Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Echipamentele din sălile de fitness, mult mai murdare decât capacul de WC

Ziarul de Vrancea
27 sep 2017 509 vizualizări

Mai multe specii de fungi pot fi contactate din sala de fitness și aduse în locuință, iar unele dintre echipamente din spațiile pentru gimnastică sunt mai murdare chiar decât colacele de WC de la toaletele publice, indică o cercetare recentă, citată ieri de Agerpres

FitRated.com, un website profesional ce oferă informații cu privire la echipamentele populare de fitness, a efectuat un test pe 27 de tipuri diferite de echipamente prezente în trei lanțuri naționale de săli de fitness. În cadrul testului, nivelurile de bacterii au fost determinate pe baza numărului de unități formatoare de colonii (CFU), o unitate utilizată în microbiologie pentru estimarea numărului de bacterii vii sau de celule fungice prezente într-o mostră.

Potrivit rezultatului, o bandă de alergare obișnuită, o bicicletă staționară sau ganterele sunt împânzite de microbi — peste 1 milion de CFU, precizează sursa citată. Oamenii de știință au descoperit că o bicicletă staționară era de 39 de ori mai murdară decât o tavă de la o cantină. De asemenea, pe benzile de alergare au fost găsite de 74 ori mai multe bacterii decât pe un robinet dintr-o baie publică. Cea mai rea situație este cea legată de gantere, pe acestea fiind identificate de 382 de ori mai multe bacterii decât pe colacul de WC de la o toaletă publică.

Twitter dublează limita de caractere acceptate pentru o postare

Twitter a început să testeze postări cu 280 de caractere în loc de 140, cum era cazul până acum. Deocamdată, doar un număr limitat de utilizatori beneficiază de noul format, însă, ulterior, noua limită va fi extinsă la nivelul întregii rețele. Limita de 140 de caractere, care face parte din ADN-ul rețelei al cărei principal atu rămâne caracterul real time al fluxului, neafectat de algoritmi de rankare cum e cazul la Facebook, este ridicată pentru prima oară de la înființarea companiei în 2006. Conform datelor strânse de Twitter, 9% din postările din cadrul rețelei au exact 140 de caractere. De asemenea, expunerea ideilor care necesită explicații detaliate se face prin așa-numitele tweetstorm-uri – o serie de mai multe postări care continuă aceeași idee. Utilizatorii fac acest lucru tocmai din cauză că nu pot include mai mult de 140 de caractere într-o postare.

Reprezentanții Twitter vor urmări în cadrul acestui teste implicațiile pe care creșterea limitei la 280 de caractere le poate avea. Aceștia speră ca prin această modificare utilizatorii vor deveni mai expresivi și mai implicați în cadrul rețelei. Limita de 140 de caractere a rămas de la începuturile Twitter, când mesajele erau livrate prin SMS. Într-un SMS nu erau acceptate mai mult de 160 de caractere, iar Twitter a alocat 140 de caractere pentru postare și a rezervat restul de 20 de caractere pentru numele de utilizator. Twitter a mai încercat și în trecut să ajute la includerea mai multor caractere într-o postare, dar fără a modifica limita de caractere. În 2016, Twitter a încetat să mai contorizeze în limita de 140 de caractere atașamentele care reduceau și mai mult numărul de caractere ce puteau fi incluse într-o postare.

Majoritatea kurzilor irakieni au votat pentru independență

Președintele Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, a anunțat că populația din regiune a votat, în cea mai mare parte, pentru independență, în referendumul organizat ieri. Într-un discurs televizat, Barzani a spus că votul pentru “da” a câștigat și a cerut Guvernului central irakian să se implice într-un “dialog serios”, în loc să amenințe Guvernul regional kurd cu sancțiuni. Anterior, Executivul de la Bagdad a respins posibilitatea negocierilor privind independența kurdă, iar Turcia a amenințat cu impunerea unei blocade. “Este posibil să întâmpinăm dificultăți, dar le vom depăși”, a insistat Barzani, cerând puterilor lumii să “respecte dorința milioanelor de oameni” care au votat în referenedum. Postul kurd de televiziune Rudaw TV a anunțat că până la 90% dintre alegători au votat “da”.

La doar câteva ore după începerea referendumului, luni, Parlamentul irakian de la Bagdad - în prezența deputaților arabi și în absența colegilor lor kurzi -, a adoptat o rezoluție ”care cere comandantului suprem al armatei (premierul Haider al-Abadi) să desfășoare forțele în toate zonele” disputate de Bagdad și regiunea Kurdistan. Aceste regiuni sunt bogata regiune petrolieră Kirkuk și sectoare din Ninive, Diyala și Saladin. Cea mai mare parte a lor a fost cucerită de către peshmerga - combatanți kurzi - în 2014, în contextul unui haos care a domnit în țară după ofensiva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic. ”Dacă există înfruntări în aceste zone, sarcina forțelor federale va fi să aplice legea”, a precizat un purtător de cuvânt al biroului premierului irakian. Din punct de vedere constituțional, Guvernul este obligat să se conformeze acestui vot al deputaților, însă această desfășurare nu a fost constată pe teren.

În opinia Bagdadului, Ankarei, Damascului sau Teheranului, riscul este clar. Referendumul poate fi o pată de ulei, iar harta regiunii, trasată după Primul Război Mondial, pe ruinele Imperiului Otoman, riscă să fie retrasată. Kurzii nu au acceptat vreodată această hartă, rezultată în urma Tratatului de la Lausanne din 1923. Statul lor a fost împărțit atunci în patru. La New York, secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat din nou ”îngrijorat” de riscul destabilizării și a îndemnat la ”dialog și compromis”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.