Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Decizia lui Trump de a îngheța ajutorul SUA: milioane de oameni s-ar putea confrunta cu foametea

Ziarul de Vrancea
12 mar 2025 963 vizualizări

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură a început să-și suspende proiectele din țările aflate în dificultate și să concedieze lucrătorii, după ce Statele Unite au oprit finanțarea de 300 de milioane de dolari pe an, scrie Politico.

Programele de ajutor din țările afectate de crize, din Afganistan până în Cornul Africii, au fost suspendate și personalul a fost redus după ce președintele SUA Donald Trump a înghețat sute de milioane din finanțarea anuală americană pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit documentelor interne ale organizației și angajaților care au vorbit cu POLITICO. Experții și oficialii se tem că reducerile vor adânci insecuritatea alimentară în mai multe regiuni care suferă deja din cauza șocurilor climatice, a conflictelor și a instabilității economice. Lucrurile s-au mișcat repede, după învestirea lui Trump și decizia administrației de la Washington de a îngheța finanțarea anuală.

Birourile FAO din teren au început deja să anuleze contracte, să înghețe recrutările și să amâne programe-cheie în domeniul agriculturii și securității alimentare, potrivit unor persoane familiarizate cu situația. Politica SUA afectează deja și alte agenții ale ONU, cum ar fi Programul Alimentar Mondial (PAM), care a închis birouri și a redus rații de hrană în întreaga lume. „Aceasta nu este doar o problemă a FAO – fiecare agenție umanitară este afectată într-un fel sau altul”, a declarat un angajat al organizației din teren. „Este catastrofal. SUA sunt unul dintre cei mai mari donatori, contribuind cu zeci de miliarde de euro anual. Dacă acești bani dispar peste noapte, nu există niciun grup umanitar care să nu se simtă afectat. În locuri precum Afganistan și Sudan, pur și simplu nu mai există nimeni care să ofere ajutor la această scară. Acest lucru înseamnă că milioane de oameni s-ar putea confrunta din nou cu foametea – la nivel de criză”, a spus acesta pentru Politico.

O criză încă puțin cunoscută

Agenția cu sediul la Roma, care supraveghează securitatea alimentară și agricultura la nivel mondial, a primit anul trecut 307 milioane de dolari din partea SUA – aproximativ 14% din bugetul său, potrivit cifrelor furnizate Politico. O mare parte din finanțare sprijină programele de urgență și reziliență în locuri precum Afganistan, Sudanul de Sud și Somalia, unde milioane de oameni se confruntă cu insecuritate alimentară acută din cauza războiului, a dezastrelor climatice și instabilității economice.

În timp ce reducerile care au afectat Programul Alimentar Mondial au ținut prima pagină a ziarelor – inclusiv închiderea biroului său din Africa de Sud din Johannesburg și înjumătățirea rațiilor pentru refugiații Rohingya din Bangladesh – problemelor FAO au fost mai puțin cunoscute. Cele două agenții acționează adesea împreună – FAO oferă asistență tehnică, sprijin politic și promovează practicile agricole pentru a-i ajuta pe agricultori, în timp ce PAM distribuie alimente în perioade de criză. În timp ce activitățile de urgență ale PAM atrag atenția publicului, rolul FAO în spatele scenei în ceea ce privește politicile și sprijinul agricol tinde să o țină departe de lumina reflectoarelor.

Critici la adresa conducerii

În același timp, oamenii din interior spun că conducerea FAO a descurajat în mod activ personalul să discute despre criza actuală. Ghidul intern al FAO a instruit birourile naționale să „înceteze orice comunicare externă” cu privire la programele finanțate de SUA. Mai mulți angajați ai FAO, atât de la sediul central din Roma, cât și din teren, au refuzat să vorbească în mod oficial, invocând teama de represalii. Unii angajați ai FAO au spus, în privat, că politica strictă a organizației de a nu comenta a fost dictată de directorul general Qu Dongyu, un oficial chinez ales în 2019, scrie Politico.

