Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Din nou probleme între vecini, la sud de România Bulgaria vrea să blocheze negocierile de aderare la UE a Macedoniei de Nord

Ziarul de Vrancea
16 nov 2020 3042 vizualizări

Autoritățile de la Sofia cer ca vecinii lor să admită că limba pe care o vorbesc are origini bulgare n Macedonia de Nord a avut probleme similare și cu Grecia, care are în nord o regiune cu același nume

Bulgaria intenționează să își exprime opoziția față de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, pentru că cele două țări nu și-au rezolvat încă disputele legate de istorie și limbă, a declarat ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva, transmite Reuters. Miniștrii Afacerilor Europene din UE urmează să discute despre lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord. Dacă una dintre țări votează împotriva cadrului negocierilor, discuțiile de aderare nu pot fi lansate în mod oficial. „Bulgaria spune nu începerii negocierilor, nu spunem nu aderării Macedoniei la UE”, a declarat duminică Zaharieva postului de televiziune BTV. Aceasta a arătat că Macedonia de Nord nu respectă tratatul de prietenie semnat de cele două țări balcanice în 2017 și are politici bazate pe urmă față de Bulgaria. Sofia dorește ca țara vecină să recunoască faptul că națiunea și limba ei au rădăcini bulgare și dorește ca aceasta să pună capăt retoricii anti-bulgare. Skopje spune că identitatea și limba sa nu sunt deschise discuției.

În pofida discuțiilor de luna trecută, la care a participat și Germania, care speră ca negocierile cu Macedonia de Nord să poată începe în timp ce Berlinul deține președinția rotativă a UE, până la sfârșitul anului, vecinii balcanici nu au ajuns încă la un acord. „Nimeni nu le contestă dreptul de a-și autodefini națiunea și de a-și numi limba așa cum le place. Dar nu putem fi de acord că acest drept se va baza pe ura, furtul istoriei și negarea Bulgariei „, a spus Zaharieva.

Primul ministru al Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a declarat că era pregătit pentru o astfel de mișcare și că mai este timp până la sfârșitul lunii decembrie pentru convocarea primei conferințe interguvernamentale pentru lansarea discuțiilor de aderare. „Aștept responsabilitate, un semn de prietenie din partea Bulgariei. Avem nevoie de prietenie, de o mână de ajutor, pentru a merge împreună pe calea europeană”, a spus Zaev reporterilor.

Probleme și cu Grecia

Probleme legate de numele țării au fost și cu Grecia. Abia după 27 de ani de discuții și multe proteste, Grecia și vecina sa din Nord, Macedonia, au ajuns la o înțelegere în privința numelui acestei țări, după ce au acceptat numele de „Macedonia de Nord”. Numele discutate între Atena și Skopje au fost Macedonia de Sus, Macedonia de Nord sau Noua Macedonie, potrivit unei surse grecești apropiate dosarului. Cele două țări vecine au avut, de la crearea statului macedonean, în 1991, o dispută asupra numelui oficial al acesteia din urmă. Atena refuză să o recunoască sub numele de „Macedonia”, estimând că acest apelativ ține de patrimoniul său istoric și cultural, o provincie din nordul Greciei, la frontiera cu țara vecină, având același nume. Disputa a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO și UE, din cauza veto-ului grec, care va fi ridicat doar după soluționarea problemei, potrivit Atenei, care este membră în cele două organizații internaționale.

Legenda: Zona Macedoniei istorice (linia puctată) încă dă mari bătăi de cap liderilor din Balcani, la mii de ani distanță

Se anunță iarnă grea în Europa: Germania se pregătește de măsuri și mai dure

populația trebuie să se pregătească pentru 4-5 luni de restricții severe pentru oprirea infecțiilor cu noul coronavirus, potrivit ministrului german al Economiei

Germanii trebuie să se pregătească pentru alte 4-5 luni de restricții severe pentru oprirea creșterii infecțiilor cu noul coronavirus și nu ar trebui să se aștepte că actualele reguli vor fi relaxate rapid, a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier, publicației Bild am Sonntag, transmite Reuters. „Nu am scăpat încă de probleme. Nu ne putem permite o închidere repetată, cu o economie care este închisă și redeschisă în mod constant”, a spus Altmaier. Germania a impus un set de măsuri, considerat „o carantină ușoară”, pentru a ține sub control al doilea val al pandemiei care are loc în majoritatea Europei. Restaurantele sunt închise, dar școlile și magazinele își continuă activitatea. Datele publicate duminică de Robert Koch Institute (RKI) arată că numărul cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus a crescut cu 16.947, la 790.503. Datele din weekend tind să fie mai scăzute pentru că nu toate datele sunt raportate de autoritățile locale. Altmaier a spus că Germania trebuie să fie atentă să nu relaxeze prea devreme restricțiile.

