Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: După 40 de ani, o femeie născută în urma unui viol obține condamnarea tatălui ei

Ziarul de Vrancea
3 aug 2021 1267 vizualizări

Bărbatul, acum în vârstă de 74 de ani, nu și-a cerut scuze nici în timpul procesului pentru fapta comisă

Justiția britanică l-a condamnat marți pe un bărbat de 74 de ani pentru un viol comis asupra unei minore în urmă cu peste 40 de ani, grație “determinării” fiicei sale biologice născute în urma acelei infracțiuni, care a furnizat anchetatorilor o probă de ADN.

Carvell Bennett, în vârstă de 74 de ani, a fost găsit vinovat de un tribunal din Birmingham, pentru un viol comis în anii 1970 asupra unei minore de 13 ani și a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

Decizia a fost posibilă datorită “stăruinței și determinării” copilului născut în urma acelei infracțiuni, care “a încercat să obțină dreptate în acest dosar, pentru ea însăși și pentru mama ei”, a subliniat judecătorul Martin Hurst.

După viol, victima a descoperit că era însărcinată și a născut la vârsta de 14 ani o fetiță, pe care a dat-o spre adopție. Acel copil, care nu putea fi identificat pentru ca identitatea mamei sale să fie protejată, a descoperit adevărul despre venirea sa pe lume abia atunci când a putut să consulte dosarul de adopție când a devenit adult, la vârsta de 18 ani. A fost o descoperire “înspăimântătoare”, a dezvăluit ea la tribunal, declarându-se întristată că este “întruchiparea unuia dintre cele mai rele lucruri care pot să i se întâmple cuiva”.

Mușamalizat de către autoritățile britanice în perioada infracțiunii, potrivit judecătorului, cazul a fost reluat abia după ce fiica victimei a făcut campanie pentru redeschiderea anchetei și a convins-o pe mama ei biologică să depună plângere în instanță. Grație unei analize a ADN-ului ei, Carvell Bennett a fost identificat în mod oficial drept părinte biologic, în condițiile în care el negase întotdeauna această paternitate.

“Întrucât ați ales să violați un copil, mie mi-a fost furată identitatea la naștere pe linie maternă și paternă”, a acuzat femeia, regretând că a avut de suferit de pe urma unei “traume intergeneraționale”.

Acuzatul, care a refuzat să prezinte scuze în timpul procesului, a recunoscut că a întreținut acel raport sexual, dar a afirmat că victima fusese de acord și că el credea că tânăra avea 16 ani. Judecătorul Hurst a considerat însă că aceste afirmații sunt “ridicole”.

Americanii nevaccinați susțin că e vina presei, nu a lor, pentru creșterea cazurilor de contaminare

Majoritatea americanilor nevaccinați nu se consideră vinovați pentru recenta creștere a cazurilor de COVID-19 din SUA, dând vina în schimb pe călătorii internaționali, mass-media și președintele Joe Biden.

Un sondaj Axios / Ipsos publicat marți a constatat că, dintre americanii nevaccinați, 37% afirmă că de vină pentru creșterea cazurilor sunt oamenii care călătoresc în SUA din alte țări, 27% - mass-media, 23% - americanii care călătoresc în alte țări, 21% - președintele Biden și, în fine, doar 10% cei nevaccinați.

În același timp, dintre respondenții vaccinați, 79% dau vina pe cei nevaccinați, 36% - pe fostul președinte Donald Trump, 33% - pe mass-media conservatoare, 30% - pe călătorii care vin în SUA și 25% pe americanii care călătoresc în afara țării.

Sondajul a fost realizat între 30 iulie și 2 august pe un eșantion de 999 adulți, cu marja de eroare de plus sau minus 3-3,4 puncte procentuale.

În general, 21% dintre respondenți au declarat că nu se vor vaccina, probabilitatea de a spune că se vor vaccina fiind mai scăzută în rândul republicanilor, al absolvenților de liceu sau cu un nivel inferior de studii și al persoanelor de culoare.

Sondajul vine în timp ce cazurile de COVID-19 sunt în creștere peste tot în SUA: cazurile de contaminare au crescut cu 142% în ultimele două săptămâni, iar spitalizările au crescut cu 83% în aceeași perioadă, potrivit The New York Times.

Muzeu belgian, cenzurat de Facebook din cauza unei fotografii cu sculpturi nud din secolul trecut

Facebook a suspendat contul Mu.ZEE, muzeu de artă modernă din Belgia, timp de 18 zile, pentru că a publicat o fotografie în care apare pictorul și sculptorul Constant Permeke (1886-1952) alături de două lucrări nud ale sale.

Pe 16 iulie, Mu.ZEE din Ostende a publicat fotografia alb și negru, datată 1938, în care se vede artistul în atelierul său din Jabbeke, între Bruges și Ostende. Cu țigara în mână, expresionistul flamand apare între două creații: două statui monumentale de femei nud cu siluete longiline.

