MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ”Domnul austeriate”, însărcinat să formeze un guvernul Italiei
Președintele iralian Sergio Mattarella l-a însărcinat ieri pe Carlo Cottarelli, un fost director al Fondului Monetar Internațional (FMI) - considerat încarnarea austerității - să formeze un guvern de tehnocrați până la organizarea de noi alegeri, care vor avea loc în toamnă sau ”cel mai târziu” la începutul lui 2019.
Cottarelli, în vârstă de 64 de ani, un fost oficial de rang înalt la FMI supranumit ”Dl. Foarfecă” din cauza rolului său în reducerea cheltuielilor publice în 2013-2014, preia astfel conducerea celui de 65-lea Guvern italian, după vetoul spectaculos al lui Mattarella față de un Executiv populist fără garanția rămânerii în euro, în numele apărării intereselor italiene în Europa. După ce a salutat această decizie în deschidere cu o creștere de aproape 2%, Bursa din Milano a început să scadă și a pierdut aproape 2% până la ora 12.00 GMT.
Actualul director al Observatorului Conturilor Publice, Cottarelli își va forma echipa, după care se va prezenta în Parlament, unde nu are aproape nicio șansă să obțină un vot de încredere.
Marine Le Pen a denunțat ”o lovitură de stat” a UE
Mișcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) și Liga (extrema dreaptă) - majoritare în Parlament - s-au revoltat față de numirea sa. Cottarelli a declarat că el intenționează să pregătească și supună la vot bugetul pe 2019, înaintea alegerilor, la începutul lui 2019, dar că, în cazul în care nu va obține votul de încredere, se va mulțumi să gestioneze afacerile curente până la organizarea noilor alegeri, ”după luna august”. În orice caz, el va avea o viață dură din cauza furiei populiștilor italieni, care au obținut o victorie în alegerile legislative de la 4 martie și care denunță o lovitură în forță după eșecul guvernului lor de uniune. ”Toate astea nu sunt democrație, nu sunt respectarea votului popular. Sunt doar ultima tresărire a puterilor puternice care vor o Italie sclavă, săracă și precară”, și-a exprimat indignarea Matteo Salvini, liderul Ligii.
Giuseppe Conte, un jurist novice în politică, promovat la șefia guvernului de Luigi Di Maio și Matteo Salvini, a renunțat duminică seara, în fața refuzului lui Mattarella de a-l numi pe Paolo Savona, un economist antieuro, la ministerul Finanțelor.
Șefa extremei drepte franceze Marine Le Pen a denunțat ”o lovitură de stat” a UE în Italia, în timp ce Nigel Farage - cruciatul Brexitului - a avertizat că ”furoarea” alegătorilor italieni se va traduce în ”mai multe voturi” în favoarea euroscepticilor.
Trump: Cred cu tărie în potențialul strălucit al Coreei de Nord
Președintele SUA Donald Trump anunță pe Twitter că o delegație americană se află în Coreea de Nord pentru a stabili detaliile summit-ului cu Kim Jong Un și își exprimă încrederea în potențialul strălucit al Coreei de Nord. "Delegația noastră a sosit în Coreea de Nord pentru a pregăti summitul dintre Kim Jong Un și mine. Cred cu tărie că Coreea de Nord are un potențial strălucit și într-o zi va fi o națiune puternică din punct de vedere economic și financiar. Kim Jong Un este de acord cu mine pe acest subiect. Așa se va întâmpla!", a scris Trump. Summit-ul, care a fost inițial programat pentru 12 iunie în Singapore, a fost anulat săptămâna trecută de Donald Trump care, într-o scrisoare către Kim, a făcut referire la comentariile oficialilor nord-coreeni, care l-au numit pe vicepreședintele american Mike Pence „un politician marionetă”. Totuși, Trump pare să se fi răzgândit. El a declarat că discută cu nord-coreenii pentru a organiza summit-ul, iar sâmbătă a precizat că „data va fi tot 12 iunie în Singapore. Acest lucru nu s-a schimbat”. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că discuții tehnice vor avea loc între SUA și Coreea de Nord în curând și că deznodământul acelor discuții va arăta dacă summit-ul de pe 12 iunie va mai avea loc. El a adăugat că se așteaptă ca atât discuțiile cât și summit-ul să decurgă „fără probleme”.
