Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce ni se pare că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim?

Ziarul de Vrancea
5 ian 2019 2531 vizualizări

În copilărie, vacanțele de vară păreau fără sfârșit și așteptarea între două Crăciunuri părea să dureze nu un an, ci mai mulți. Pe măsură ce îmbătrânim, avem, dimpotrivă, impresia că săptămânile, lunile și anotimpurile trec în viteză. De ce se întâmplă asta? Percepția timpului se schimbă pe parcursul vieții, iar la vârsta adultă, timpul pare să curgă din ce în ce mai repede. Așa se face că dacă ne simțim permanent presați și depășiți este și din cauza acestei percepții deformate.

Mai multe teorii încearcă să explice această senzație de accelerare a timpului odată cu vârsta, scrie The Conversation, preluat de digi24.ro. Una dintre aceste teorii spune că este vorba despre o degradare progresivă a ceasului nostru biologic, din cauza încetinirii naturale a metabolismului nostru pe măsura trecerii anilor: când îmbătrânim, respirația și bătăile inimii se domolesc. În cazul copiilor, dimpotrivă, inima lor bate mai repede, iar plămânii sunt activați în mai mare măsură. Această intensitate mai mare a activității lor biologice este cea care le dă iluzia unui timp dilatat.

Pentru un copil totul este nou și necunoscut

O altă teorie sugerează că această senzație are legătură cu cantitatea de noi percepții la care suntem expuși pe parcursul vieții. În fața unor stimuli inediți, creierului îi trebuie mai mult timp să trateze informația, ceea ce dă senzația că timpul se dilată: de aceea cei care au supraviețuit unui accident vorbesc adesea că au impresia unui film care se derulează cu încetinitorul în secundele care preced evenimentul. Atunci când trecem printr-un eveniment neașteptat, creierul trebuie să se ocupe brusc de o mulțime de informații noi și stochează probabil amintiri mult mai bogate și mai detaliate decât este obișnuit. În amintirea noastră, evenimentul pare mai lung decât este în realitate, așa cum o arată experiența celor care sunt amatori de căderi în gol.Dar cum explică asta faptul că timpul pare să treacă mai repede odată cu vârsta? Luați în calcul mediul dumneavoastră de adult: totul vă este familiar. Deja nu mai remarcați detaliile din casa sau biroul dumneavoastră, asta în timp ce pentru un copil, totul este nou și necunoscut, lumea este plină de noi experiențe care îl așteaptă.

Scara logaritmică

Creierul său tânăr nu încetează să-i configureze percepțiile din lumea exterioară și această intensă activitate psihică îi dă impresia că timpul se scurge lent, în timp ce pentru un adult angrenat în rutina cotidiană procesul este exact invers. Cu cât suntem mai obișnuiți cu repetiția unor evenimente, cu atât timpul pare să treacă mai repede. Iar acest sentiment de obișnuință are tendința de a se accentua odată cu vârsta, pentru că după 20 de ani, corpul nostru produce din ce în ce mai puțină dopamină - un neurotransmițător care se activează la fiecare experiență nouă și care ne ajută să măsurăm timpul care trece.

Dacă o aceeași perioadă de timp ne pare mai lungă sau mai scurtă, în funcție de vârstă, poate că ar trebui să măsurăm timpul cu ajutorul unei scări logaritmice. De obicei, acest tip de scară ne permite să măsurăm intensitatea sunetului sau a cutremurelor de pământ, fenomene pentru care o scară liniară nu este suficientă ca să le traducă, din cauza variabilității prea mari a datelor culese. Pe scara logaritmică Richter (care servește la măsurarea intensității cutremurelor de pământ) a trece de la o magnitudine 10 la o magnitudine 11 nu corespunde unei creșteri cu 10 la sută, cum ar fi cazul unei scăzi liniare, ci unei multiplicări cu 10 în raport cu valoare precedentă. Dar de ce să măsurăm percepția noastră cu ajutorul unei scări logaritmice? Pentru că raportul nostru cu timpul depinde de vârsta pe care o avem: pentru un micuț de 2 ani, un an reprezintă jumătatea vieții sale, ceea ce explică de ce unui copil i se pare atât de mare distanța dintre două aniversări.  Pentru un puști de 10 ani, un an nu reprezintă decât 10 la sută din viața sa, iar pentru un tânăr de 20 de ani, un an nu reprezintă decât 5 la sută din viața sa. De aceea timpul pare să se accelereze odată cu vârsta.