Distruse de Constant Permeke, aceste figuri au supraviețuit doar datorită câtorva documente de epocă, dintre care această fotografie de arhivă. Potrivit Le Figaro, a fost prea mult pentru algoritmul gigantului californian care a suspendat rapid postarea muzeului belgian și apoi a întregii sale pagini de Facebook urmărită de 16.000 de abonați, fără nicio analiză.

O catastrofă pentru Mu.ZEE care, redeschis din această vară după cinci luni de renovări, conta mult pe rețelele de socializare pentru a deschide sezonul turistic, foarte animat în această perioadă.  “După 18 zile, pagina noastră de Facebook a fost reeditată în această dimineață fără nicio explicație”, a confirmat pentru Le Figaro responsabilul de comunicare al muzeului. Nici cauza acestei cenzuri, nici motivul întreruperii paginii nu au fost transmise muzeului.

Facebook a acționat în aceeași manieră și în cazul publicării fotografiei “Napalm Girl” sau a pânzelor “Originea lumii”, de Gustave Courbet, și “Libertatea conducând poporul” a lui Eugène Delacroix.Rețeaua socială a asigurat în trecut că nu va mai cenzura imagini de artă - inclusiv sculpturi - sau lucrări cu caracter istoric sau educațional.

Badantele pot fi concediate dacă nu se vaccinează

Absența permisului de sănătate la persoanele care îngrijesc persoane în vârstă, la domiciliu, poate fi un motiv pentru întreruperea contractului de muncă, au anunțat oficialitățile italiene cu câteva zile înainte ca “Certificatul verde” de sănătate să intre în vigoare, în Italia. „Când am introdus obligația de vaccinare pentru personalul nostru din domeniul sanitar am făcut-o tocmai cu această intenție, de a proteja persoanele în vârstă și pe oamenii cei mai fragili. Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să facem alte greșeli”, a explicat Costa adăugând: „Ce-i drept, este o relație între persoane private și, prin urmare, nu este ușor de gestionat”, a declarat subsecretarul Ministerului Sănătății, Andrea Costa, pentru Corriere della Sera.

În ce privește o eventuală măsură prin care îngrijitoarele să fie obligate să se vaccineze, Andrea Zini, președintele Assindatcolf, o asociație care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale, a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă (CCNL) este menționată posibilitatea ca angajatorul să concedieze lucrătoarea fără a fi necesar să-i comunice un motiv anume. Pe lângă această posibilitate, dacă angajatorul nu dorește să lucreze cu o persoană nevaccinată este liber să decidă în acest sens și să-i comunice lucrătoarei intenția de a renunța la serviciile sale. „Găsim legitim ca angajatorul să-i ceară îngrijitoarei Certificatul COVID (Green Pass) pentru perioada în care se va desfășura raportul de muncă”, a afirmat Andrea Zini.

În afară de cluburi și restaurante, acest permis care va intra în vigoare pe 6 august va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe și teatre, precum și în sălile de jocuri. Permisul de sănătate va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri și congrese, evenimente la care participă numeroase persoane și care sunt posibile surse de contaminare.

Paul McCartney s-a vaccinat și a publicat o fotografie pentru a-i determina pe fanii săi să facă la fel

Cântărețul britanic Paul McCartney, în vârstă de 78 de ani, s-a angajat în favoarea vaccinării și a publicat pe Instagram o fotografie cu momentul în care primește doza și încurajează pe fiecare să facă la fel. “Fiți moderni. Vaccinați-vă!”, a scris el în explicația care însoțește fotografia publicată pe contul urmărit de 3,6 milioane de persoane.

Fostul membru al formației The Beatles trebuia să susțină mai multe concerte în Europa anul trecut, în cadrul turneului său “Freshen Up”. Datele au fost anulate din cauza pandemiei.

Paul McCartney nu este singura celebritate care este în favoarea vaccinării. Olivia Rodrigo, noua senzație pop, a fost invitată la Casa Albă de președintele Joe Biden acum câteva săptămâni pentru a-i încuraja pe fani să se vaccineze.  Duminică, cântăreața Ariana Grande a publicat un lung mesaj pe Instagram (unde 256 de milioane o urmăresc) pentru a-i avertiza pe abonați cu privire la dezinformare. De cealaltă parte, Eric Clapton a anunțat că nu va mai cânta în sălile în care este solicitată dovada vaccinării.

