonul mobil.

Arsuri pe 80% din suprafața corpului

În clipul video, Nusrat, vizibil traumatizată de cele întâmplate, încearcă să își ascundă fața în mâini.

Polițistul îi spune că ce s-a întâmplat „nu e mare lucru” și îi ordonă să își arate chipul. După ce fata a mers la poliție, directorul școlii a fost arestat. Însă pentru Nusrat, situația s-a înrăutățit. Un grup mare de oameni a ieșit în stradă pentru a cere eliberarea directorului, la un protest organizat de doi elevi, unde au participat și politicieni locali. Oamenii au început să dea vina pe adolescentă, iar familia ei să își facă griji pentru siguranța fetei. Pe 6 aprilie, la 11 zile după agresiunea sexuală, Nusrat a mers la școală, unde urma să dea un examen. „Am dus-o la școală și am încercat să intru în incintă, dar am fost oprit și nu mi s-a permis accesul. Dacă nu aș fi fost împiedicat, așa ceva nu s-ar fi întâmplat niciodată”, spune fratele elevei.

Sub pretextul că unul dintre prietenii ei este bătut pe acoperișul școlii, o colegă a adolescentei a convins-o pe Nusrat să meargă pe acoperiș. Aici, o așteptau patru sau cinci persoane, îmbrăcate în burka, pentru a nu fi recunoscute. Acestea au început să o preseze să își retragă plângerea făcută împotriva directorului, iar când tânăra a refuzat, au stropit-o cu kerosen și i-au dat foc. Șeful poliției spune că atacul brutal asupra lui Nusrat a fost făcut astfel încât „să pară o sinucidere”. Planul criminalilor a eșuat când Nusrat a fost salvată. Fata a reușit inclusiv să dea o declarație și să povestească ce s-a întâmplat pe acoperiș. „Unul dintre criminali îi ținea capul în jos lui Nusrat, așa că nu a ajuns kerosen și pe capul ei”, a spus șeful poliției. Însă la spital, medicii au descoperit că adolescenta avea arsuri pe 80% din suprafața corpului, așa că au transportat-o de urgență la spitalul din capitala Bangladeshului. În ambulanță, temându-se că nu va supraviețui, Nusrat a înregistrat un clip video în care afirmă că „directorul m-a atins, iar eu voi lupta contra acestei infracțiuni până la ultima suflare”. De asemenea, ea a reușit să îi identifice pe câțiva dintre cei care i-au dat foc.

Proteste masive

Pe 10 aprilie, Nusrat a murit. Mii de oameni au participat la ceremonia de înmormântare. Între timp, polițiștii au arestat 15 persoane, șapte dintre care ar fi fost implicate în această crimă. Printre cei arestați se numără și cei doi elevi care au organizat protestul de susținere a directorului. Directorul școlii a rămas în arest, iar polițistul care a filmat declarația lui Nusrat a fost destituit din funcție și mutat la alt departament.

Moartea adolescentei a declanșat o serie de proteste masive, iar mii de persoane au luat cu asalt rețelele de socializare pentru a-și exprima furia legată de ce i s-a întâmplat tinerei. „Multe fete nu vorbesc despre ce li se întâmplă tocmai de teama acestor incidente. Burka, nici rochiile făcute din fier nu îi pot opri pe violatori”, este unul dintre comentariile apărute pe rețelele de socializare.În 2018, în Bangladesh au fost semnalate 940 de cazuri de viol. În realitate, numărul violurilor și agresiunilor sexuale este mult mai mare, doar că puține sunt femeile care nu se tem să vorbească.

Notre-Dame: Trei elemente majore ale structurii catedralei riscă să se prăbușească

La trei zile după incendiul care a devastat edificiul, mai multe părți ale catedralei Notre-Dame de Paris riscă să se prăbușească. Ministrul Culturii Franck Riester a detaliat aceste “puncte de fragilitate majoră”. Lucrări de consolidare sunt în curs, potrivit Le Figaro. În noaptea de luni spre marți, pompierii au reușit să stingă focul înainte de a fi atinse turnurile occidentale. “Putem considera că structura catedralei Notre-Dame este salvată și conservată în totalitate”, a spus, luni, generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii pompierilor-salvatori.

