Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Die Welt: Erdogan ar fi cerut generalilor săi să scufunde o navă grecească

Ziarul de Vrancea
1 sep 2020 1380 vizualizări

Apoi, un consilier din echipa președintelui turc a propus doborârea unui avion elen, ambele variante fiind refuzate de generali

Cunoscuta publicație germană Die Welt relatează că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, insistă să creeze un incident militar cu Grecia și că le-ar fi cerut generalilor săi să meargă până într-acolo încât să scufunde o navă grecească. „Dacă ar fi depins numai de președintele turc, marina sa miliatră ar fi scufundat o navă greacă în Mediterana cu mult timp în urmă”, scrie publicația, citând surse militare din Turcia. Die Welt arată că pornirea liderului Turciei împotriva Greciei e de fapt mult mai complexă decât lasă el să se întrevadă. „Adevărul este că președintele turc Erdogan nu este interesat numai de gazele naturale din mare. Retorica sa naționalistă urmează un cu totul alt calcul”, relatează publicația sub tilul „Războiul calculat al lui Erdogan”. Potrivit surselor citate, dorința lui Erdogan de a deschide o confruntare cu Grecia e atât de mare încât el le-ar fi cerut unor generali să scufunde o navă greacă, având grijă ca nicio persoană să nu fie rănită. Generalii prezenți la discuție au refuzat, mai relatează publicația, iar altcineva din echipa lui Erdogan ar fi propus varianta doborârii unui avion de luptă grecesc, pilotul având posibilitatea să folosească platforma de catapultare, pentru a se salva. Generalii turci ar fi refuzat și această propunere. Subiectul prezentat de Die Welt se adaugă mulțimii de amenințări lansate în ultimele zile de către Recep Tayyip Erdogan la adresa Greciei. Liderul Turciei și-a exprimat ferm poziția privind deschiderea unui război împotriva Greciei, în cazul în care îi este încălcat teritoriul maritim. Mai nou, Erdogan acuză Grecia de piraterie, criticând demersul Atenei de a militariza insulele din apropierea coastelor turcești

Incident bizar: Piloții au raportat un bărbat care zbura printre avioane, la 3.000 de metri altitudine

Un incidente neobișnuit a avut loc duminică, pe aeroportul din Los Angeles, unde un bărbat neidentificat zbura printre avioane cu un „jetpack”. Piloții au constatat că bărbatul zbura la o altitudine de 3.000 de metri, la o distanța de doar câțiva zeci de metri de avioanele pe care le pilotau, relatează CNN. Zborul American Airlines a fost primul care a raportat duminică un „tip cu un jetpack” la altitudinea avionului de 3.000 de metri deasupra Aeroportului Internațional Los Angeles. Piloții au spus că bărbatul se afla la aproximativ 30 de metri distanță de avion. CNN a obținut convorbirea între turnul de contrul al traficului aerian și echipajele de zbor American Airlines și JetBlue. „Turn. American 1997. Tocmai am trecut pe lângă un tip pe un jetpack. În partea stângă, poate 30 de metri sau cam așa ceva.”, au transmis piloții din primul avion.  Aproximativ 10 minute mai târziu, un alt avion l-a văzut pe bărbat. „Tocmai l-am văzut pe tip zburând lângă noi pe jetpack”, a transmis echipajul avionului către turnul de control. Potrivit comunicărilor, controlul traficului aerian a avertizat piloții zborului JetBlue să „fie prudenți”. După ce avionul a primit instrucțiunile, controlorul a încheiat cu: „Numai în LA se putea”. Administrația Federală a Aviației a declarat că „oficialii au alertat autoritățile locale cu privire la acest incident.” FBI investighează și „lucrează pentru a determina ce s-a întâmplat”.

Guvernul: Navalnîi a fost otrăvit, “fără echivoc”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic, a acuzat ieri Guvernul German. Teste toxicologice arată “fără echivoc proba” unui agent neurotoxic din grupul noviciok, a anunțat Berlinul. Navalnîi a fost transferat la Berlin pentru a primi îngrijiri, după ce s-a simțit rău în Siberia luna trecută. Principalul opozant al Kremlinului se află în comă indusă. Echipa lui Navalnîi acuză că acesta a fost otrăvit din ordinul președintelui Vladimir Putin. Kremlinul a respins aceste acuzații.

