Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Divorțul dintre UE și Marea Britanie, parafat de liderii europeni

Ziarul de Vrancea
24 nov 2018 1613 vizualizări

Acordul mai trebuie să treacă de votul parlamentului britanic și a legislativului european n acordul este bun pentru români, a dat asigurări președintele Iohannis

Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat ieri de liderii UE. Într-un summit extraordinar convocat la Bruxeles, șefii celor 27 de state din UE au luat, în unanimitate, o decizie istorică care stabilește termenii divorțului de Marea Britanie, după 44 de ani de când regatul a devenit parte a blocului comunitar.

Acordul care conține peste 500 de pagini acoperă problemele legate de drepturile cetățenilor, factura de plată a divorțului ridicându-se la 39 de miliarde de lire sterline, scrie Guardian. De asemenea, este reglementată problema graniței cu Irlanda, iar acordul este însoțit de o declarație politică de 26 de pagini în care sunt puse bazele viitorei relații dintre UE și Regatul Unit.

În declarație, liderii UE reafirmă intenția de a avea un parteneriat cât se poate de strâns cu Marea Britanie, după Brexit, subliniind însă că negocierile viitoare vor sta sub semnul principiului potrivit căruia statele din afara blocului comunitar nu se pot bucura de aceleași drepturi care țările membre UE. Liderii țărilor membre UE au aprobat acordul la mai puțin de o oră de la începutul discuțiilor oficiale din cadrul summitului de la Bruxelles.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că nu există divorț care să fie ușor. ”Acest acord este varianta cea mai bună pe care putea să o obțină Marea Britanie. (...) Sunt trist pentru că momentul în care UK părăsește Uniunea Europeană nu este un moment de jubliare, ci de adâncă tristețe. Am făcut tot posibiliul pentru ca acest divorț să decurgă în termeni amiabili, dar niciun divorț nu este ușor”, a declarat Juncker.

Decizia istorică vine însă după mai bine de 18 luni de negocieri intense privind ieșirea Marii Britanii din UE, stabilită în cadrul unui referendum al căruia rezultat a fost un șoc atât pentru mare parte din britanici, cât și pentru opinia publică din UE.

Iohannis: Pentru românii din Marea Britanie nu se va schimba mare lucru

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, după semnarea acordului privind Brexit că acest document are o mare importanță și pentru România pentru că stipulează cum vor fi tratați românii în Marea Britanie. El a spus că drepturile românilor sunt protejate prin această formă de acord, iar aceștia vor putea să muncească și să studieze în continuare în Marea Britanie, să beneficieze de pensii și de asigurări de sănătate. “Acordul de retragere va putea fi folosit în cazul în care va fi aprobat de toate parlamentele implicate. Este un document foarte important și pentru România, pentru că în el sunt stipulate condițiile în care vor fi tratați românii din Marea Britanie", a explicat Iohannis. El a apreciat că proiectul de acord, la care s-a lucrat un an și jumătate, este foarte bine elaborat și protejează drepturile românilor. "Dacă acest acord intră în vigoare, protejează românii aflați în Marea Britanie. Pot munci, pot studia, pot primi pensii și asigurari de sanatate. Am insistat cu succes până acum să fie lămurite aceste lucuri. Am insistat să nu existe discriminări între membrii UE, de exemplu, să nu se introduca vize pentru românii care merg în Marea Britanie și aceste lucruri au fost clarificate în sensul dorit de noi", a afirmat președintele.

Întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla dacă nu va fi aprobat acest proiect de acord, Iohannis a spus că deocamdată acum se discută acest scenariu.

Rusia va trimite o misiune pentru a verifica dacă Armstrong a ajuns într-adevăr pe Lună

Viitoarea misiune a Rusiei către Lună va include și o verificare a faptului dacă SUA au ajuns într-adevăr pe Lună în 1969, a declarat sâmbătă șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, informează dpa. Răspunzând unei întrebări dacă NASA a aselenizat într-adevăr în urmă cu cinci decenii, Rogozin a declarat într-o înregistrare video postată pe Twitter că agenția rusă ''și-a stabilit ca obiectiv să zboare și să verifice dacă au fost acolo sau nu''. În timp ce vorbea, Rogozin zâmbea superior și ridica din umeri, remarcă dpa, care notează că teoriile conspirației legate de aselenizarea americanilor sunt un lucru comun în Rusia.

Astronautul american Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe lună în iulie 1969, în plină ''cursă spațială'' în cadrul Războiului Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

În anii '70 ai secolului trecut, Uniunea Sovietică a renunțat la programul său spațial, după ce patru rachete destinate să ajungă pe Lună au explodat.