„Dacă nu vrem zile cu 50.000 de infecții noi, așa cum s-a întâmplat în Franța acum câteva săptămâni, trebuie să înțelegem acest lucru și să nu speculăm în mod constant despre ce măsuri pot fi relaxate”, a declarat ministrul. El a adăugat că „Toate țările care au ridicat restricțiile prea devreme au plătit un preț mare în privința vieților pierdute”.

Comentariile acestuia susțin afirmațiile altor lideri germani. Între aceștia, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a afirmat, sâmbătă, în timpul unui eveniment organizat online de partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, că urmează săptămâni, posibil luni grele. Președintele german al Asociației Medicale Mondiale, Frank Ulrich Montgomery, a avertizat în privința unui posibil deficit de paturi și de personal în spitalele germane. „Estimarea mea este că va trebui să vorbim despre mai multe restricții, nu despre vreo relaxare”, a declarat Montgomery publicației Augsburger Allgemeine.

Poliția germană a tras sâmbătă cu un tun cu apă în timpul unei demonstrații anti-restricții din Frankfurt, pe care a risipit-o pentru că participanții nu purtau măști și nu respectau distanțarea.

Elon Musk mai trimite o echipă în spațiu

Patru astronauți, într-o capsulă SpaceX spre Stația Spațială Internațională n japonezul Noguchi, a treia persoană din istorie care părăsește Terra în trei vehicule diferite n

Un echipaj format din trei astronauți americani și unul japonez a pornit duminică noapte spre Stația Spațială Internațională (ISS) într-o rachetă și o capsulă ale companiei SpaceX. Misiunea lansată din Florida este a doua de acest fel în care este implicată compania condusă de Elon Musk. Prima, cu astronauții Doug Hurley și Bob Behnken, a fost lansată cu succes pe 30 mai 2020 și a reprezentat o demonstrație. NASA a spus că intră acum într-o nouă perioadă în care deplasări de rutină ale astronauților spre orbita Pământului sunt conduse de companii comerciale, citează BBC. La bordul misiunii se află americanii Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker și astronautul Soichi Noguchi de la Agenția spațială japoneză (Jaxa). Prin participarea la această misiune, Noguchi a devenit a treia persoană din istorie care părăsește Terra în trei vehicule spațiale diferite, după Soyuz și o navetă spațială.

Misiunea a fost lansată într-o capsulă Dragon purtată de o rachetă Falcon, de la Kennedy Space Center, la ora României 02:27. Ea trebuie să ajungă pe ISS marți, la ora 06:00. Echipajul se va alătura lui Kate Rubins (NASA) și cosmonauților ruși Sergey Ryzhikov și Sergey Kud-Sverchkov (Roscosmos). Cei șapte vor putea face de trei ori mai multe cercetări privind mediul microgravitațional în avanpostul de la 410 km altitudine.

Hopkins, Glover, Walker și Noguchi vor sta pe ISS șase luni. Ei au programate cel puțin patru ieșiri în spațiu. Înainte de a reveni pe Pământ, lor li se va alătura un alt echipaj deplasat cu ajutorul SpaceX căruia îi va preda ștafeta.

SpaceX a semnat contracte cu NASA în valoare de 3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea și testarea serviciului de deplasare a astronauților. Acordurile presupun și șase misiuni operaționale sau de rutină, aceasta fiind prima. NASA are un contract similar cu Boeing.