Trump i-a spus unei foste purtătoare de cuvânt „să se sacrifice pentru echipă” după ce Kim Jong-un i-a făcut cu ochiul

Președintele american Donald Trump i-a spus lui Sarah Sanders, pe când era purtătoare de cuvânt la Casa Albă, „să se sacrifice pentru echipă” după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a făcut cu ochiul în timpul unei întâlniri în Singapore din iunie 2018. Informația apare în cartea de memorii „Speaking for Myself”, care va fi lansată pe 8 septembrie. „Kim Jong-un s-a dat la tine!”, a glumit Trump, încântat, potrivit scrierilor lui Sanders. Cartea este un elogiu adus președintelui de un adept loial și are subtitlul „Faith, Freedom and the Fight of Our Lives Inside the Trump White House”. Totuși, ea descrie în cartea sa comportamentul grosolan și misogin al președintelui și al consilierilor principali, ceea ce i-ar putea face să tresară pe cei din campania prezidențială actuală, mai ales că Trump se află în urma democratului Joe Biden în opțiunile de vot ale femeilor. Despre incidentul cu Kim, pe care Trump l-a curtat asiduu în primii doi ani ai președinției lui, Sanders a povestit cum liderul nord-coreean a acceptat „șovăitor” un Tic Tac din partea președintelui care, „dramatic, a suflat în aer pentru a-l reasigura pe Kim că era vorba despre o bomboană mentolată” și nu ceva otrăvitor. Cei doi au vorbit despre sport, inclusiv fotbal feminin, apoi, scrie Sanders, ea a remarcat faptul că liderul nord-coreean „se holba” la ea. „Am avut un contact vizual direct și Kim a dat din cap și a părut că îmi face cu ochiul. Am fost înmărmurită. Am lăsat repede privirea și am continuat să iau notițe”. Mai târziu, în limuzina prezidențială, Sanders i-a povestit lui Trump și șefului de cabinet al lui de la acel moment, John Kelly. „Kim Jong-un s-a dat la tine! S-a dat!”, a spus Trump. Sanders a mai scris că i-a replicat că nu asta a vrut să spună: „Domnule, vă rog să încetați”. Kelly l-a susținut pe Trump și președintele a glumit: „Ei bine, Sarah, asta rezolvă lucrurile. Vei merge în Coreea de Nord și te vei sacrifica pentru echipă! Soțul și copiii tăi îți vor simți lipsa, dar vei fi un erou pentru țara ta!”.

Trump și Kelly, a mai precizat ea, „au râs în hohote” apoi.

Donald Trump s-a întâlnit cu Kim de trei ori - în Singapore, în Hanoi și în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Nu a reușit să îl convingă pe Kim să renunțe la armele nucleare, fapt despre care Sanders scrie că ar necesita un miracol. De fapt, potrivit experților, Phenianul și-a consolidat arsenalul. Criticii lui Trump susțin că această apropiere de Kim a dăunat relațiilor cu aliați cheie, inclusiv cu Seulul.

Facebook a închis un site de știri folosit de trolli ruși

Jurnaliști americani au creat, poate fără intenție, conținut pentru rețelele de socializare online orientat de trolli ruși cu legături cu alegerile prezidențiale americane din 2016, relatează miercuri dpa. Pe baza unui pont dat de FBI (Biroul Federal de Investigații din SUA), Facebook a anunțat marți că a identificat și a închis website-ul de știri Peace Data, ce are legături cu Agenția rusă de cercetări privind internetul. Marți, Twitter a anunțat că a identificat și a inclus pe o listă neagră mai multe conturi operate de actori statali ruși, printre care Peace Data, ce are drept scop răspândirea de informații în rândul alegătorilor americani. Peace Data a distribuit relatări care ar fi fost scrise de jurnaliști freelanceri americani, care s-ar putea să nu fi știut cine sunt șefii lor sau cum ar putea fi folosit conținutul pe care îl produc. Conținutul publicat de Peace Data se referă în mare parte la chestiuni precum protecția mediului și corupția în rândul politicienilor. “Se confirmă ceea ce cred că am crezut cu toții: actori statali ruși încearcă să vizeze alegerile din 2020 și dezbaterea publică din SUA și să fie creativi în legătură cu asta”, a explicat Nathaniel Gleicher, care conduce echipa de securitate cibernetică a Facebook. El a adăugat că aceste demersuri în mediul online nu par să funcționeze în modul în care s-a întâmplat la alegerile americane din 2016, când trollii au invadat Facebook și Twitter cu propagandă menită să semene discordie între alegători și să afecteze campania lui Hillary Clinton, așa cum a arătat raportul Mueller. În 2020 trolli ruși ar desfășura o campanie mai subtilă de dezinformare a alegătorilor americani, potrivit lui Gleicher. Un jurnalist freelancer anonim din SUA, care susține că și-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei de COVID-19, a declarat pentru postul de televiziune NBC că era disperat să lucreze și și-a dat acceptul să scrie pentru Peace Data, fără a ști cine se află în spatele acestuia. “Mi-au transmis pe Twitter: 'Hei, vrei să scrii pentru noi, îți vom da 200 de dolari pe articol' “, a mărturisit jurnalistul. Peace Data a plasat anunțuri pe Guru.com în care căuta freelanceri care scriu despre “anti-război, corupție, abuz de putere, încălcări ale drepturilor omului și chestii de acest fel”.