Anul trecut, Rusia a fost de acord să coopereze cu NASA pentru a crea o stație spațială care să orbiteze Luna. Stația, numită Deep Space Gateway, va fi construită după modelul actualei Stații Spațiale Internaționale (ISS), care orbitează Pământul.

Raport: Schimbările climatice vor costa economia americană sute de miliarde de dolari

Schimbările climatice vor costa economia americană sute de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui secol, afectând toate domeniile, de la sănătate la infrastructură, potrivit unui raport guvernamental publicat vineri, despre care Casa Albă a apreciat că este inexact. Raportul comandat de Congres și realizat cu sprijinul a mai multe de 12 agenții și departamente guvernamentale, a prezentat impactul estimat al încălzirii globale asupra fiecărui sector al societății americane, dând un avertisment dur, contrar agendei administrației Trump, care sprijină industria carburanților fosili. ”În condițiile creșterii continue a emisiilor la niveluri istorice, pierderile anuale în unele sectoare economice vor atinge sute de miliarde de dolari până la sfârșitul secolului, depășind PIB-ul multor state americane”, potrivit raportului ”A patra evaluare națională a climei, Volumul II”. Încălzirea globală va afecta în mod disproporționat săracii, va submina pe scară largă sănătatea oamenilor, va afecta infrastructura, va limita disponibilitatea apei, va deteriora zonele de coastă și va mări costurile în sectoare de la agricultură la pescuit și producția de energie, arată raportul. Analiza adaugă că estimările referitoare la pagubele viitoare s-ar putea modifica dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse semnificativ, chiar dacă unele dintre efectele schimbărilor climatice, între care furtunile mai puternice și mai frecvente, seceta și inundațiile, sunt deja în curs. Raportul completează un studiu publicat anul trecut, care a conchis să oamenii sunt principalul motiv al încălzirii globale și a avertizat în privința efectelor catastrofale asupra planetei. Președintele Donald Trump a inversat măsurile de protejare a mediului adoptate de predecesorul său Barack Obama, pentru a crește la maximum producția de carburanți fosili, inclusiv de petrol, care este deja cea mai mare din lume, peste cea a Arabiei Saudite și a Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Lindsay Walters, a spus că raportul ”se bazează în mare parte pe un scenariu extrem, care contrazice tendințe vechi presupunând că inovațiile vor fi limitate, iar populația va crește rapid”.

Ungaria: Mii de oameni au cerut rămânerea universității fondate de Soros

Mii de oameni s-au alăturat unui miting studențesc, sâmbătă, la Budapesta, cerând garanții pentru libertatea academică și schimbări în politicile guvernului, schimbări care au determinat universitatea fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros să intenționeze să părăsească Ungaria. Universitatea Central Europeană (CEU) a anunțat că își va muta sediul la Viena dacă guvernul premierului Viktor Orban nu este de acord ca, până la 1 decembrie, să asigure un cadru legal pentru continuarea activității CEU în Ungaria. Participanții la demonstrația care a avut loc în fața clădirilor istorice ale Universității Corvinus, pe malul Dunării, au declarat că trebuie apărat climatul academic simbolizat de către CEU, unul care promovează gândirea liberă și dezbaterea deschisă. Peste 3.500 de absolvenți ai CEU lucrează și predau în Ungaria. Studenți de la alte universități precum ELTE și Corvinus au participat la demonstrație. Planurile CEU de a-și muta campusul principal la Viena survin după o bătălie îndelungată cu guvernul Orban care l-a acuzat pe fondatorul universității, George Soros, că complotează să distrugă civilizația europeană, “inundând” continentul cu imigranți. La rândul său, Soros spune că sprijinul acordat de el refugiaților este parte a unei misiuni umanitare.