Diplomații occidentali îl acuză pe Qu că conduce FAO într-un mod care reflectă stilul centralizat de guvernare al Beijingului, consolidând influența Chinei în politica alimentară globală. Qu a fost criticat pentru că nu a adoptat o poziție fermă în ceea ce privește crizele alimentare globale, în special după invazia Rusiei în Ucraina, care a provocat o undă de șoc pe piețele internaționale de cereale, scrie Politico.

În timp ce criza financiară a FAO a fost generată de înghețarea finanțării din partea SUA, persoanele din interior au declarat că stilul de conducere al lui Qu a făcut ca lucrurile să fie mai dificile pentru angajați. „Există sentimentul că nu putem critica în mod deschis pentru a nu risca să fim trecuți pe lista neagră”, a declarat un membru al personalului FAO, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Într-o declarație pentru Politico, FAO a declarat că încă evaluează impactul reducerilor din SUA. „Efectuăm o analiză atentă, proiect cu proiect, pentru a evalua orice impact posibil și pentru a identifica măsurile de atenuare adecvate în cadrul eforturilor noastre de urgență și dezvoltare, menținându-ne în același timp angajamentul de a sprijini securitatea alimentară la nivel mondial”, a declarat un purtător de cuvânt al FAO.

Efect de domino

FAO este doar o victimă a colapsului ajutorului extern al SUA. Administrația Trump a închis deja 83% din programele USAID, anulând 5.200 de contracte și concediind mii de lucrători umanitari. Agenția, care anterior distribuia cea mai mare parte a bugetului de 60 de miliarde de dolari al SUA pentru asistență externă, este acum integrată în Departamentul de Stat.

Impactul înghețării finanțării americane este deja resimțit în birourile FAO și în alte agenții umanitare. Personalul se străduiește să restructureze bugetele, să întrerupă munca de teren și să reevalueze proiectele pe termen lung pe măsură ce incertitudinea se răspândește. În termeni practici, acest lucru înseamnă că proiectele esențiale – de la distribuirea semințelor și formarea agricolă până la sprijinirea infrastructurii rurale – sunt fie amânate, fie suspendate complet.

„Practic, fiecare proiect USAID la nivel global a primit ordin de încetare a lucrărilor, ceea ce înseamnă că contractele sunt suspendate, livrările sunt oprite, personalul este concediat și trimis acasă”, a declarat un alt lucrător de teren al FAO.

Adunarea Naţională franceză a adoptat o rezoluţie în sprijinul Ucrainei prin care cere confiscarea activelor ruseşti

Deputaţii francezi au adoptat miercuri o rezoluţie pentru creşterea sprijinului pentru Ucraina, care include un apel la confiscarea activelor ruseşti îngheţate, o măsură la care guvernul se opune, relatează AFP.

Parlamentul francez a fost divizat pe această temă, ca şi pe cea a construirii unui sistem european de apărare şi a sprijinirii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, în timpul dezbaterilor uneori aprinse.

În cele din urmă, textul a fost adoptat cu 288 de voturi pentru şi 54 împotrivă, în special cu sprijinul deputaţilor macronişti, socialişti şi ecologişti, precum şi al partidelor de dreapta Les Républicains şi Horizons.

Deputaţii din La France insoumise (LFI, extrema stângă) şi comuniştii au votat împotrivă, în timp ce extrema dreaptă Rassemblement National (RN) s-a abţinut.

Adoptarea acestui text intervine într-un moment de frământare geopolitică, marcat de accelerarea negocierilor de pace, odată cu acordul Ucrainei faţă de o propunere americană de încetare a focului cu Rusia pentru 30 de zile.

Rezoluţia are în esenţă o valoare simbolică, dar deputaţii francezi speră că le va permite să influenţeze linia guvernului. Rezoluţia invită UE, NATO şi „alte ţări aliate” să continue şi să îşi sporească sprijinul politic, economic şi militar pentru Ucraina”. De asemenea, deputaţii au modificat textul pentru a solicita UE „să construiască o apărare europeană independentă”.