SUA nu se vor alătura mecanismului pentru acces mondial la vaccinuri nti-Covid

Casa Albă a anunșat marți că Statele Unite nu se vor alătura mecanismului pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), menționând legătura acestui proiect cu o Organizație Mondială a Sănătății (OMS) “coruptă”. Peste 170 de țări se află în discuții pentru a se alătura acestei inițiative, cunoscută drept COVAX, care a primit deja o contribuție de 400 de milioane de euro sub formă de garanții din partea Comisiei Europene. Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat că SUA “nu vor fi constrânse de organizații multilaterale influențate de o Organizație Mondială a Sănătății coruptă și de China”. “Acest președinte (Donald Trump) va depune toate eforturile pentru a se asigura ca orice nou vaccin este în conformitate cu standardele FDA (Food and Drug Administration) pentru siguranță și eficacitate, și este testat temeinic și salvează vieți”, a adăugat Deere. Decizia Statelor Unite vine după ce administrația Donald Trump s-a retras din OMS în iulie, susținând că Beijingul are o influență prea mare în cadrul organizației și că vrea să urmeze strategia “go-it-alone” (să acționeze singură) pentru dezvoltarea unui vaccin.

Studiu: Veninul de albină are potențialul de a distruge celulele cancerului de sân

Veninul obținut de la albinele europene s-a dovedit “remarcabil de eficient” la distrugerea celulelor celei mai agresive și greu de tratat forme de cancer mamar, conform concluziilor unei echipe de cercetători din Australia. În cadrul studiului, realizat de oameni de știință de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins și de la Universitatea Western Australia, a fost utilizat venin de la 312 albine și bondari cu scopul de a analiza proprietățile anticancerigene ale acestuia. Echipa a descoperit că veninul - și mai ales componenta sa principală, melitina - a indus rapid distrugerea celulelor care constituie “cancerul mamar triplu-negativ și celulele cancerului de sân îmbogățite cu HER2”. În plus, veninul a avut acest efect la concentrații care nu au dăunat celulelor normale. Cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% dintre toate cazurile de cancer mamar, a menționat institutul. În prezent, nu există tratamente clinice eficiente pentru cancerul de sân triplu negativ. “Veninul s-a dovedit extrem de puternic”, a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului, într-un mesaj publicat ieri. “Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute”, a adăugat ea. Peter Klinken, cercetător-șef la Universitatea Western Australia, a declarat că această observație conform căreia melitina poate suprima dezvoltarea celulelor este “incredibil de interesantă”. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile la nivel mondial. Următorul pas pentru cercetători îl reprezintă evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei, ca și stabilirea toxicității și a dozelor maxime tolerate, în cadrul studiilor clinice.

Euro Millions: Un francez a câștigat jackpot-ul de 157 de milioane de euro

Un jucător care a mizat la loto în Franța a reușit să câștige potul cel mare, de 157 de milioane de euro, la tragerea Euro Millions de marți seară, informează miercuri AFP care citează operatorul Française des Jeux (FDJ).Câștigătorul, care are la dispoziție 60 de zile pentru a revendica suma, este singurul din Europa care a nimerit combinația de numere câștigătoare.FDJ nu a specificat dacă miza a fost realizată pe internet și nici la ce agenție a fost înregistrat pariul, dacă acesta este cazul. Acesta este al treilea cel mai mare câștig consemnat în Franța în istoria loteriei Euro Millions (creată în 2004), după ce suma de 170 de milioane de euro a fost câștigată de un jucător în departamentul Alpes-Maritimes (sud), în noiembrie 2012, în timp ce 163 de milioane de euro au fost câștigați în departamentul Calvados (vest), în septembrie 2011.În Europa, recordul este de 190 de milioane de euro, sumă câștigată de mai multe ori, ultima dată în noiembrie 2019, în Regatul Unit.