În mod obișnuit, împărțim etapele vieții în calupuri de câte 10 ani - de la 20 la 30, de la 30 la 40 etc - ceea ce înseamnă că acordăm o pondere fiecărei perioade. Pe o scară logaritmică, percepem perioadele de durate diferite ca și cum ele ar fi de aceeași durată. În termeni de percepție a timpului, a trece de la 10 la 20 de ani, de la 20 la 40 de ani și de la 40 la 80 de ani ar însemna același lucru. Adică - atenție, e un pic deprimant - anii care au trecut între vârsta de 5 și 10 ani ni se par la fel de lungi ca anii care separă momentul împlinirii a 40 de ani de cel al atingerii vârstei de 80 de ani.

Predicțiile făcute în anul 1983 de Isaac Asimov despre anul 2019

Printre altele, el spunea că întreaga populație va fi condusă de roboți ori calculatoare foarte inteligente

În urmă cu mai bine de trei decenii, Isaac Asimov, celebrul scriitor american de science-fiction, a făcut câteva predicții pentru ziarul Toronto Star despre cum va arăta anul 2019.  Isaac Asimov era convins că în anul 2019, computerele vor fi foarte inteligente și o să ajungă și în casele oamenilor, nu doar în instituțiile guvernamentale, așa cum era în 1983. Scriitorul a mai spus în urmă cu mai bine de 30 de ani, că nicio instituție guvernamentală, ori școală nu va funcționa fără calculatoare. Copiii vor fi mult mai inteligenți, iar prin apariția computerelor, vor putea învăța chiar și fără profesori. “Populații întregi trebuie să devină specializate pe calculator și trebuie să fie învățate să se descurce într-o lume a tehnologiei”, declara Isaac Asimov. De asemenea, el a mai preconizat că până în anul 2019 și întoarcerea pe Lună va fi posibilă. “Până în 2019, ne vom întoarce pe Lună în forță”, spunea scriitorul pe atunci. În 2017 Casa Albă a anunțat planurile de a reveni pe Lună și de a construi structuri permanente acolo pentru explorare și cercetare. Iar acum Elon Musk speră ca până în 2023 să ofere populației primul zbor privat în jurul Lunii.

Straniu sau nu, Asimov a prezis corect: în zilele noastre tehnologia ocupă un loc foarte important. Însă ceea ce nu s-a adeverit este faptul că, până în anul 2019 vom putea accelera procesul prin care să diminuăm distrugerea mediului înconjurător. Din contră, fenomenul s-a accelerat.

Isaac Asimov (1920-1992) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai genului science fiction.

Anchetă: O femeie în stare vegetativă de peste zece ani a născut un băiețel

Poliția din Phoenix, Arizona, a deschis o anchetă pentru agresiune sexuală, sâmbătă, după ce presa americană a scris că o femeie aflată de peste zece ani în stare vegetativă a născut un băiețel, relatează presa americană. Băiețelul s-a născut la Hacienda Healthcare, unde este internată femeia în stare vegetativă. Nimeni nu și-a dat seama că femeia era însărcinată până în momentul în care au început contracțiile, la 29 decembrie. “Acest caz face obiectul unei anchete a poliției din Phienix”, a declarat pentru Reuters sergentul Tommy Thompson.

David Leibowitz, purtător de cuvânt al Hacienda Healthcare, a declarat că oficialii stabilimentului au cunoștință de “un incident profund tulburător” și cooperează cu poliția. Tasha Menaker, care conduce o asociație împotriva violenței sexuale și domestice în Arizona, a făcut un apel la poliție să preleveze ADN de la angajații clinicii pentru ca tatăl copilului să fie identificat.

Profesorul care a hrănit o țestoasă aligator cu un cățeluș viu, în fața elevilor, achitat

O organizație pentru drepturile animalelor critică faptul că un profesor care, în fața elevilor, a hrănit o broască țestoasă aligator cu un cățeluș viu, a fost achitat, scrie Guardian, preluat de hotnews. Idaho Humane Society spune că decizia luată de jurați într-un proces din comitatul Franklin, prin care Robert Crosland a fost găsit nevinovat, este ”o dureroasă eroare”. Martorii care au apărut la procesul lui Crosland au povestit că profesorul de la liceul Preston a încercat să hrănească cu cățelușul un șarpe de mari dimensiuni. Pentru că nu a reușit, Crosland a aruncat puiul de câine într-un terariu, unde țestoasa l-a ucis și l-a mâncat. Crosland le-a spus anchetatorilor că a crezut că face un lucru corect, pentru că acel cățeluș era bolnav și probabil urma să moară oricum.