De atunci, pompierii și experții au găsit mai multe puncte critice. Rămân “trei puncte de fragilitate majore” în catedrala Notre-Dame la care se lucrează în prezent, a declarat, ieri, ministrul Culturii Franck Riester. Primul dintre ele se află în transeptul nordic (naosul transversal) al catedralei. Pilonul triangular de aproximativ 15 metri care depășește fațada nu mai era susținut de structura acoperișului.

“Lucrări importante au fost realizate în această noapte pentru a consolida prin fretaj partea superioară, un fel de cofraj cu ajutorul unui dispozitiv din lemn. Se putea prăbuși”, a afirmat, joi dimineață, ministrul francez Franck Riester pentru site-ul de știri BFMTV.

Marile orgi, în pericol

Acest element cu o greutate de mai multe tone, dacă ar fi căzut, ar fi putut antrena o altă parte importantă a fațadei de nord, dar și clădirile din strada Cloître-Notre-Dame. Al doilea punct sensibil este pilonul occidental, aflat între cele două turnuri. Acest element a marcat capătul vestic al acoperișului navei. Șarpanta pe care se sprijinea a dispărut. “Este foarte fragilizat, stă aplecat, în special pentru că statuia îngerului, aflată în partea de sus, a fost atât de arsă încât s-a topit pe toată partea superioară a stâlpului de susținere”, a explicat Franck Riester. Al treilea punct problematic: îngerul de pe turnul dinspre miazăzi, “care s-a încălzit atât de mult, încât pietrele din zidul de susținere au devenit complet friabile încât există riscul ca himerele decorative să se prăbușească”. “Dacă ele se prăbușesc, ar putea să pună în pericol marile orgi care, pentru moment, au fost salvate”, a subliniat ministrul. “Operațiunea de extragere a himerelor a fost lansată”. De altfel, în catedrala Notre-Dame există “trei locuri foarte problematice”, unde bolta s-a prăbușit: “naosul, din cauza prăbușirii turlei în formă de săgeată, la crucea transeptului și în transeptul nordic”. “Astăzi, vor fi instalate mai multe schele, pentru a pune platouri de susținere, pentru a scoate molozul de pe boltă și pentru a acoperi foarte repede găurile din tavan”, a precizat ministrul.

Partidul lui Nigel Farage, favorit în alegerile europene

Partidul Brexitului (Brexit Party) al lui Nigel Farage este creditat ca favorit în regatul Unit în vederea alegerilor europene, prevăzute la 23 mai, potrivit unui sondaj. El este creditat cu primul loc, cu 27% din intențiile de vot, devansând Partidul Laburist (22%), Partidul Conservator (15%) și Verzii (10%), potrivit unui sondaj de miercuri al Institutului YouGov, realizat în perioada 15-16 aprilie pe un număr de 1.855 de britanici. În urmă cu o săptămână, partidul lui Nigel Farage, un deputat european, se clasa pe locul trei, cu 15% din intențiile de vot. Însă era înaintea lansării campaniei oficiale a partidului. Formațiunea a beneficiat de atunci de “lumina proiectoarelor”. Partidul s-a prezentat ca salvatorul Brexitului, capabil să ducă cu bine la sfârșit divorțul între Regatul Unit și Uniunea Europeană (UE), după ce Guvernul conservator al Theresei May a cerut amânări în două rânduri. Prevăzut inițial la 29 martie, în urma referendumului din iunie 2016, Brexitul a fost amânat prima oară la 12 aprilie, iar apoi la 31 octombrie. Această amânare poate fi scurtată în orice moment, în cazul în care deputații adoptă acordul retragerii încheiat de May cu Bruxellesul. Însă, dacă nu o fac până la 23 mai, britanicii ar urma să își aleagă reprezentanți în Parlamentul European (PE). Potrivit sondajului, ascensiunea partidului Brexitului a condus la scăderea, într-o săptămână, de la 14 la 7% a intențiilor de vot cu care era creditat partidul Ukip (eurofob și antimigrație), marele învingător al scrutinului european din 2014, cu peste 26% din voturile exprimate, și căruia Nigel Farage i-a fost lider.

