Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Descoperire istorică: Lac subteran indentificat pe planeta Marte

Ziarul de Vrancea
25 iul 2018 1073 vizualizări

Descoperirea reprezintă prima probă că pe Marte există apă lichidă și deschide noi posibilități privind căutarea de microorganisme în mediul marțian

Un mare depozit de apă sărată lichidă se află sub un strat de un kilometru și jumătate de gheața, la polul sudic al planetei Marte, potrivit unui articol publicat în revista Science. Informațiile au fost oferite de nava Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA). Descoperirea reprezintă prima probă că pe Marte există apă lichidă și sugerează că ar putea exista alte lacuri subterane în diferite regiuni ale planetei. Atât lacul de la polul sud, cât și altele ce ar putea exista pe planetă pot adăposti forme de viață asemănptoare celor din lacul Vostok, la 4.000 de metri adâncime, în Antarctica.„Desigur, această descoperire deschide noi posibilități privind căutarea de microorganisme extremofile din mediul marțian”, a spus Elena Pettinelli (Università Roma Tre), coautoare a articolului.Dincolo de căutarea formelor de viață, prezența apei sub formă lichidă în realitate oferă informații prețioase pentru reconstruirea istoriei climei și a geologiei lui Marte.

Unica explicație plauzibilă

Căutarea apei a fost, în ultimele două decenii, principalul scop al explorării marțiene a NASA, care a urmat sloganul „Follow the water (Urmărește apa, n.r.)”. În acești 20 de ani, a fost descopeit că pe Marte au existat râuri și lacuri și că o parte din acea apă este păstrată pe suprafață sub formă solidă și sub formă gazoasă, în atmosferă.Radarul italian MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) de pe nava Mars Express a fost cel care a înregistrat descoperirea - apă sub formă lichidă, pe Marte, în prezent. Aceasta, după observații care au durat trei ani și jumătate, din mai 2012 până în decembrie 2015.Cercetătorii au analizat cum, când nava survola o anumită regiune de la polul sud, semnalul primit de radar se schimba. Regiunea Planum Australe este o extinsă câmpie acoperită de gheață. Zona care a transmis cel mai intens semnal are un diametru de 20 de kilometri.Oamenii de știință au concluzionat că unica explicație plauzibilă referitor la aces semnal intens este prezența apei în formă lichidă.Analiza detaliată arată că lacul are o formă aproximativ triunghiulară, deși radarul Marsis nu are o rezoluție suficient de bună pentru a cartografia cu precizie.Imaginile publicate în Science permit estimarea unei suprafețe de 150 de kilometri pătrați. Adâncimea este necunoscută încă. „Nu o putem ști pentru că reflexia suprafeței lacului nu poate fi văzută în datele radarului. Dar, văzând semnalul, adâncimea ar putea fi de câțiva metri”, a explicat Pettinelli.Temperatura de la baza gheții a fost estimată la -68 de grade Celsius, o valoare prea mică pentru a permite existența apei pure în formă lichidă. Este cunoscut faptul că temperatura de topire se reduce atunci când crește presiunea, ceea ce permite existența lacurilor precum Vostok la temperaturi negative. În plus, prezența sării reduce temperatura de topire.Cercetătorii au căutat să afle dacă sub gheața de la polul nord marțian există apă, însă nu au găsit.

 

Moldova, cea mai vulnerabilă țară din Estul Europei la propaganda rusă

Republica Moldova este țara cea mai expusă la propaganda rusă și, respectiv, cea mai vulnerabilă în privința dezinformării și manipulării, potrivit studiului intitulat "Rezistența față de dezinformare în Europa Centrală și de Est". Potrivit acestui studiu, majoritatea televiziunilor de top din Republica Moldova retransmit programe rusești cu audiență în rândul populației locale, iar mass-media online favorizează Kremlinul în materialele difuzate. În același timp, există câteva categorii importante de populație vulnerabile la manipulare, constată autorii cercetării. Experții mai atenționează că măsurile luate în ultimul timp de autorități nu sunt suficiente, ba mai mult, sunt susceptibile de a favoriza anumite grupuri politice. Astfel, Republica Moldova a obținut cel mai slab scor și a fost depășită doar de Belarus privitor la expunerea la propaganda rusă, ceea ce demonstrează un nivel mic al rezistenței la acest fenomen. Printre alte state din aceeași categorie mai face parte Letonia, în timp ce Lituania și România sunt cele mai bine asigurate din acest punct de vedere.Studiul mai constată că în Republica Moldova sunt trei grupuri mari susceptibile de a fi manipulate prin intermediul mass-media, menționând în acest sens minoritățile etnice vorbitoare de limba rusă, care reprezintă aproape 20% din populație; unii enoriași activi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată Patriarhiei Moscovei și care pot fi influențați de biserică; persoanele în vârstă care reprezintă peste 700.000 din populația republicii și al căror nivel de educație este mai scăzut decât al celorlalte categorii de populație.