Însă subiectul activelor ruseşti în special a ieşit în evidenţă, într-un moment în care în Europa se fac tot mai multe apeluri pentru confiscarea acestora. Textul final „îndeamnă Uniunea Europeană şi statele sale membre să procedeze fără întârziere la confiscarea activelor ruseşti îngheţate şi imobilizate (...), pentru a finanţa sprijinul militar acordat Ucrainei în rezistenţa şi reconstrucţia sa”.

Deputaţii LFI şi RN s-au opus ideii, despre care au spus că încalcă dreptul internaţional. Potrivit deputatului grupului independent Liot Laurent Mazaury (Liot), raportor al textului, „dreptul cutumiar” permite utilizarea activelor dacă acestea sunt „consacrate în mod corespunzător sprijinului pentru Ucraina şi reconstrucţiei Ucrainei”, fără a fi vorba de o altă utilizare a acestora.

Veniturile generate de activele ruseşti sunt deja utilizate pentru a ajuta Kievul. Însă confiscarea totală a acestor active ridică probleme juridice şi problema precedentului economic pe care această mişcare ar putea-o reprezenta pentru investitorii străini, a declarat Benjamin Haddad, ministrul pentru Europa.

LFI şi RN au acuzat, de asemenea, că rezoluţia transmite un mesaj belicos. Aceasta „va alimenta ostilităţile şi poartă în ea seminţele unui nou război”, a afirmat deputata Sophia Chikirou. „Când votaţi pentru război, trebuie să fiţi capabili să mergeţi şi să îl purtaţi. Aveţi deputaţi? Demisionaţi când intrăm în război şi mergeţi pe front”, a declarat deputatul RN Marc de Fleurian.

„Vrem ca Uniunea Europeană să fie puternică tocmai pentru a opri războiul, pentru a apăra Ucraina”, a replicat Patrick Mignola, ministrul pentru relaţiile cu Parlamentul. Marine Le Pen, fondatoarea RN, declarase marţi că se opune rezoluţiei din cauza unui paragraf privind aderarea Ucrainei la UE. Versiunea finală a textului solicită UE să „însoţească procesul de aderare”.

Alte puncte care au dat naştere la dezbateri au fost problema importurilor de gaze ruseşti de către ţările UE şi prezenţa soldaţilor francezi pe teritoriul ucrainean în cazul unui acord de pace.

Textul final modificat „încurajează guvernul francez şi partenerii săi europeni să studieze posibilitatea desfăşurării de forţe europene de menţinere a păcii în Ucraina”.

Studiu: Căsătoria triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu şi la femei

Căsătoria triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile, potrivit unui studiu preluat de The Guardian.

Rata obezităţii la nivel mondial a crescut de peste două ori din 1990, peste 2,5 miliarde de adulţi şi copii fiind consideraţi supraponderali sau obezi. La nivel mondial, se preconizează că mai mult de jumătate dintre adulţi şi o treime dintre copii vor fi supraponderali sau obezi până în 2050. Deşi se ştie că alimentaţia necorespunzătoare, inactivitatea, genetica, toxinele din mediu şi afecţiunile subiacente cresc riscul, oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Cardiologie din Varşovia, Polonia, au dorit să studieze dacă şi alţi factori sunt relevanţi.

Cercetătorii au examinat datele medicale şi starea generală de sănătate a 2.405 persoane cu o vârstă medie de 50 de ani. Analiza statistică a fost utilizată pentru a stabili legăturile dintre creşterea greutăţii corporale şi vârstă, starea civilă, sănătatea mintală şi alţi factori.