Agenția susține că noul model de contractare a transportului spre orbita joasă a Pământului salvează miliarde de dolari în costuri de achiziționare. Economiile făcute ar urma să fie folosite pentru finanțarea misiunilor spre Lună și Marte planificate. NASA este aproape de testarea unei noi rachete gigant pe care a comandat-o pentru a duce astronauții pe suprafața Lunii, obiectiv setat pentru 2024 sau curând după acest an.

În ultimul deceniu, NASA a trimis astronauți spre Stația Spațială Internațională cu ajutorul vehiculelor ruse Soyuz. Americanii vor continua să plece, ocazional, cu Soyuz, iar cosmonauții ruși, în capsule americane.

Fauci: Administrația Trump ar trebui să lucreze cu echipa lui Joe Biden la reacția față de noul coronavirus

Anthony Fauci, principalul expert în boli infecțioase din Statele Unite, a declarat duminică că administrația Trump ar trebui să înceapă să lucreze cu echipa lui Joe Biden la reacția față de noul coronavirus, dar Casa Albă a refuzat până acum să înceapă transferul oficial al puterii, transmite CNBC.

„Este aproape ca transferul ștafetei într-o cursă. Nu vrei să te oprești iar apoi să o dai altcuiva, practic vrei că continui”, a declarat Fauci, șeful Institutului Național pentru Boli Infecțioase și Alergii, la CNN. Fauci, care a lucrat cu șase președinți pe parcursul a peste 36 de ani, a spus că perioada de tranziție este crucială. Colaborarea cu viitoarea administrație Biden-Harris va face ca acest proces să aibă loc mai ușor, consideră acesta.

Întrebat dacă oficialii de sănătate publică vor avea de beneficiat dacă vor lucra cu echipa de tranziție a lui Biden, Fauci a spus „Bineînțeles că ar fi mai bine să putem să începem să lucrăm cu ei”. Fauci a mai spus că Trump nu a mai participat de luni de zile la o întâlnire a grupului de lucru pentru coronavirus de la Casa Albă. Campania Biden-Harris a publicat un plan etapizat pentru combaterea Covid-19 și a anunțat o comisie consultativă co-prezidată de fost comisar al FDA dr. David Kessler, fostul chirurg general Dr. Vivek Murthy și dr. Marcella Nunez-Smith, decanul asociat pentru cercetări în domeniul sănătății la Yale School of Medicine. Murthy a spus că accesul la planuri și date poate ajuta echipa în eforturile lor de combatere a noului coronavirus. Președintele Trump a recunoscut, duminică, pe Twitter, că Joe Biden a câștigat alegerile, dar a subliniat că victoria a avut loc prin fraude. Administrația Trump nu a acceptat în mod oficial victoria lui Biden, ceea ce întârzie accesul președintelui ales la resurse guvernamentale majore și la informații de la serviciile secrete.

Peste 245.000 de oameni au murit în Statele Unite din cauza noului coronavirus, de la debutul pandemiei, iar alți peste 10,9 milioane au fost infectați.

Primii posesori de iPhone 12 mini se plâng deja de o problemă tehnică

Proaspăt lansatul iPhone 12 mini nu răspunde la comenzi în lock screen în anumite situații, conform primilor utilizatori care au intrat în posesia lui.

iPhone 12 mini era așteptat cu mare interes de mulți utilizatori, nu doar prin prisma prețului mai mic, ci și datorită dimensiunii care-l face mai ușor utilizabil cu o singură mână. Însă, unii dintre cei care l-au cumpărat și l-au primit deja s-au lovit de o problemă tehnică pe care au raportat-o rapid pe rețele sociale precum Reddit și pe forumul oficial Apple. Problema apare atunci când smartphone-ul este în lock screen, iar utilizatorul nu poate să-l deblocheze sau să pornească camera foto direct din acest mod. Se pare că problema survine doar atunci când se folosește degetul mare. Cu alte degete deblocarea este posibilă, însă, la un smartphone menit să fie folosit cu o singură mână această sarcină revine degetului mare. Aparent, este o chestiune ce ține de împământare sau conductivitate, deoarece problema dispare atunci când telefonul este pus la încărcat sau este folosit fără o carcasă. După numărul mare de utilizatori care s-au plâns în cele trei zile de la lansarea lui iPhone 12 mini, nu pare să fie doar o problemă izolată. Apple încă nu a avut o reacție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.