Londra: Rusia este acum o amenințare mult mai mare decât ISIS

Rusia este acum ”o amenințare mult mai mare” la securitatea națională a Regatului Unit decât grupul Statul Islamic, a spus șeful armatei britanice, relatează BBC. Într-un interviu pentru Daily Telegraph, generalul Mark Carleton-Smith a spus că Marea Britanie ”nu poate fi mulțumită de amenințarea pe care Rusia o reprezintă”. ”Rușii caută să exploateze vulnerabilitatea și slăbiciunile oriunde le detectează”, a spus el. Marea Britanie condamnă Rusia pentru otrăvirea fostului agent secret Sergei Skripal și a fiicei acestuia la Salisbury, precum și pentru mai multe atacuri cibernetice. În octombrie, guvernul britanic a acuzat serviciul de informații al Rusiei - GRU- că ar fi fost în spatele mai multor atacuri cibernetice la adresa unor instituții politice și sportive, întreprinderi și instituții de presă în întreaga lume. Rusia a respins acuzațiile, catalogându-le drept ”fantezii”. Generalul a spus că, în opinia sa, Rusia este o amenințare ”indiscutabil” mai mare decât grupurile terosite islamice precum al-Qaeda și Statul Islamic. ”Rusia a lansat un efort sistematic de explorare și exploatare a vulnerabilităților occidentale, în special în unele zone netradiționale, precum cibernetică, spațială, război submarin”, a spus el. Fostul comandant SAS, în vârstă de 54 de ani, a absolvit academia militară Sandhurst în ultimii ani ai Războiului Rece. El a condus operațiunile de căutare ale lui Osama bin Laden în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie și a fost în fruntea campaniei de combatere a ISIS în Irak și Siria.

Salata verde îi bagă în spital pe canadieni

Alte patru persoane care au consumat salată verde au fost infectate cu bacteria Escherichia coli (E. coli) în Canada, totalul îmbolnăvirilor ajungând la 22 de la mijlocul lunii octombrie când s-au înregistrat primele cazuri, au anunțat autoritățile canadiene. Unul dintre cazuri a fost semnalat în provincia Noul Brunswick (est), iar celelalte trei, în Québec și Ontario, unde se înregistraseră precedentele îmbolnăviri, a precizat Eric Morrissette, purtătorul de cuvânt al agenției de sănătate publică canadiene. De la debutul epidemiei, opt persoane au fost spitalizate în Canada, una dintre acestea prezentând sindromul hemolitic-uremic, o complicație gravă în urma infecției cu E. coli, a precizat oficialul. Nu a fost înregistrat niciun deces. “Sfătuim în continuare persoanele din Ontario, Québec și Noul Brunswick să evite consumul de salată verde și amestecurile de salată care conțin salată verde până când vom afla mai multe despre cauzele contaminării”, a mai spus Morrissette. Autoritățile canadiene investighează "posibila sursă a contaminării" în colaborare cu autoritățile din Statele Unite, unde 32 de persoane din 11 state s-au îmbolnăvit. Pentru moment, "nu avem indicii potrivit cărora locuitorii altor regiuni din Canada ar fi afectați de acest focar de îmbolnăviri", a subliniat Morrissette.

Președintele iranian le cere musulmanilor să se unească împotriva SUA

Președintele iranian Hassan Rouhani le cere musulmanilor din întreaga lume să se unească împotriva Statelor Unite, "în loc să întindă covoare roșii pentru criminali", scrie Reuters. "Înclinarea în fața occidentului, mai ales în fața Statelor Unite, ar însemna trădarea religiei noastre și a viitoarelor generații", a spus președintele iranian la Teheran, la o conferință internațională privind unitatea islamică. El le-a transmis musulmanilor că au de ales "să întindă covoare roșii pentru infractori" sau să se opună nedreptății. "Avem de ales fie să întindem covoare roșii pentru infractori, fie să ne opunem nedreptăților și să rămânem credincioși Profetului nostru, Coranului și Islamului nostru", a declarat președintele iranian, făcând referire la Arabia Saudită și la ale state din Golf care au legături apropiate cu administrația de la Washington. Iranul și Arabia Saudită sunt rivali regionali și sprijină părți diferite în conflicte din Siria și Yemen și facțiuni politice diferite din Irak și Liban. "Suntem gata să apărăm interesele cetățenilor împotriva terorismului, agresiunilor și a abuzurilor de putere și nu cerem 450 de miliarde de dolari pentru a o face", a adăugat Rouhani, referindu-se la contractele dintre Arabia Saudită și Statele Unite.

La începutul acestei luni, Statele Unite au reimpus sancțiuni împotriva Iranului, după ce în luna mai Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015. Sancțiunile vizează sectorul petrolier, bancar și transporturi.

