Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Diplomați SUA din Cuba, vizați de o armă sonică, ce i-a surzit temporar

Ziarul de Vrancea
10 aug 2017 654 vizualizări

Ar fi primul astfel de atac asupra unor diplomați din istorie n să fie mâna rușilor?

Cel puțin cinci diplomați americani din Cuba și soțiile lor și-au pierdut temporar auzul, la sfârșitul anului trecut, au declarat surse guvernamentale americane pentru Associated Press. Ei ar fi au fost vizați de o armă sonică secretă. Nici un copil nu a fost afectat. O parte dintre diplomați au fost nevoiți să părăsească țara latino-americană.

FBI și Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul, iar Statele Unite au expulzat pe 23 mai doi diplomați cubanezi de la Ambasada de la Washington. Departamentul american de Stat nu a confirmat pierderea auzului de către angajații săi din Cuba, dar a admis că aceștia au suferit “o serie de simptome fizice”.

Havana neagă

Potrivit primelor informații ale anchetatorilor americani, diplomații au fost atacați cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaților. Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit și alt scop.

Locuințele personalului diplomatic american sunt gestionate sau deținute de Guvernul cubanez, care a subliniat, într-un comunicat publicat miercuri noapte, că Havana “nu a permis niciodată și nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acțiuni împotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fără excepție”. Comunicatul, publicat de Ministerul cubanez de Externe, afirmă că autoritățile au fost informate de incidente pe 17 februarie și au lansat o “anchetă exhaustivă, cu prioritate sporită, urgentă” și că au sporit măsurile de securitate în jurul Ambasadei SUA și a reședintelor diplomatice americane. Decizia de a expulza doi diplomați cubanezi este “nejustificată și fără nicio bază”, se arată în document. „Cuba este considerată universal o destinație sigură pentru vizitatori și diplomați străini, inclusiv pentru cetățeni americani”, se arată în comunicat. Aparatul de securitate a statului din Cuba ține multe persoane sub supraveghere, iar diplomații americani sunt printre cel mai atent monitorizați oameni de pe insulă. Surse apropiate anchetei afirmă că este luată în considerare și posibilitatea ca incidentele să fi fost desfăurate de o țară terță, precum Rusia, posibil operând fără ca liderii cubanezi să știe.

Diplomații americani din Cuba s-au plâns că au suferit hărțuire ocazională ani de zile, după restaurarea relațiilor limitate cu Guvernul comunist, în anii ’70. Folosirea de dispozitive sonice pentru a le face rău diplomaților ar fi fără precedent.

Satelitul cuantic chinez a trimis pe Pământ un cod "invulnerabil"

China a trimis un cod "invulnerabil" de pe un satelit pe Pământ, fiind prima dată când tehnologia de distribuire a cheilor cuantice spațiu-sol a fost utilizată cu succes, a anunțat ieri media de stat. China a lansat primul satelit cuantic în luna august, pentru a reuși dezvoltarea de comunicații "invulnerabile", o evoluție pe care Pentagonul a caracterizat-o drept "un progres notabil". Agenția chineză de știri Xinhua a precizat că datele privind ultimul experiment au fost publicate ieri de revista Nature, acesta fiind considerat de experți "un punct de cotitură". Satelitul a trimis chei cuantice către stații terestre din China, aflate la o distanță între 645 km și 1.200 km, la o rată de transmisie de până la 20 de ori mai eficientă decât fibra optică, a declarat Pan Jianwei, omul de știință care a condus experimentul, din cadrul Academiei chineze de științe. "Acest lucru poate, de exemplu, să satisfacă exigențele unei convorbiri telefonice absolut sigure sau transmiterii unei mari cantități de date bancare", a spus Pan. Orice tentativă de a trage cu urechea la un canal cuantic ar duce la apariția unor interferențe detectabile ale sistemului, a afirmat omul de știință chinez.

"Odată interceptată sau măsurată, starea cuantică a cheii se va schimba, iar informația interceptată se va autodistruge", a precizat Xinhua. Agenția de știri precizează că există "perspective enorme" pentru aplicarea acestei noi generații de comunicații în apărare și finanțe. China este încă în urma SUA și a Rusiei în materie de tehnologie spațială, deși președintele chinez Xi Jinping a făcut o prioritate din avansarea programului spațial, invocând rațiuni de securitate națională și apărare. China insistă că programul său spațial are obiective pașnice, dar Pentagonul a subliniat capabilitățile tot mai mari ale Beijingului, afirmând că acesta efectuează activități îndreptate spre a-i împiedica pe adversari să utilizeze echipamente spațiale în timpul unei crize.