Mesaj pe Twitter-ul unui politician ucis de Covid: Virusul nu este „atât de mortal”

Contul de Twitter al unui fost candidat la președinția Statelor Unite răspândește conspirații de dincolo de mormânt, scrie The Hill, preluat de hotnews.ro. Herman Cain, un fost om de afaceri și candidat la nominalizarea Partidului Republican pentru președinția Statelor Unite, a murit luna trecută din cauza COVID-19 însă website-ul bărbatului și contul său de Twitter continuă să publice conținut. Duminică dimineața pe contul de Twitter al lui Cain a apărut o postare care punea sub semnul îndoielii letalitatea noului coronavirus. Tweet-ul șters între timp distribuia un articol care sugera că majoritatea pacienților cu COVID-19 au murit din cauza unei comorbidități, nu a SARS-CoV-2. „Se pare că virusul nu este atât de mortal pe cât l-a făcut media mainstream să pară”, a mai notat postarea. Tweet-ul a fost șters rapid dar mai târziu contul lui Cain a distribuit un alt material care contesta severitatea „valului de vară” al infecțiilor din Statele Unite, afirmând că acesta nu se apropie de vârful înregistrat la debutul pandemiei pe teritoriul american când orașul New York era epicentrul pandemiei. Herman Cain a fost diagnosticat cu COVID-19 la sfârșitul lunii iunie după ce a participat la mitingul electoral din Tulsa, Oklahoma al președintelui Donald Trump unde mulți participanți nu au respectat regulile de distanțare socială și nu au purtat măști de protecție.

 

 

xxxxxxxxx

 

 

New York City amână deschiderea școlilor

 

Sistemul public de educație din New York City, cel mai mare din Statele Unite, va amâna începerea cursurilor în clase cu 11 zile, până pe 21 septembrie, potrivit unui acord cu sindicatele care au cerut măsuri de siguranță mai stricte legate de Covid-19, a anunțat primarul Bill de Blasio.

Acordul, care a avut loc în timp ce sistemele școlare din întreaga țară se luptă cu pandemia și presiunea administrației Trump de a redeschide școlile, va menține un plan al primăriei pentru un mix de învățare la clasă și la distanță. “Ceea ce am convenit este să ne asigurăm că măsurile de sănătate sunt în vigoare, pentru a ne asigura că există timp pentru pregătirea adecvată a educatorilor noștri”, a spus de Blasio într-un briefing de presă.

În Los Angeles și Chicago, care au al doilea și al treilea sistem școlar ca mărime din țară, elevii încep anul școlar doar online. Sindicatele din New York, conduse de Federația Unită a Profesorilor, și-au exprimat îngrijorarea că orașul se grăbește să deschidă anul școlar pe 10 septembrie, fără a lua măsuri adecvate pentru a proteja profesorii, elevii și restul personalului de infecții.

Orașul New York, epicentrul din SUA al pandemiei de coronavirus atunci când s-a declanșat în primăvară, și-a redus rata de infecție, care a ajuns printre cele mai scăzute din țară. Testarea zilnică în New York a dat rezultate pozitive mai mici de 2% și uneori mai mici de 1% timp de câteva săptămânii

 

Guvernul scoțian pregătește un nou referendum de independență

 

Un proiect de lege cu privire la organizarea unui nou referendum asupra independența Scoției urmează să fie depus până la sfârșitul anului viitor, a anunțat premierul scoțian Nicolas Sturgeon. Guvernul scoțian, care susține independența provinciei britanice, a suspendat în martie proiecte în vederea acestei consultări, din cauza crizei covid-19. “Înaintea încheierii acestei legislaturi noi vom publica un proiect de lege care va stabili termenii și datele unui refrendum asupra independenței și ce întrebare le va fi pusă cetățenilor în acest referendum”, a anunțat marți Nicola Sturgeon. În iulie, premierul britanic Boris Johnson a exclus eventualitatea autorizării organizării unui nou referendum privind independența Scoției. În 2014, într-un prim referendum, 55% dintre scoțeinii care s-au prezentat la urne au votat împotriva independenței, însă sondajele le sunt mult mai favorabile naționaliștilor în prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.