Studiul, prezentat la Congresul European privind Obezitatea din acest an de la Malaga, Spania, a constatat că bărbaţii căsătoriţi aveau de 3,2 ori mai multe şanse să fie obezi decât bărbaţii necăsătoriţi, dar nu a existat nicio creştere a riscului de obezitate în cazul femeilor căsătorite. Căsătoria a crescut, de asemenea, şansele de a fi supraponderal cu 62% la bărbaţi şi cu 39% la femei.

Constatările au venit după ce un studiu efectuat în China în 2024 a constatat că IMC-ul bărbaţilor creşte în primii cinci ani după căsătorie, din cauza unui aport caloric mai mare şi a mai puţin exerciţiu fizic. Studiul a constatat că mariajul a fost asociat cu o creştere cu 5,2% a bărbaţilor supraponderali şi cu o creştere cu 2,5% a bărbaţilor obezi. Un studiu anterior realizat de Universitatea din Bath a constatat că, în medie, bărbaţii căsătoriţi erau cu 1,4 kg mai graşi decât cei necăsătoriţi.

Cercetarea de la Varşovia a arătat că vârsta este, de asemenea, un factor care influenţează creşterea în greutate, fiecare an de creştere a vârstei crescând riscul de a fi supraponderal cu 3% la bărbaţi şi cu 4% la femei, iar riscul de obezitate cu 4% la bărbaţi şi cu 6% la femei.

Oamenii de ştiinţă au declarat că unii factori par să afecteze şansele de obezitate doar la femei. Depresia a dublat riscul ca femeile să fie obeze, iar cunoştinţele inadecvate în domeniul sănătăţii l-au crescut cu 43%, în timp ce obezitatea a fost mai frecventă în rândul femeilor care locuiau în comunităţi mai mici. Niciunul dintre aceşti factori nu a crescut riscul bărbaţilor.

Katharine Jenner, director al Obesity Health Alliance, a declarat: „Acest studiu reaminteşte încă o dată că excesul de greutate este determinat de un amestec complex de factori sociali, psihologici şi de mediu mai larg - nu doar de o alegere personală. Cu fiecare an care trece, riscul de a trăi cu exces de greutate sau obezitate creşte, în special pentru femei. Între timp, legătura dintre căsătorie şi obezitate la bărbaţi evidenţiază modul în care modificările stilului de viaţă, obiceiurile şi aşteptările societăţii ne modelează sănătatea”. „Cercetarea sugerează, de asemenea, că bărbaţii pot fi mai susceptibili de a lua în greutate după căsătorie din cauza unor factori precum creşterea dimensiunilor porţiilor, alimentaţia socială şi o scădere a activităţii fizice, în timp ce femeile rămân poate mai conştiente de greutatea corporală din cauza presiunilor societăţii.

„În loc să dăm vina pe indivizi, avem nevoie de politici care să facă alegerile sănătoase alegerile uşoare - prin medii alimentare mai bune, educaţie şi sprijin în fiecare etapă a vieţii”.

Rusia susţine că a recucerit oraşul-cheie Sudja din regiunea Kursk, o lovitură majoră dată trupelor ucrainene

Rusia a afirmat joi că a recucerit oraşul Soudja, cea mai importantă redută ucraineană din regiunea Kursk, marcând un eşec major pentru ofensiva trupelor Kievului, relatează AFP, preluat de news.ro.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că trupele sale au recucerit Sudja şi două sate din apropiere, Melovoi şi Podol. Kievul lansase o ofensivă în regiune în august 2024, sperând să folosească teritoriul ca monedă de schimb în eventualele negocieri de pace, dar trupele sale au fost forţate să se retragă rapid în ultimele zile. La Sudja se află un important nod de gazoducte, iar presa a relatat zilele trecute că trupele ruseşti s-ar fi folosit de conducte pentru a lua prin surprindere trupele ucrainene, atacându-le din spate.

„După operaţiuni ofensive active ale armatei ruse, oraşul (...) a fost eliberat”, a declarat ministerul rus într-un material video publicat pe canalul său de Telegram. Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat în regiune, în timp ce armata ucraineană a admis că procedează la retrageri strategice „pentru a proteja vieţile” soldaţilor săi.

