Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Dacă vaccinul contra Covid-19 nu va fi descoperit niciodată?

Ziarul de Vrancea
1 mai 2020 1445 vizualizări

Posibilitatea este luată foarte în serios de mulți experți - mai puțin de politicieni - pentru că s-a întâmplat și înainte n în 1984 se pronostica faptul că un vaccin pentru HIV va fi disponibil până în 1986

Pe măsură ce țările s-au carantinat, miliarde de oameni au renunțat la modul lor firesc de viață, iar economia s-a blocat, toate speranțele noastre pentru o viață normală se leagă în principal de o descoperire care ar marca sfârșitul pandemiei coronavirusului: un vaccin. Există însă și o altă posibilitate, cea mai rea: ca niciun vaccin anticoronavirus să nu fie dezvoltat vreodată, scrie CNN.

În loc să eradicheze Covid-19, societățile ar putea în schimb să învețe să trăiască cu el. Orașele s-ar deschide încet și unele libertăți vor fi returnate, dar în etape, dacă sunt respectate recomandările experților. Testarea și urmărirea fizică vor deveni parte a vieții noastre pe termen scurt, dar în multe țări, o carantinare bruscă ar putea veni în orice moment când epidemia va reizbucni. Pot fi dezvoltate tratamente - dar focarele bolii ar putea apărea în fiecare an, iar numărul global de decese ar continua să crească.

Este o cale foarte rar abordată public de politicieni, care vorbesc optimist despre progresele înregistrate în găsirea unui vaccin.

Dar posibilitatea este luată foarte în serios de mulți experți - pentru că s-a întâmplat și înainte. De câteva ori chiar. “Există unele virusuri împotriva cărora nu avem încă vaccinuri”, spune dr. David Nabarro, profesor de sănătate globală la Imperial College London, care servește și ca trimis special la Organizația Mondială a Sănătății pe Covid-19. „Nu putem face o presupunere absolută că va apărea un vaccin sau nu, dacă va trece toate testele de eficacitate și siguranță sau nu.”, spune el. „Este absolut esențial ca toate societățile de pretutindeni să ajungă într-o poziție în care sunt capabile să se apere împotriva coronavirusului ca o amenințare constantă și să-și poată continua viața socială și activitatea economică cu virusul din mijlocul nostru”, a declarat Nabarro pentru CNN .

De ce majoritatea specialiștilor rămân încrezători

Majoritatea experților rămân încrezători că în cele din urmă va fi dezvoltat un vaccin contra Covid-19; în parte, deoarece, spre deosebire de bolile anterioare, cum ar fi HIV și malaria, coronavirusul nu suferă repid mutații. Mulți, inclusiv directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, Dr. Anthony Fauci, sugerează că descoperirea unui vaccin s-ar putea întâmpla într-un an până la 18 luni. Alte personalități, cum ar fi medicul șef al Angliei, Chris Whitty, sugerează că termenul de un an poate fi prea optimist. Dar chiar dacă se va dezvolta un vaccin, aducerea acestuia la bun sfârșit în oricare dintre acele perioade de timp ar fi o tentativă nu lipsită de obstacole.„Nu am accelerat niciodată testele pentru un vaccin într-un an până la 18 luni”, spune pentru CNN dr. Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală din Baylor College of Medicine din Houston. „Nu înseamnă că este imposibil, dar va fi o realizare destul de eroică. „Avem nevoie de planul A și de un plan B”, spune el.

Când vaccinurile nu funcționează: cazul HIV

În 1984, secretarul american pentru sănătate, Margaret Heckler, a anunțat la o conferință de presă la Washington că oamenii de știință au identificat cu succes virusul care a devenit ulterior cunoscut sub numele de HIV - și a prezis că un vaccin preventiv va fi gata pentru testare în doi ani. Aproape patru decenii mai târziu și după 32 de milioane de decese, lumea încă așteaptă un vaccin împotriva HIV. Dar au fost și alte boli care i-au încurcat atât pe oamenii de știință, cât și corpul uman. Un vaccin eficient împotriva febrei dengue, care infectează până la 400.000 de oameni pe an, potrivit OMS, a preocupat medicii de zeci de ani. În 2017, un efort pe scară largă de a găsi unul a fost suspendat după ce s-a constatat că agravează simptomele bolii.

În mod similar, a fost foarte dificil să se dezvolte vaccinuri pentru rinovirusurile și adenovirusurile comune - care, la fel ca și coronavirusurile, pot provoca simptome de răceală. Există un singur vaccin pentru a preveni două tulpini de adenovirus și nu este disponibil comercial. „Aveți speranțe ridicate, iar apoi speranțele dvs. sunt reduse”, spune Nabarro, care descrie procesul lent și dureros de dezvoltare a unui vaccin. “Avem de-a face cu sisteme biologice, nu avem de-a face cu sisteme mecanice. Depinde într-adevăr atât de mult de modul în care reacționează corpul”, spune el.

