Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Deputat german: Kovesi e predestinată să fie procuror european

Ziarul de Vrancea
7 feb 2019 1516 vizualizări

El recomandă Parisului și Berlinului un compromis astfel încât fost șefă a DNA să preia conducerea Parchetului European

Gunther Krichbaum (CDU), șeful delegației Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag care a fost prezentă la București, a precizat într-o conferință de presă, că își imaginează, având în vedere competențele Laurei Condruța Kovesi, situată pe prima poziție pe lista scurtă pentru funcția de procuror-șef european, că Germania și Franța, care au de asemenea candidați, pot “să ajungă la un compromis în favoarea candidatului român”. În opinia saa, Kovesi este “predestinată” pentru această funcție. “Pe locul întâi se află Laura Codruța Kovesi, fost procuror general al DNA; pe locul doi - un candidat din Franța și pe trei - un candidat din Germania. Competențele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcție. Eu mi-aș putea imagina că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și ar găsi o soluție de comun acord în favoarea candidatului roman. Am adresat și o solicitare ministrului roman al Justiției de a sprijini candidatul român, pentru că are șanse și care candidează la o funcție înaltă europeană și care ar fi practic înfrânat de propriii săi oameni”, a indicat deputatul german.

Cum s-a devoalat Toader

În ceea ce privește intențiile ministrului de Justiției cu privire la împiedicarea candidaturii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror european, membrii delegației au făcut precizări. “Față de noi, domnul Toader a spus că nu dânsul ar fi revocat-o, ci președintele. Noi știm cum au funcționat lucrurile în România și, ca să folosim un exemplu mai plastic, este mai simplu să faci să treacă o cămilă printr-o gaură de ac decât ca în Comisia de la Veneția să fie acceptată așa o încălcare a statului de drept. De asemenea, dl Toader a spus, textual: “M-aș bucura dacă ea v-ar face și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă aici în România”, fiind o declarație destul de clară, practic s-a devoalat”, a declarat Krichbaum. “Tot ceea ce a făcut doamna Kovesi a fost să lupte în favoarea statului de drept, a combătut corupția și de fapt merită sprijinul și nu altceva”, a fost concluzia membrului delegației.

Comisia pentru Afaceri Europene din Bundestagul german, aflată la București, a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, temele abordate în cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanți ai Guvernului și mediului de afaceri

Ultimii patru ani, perioada cea mai caldă din 1850

Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată, a anunțat ONU, care vede în acest lucru confirmarea încălzirii globale cauzată niveluri de concentrație-record a gazelor cu efect de seră în atmosferă, relatează AFP.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat miercuri că temperatura media la suprafața planetei în 2018 a depășit-o cu aproximativ 1,0° C pe cea din perioada preindustrială (1850-1900). “Acest an (2018) se clasează drept al patrulea în rândul celor mai calzi care au fost constatați”, subliniază agenția specializată a ONU. “Cu 1,2°C în plus fațăde perioada preindustrială, anul 2016, marcat de influența unui puternic Niño, își păstrează statutul de anul cel mai cald”, precizează agenția, referindu-se la un curent ecuatorial cald la Oceanul Pacific. “În 2015-2017, diferența temperaturii medii față de valorile preindustriale era de 1,1°C”.

ONU ia ca punct de referință anul 1850, data la care au început înregistrări sistematice ale temperaturii.nÎnsă “este mult mai important să examinăm evoluția pe termen lung a temperaturii (...) decât să operăm un clasament între diverși ani”, a subliniat secretarul general al OMM Petteri Taalas, care a amintit că în ultimii 22 de ani s-au înregistrat 20 cei mai calzi ani înregistrați vreodată.

“Fenomene meteorologice extreme sau cu un impact puternic au afectat numeroase țări și milioane de oameni anul trecut”. “Comunitatea internațională trebuie să acorde prioritate absolută reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și măsurilor de adaptare la climă”, a îndemnat el.

An costisitor

Această opinie este împărțită de secretarul general al ONU Antonio Guterres. Într-un comunicat, la New York, acesta din urmă a subliniat necesitatea “creșterii în mod semnificativ în lume a acțiunilor și ambițiilor”. Antonio Guterres preconizează, în acest sens, un summit, la 23 septembrie, la New York, în marja Adunării Generale a ONU. Acesta se va concentra asupra a “nouă domenii-cheie” - între care tranzițiile energetice și industriale, acțiuni în orașe și la nivel local și finanțarea luptei împotriva încălzirii globale, a precizat el.

Potrivit ONU, 2019 nu se anunță sub auspicii mai bune decât ultimii patru ani.

Australia s-a confruntat cu cel mai cald ianuarie înregistrat vreodată, iar un val de frig intens s-a abătut asupra unei părți a Americii de Nord. NASA și Agenția atmosferică americană (NOAA) au publicat simultan o estimare identică cu privire la anul 2018, declarat al patrulea cel mai cald an în baza unor date înregistrate din 1880.