Dieta vegetariană - Risc mai scăzut de diabet, dar anumite cerinţe nutriţionale sunt greu de îndeplinit

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer şi boli gastrointestinale, dar ar putea avea dificultăţi în a-şi acoperi nevoile nutriţionale în ceea ce priveşte omega-3 şi vitamina D, potrivit autorităţilor sanitare franceze. După ce a analizat studiile ştiinţifice pe această temă, Agenţia Naţională Franceză pentru Sănătate şi Securitate (Anses) evaluează „beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene” într-un aviz publicat joi, care este însoţit de repere dietetice pentru persoanele care adoptă această dietă.

Aceste prime orientări dietetice pentru vegetarieni publicate de agenţie ar trebui să le permită acestora „să îşi optimizeze aportul nutriţional ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitându-şi expunerea la contaminanţi”.

Vegetarienii, adică persoanele care nu consumă niciun fel de carne animală - carne, peşte, crustacee - se împart în două categorii. Pe de o parte, există „lacto-ovo vegetarieni”, care consumă ouă, produse lactate şi miere, iar pe de altă parte, vegani, care exclud toate alimentele de origine animală. Conform acestui raport, s-a stabilit că vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 decât non-vegetarienii.

De asemenea, conform altor studii, aceştia ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer - de prostată, stomac, sânge - şi anumite boli oftalmologice şi gastrointestinale. Pe de altă parte, vegetarienii prezintă un risc mai mare de fracturi osoase şi au mai multe dificultăţi în a-şi satisface nevoile de fier, iod, omega-3, vitaminele B12 şi D - deşi acestea din urmă sunt aceleaşi ca pentru populaţia generală - şi, în cazul bărbaţilor vegani, zinc.

Aceste rezultate ar putea alimenta studiile europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea alimentelor, precizează Anses. În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente, o „problemă majoră” pentru toate dietele, agenţia „reiterează necesitatea de a reduce expunerea” populaţiei la „substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele”.

În special, se solicită acţiuni privind formularea produselor, care ar fi mai adecvate decât „arbitrajul la nivelul consumatorilor”, care este insuficient pentru „limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi”, cum ar fi lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromuraţi (substanţe utilizate ca substanţe ignifuge în mobilier şi electronice).

Cutremur puternic: Locuitorii din Napoli şi-au petrecut noaptea pe străzi

Mulţi oameni din oraşul italian Napoli şi din împrejurimi şi-au petrecut noaptea pe străzi şi în maşini după ce un cutremur puternic de suprafaţă a zguduit clădiri şi a provocat daune, relatează BBC. Seismologii italieni au declarat că seismul cu magnitudinea de 4,4 a avut loc joi la ora locală 01:25 (2:25, ora României), la o adâncime de 3 kilometri.

US Geological Survey (USGS) l-a măsurat ca fiind un cutremur de 4,2 care s-a produs la 10 km adâncime. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în unele părţi ale oraşului Napoli. În localitatea Pozzuoli, situată în apropiere de epicentrul cutremurului, o persoană rănită a fost scoasă dintre dărâmăturile unei case parţial prăbuşite.

Napoli se află în zona Campi Flegrei, un bazin vulcanic care face ca zona din sudul Italiei să fie predispusă la cutremure. Cutremurul de joi a fost resimţit în mai multe zone din regiunea Campania, a anunţat presa italiană. Seismul a fost urmat de cel puţin două replici mai slabe. Oamenii au ieşit din case şi s-au adunat pe străzile din Napoli, temându-se de noi cutremure.

A fost înfiinţat un centru de coordonare a operaţiunilor de salvare pentru a evalua pagubele. Şcolile din Pozzuoli şi din două cartiere învecinate vor fi închise joi pentru a se putea efectua verificări ale stabilităţii clădirilor, a anunţat ziarul Corriere Della Sera.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.