Covid-19: De ce mor atâția oameni în Belgia?

Belgia este cea mai afectată țară la nivel mondial când vine vorba de rata mortalității COVID-19, relatează BBC. Rata mortalității, spre deosebire de numărul total al deceselor, măsoară numărul de persoane decedate raportat la dimensiunea populației. Belgia are o populație de 11,5 milioane locuitori. Asta înseamnă că 66 de persoane din 100.000 au decedat în țară din cauza COVID-19. În Statele Unite, cu aproape 330 de milioane de locuitori, numărul e de 19 decese cauzate de coronavirus la suta de mii, potrivit datelor Universității John Hopkins. Dar aceste cifre sunt „comparații defectuoase” care au fost „denaturate”, argumentează profesorul Steven Van Gucht, un virolog belgian și purtător de cuvânt al guvernului. „Aceasta este diferența între sănătate publică și motivații politice”, explică virologul, adăugând că „singura motivație este de a arăta cât de bine te descurci, și este greșit. De fapt, noi raportăm într-o manieră mai corectă”.

Ce este diferit în Belgia?

Oficialii belgieni afirmă că ei numără într-un fel în care nicio altă țară din lume nu o face momentan: numărând decesele din spitale și azile de bătrâni, incluzând însă și decesele despre care se suspectează că au fost cauzate de coronavirus dar nu confirmate. Potrivit ultimelor cifre ale oficialilor belgieni, dintre cele 7.844 decese înregistrate în țară din cauza coronavirusului, 53% au avut loc în azile de bătrâni și centre de îngrijire. În jur de 16% din decesele din azile au fost confirmate ca fiind din cauza coronavirusului. Restul sunt doar suspectate. Asta înseamnă că în jur de 3.500 de decese au fost atribuite COVID-19, fără a fi confirmate. „Raportarea se bazează pe evaluarea medicului, de regulă luând în considerare dacă în azil este prezent coronavirusul”, explică profesorul Van Gucht. „De exemplu: dacă ai unul sau două cazuri confirmate, atunci în săptămâna de după vei avea 10 decese cu simptome similare în același centru”, afirmă virologul, precizând că „ele nu sunt testate în laborator dar este rezonabil să se presupună că aceste decese sunt legate de coronavirus”. Premierul belgian Sophie Wilmès a sugerat recent că autoritățile ar putea raporta mai multe decese atribuite COVID-19 decât numărul real, însă profesorul Van Gucht spune că numărul acestora ar putea fi chiar mai mare, întrucât aceste crede că încă lipsesc câteva cazuri.

Este doar o diferență de numărătoare?

Un alt factor care trebuie luat în considerare este că în Belgia mai mulți vârstnici sunt internați în azile de către familie decât în majoritatea țărilor europene. Doar Olanda și Luxemburg au un grad mai mare de ocupare a acestora raportat la populație. Autoritățile au admis însă că s-au făcut și greșeli la începutul pandemiei: pregătirea insuficientă a lăsat personalul de la centrele de îngrijire fără echipament de protecție ceea ce a permis răspândirea rapidă a virusului, cu efecte devastatoare. Acum întreg personalul azilelor este dotat cu măști și echipament de protecție, iar asistente medicale din spitale și medici militari au fost aduși să ajute cu gestionarea situației. Epidemiologii afirmă că au făcut o observație remarcabilă în azilurile de bătrâni: în jur de 10% din cei internați au fost purtători asimptomatici ai virusului și au dezvoltat imunitate la acesta. O consolare palidă, dar de importanță valoare științifică.

Scenariu al cercetătorilor: 70% din populația lumii infectată

o nouă izolare socială ar urma să fie aplicată din toamnă, potrivit acestui scenariu pesimist

Un grup de cercetători de la Universitatea din Minnesota a publicat recent un raport în care arată că pandemia de coronavirus ne poate afecta viețile pe o perioadă lungă. Experții au prezentat mai multe scenarii prin care am putea trece în următorii doi ani. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Statele Unite, au specificat, în urma investigațiilor, că noul coronavirus ar putea să ne influențeze în următoarele 18 sau chiar 24 de luni. Până când populația globului va deveni imună, s-ar putea infecta 60% sau 70% dintre oameni, informează CNN.  Grupul de cercetători a prezentat trei posibile scenarii care s-ar putea adeveri în următorii doi ani: În primul scenariu, acest val de infecții cu noul coronavirus va fi urmat de alte valuri mai mici. Acestea s-ar putea desfășura vara, ar ține unul sau doi ani, după care numărul de cazuri ar scădea treptat până în 2021. Potrivit celui de-al doilea scenariu, după acest val, ar putea veni unul mai mare în toamnă și în iarnă, însoțit de altele în 2021, explică experții în raport.  „Acest model va necesita reinstituirea măsurilor de carantină în toamnă, pentru a reduce răspândirea virusului și supraaglomerarea sistemelor medicale. Acest model este similar cu pandemia din 1918-1919”, au atras atenția cercetătorii. În al treilea scenariu, experții descriu o scădere a numărului de cazuri, ceea ce va face posibilă renunțarea la măsurile de carantină. Totuși, se vor mai raporta noi cazuri de infectare, precum și decese. Studiul mai arată că un vaccin ar putea modifica scenariile, însă asta nu se va întâmpla în viitorul apropiat. 2021, spun experții, ar fi anul în care ar putea fi disponibil un vaccin.