Phenianul nu mai vrea să discute cu Mike Pompeo

Coreea de Nord nu îl mai vrea pe secretarul de Stat american Mike Pompeo ca interlocutor și dorește să discute de-acum înainte cu un reprezentant care să fie “mai prudent și mai matur în felul în care comunică”, a scris ieri agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA. “Nimeni nu poate prevedea” cum va evolua situația în peninsula coreeană, dacă Washingtonul nu renunță la “cauza originală” care a determinat Coreea de Nord să se doteze cu un program nuclear, scrie KCNA, care citează-l citează pe un oficial de la Ministerul nord-coreean de Externe, Kwon Jong-gun.Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a participat la două summituri cu președintele american Donald Trump. Primul summit a avut loc la Singapore, în iunie, iar al doilea în februarie, la Hanoi, în Vietnam, s-a soldat cu un eșec. Statele Unite caută să determine Coreea de Nord să renunțe la armamentul său nuclear, iar Phenianul vrea o ridicare a sancțiunilor internaționale impuse acestei țări izolate din cauza programelor sale nuclear și balistic.

Bilanțul victimelor accidentului de la Madeira: 29 de morți

Cel puțin 29 de turiști germani au fost uciși miercuri într-un accident de autobuz pe Insula portugheză Madeira, potrivit unui nou bilanț, în urma morții unei femei la Spitalul din Funchal. Între cei 28 de răniți anunțați inițial, “o femeie de naționalitate străină” a sucombat rănilor, a anunțat medicul Pedro Freitas. Aproximativ 50 de persoane se aflau la bordul autocarului la momentul accidentului, care a avut loc în comuna Santa Cruz, situată la est de Funchal, capitala arhipelagului. Între morți se află 11 bărbați și 18 femei.

Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a anunțat, înainte de creșterea bilanțului, că toate victimele sunt de naționalitate germană. “Exprim tristețea și solidaritatea tuturor portughezilor în acest moment tragic și mai ales tristețea față de rudele vicrimelor care, din ceea ce mi s-a spus, sunt toate germane”, a declarat la televiziunea publică șeful statului.

După ce a ieșit de pe drum, autobuzul alb a căzut de la o înălțime de câțiva metri pe o locuință construită pe un deal. Victimele au vârste cuprinse în medie între 40 și 50 de ani, potrivit președintelui Protecției Civile José Dias.

Alegeri în Ucraina: Zelenskiy, favorit cert

Cele mai recente sondaje sugerează că actorul și comediantul Volodymyr Zelenskiy, cel care a oferit puține detalii privind politicile sale, va câștiga convingător al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, care va avea loc duminică, scrie The Guardian. Zelenskiy este cunoscut pentru rolul jucat într-un serial difuzat în Ucraina și este în prezent favorit să câștige turul al doilea al alegerilor după ce a profitat de sentimentele anti-sistem din ce în ce mai puternice ale alegătorilor și implicit împotriva actualului președinte Petro Poroșneko, cel care a câștigat alegerile din 2014. Un sondaj publicat săptămâna aceasta arată că Zelenskiy va câștiga 72% dintre voturile celor care sunt siguri că vor merge la urne, față de 25% Poroșenko. Alte sondaje îi oferă de asemenea un avantaj semnificativ.

Poroșenko a încercat să îl portretizeze pe Zelenskiy ca o marionetă a Kremlinului însă retorica sa naționalistă privind biserica din Ucraina și limbajul par să îi fi dăunat. Zelenskiy a fost criticat pentru legăturile sale cu oligarhul Ihor Kolomoiskyi și a deranjat jurnaliștii pentru că nu acordă interviuri. Într-o scrisoare deschisă trimisă lui Zelenskiy de către 20 de instituții media din Ucraina, se arată: „În ultimele săptămâni, ai evitat comunicările directe cu jurnaliștii interni”. „Un milion de oameni vor vedea interviul vostru. Imaginați-vă dacă aș acorda astfel de interviuri zilnic”, a declarat Zelenskiy pentru RBK Ucraina, într-un interviu publicat joi, în care își explică dorința de a vorbi rar ca parte a unei strategii de a crea interes.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.