Americanii adaugă însă un detaliu - este vorba despre ultimii cinci ani și nu doar de patru ani cei mai calzi înregistrați vreodată. Calotele glaciare ale Arcticii și Antarcticii au atins al doilea cel ma scăzut nivel înregistrat vreodată. Iar anul trecut 14 catastrofe naturale legate de meteorologie au cauzat pagube enorme.

“Cele 14 evenimente au ucis în total 247 de persoane și au costat 91 de miliarde de dolari”, a precizat NOAA. În total 73 de miliarde de dolari reprezină pierderi la doar trei evenimente - uraganele Michael (octombrie 2018) și Florence (septembrie 2018) și incendii uriașe de vegetație în Vestul american.

“Valul de frig din Statele Unite nu contrazice, în realitate, modificările climatice”, a subliniat Taalas. “Arctica se încălzește într-un ritm de două ori mai rapid decât media mondială (...). Ceea ce se întmplă la poli nu rămâne cantonat la poli, ci influențează condițiile meteorologice șiclimatice în alte regiuni, în care trăiesc milioane de oameni”, a subliniat el. OMM urmează să-și publice în martie declarația despre situația climei mondiale - cu o mulțime de informații detaliate și statistici. Agenția colectează date furnizate de NOAA, Goddard Institute for Space Studies (GISS), NASA, dar și de către Centre Hadley al Serviciului meteorologic britanic și de către Secțiunea de cercetare cu privire la climă a Universității East Anglia (Regatul Unit).

Joshua Trump adoarme în timpul discursului președintelui american și devine pe Internet un simbol al “rezistenței”

Imagini înduioșătoare în care tânărul Joshua Trump doarme liniștit în timpul discursului despre “starea Uniunii” al președintelui american au provocat un val de reacții pe Internet, iar unii navigatori pe Internet l-au proclamat simbolul “rezistenței” față de Donald Trump, cu care nu are vreo legătură de rudenie.

“Joshua este un copil drăguț care doarme întimpul unui discurs foarte lung și foarte plictisitor. Este el cea mai bună persoană care să poarte numele de familie Trump? Foarte probabil”, a scris pe Twitter scriitoarea americană Molly Jong-Fast.

Melania Trump l-a invitat pe băiatul în vârstă de 11 ani, hărțuit luni de zile la școală din cauza numelui său de familie, să asiste la alocuțiunea solemnă a soțului său în Congresul reunit marți seara. Este vorba despre o onoare rezervată celor mai distinși reprezentanți ai societății civile americane.

Însă tânărul Joshua, care poartă o cămașă albă și o cravată neagră nu a rezistat discursului locatarului Casei Albe și a adormit. Discursul a început după ora locală 21.00 și a durat o oră și jumătate. Această oră târzie este explicația epuizării tânărului. “Joshua Trump, bine ai venit în rândul rezistenței”, au scris pe Twitter mai mulți navigatori pe Internet. “Joshua Trump este singurul Trump bun”, a scris altul. “Erou al rezistenței, Joshua Trump!”, a exclamat o navigatoare pe Internet, scriind cu majuscule, un stil folosit de obicei de șeful statului american pe Twitter.

Maltratat timp de luni de zile de către copiii care-i reproșau numele de familie, Joshua Trump a abandonat școala și aproape că și-a schimbat numele de familie, înainte să fie invitat la Washington de Melania Trump, care a făcut un simbol din lupta sa împotriva hărțuirii. De la sfârșitul campaniei lui Donald Trump, băiatul din Wilmington, în statul Delaware, purta ca pe o cruce acest nume de familie capabil astăzi să le declanșeze o reacție epidermică anumitor americani. “Mă supărau mult”, declara băiatul în vârstă de 11 ani în emisiunea “Inside Edition”, în decembrie. “Îmi spuneau «ești din familia lui Trump?». Iar eu le răspundeam «Voi credeți c-aș fi aici dac-aș fi din familia lui?»“. Părinții săi au decis să-l retragă de la școală în 2017 și să-i asigure un învățământ la domiciliu, după care a reintrat în sistemul școlar, pentru a începe echivalentul colegiului.

Încă un tânăr a murit după ce a adormit cu căștile, de la telefonul conectat la priză, în urechi

La sfârșitul anului trecut, a făcut valuri știrea că un un adolescent în vârstă de 16 ani din Malaezia a murit electrocutat în timp ce avea în urechi căștile de la telefonul conectat la priză. Incidentul s-a petrecut în timp ce băiatul dormea. Un caz similar s-a întâmplat zilele trecute în Thailanda. Kritsada Supol, un tânăr în vârstă de 24 de ani, a murit în condiții similare. Tânărul folosea un smartphone Samsung, iar de vină pentru un incident este un încărcător ieftin de telefon, transmite Daily Mirror. Când a fost găsit, secțiunea cu microfonul a căștilor se afla peste buzele victimei, iar poliția suspectează că Supol vorbea cu cineva atunci când a murit sau asculta muzică. Tânărul avea arsuri în jurul urechilor. „Mulți oameni pot fi în pericol dacă folosesc adaptoare ieftine, care nu sunt fabricate de companii autorizate”, a declarat ofițerul de poliție Jaleuk Polthong.

