MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Donald Trump a vorbit 100 de minute în Congres, un record, fără a face anunţuri-şoc
Moldova, printre exemplele de ţări în care USAID „a risipit” bani n Groenlanda, invitată să se alăture SUA n Proteste ale democraţilor
Preşedintele Donald Trump, care marţi seara s-a adresat Congresului pentru prima oară de când a revenit la Casa Albă, şi-a petrecut ultimele ore înainte de a veni la Capitoliu dând ultimele retuşuri discursului său, pe deplin conştient de faptul că îi va oferi probabil una dintre cele mai mari audienţe din cel de-al doilea său mandat neconsecutiv, relatează CNN. Şeful Casei Albe a profitat din plin de aceasta: a vorbit 100 de minute în Congres, stabilind un record. Nu a făcut anunţuri-şoc, preferând să se laude cu realizările de până acum şi vehiculând temele cunoscute, preponderent interne. Politicii externe i-a dedicat ultimele minute ale discursului: a anunţat că i-a scris Zelenski, părând mulţumit de ceea ce i-a transmis, a acuzat Europa că a cheltuit mai mult pe gazul rusesc decât a ajutat Kievul, a invitat Groenlanda să facă parte din SUA, a anunţat arestarea şi aducerea în ţară a unui terorist care a ucis americani, a vorbit despre aducerea acasă a ostaticilor din Gaza.
Trump spune că este timpul ca America să îşi ia destinul în propriile mâini şi promite că va conduce naţiunea pentru a ajunge „cea mai liberă, mai avansată, mai dinamică şi mai dominantă civilizaţie care a existat vreodată pe faţa acestui pământ”. El spune că America va „cuceri frontierele vaste ale ştiinţei” şi „va conduce omenirea în spaţiu”, „va înfige steagul american pe planeta Marte şi chiar mult mai departe”.
„Nu ar fi frumos?”
Trump a spus că a primit o nouă scrisoare de la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Apreciez că a trimis această scrisoare, tocmai am primit-o cu puţin timp în urmă. În acelaşi timp, am avut discuţii serioase cu Rusia şi am primit semnale puternice că sunt pregătite pentru pace. Nu ar fi frumos?” - a completat Trump. Pe de altă parte, Trump a continuat să critice Europa, afirmând că aceasta a cheltuit mai mulţi bani pe petrolul rusesc decât pentru a ajuta Ucraina. În schimb, a spus Trump, SUA au acordat Ucrainei ajutoare de sute de miliarde.
Dar, din nou, Trump a afirmat în mod eronat că Statele Unite au acordat Ucrainei 350 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în 2022 şi că Europa a oferit doar 100 de miliarde de dolari.
De asemenea, el a invitat Groenlanda să se alăture SUA. „Susţinem cu tărie dreptul vostru de a vă determina propriul viitor. Şi dacă alegeţi, vă urăm bun venit în Statele Unite ale Americii. Avem nevoie de Groenlanda pentru securitatea naţională şi chiar pentru securitatea internaţională. Şi lucrăm cu toţi cei implicaţi pentru a încerca să o obţinem”, spune Trump. „Şi cred că o vom obţine, într-un fel sau altul, o vom obţine”, adaugă el.
Tarife
Tarifele vor provoca „tulburări”, a recunoscutTrump. „Tarifele nu sunt doar despre protejarea locurilor de muncă americane, ci şi despre protejarea sufletului ţării noastre", spune Trump, adăugând că taxele abrupte pe care le-a impus şi le va impune asupra bunurilor din alte ţări vor contribui la îndeplinirea promisiunii sale de „a face America bogată din nou”. „Va exista o mică perturbare, dar suntem de acord cu asta. Nu va dura mult”, spune el.
„Îi iubesc pe fermierii noştri”, spune Trump, afirmând că tarifele îi vor ajuta să-şi producă şi să-şi vândă produsele agricole acasă. El adaugă că „ar putea exista o perioadă de indigestie”, dar în timp, îi va ajuta.