Extrema dreaptă, copleșită de contestatari la un miting la Berlin
Atacurile verbale împotriva cancelarului Angela Merkel și a politicii sale de deschidere față de migranți au dominat un protest la care au luat parte câteva mii de susținători ai partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) duminică, la Berlin. Totuși, deși numărul de participanți l-a depășit cu mult pe cel estimat inițial de organizatori - 5000, față de 1000 estimați -, aceștia au fost mult mai puțini decât cei 25.000 de manifestanți strânși în paralel la un alt protest, împotriva AfD. "Domnia islamului în Germania este pur și simpu nocivă", a declarat o membră proeminentă a AfD, Beatrix von Storch. La rândul lui, copreședintele partidului, Joerg Meuthen, a calificat-o într-un discurs pe Angela Merkel drept "marea preoteasă a cinismului puterii".
Un alt copreședinte al formațiunii, Alexander Gauland, a acuzat partidele din "establishment", inclusiv pe creștin-democrații cancelarului Merkel, că "îi iubesc pe străini, nu pe germani". Manifestanții pro-AfD au scandat pe traseul din centrul Berlinului spre Poarta Brandenburg "Merkel trebuie să plece".
Circa 2000 de polițiști i-au separat pe susținătorii AfD de contramanifestanți de-a lungul acestui traseu, dar nu s-au înregistrat incidente semnificative. Contramanifestanții s-au adunat în mai multe locuri din capitala germană pentru diverse evenimente, între care o paradă zgomotoasă a circa 30 de cluburi din Berlin care și-au propus să "bubuie" AfD cu ritmuri tehno. Succesul înregistrat de AfD la alegerile legislative de anul trecut a determinat mai multe grupări să se reunească în organizația umbrelă "Opriți ura".
Irlandezii au votat în favoarea legalizării avortului
Irlanda a votat pentru a legaliza avortul într-un deznodământ neașteptat al referendumului care marchează o înfrângere istorică pentru dominația Bisericii Catolice asupra societății irlandeze, scrie The Guardian. Irlandezii au votat pentru abrogarea amendamentului constituțional care oferea același drept la viață fetusului precum cel al mamei cu 1.429.981 de voturi favorabile, în timp ce 723.632 de cetățeni s-au împotrivit. Rezultatul indică o majoritate clară: 66,4% pentru față de 33,6% împotrivă. Guvernul va legaliza avortul în primele 12 săptămâni ale sarcinii. Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a salutat rezultatele și a promis că noile legi privind avortul vor fi gata de implementare până la sfârșitul anului. Varadkar a descris votul ca fiind „punctul culminant al unei revoluții tacite în Irlanda”. Orla O’Connor, co-directorul campaniei pentru liberalizarea avortului a declarat că „este o zi monumentală pentru femeile din Irlanda” numind rezultatele „o respingere a Irlandei care tratează femeile ca cetățeni de rangul doi”. Irlanda a avut până în prezent una dintre cele mai restrictive legislații privind avortul, acesta fiind interzis chiar și în cazurile de viol sau incest. Abia în 2013 s-a modificat legea pentru a permite procedura de avort în cazul în care viața mamei este pusă în pericol, după ce o femeie a murit din cauza faptului că medicii au refuzat să îi facă avort. Victoria pentru liberalizarea avortului înseamnă că singura regiune din Marea Britanie în care avortul rămâne interzis este Irlanda de Nord. Atât Amnesty International cât și liderul liberal-democrat Vince Cable au cerut ca interzicerea avortului să fie eliminată în Irlanda de Nord. Managerul de campanie al Amnesty International, Grainne Teggart, a declarat că femeile din Irlanda de Nord sunt „persecutate de o interzicere a avortului din era reginei Victoria”.