Un rus aparținând ISIS, voia să doboare un avion SUA cu o dronă

Poliția turcă a reținut un cetățean rus care a jurat credință Statului Islamic și care ar fi plănuit să doboare cu o dronă un avion american staționat la baza aeriană Incirlik, înainte de a lansa un atac supra unei organizații religioase alevi. Poliția antiterorism a lansat operațiunea după ce a primit informații că un presupus militant ISIS, Renat Bachiev, făcea pregătiri în provincia Adana, din sudul țării pentru a organiza atacuri în numele grupării jihadiste.

Forțele de ordine l-au urmărit pe militant și l-au văzut inspectând zona din jurul asociației alevi din Incirlik, cu o bicicletă. Ulterior, ei au luat măsuri, după ce au stabilit că rusul intenționa să lanseze și un atac vizând militari americani de la baza aeriană Incirlik, precum și să doboare un avion american cu o dronă. Mai mult, el ar fi cerut 2.800 de lire turcești (aproximativ 600 de euro) de la alți militanți ISIS, pentru a cumpăra a dronă. În cursul audierilor, Bachiev a recunoscut că face parte din gruparea jihadistă și a dezvăluit că militanții ISIS au mai încercat să organizeze un atac vizând militari SUA din Siria, dar au eșuat.

El a fost trimis în instanță.

Bărbatul care a atacat militari lângă Paris este un algerian

Bărbatul suspectat că a atacat militari în apropiere de Paris este un algerian de 37 de ani care trăia legal în Franța, a declarat o sursă din poliție. Bărbatul, Hamou Benlatreche, era cunoscut poliției franceze pentru infracțiuni minore, dar nu a fost condamnat niciodată în instanță, a precizat ofițerul. El a fost citat sub acoperirea anonimatului, pentru că nu are dreptul să se pronunțe asupra unei anchete în curs. Presa franceză scrie că suspectul locuia în suburbia Bezons, de la nord de Paris, unde poliția a verificat o clădire miercuri noapte.

Suspectul a intrat cu automobilul său într-un grup de militari miercuri, rănind șase dintre ei. El a fost arestat de poliție după ce a fost urmărit pe autostradă și este internat cu răni de gloanțe.

Brad Pitt și Angelina Jolie s-ar fi răzgândit în privința divorțului

O sursă apropiată cuplului Brad Pitt (53 de ani) și Angelina Jolie (42 de ani) s-a confesat publicației US Weekly, anunțând că cei doi, separați din septembrie 2016, s-ar fi răzgândit în privința divorțului, spunând că este "anulat". "De luni de zile nu au făcut nimic pentru a continua cu divorțul, să finalizeze procedurile și toată lumea crede că nu sunt pregătiți să o facă", a mărturisit sursa pentru revista americană, subliniind totodată că actrița ar fi încă "profund îndrăgostită de el".  În septembrie 2016, actrița a anunțat decizia separării ca urmare a unei dispute dintre Brad Pitt, dependent de alcool, și Maddox, fiul cel mare al celor doi. Jolie a obținut custodia celor șase copii înainte de a-i acorda dreptul de vizită fostului soț. De la despărțirea celor doi, actorul a renunțat la alcool și a mers la psiholog. "Nu mai bea de opt luni, și-a revenit pentru a se împăca cu ea", a menționat sursa pentru US Weekly. "Știa că are o problemă de rezolvat și acest lucru e tot ceea ce și-a dorit Jolie". În luna iunie, Angelina Jolie s-a mutat într-o nouă casă în cartierul Los Feliz, la Los Angeles, pentru a le permite copiilor să-și revină din șoc. "Nu ar fi surprinzător dacă ei ar anunța că renunță la divorț și că încearcă să găsească o soluție", a concluzionat sursa. "Toată lumea crede că ar trebui să se împace".

Angelina Jolie și Brad Pitt s-au despărțit pe 15 septembrie 2016, iar actrița americană a depus actele de divorț pe 19 septembrie. Cei doi actori americani au avut o relație din 2004 și s-au căsătorit în 2014, având împreună șase copii, dintre care trei adoptați - Maddox, în vârstă de 15 ani, Pax, 13 ani, Zahara, 12 ani, și trei biologici -  Shiloh, 11 ani, și gemenii în vârstă de 9 ani Knox și Vivienne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.