De ce să nu dormi niciodată cu ventilatorul pornit, chiar dacă e caniculă

În timp ce ventilatoarele sunt o modalitate ideală de face răcoare în casă pe timp de caniculă, menținerea lor pornită toată noaptea poate avea mai multe efecte negative asupra sănătății. Și nu este o veste bună pentru cei care suferă de alergii sau astm, deoarece dormitul cu un ventilator pornit ar putea pune în circulație nu doar aerul - ci și polenul și praful. „Uitați-vă atent la ventilatorul dumneavoastră. Dacă a adunat praf pe palete, acele particule zboară prin aer de fiecare dată când îl porniți”, avertizează experții de la The Sleep Advisor. Păstrarea ventilatoarelor electrice pornite toată noaptea poate avea mai multe efecte negative asupra sănătății, mai arată sursa citată.

Dacă lăsați ventilatorul pornit toată noaptea, vă puteți aștepta la probleme cu pielea. Aerul din cameră ar putea să vă deshidrateze la nivelul epidermei, lăsând pielea uscată. De asemenea, curentul de aer constant poate avea același efect asupra ochilor și gurii - în special asupra celor care dorm cu ochii și gura parțial deschise.Mai mult, experții au avertizat că aerul rece ar putea avea ca rezultat o senzație de rigiditate la prima oră a dimineții - în special pentru cei care poziționează ventilatorul spre gât și față. „Acest lucru se datorează faptului că aerul rece concentrat poate face ca mușchii să se încordeze și să apară crampele”, au explicat experții de la The Sleep Advisor.

Persoanele complet vaccinate au de trei ori mai puține șanse de a fi testate pozitiv

Persoanele complet vaccinate în Anglia au de trei ori mai puține șanse de a fi depistate pozitiv pentru COVID-19 decât cele care nu sunt vaccinate, potrivit ultimelor rezultate ale unui studiu amplu publicat ieri. Rezultatele acestui studiu, realizat de Imperial College din Londra și Ipsos MORI pe mai mult de 98.000 de voluntari, între 24 iunie și 12 iulie, arată că persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a transmite virusul. “Aceste rezultate confirmă datele noastre precedente, care arată că două doze de vaccin oferă o bună protecție contra infecției”, a subliniat profesorul Paul Elliott, responsabil al studiului. Cu toate acestea, există întotdeauna un risc de infecție, pentru că niciun vaccin nu este eficient 100%”, a continuat expertul, făcând apel la “prudență”.

Studiul indică și faptul că numărul de infecții a crescut de patru ori comparativ cu ultimul raport publicat la sfârșitul lunii mai, cu o persoană din 160 infectată, dar progresia pare să încetinească. În tot Regatul Unit, unde 73% din adulți sunt complet vaccinați, epidemia a provocat moartea a 130.000 de persoane.

Un polițist, ucis într-un atac lângă Pentagon

Un polițist a fost ucis într-un atac, la câțiva metri pe Pentagon, care a fost plasat scurt timp în stare de alertă, potrivit unui senator și presei americane. Angajații Pentagonului au fost îndemnați să rămână în incintă marți, către ora locală10.40 (17.40, ora României), după ce s-au auzit mai multe focuri de armă în stația de autobuz care se află în apropiere de celebra clădire de la periferia Washingtonului.

Starea de alertă a fost ridicată la ora locală 12.10 (19.10, ora României), însă ieșirile din stația de metrou și de autobuz, care se află amândouă la câțiva metri de una dintre intrările în Pentagon, au rămas închise. “Incidentul s-a încheiat, zona a fost securizată, iar cel mai important este faptul că comunitatea noastră nu este amenințată”, a declarat presei șeful forței de protecție a Pentagonului Woodrow Kusse. El a anunțat că “mai multe persoane au fost rănite”, însă a refuzat să confirme informații potrivit cărora unul dintre polițiștii săi a murit din cauza unor răni cauzate de o armă albă. Atacatorul a fost ucis prin împușcare. Senatorul democrat din Virginia Mark Warner le-a prezentat condoleanțe prietenilor și familiei polițistului.

Trei morți și zeci de răniți în Cehia, în urma unei coliziuni între două trenuri

Trei persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite, ieri, într-o coliziune între două trenuri, în satul Milavce, în vestul Cehiei, a anunțat societatea însărcinată cu rețeaua feroviară cehă. “Din nefericire, potriivt informațiilor actuale, o coliziune feroviară s-a soldat cu trei morți și zeci de răniți”, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter Sprava Zeleznic. Poliția cehă a anunțat inițial doi morți. Potrivit societății, “toți pasageri sunt evacuați din trenuri. În urma anchetei cu privire la accident, a Inspeciției Căilor Ferate, urmează să înceapălucrări de degajare. Preconizăm o reluare a operațiunilor cel mai devreme mâine (joi) dimineața”. “În acest stadiu, confirmăm că accidentul feroviar s-a soldat cu trei morți. Nu mai căutăm pasageri”, a anunțat, la rândul său, poliția cehă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.