„Mai târziu în această săptămână, voi lua, de asemenea, măsuri istorice pentru a extinde dramatic producţia de minerale critice şi pământuri rare aici, în SUA”, a mai declarat preşedintele. Un acord pentru exploatarea mineralelor rare trebuia să fie semnat cu Ucraina săptămâna trecută, dar înţelegerea a căzut, după ce Trump şi Zelenski s-au certat în Biroul Oval.
„Risipa” pe Moldova
Trump a continuat să vorbească despre diverse programe despre care spune că dezvăluie „risipa îngrozitoare” a guvernului federal şi a enumerat mai multe ţări, din întreaga lume, între care a menţionat Moldova, dar şi Serbia, între multe altele, în care susţine că au fost risipite fonduri guvernamenale pe programe inutile. Este vorba de ţări care în general au primit asistenţă din partea SUA prin USAID, agenţia pe care Trump a închis-o.
Despre Moldova, Trump a spus că este vorba despre „32 de milioane de dolari pentru o operaţiune de propagandă de stânga”, fără a da detalii.
În această enumerare, Trump a calificat Lesotho din Africa drept o ţară „de care nimeni nu a auzit vreodată”, în timp ce dădea exemple de programe guvernamentale care au risipit fonduri. Programul din Lesotho, a spus el, aloca 8 milioane de dolari pentru a promova drepturile LGBTQ+. El a spus însă că aceste programe au fost tăiate de miliardarul Elon Musk şi de Departamentul său pentru eficienţă guvernamentală.
De asemenea, Trump a sugerat în discursul său că persoane decedate primesc în masă plăţi de la asigurări sociale, în ciuda faptului că acest lucru a fost dezminţit de comisarul interimar al Administraţiei de securitate socială.
Răspunsul democraţilor: Reagan se răsuceşte în mormânt
Elissa Slotkin, o tânără senatoare democrată din Michigan, dar cu experienţă în materie de securitate, a prezentat răspunsul Partidului Democrat la discursul din Congres al lui Donald Trump, acuzându-l că spre deosebire de preşedintele republican Ronald Reagan, el ar fi condus America spre pierderea Războiului Rece.
Elissa Slotkin este fost analist CIA şi câştigătoarea unor alegeri dificile. În vârstă de 48 de ani, senatoarea, o moderată din Michighan, unul dintre statele oscilante în alegeri, are o vastă experienţă în domeniul securităţii naţionale, dar în acelaşi timp, mesajul ei a fost că Partidul Democrat reprezintă americanii din clasa muncitoare şi moderaţia în detrimentul extremismului. Slotkin a spus că Trump „încearcă să ofere o donaţie fără precedent prietenilor săi miliardari”. „El se află la vânătoare pentru a găsi trilioane de dolari pe care să le dea celor mai bogaţi din America”, a spus ea.
Referindu-se la ciocnirea publică a lui Trump cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Slotkin a declarat că scena din Biroul Oval de vineri „nu a fost doar un episod prost de reality TV, ci a rezumat abordarea lui Trump faţă de lume”.
„El crede că trebuie să se împrietenească cu dictatori precum Vladimir Putin şi să le spargă dinţii prietenilor noştri, precum canadienii”, a spus senatoarea democrată. „Ca un copil al Războiului Rece, sunt recunoscătoare că Reagan şi nu Trump a fost în funcţie în anii 1980. Trump ne-ar fi făcut să pierdem Războiul Rece”, a spus ea.