Un bărbat a încercat să răpească o femeie în sala de karate

Un bărbat a încercat să răpească o femeie și s-o forțeze să intre în mașina lui în orașul Charlotte din statul american Carolina de Nord. Ea a reușit să scape și a fugit într-o sală de karate din apropiere, unde a cerut ajutor, potrivit CNN. Deja e clar cum s-a terminat: bărbatul a ajuns pe targă după confruntarea cu principalul instructor de karate, notează sursa citată de Hotnews. Incidentul a avut loc vineri seara lângă Bushiken Karate Charlotte Dojo, potrivit televiziunii locale WSOC și instructorului, Randall Ephraim. Ephraim a spus că făcea ordine în sala sa când femeia a intrat în fugă. ”Încă mai erau câțiva copii în dojo, care erau preluați de părinții lor, și câțiva adulți practicanți de karate care făceau curat, când o tânără femeie a intrat pe ușă și a spus că cineva vrea să-i facă rău”, a povestit el. ”La scurt timp, un bărbat masiv a intrat în clădire. Nu știam ce vrea, am crezut că vrea să întrebe despre lecțiile de karate”, a continuat instructorul.

Schimb de focuri în apropiere de Los Angeles: Trei morți și patru răniți

Trei persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unui schimb de focuri de la o sală de bowling din apropiere de Los Angeles, a anunțat poliția din California, citată de AFP . Toate cele șapte victime sunt bărbați, a precizat pentru AFP sergentul Ronald Harris, de la Poliția din Torrance, oraș situat la aproape 30 de kilometri sud-est de Los Angeles.Trei au fost declarați morți pe loc și doi răniți au fost spitalizați, a precizat el. Poliția a fost informat puțin înainte de miezul nopții de focurile de armă de la Gable House Bowl.  Potrivit unui martor citat de Los Angeles Times, o "luptă" ar fi precedat schimbul de focuri. Aproape 40.000 de persoane au fost împușcate mortal în 2017, inclusiv sinuciderile, potrivit autorităților americane.

Agresorul unui jandarm în timpul manifestațiilor “vestelor galbene”, identificat ca fiind un boxer profesionist

Un boxer profesonist, fost campion al Franței, a fost identificat ca fiind agresorul unui jandarm la manifestațiile de sâmbătă ale “vestelor galbene”, relatează presa franceză. Potrivit France Info și Le Parisien, bărbatul a fost identificat de Direcția operațională de servicii tehnice și logistice (DOSTL). Sportivul a fost campion al Franței în anii 2000. Actu17.fr precizează și numele boxerului, Christophe Dettinger, în vârstă de 37 de ani.   Pugilistul a fost protagonistul unor imagini marcante în timpul actului 8 al „vestelor galbene”. Pe un pod din Paris, în timpul unor confruntări între forțele de ordine și manifestanți, un bărbat cu îmbrăcăminte de culoare închisă, fără vestă, s-a desprins din mulțime și a lovit un jandarm cu pumnii în casca cu vizieră. În alte imagini, un bărbat care pare să fie același, putea fi văzut lovind de mai multe ori un jandarm căzut la pământ.

Record: Ton, vândut cu 2,7 milioane de euro la licitație

Un ton roșu de 278 kg a fost vândut sâmbătă la un preț record de 2,7 milioane de euro în Tokyo, un succes neașteptat pentru prima licitație din Anul Nou în noua piață Toyosu, încă în faza de rodaj, relatează AFP. La 5:10 dimineața, clopotele au sunat pentru a marca deschiderea vânzării. Prezentări pentru potențialii cumpărători capabili să judece calitatea gustului din ochi, sute de exemplare de ton roșu proaspăt și congelat, aliniate, au fost judecate în timpul unui spectacol vizual și de sunet care includea numai inițiați. Participanții licitează prin gesturi codate care sunt observate imediat de angajatul ale cărui cuvinte, uneori, seamănă cu o incantație religioasă. „Este un ton frumos, mai scump decât era de așteptat“, a declarat cumpărătorul celei mai mari bucăți, Kiyoshi Kimura, proprietarul lanțului de restaurante Sushi Zanmai. El deține deja recordul anterior, din 2013, pentru un ton mai mic, de doar 222 de kilograme.

Tonul de 278 de kilograme va fi tăiat înainte de prânz și vândut ca sushi la prețul obișnuit.

Polonia: Cinci adolescente au murit într-o sală de jocuri de tip escape room

Cinci adolescente au murit în timp ce încercau să evadeze dintr-o sală de jocuri de tip escape room din nordul Poloniei. De asemenea, un bărbat a fost rănit din cauza incendiului izbucnit acolo.  Joachim Brudzinski, ministrul de Interne al țării, a transmis că victimele aveau 15 ani și cel mai probabil serbau o zi de naștere, potrivit Time.  Victimele au fost scoase din clădire abia după stingerea incendiului.  Un tânăr de 25 de ani a fost dus la spital cu răni grave. Pentru cele cinci adolescente nu s-a mai putut face nimic.

În jocurile de tip escape room, mai multe persoane sunt închise într-o cameră și trebuie să încerce să evadeze folosindu-se de indiciile care le sunt puse la dispoziție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.