Incidente de acest fel s-au mai întâmplat, mai ales în Asia. De cele mai multe ori victimele foloseau tot cabluri și încărcătoare pentru telefoane ieftine sau contrafăcute.

Ucraina își înscrie în Constituție obiectivul aderării la UE și NATO

Ucraina și-a înscris ieri în Constituție aspirația de a adera la Uniunea Europeană (UE) și NATO, într-un vot în Parlament catalogat “istoric” de către președintele Petro Poroșenko, cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor prezidențiale. Parlamentul a adoptat, în ultima lectură, acest poriect de lege, în prezența șefului statului, un prooccidental, care a supus textul atât aprobării deputaților, cât și membrilor Guvernului său. Textul a fost adoptat de deputați cu 334 din cele 450 de voturi, în contextul în care în vederea modificării Constituției era nevoie de minimum 300 de voturi. “Este o zi istorică!”, a declarat Poroșenko înainte de vot. Prin acest text, în Constituție se menționează “orientarea strategică a Ucrainei către aderarea deplină la UE și NATO”, ceea ce obligă puterile executivă și legislativă să acționeze în acest sens. Textul marchează “ireversibilitatea alegerii noastre europene”, și-a exprimat satisfacția, după vot, președintele Parlamentului Andrii Parubii. “Ucraina va intra în UE și NATO!”, a promis el.

Unii observatori apreciază că obiectivul modificării Constituției este să blocheze orice încercare de schimbare a direcției geopolitice a Kievului, în cazul victoriei vreunui candidat înclinat către Rusia. Alții consideră că este vorba despre o operațiune de comunicare a șefului statului, departe de a fi sigur că va obține o victorie în alegerile prezidențiale, prevăzute la 31 martie. Relațiile între Ucraina și Rusia se află la cel mai scăzut nivel, după anexarea de către Moscova, în urmă cu cinci ani, a Peninsulei ucrainene Crimeea, și izbucnirii, ulterior, a unui război cu separatiști proruși soldat cu aproape 13.000 de morți, care constinuă în estul țării.

Kievul și Occidentul acuză Moscova că-i susține militar pe separatiști, ceea ce Rusia neagă, în pofida multor probe. Ucraina a adoptat, după ce și-a proclamat independența față de URSS, în 1991, un statut de țară “nealiniată”, în contextul în care Rusia se opune aprig oricărei extinderi a NATO către est. Ea a abandonat această poziție la sfârșitul lui 2014, la începutul crizei cu Moscova.

Rusia denunță neîncetat apropierea Alianței Nord-Atlatice de frontierele sale, în pofida promisiunii pe care blocul militar a făcut-o de a nu se extinde în această direcția, la căderea fostului bloc comunist.

Suspecta în cazul incendiului de la Paris, externată recent dintr-o clinică de psihiatrie

Principala suspectă în cazul incendiului de la Paris care a dus la moartea a 10 persoane fusese externată de la o clinică de psihiatrie cu doar o săptămână înainte, au informat oficialii, scrie BBC. Suspecta a fost internată în clinici de psihiatrie de 13 ori în ultimii 10 ani, conform procurorilor.

Procurorul Remy Heitz a declarat că ea a fost eliberată pe 30 ianuarie după ce a fost evaluată de un medic. Femeia, cu vârsta între 40 și 50 de ani, locuia în clădirea care a luat foc marți dimineața și a fost găsită în afara clădirii, în stare de ebrietate și încercând să incendieze o mașină. Ea a fost chestionată pentru ca apoi să fie trimisă la o facilitate psihiatrică a poliției. Femeia arestată, numită Essia B, era „confuză”, au informat procurorii, însă ea a negat că ar fi dat foc clădirii. Ea nu are condamnări anterioare deși a mai fost investigată pentru cel puțin alte trei infracțiuni, printre care și incendierea unor haine într-un magazin.

La o conferință de presă, Heitz a dezvăluit că poliția a fost chemată la clădire la scurt timp înainte de declanșarea incendiului.

La scurt timp după miezul nopții, un alt rezident al clădirii, care este întâmplător pompier, a chemat poliția din cauza unei dispute cu un vecin. El s-a plâns de zgomot. Poliția a ajuns la fața locului la ora 00:30. Câteva minute mai târziu, au fost chemați pompierii. Echipajele de urgență au salvat zeci de locuitori din curtea interioară în condiții dificile pe măsură ce focul se răspândea rapid în clădirea de opt etaje. Focul a fost adus sub control după cinci ore. Dintre cele 10 persoane decedate, șase au fost identificate oficial, a informat Heitz iar o altă persoană rămâne în stare critică.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.