Noi proteste violente la Paris față de scumpirea carburanților

Poliția din Paris a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanții care s-au strâns, sâmbătă, pe Bulevardul Champs Elysees, pentru a protesta pentru a doua săptămână consecutiv față de creșterea prețurilor la carburanți. Ciocniri violente au avut loc între "vestele galbene" și polițiști pe Bulevardul Champs Elysees, după ce manifestanții au rupt un cordon de securitate. Forțele de ordine, mobilizate în număr mare, au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Le Monde scrie că persoane îmbrăcate cu veste de culoare galbenă, dar despre care nu se știe dacă într-adevăr fac parte din mișcare, au fost filmate în timp ce distrug mobilierul stradal și barierele de construcție pentru a construi un baraj în mijlocul bulevardului. Aproximativ 3.000 de polițiști au fost mobilizați în mai multe locuri din oraș, numărul vestelor galbene putând ajunge până la 30.000, potrivit autorităților. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a anunțat că peste 23.000 de "veste galbene" s-au mobilizat în mai multe orașe din Franța, dintre care 8.000 la Paris. Peste 300.000 de oameni au protestat săptămâna trecută în FranțaAproximativ . 13.000 de persoane s-au adunat luni dimineața în 358 de locuri din Franța, după ce sâmbătă au fost 290.000, în peste 2.000 de locuri, pentru a protesta față de politica economică a Guvernului condus de Edouard Philippe. Această mișcare polimorfă și fără un lider identificat a fost inițiată de membri ai societății civile, care au îndemnat pe rețele de socializare la acțiuni contra creșterii prețului carburanților. Motivele nemulțumirii s-au extins, apoi, la o denunțare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării și scăderii puterii de cumpărare. Apeluri la manifestații ”pe jos, pe cal sau cu mașina”, în vederea ”blocării” Parisului, pe 24 noiembrie, au fost amplu preluate și răspândite pe Facebook.

O femeie din Israel și-a recăpătat vocea după 33 de ani

O intervenție chirurgicală complexă realizată în Israel i-a redat unei femei abilitatea de a vorbi după 33 de ani, scrie Agerpres. Sigalit Ben-Atar, o femeie din orașul Nahariya (nord), a suferit răni severe în regiunea capului și gâtului în urma accidentului de mașină în care a fost implicată pe când avea 10 ani, iar de atunci și-a pierdut abilitatea de a vorbi, simțul mirosului și nu a mai putut respira pe nas sau gură. Femeia respira printr-un tub atașat de medici în regiunea gâtului. De-a lungul timpului, femeia a fost tratată de mai mulți doctori, în diferite spitale, dar starea sa nu s-a îmbunătățit până la intervenția chirurgicală suferită recent. Operația, realizată la spitalul Kaplan din centrul Israelului, a constat în reconstituirea complexă a corzilor vocale. Medicii i-au conectat traheea și i-au refăcut corzile vocale. Pacienta va putea, în curând, să apeleze la chirurgia plastică pentru remodelarea regiunii în care a avut tubul atașat de gât. Sigalit Ben-Atar a declarat publicației israeliene că "este un miracol”. ”Mi s-a schimbat viața. Toată lumea mă cunoaște în Nahariya și sunt cu toții șocați că pot vorbi. Soțul și copiii mei mă pot auzi. Pot înota și sări în apă, respira și mirosi. Pot chiar să cânt când fac duș", a povestit femeia. ​

Siria: Aproximativ o sută de cazuri de asfixie după un atac cu gaz toxic la Alep

Aproximativ o sută de cazuri de asfixie s-au înregistrat după un atac cu caz toxic în Siria, la Alep, conform unui bilanț prezentat de televiziunea siriană de stat, care îi acuză pe insurgenți de atac. Frontul Național de Eliberare, cea mai importanță alianță a rebelilor prezentă în provinciile Alep și Idlib, a negat orice implicare în atac. Citând surse medicale, agenția Sana a notat că în noaptea de sâmbătă spre duminică au existat 107 cazuri de asfixie. La rândul său, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) a raportat 94 de cazuri de sufocare. Șeful poliției din Alep, Essam al-Chili, a declarat că grupuri de teroriști au acționat în cartiere rezidențiale din Alep folosind dispozitive cu gaz toxic, ceea ce a dus la cazuri de asfixie în rândul civililor. “Negăm acuzațiile mincinoase ale regimului cu privire la atacul din Alep care ar fi fost pus la care de revoluționari care ar fi folosit proiectile cu clor”, a afirmat un purtător de cuvânt al Frontului Național de Eliberare, Naji Moustapha. Directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, a declarat că la spitale au ajuns 94 de persoane care aveau dificultăți respiratorii. “Au primit îngrijiri și majoritatea a plecat acasă. În spitale se mai află 31 de persoanele venite după atac, însă starea lor nu este critică”, a precizat Abdel Rahmane. De la sfârșitul anului 2016, Alep se află sub controlul total al regimului Bachar al-Assad. Însă unele sectoare din vest, de la periferia orașului, sunt sub controlul grupărilor rebele și jihadiste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.