Ea l-a acuzat pe Donald Trump că a furat expresia „pace prin forţă” de la Ronald Reagan şi a afirmat că fostul preşedinte republican se „răsuceşte în mormânt” după „spectacolul” din Biroul Oval cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Cu toţii ne dorim să se pună capăt războiului din Ucraina, dar Reagan a înţeles că adevărata forţă necesită ca America să combine puterea noastră militară şi economică cu claritatea morală, iar scena din Biroul Oval nu a fost doar un episod prost de reality TV, ci a rezumat întreaga abordare a lui Trump faţă de lume”, a spus Slotkin în replica dată discursului lui Trump. „El vede conducerea americană ca pe o simplă serie de tranzacţii imobiliare”, a punctat fosta analistă CIA.
Pe plan intern, Elissa Slotkin a spus că Trump nu a prezentat un plan credibil pentru a aborda creşterea preţurilor la alimente, la locuinţe şi asistenţă medicală şi pentru a oferi stabilitate întreprinderilor americane.
Planul economic al preşedintelui Donald Trump nu îi ajută pe americani să progreseze, a spus senatoarea. „Şi avem nevoie de un sistem fiscal care să fie corect pentru oamenii care nu câştigă 1 miliard de dolari. Preşedintele a vorbit de o miză mare pe economie, dar este întotdeauna important să citiţi cu litere mici. Deci, planurile sale îi ajută cu adevărat pe americani să progreseze? Nici pe departe", a declarat democrata.
Florida deschide o anchetă penală împotriva fraţilor Tate
Procurorul general al Floridei, James Uthmeier, a declarat marţi că biroul său a demarat o anchetă penală cu privire la Andrew şi Tristan Tate, cei doi influenceri care au sosit săptămâna trecută din România, unde sunt urmăriţi penal pentru viol şi trafic de persoane. James Uthmeier, numit recent în funcţia de procuror general al statului de către guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat marţi că a demarat o „anchetă penală activă” asupra fraţilor Tate şi că este pregătit să utilizeze „întreaga forţă a legii” în examinarea comportamentului acestora.
Procurorul general a precizat că biroul său a obţinut şi a pus în execuţie citaţii şi mandate în cadrul anchetei penale în curs. „Aceşti indivizi au recunoscut ei înşişi public că participă la ceea ce pare a fi racolarea, traficarea şi exploatarea femeilor din întreaga lume, multe dintre ele prezentându-se ca minore”, a declarat Uthmeier. „În Florida, acest tip de comportament este considerat intolerabil. Nu îl vom accepta”, a adăugat el.
„Ei au ales să vină aici şi să se stabilească în acest stat, iar noi vom folosi toate instrumentele pe care le avem în cadrul autorităţii noastre legale pentru a-i trage la răspundere”, a arătat procurorul Uthmeier. „Dacă au comis fapte penale în Florida, îi vom urmări în justiţie până la limita maximă a legii”, a promis el.
Sosirea fraţilor Tate în Florida - statul în care îşi are reşedinţa preşedintele Donald Trump - a declanşat alarma, după ce procurorii români au ridicat brusc restricţiile de călătorie împotriva celor doi, în timp ce aceştia îşi aşteptau procesul pentru acuzaţii de trafic de persoane, notează Axios.
Fraţii britanico-americani - misogini autoproclamaţi care îl susţin pe preşedintele Trump şi au o audienţă globală masivă în rândul bărbaţilor tineri - au fost acuzaţi de viol şi evaziune fiscală şi în Marea Britanie. Ei neagă orice infracţiune.
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat săptămâna trecută că fraţii Tate nu sunt bineveniţi în statul său şi că procurorul general va investiga dacă oricare dintre presupusele lor infracţiuni intră sub jurisdicţia Floridei. DeSantis a declarat reporterilor că biroul său nu are „nicio implicare” în întoarcerea fraţilor Tate, descriind-o ca fiind o chestiune de jurisdicţie federală.