Spărgătorul evadat cu elicopterul dintr-o închisoare din Franța, văzut într-o mașină cu explozivi găsită la Sarcelles

Spărgătorul Redoine Faïd, care a evadat cu elicopterul dintr-o închisoare din Seine-et-Marne pe 1 iulie, a fost văzut într-o mașină cu explozivi găsită marți seara în parcarea unui centru comercial la Sarcelles (Val-d'Oise), au declarat surse din cadrul poliției pentru AFP. ”El a fost reperat” ca fiind unul dintre ocupanții vehiculului ce a fugit de controlul jandarmeriei marți, către ora locală 16.30 (17.30, ora României) în apropierea unei stații de alimentare cu carburant în comuna vecină Piscop, a declarat una dintre aceste surse, fără să ofere alte detalii, confirmând o informație dezvăluită de Le Parisien.O sursă apropiată anchetei a evocat ”imagini și mărturii”. ”Un important dispozitiv de căutare” a fost înființat, a adăugat această sursă. Marți după-amiaza o urmărire a avut loc cu jandarmi, cărora li s-a alăturat rapid o echipă de poliție, după care vehiculul a intrat într-o parcare subterană la centrul comercial, iar doi pasageri au fugit, abandonând mașina la fața locului. ”Șase bucăți de «plastic»” au fost găsite în portbagaj și ”false plăcuțe de înmatriculare”, potrivit unei surse din poliție.Anchetatori au recuperat, pe 10 iulie, un rucsac descoperit în Oise care bănuiesc că a aparținut comandoului care a participat la evadarea spărgătorului. Acest rucsac conținea arme lungi, cagule și un polizor. La o zi după spectaculoasa sa evadare, un Renault Kangoo alb, inscripționat cu sigla Enedis, ultimul vehicul cunoscut la bordul căruia se presupune că s-a aflat fugarul în prima zi de fugă, a fost găsit la Oise, "un departament pe care-l cunoștea bine”, a subliniat o sursă apropiată anchetei, deoarece spărgătorul multirecidivist este originar de aici. ”Obișnuit cu fuga”, fugarul a fost prezentat de poliția judiciară drept un ”individ periculos”.El a fost condamnat, în aprilie, la 25 de ani de închisoare din cauza rolului de ”organizator” pe care l-a jucat într-o spargere ratată, în 2010, în care a fost ucisă o polițistă municipală. După ce a evadat, aproximativ 100 de polițiști specializați din cadrul poliției judiciare se concentrează asupra urmăririi lui Redoine Faïd, care a mai evadat din închisoarea Lille-Sequedin în 2013, după care a fost prins, șase săptămâni mai târziu, la periferia Parisului.

O admiratoare a lui Stalin, șefă la cultură în Duma rusă

O jurnalistă și deputată rusă cunoscută pentru laudele la adresa lui Stalin și ideile sale ultraconservatoare urmează să fie numită la conducerea Comisiei de Cultură din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a informat ieri media ruse.Candidatura Elenei Iampolskaia a fost avansată de către partidul Rusia Unită (de guvernământ) și alegerea sa de către deputați în această funcție influentă nu lasă loc de îndoială, în pofida opiniilor împărțite în cercurile culturale din țară. “Există doar două forțe capabile să mențină Rusia să nu cadă în abis. Prima este Dumnezeu, iar a doua Stalin”, a apreciat ea într-un articol din ziarul Izvestia în 2007. “Naționalismul este răspunsul sufletului și al corpului la eliminarea forțată a frontierelor. La mondializarea spațiului nostru intim și chiar genetic”, scria Iampolskaia într-un alt text din 2011.Jurnalista devenită deputată în 2016, Elena Iampolskaia este, de asemenea, cunoscută pentru susținerea unei controversate legi din 2013 care pedepsește “propaganda homosexuală în rândul minorilor”, o lege care a fost criticată de organizațiile neguvernamentale pentru drepturile omului.Regizorul rus de teatru Iosif Raihelgauz a denunțat viitoarea numire a Elenei Iampolskaia drept “monstruoasă”, în timp ce alți reprezentanți ai cercurilor culturale, precum scriitorul Zahar Prilepin, au salutat decizia.Postul de președinte al Comisiei pentru Cultură din Duma rusă a rămas vacant după moartea cineastului Stanislav Govoruhin în luna iunie, amintește AFP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.