Cum fraţii Tate sunt susţinători declaraţi ai lui Donald Trump, mai mulţi membri ai cercului apropiat al preşedintelui american s-au exprimat public împotriva tratamentului de care au avut parte în Europa, inclusiv Donald Trump Jr, care a descris detenţia lor drept „nebunie absolută”. Elon Musk, consilier al lui Trump, a răspuns la o sugestie din partea lui Andrew Tate că „ar candida pentru funcţia de prim-ministru al Regatului Unit” spunându-i că „nu greşeşte”. Paul Ingrassia, unul dintre avocaţii lui Tate, este oficialul de legătură al Departamentului de Justiţie al SUA la Casa Albă, menţionează The Guardian.
Pakistan - 12 morţi şi 30 de răniţi, după un atentat sinucigaş la o bază militară
Doi atentatori sinucigaşi s-au aruncat în aer în apropierea zidului unei baze militare din nord-vestul Pakistanului, înainte ca alţi atacatori să pătrundă în incintă şi să fie ucişi. Cel puţin 12 persoane au murit şi alte 30 au fost rănite, parte dintre victime fiind civili care locuiau în apropiere. Exploziile au dus la prăbuşirea acoperişului unei moschei, trupul imamului fiind găsit în interior, transmite The Associated Press.
Un grup afiliat talibanilor pakistanezi a revendicat atacul din Bannu, în provincia Khyber Pakhtunkhwa, şi a declarat că zeci de membri ai forţelor de securitate pakistaneze au fost ucişi. Armata nu a confirmat imediat nicio victimă, dar spitalul districtual Bannu a declarat că cel puţin o duzină de persoane au murit. Cei doi atentatori sinucigaşi s-au aruncat în aer în apropierea zidului din zona militară întinsă, a declarat un oficial de securitate sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu reporterii. ”După o breşă în zid, alţi cinci - şase atacatori au încercat să intre, dar au fost eliminaţi”, a declarat oficialul de securitate.
Atacul a avut loc după apusul soarelui, când oamenii ar fi rupt postul în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.
Exploziile au provocat prăbuşirea acoperişului unei moschei din apropiere, în timp ce un număr de credincioşi se aflau înăuntru, au declarat salvatorii şi purtătorul de cuvânt al guvernului provincial, Muhammad Ali Saif.
Trump ameninţă că va tăia finanţarea federală pentru şcolile care permit „proteste ilegale”, iar „agitatorii” vor fi închişi sau expulzaţi
Preşedintele Donald Trump a ameninţat marţi că va retrage finanţarea federală pentru orice colegiu, şcoală sau universitate care permite „proteste ilegale” şi a declarat că „agitatorii” vor fi închişi sau expulzaţi, relatează CNN.
Preşedintele a sugerat, de asemenea, o interdicţie privind acoperirea feţei în timpul protestelor, pe care unele state au impus-o deja. Într-o postare pe platforma sa media, Truth Social, Trump a scris: „Toate finanţările federale vor înceta pentru orice colegiu, şcoală sau universitate care permite proteste ilegale. Agitatorii vor fi închişi şi/sau trimişi definitiv înapoi în ţara din care au venit. Studenţii americani vor fi exmatriculaţi permanent sau, în funcţie de infracţiune, arestaţi. FĂRĂ MĂŞTI! Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei probleme”.
Cu toate acestea, capacitatea lui Trump de a pune în aplicare aceste ameninţări - cum ar fi închisoarea, expulzarea şi interzicerea măştilor - este limitată, întrucât majoritatea acestor acţiuni nu intră sub incidenţa legii federale, menţionează CNN.
Postarea lui Trump vine la câteva zile după ce un grup de studenţi protestatari pro-palestinieni au ocupat o clădire a Colegiului Barnard din New York. Videoclipuri online i-au arătat pe protestatari, care purtau măşti şi eşarfe keffiyeh - organizând un sit-in în faţa biroului decanului şcolii. De asemenea, administraţia Trump a declarat luni că va revizui contractele şi subvenţiile federale ale Universităţii Columbia în legătură cu acuzaţiile de antisemitism, întrucât instituţia de învăţământ ar fi dat dovadă de inacţiune în abordarea acestora.