Boris Johnson: Medicii aveau pregătit un plan să-mi anunțe moartea

Premierul britanic Boris Johnson, infectat cu coronavirus, a afirmat, într-un interviu pentru The Sun on Sunday, că medicii care l-au avut în îngrijire pregătiseră anunțul decesului său după internarea lui în secția de terapie intensivă. “A fost un moment foarte greu, nu voi nega acest lucru. Aveau o strategie să facă asta potrivit unui scenariu de tipul «moartea lui Stalin».Nu eram într-o situație foarte bună și știu că erau în vigoare planuri de urgență. Medicii făcuseră tot felul de pregătiri pentru ce trebuiau să facă dacă lucrurile luau o întorsătură proastă”, a afirmat Johnson, într-un prim interviu cu detalii despre starea sa. Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a anunțat la 27 martie că a contractat maladia COVID-19, precizând că prezintă doar simptome ușoare. În 5 aprilie, el a fost transportat la spital pentru a efectua preventiv o serie de analize, dar, în 24 de ore, a fost transferat în secția de terapie intensivă. Luni, Boris Johnson a revenit la muncă, iar după două zile mai târziu logodnica sa a dat naștere unui băiețel, numit Wilfred Lawrie Nicholas, ultimul nume fiind ales în onoarea celor doi medici de la terapie intensivă care l-au îngrijit, Nick Price și Nick Hart.

Moldova: Ministrul Afacerilor Interne, diagnosticat cu COVID-19

Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Pavel Voicu, a fost diagnosticat cu COVID-19. „Pentru a preveni apariția unor informații eronate în mass-media vreau să confirm faptul că, în urma procedurii de testare la infecția cu virusul de tip nou, ieri am fost confirmat pozitiv cu o formă ușoară de COVID-19. Nu a fost necesară spitalizarea mea, iar la moment sunt în autoizolare la domiciliu, starea sănătății este satisfăcătoare”, a scris Voicu pe Facebook. Ministrul de Interne a subliniat că acest fapt nu influențează activitățile MAI, „toate procesele sunt sub control, iar de fiecare domeniu în parte responsabili de gestionare sunt secretarii de stat și șefii de arme”.

Kim Jong Un a apărut în public

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a reluat programul public, conform agenției oficiale de presă de la Phenian, care relatează că acesta a participat la inaugurarea unei fabrici de îngrășăminte chimice, la nord de capitală, în condițiile în care nu a mai fost văzut din 11 aprilie. KCNA a transmis că Kim Jong Un a tăiat panglica inaugurală în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri și că toți cei prezenți la eveniment “au izbucnit în urale furtunoase” pentru liderul suprem. Liderul nord-coreean și-a exprimat satisfacția în legătură cu linia de producție a fabricii de îngrășăminte, afirmând că aceasta are o contribuție semnificativă la progresul industriei chimice a țării și la producerea de alimente, conform KCNA. Kim Jong Un a fost însoțit de mai mulți oficial de rang înalt, inclusiv de sora sa mai mică Kim Yo Jong. Coreea de Sud are informații conform cărora liderul nord-coreean Kim Jong Un nu ar fi suferit o intervenție chirugicală, a informat ieri agenția Yonhap, citând un oficial din sud-coreean. “Au existat speculații că președintele Kim a fost supus unei intervenții chirurgicale, toate apărând din cauza unor diferențe la mersul său”, a spus oficialul, conform Reuters. “Avem motive să credem că nu a fost nicio operație, dar nu putem spune mai mult”, a adăugat el.Au existat speculații cu privire la starea de sănătate a lui Kim Jong Un după ce a lipsit de la ceremoniile organizate în 15 aprilie pentru celebrarea bunicului său Kim Il Sung, o sărbătoare foarte importantă în Coreea de Nord, când de obicei liderul de la Phenian vizitează mausoleul în care acesta se află.

Zeci de jurnaliști au murit din cauza noului coronavirus

Zeci de jurnaliști au murit din cauza noului coronavirus din martie în lume, a estimat vineri organizația elvețiană PEC (Press Emblem Campaign), deplângând o protecție insuficientă a angajaților din mass-media care relatează despre pandemie. Înainte de Ziua mondială a libertății presei care a fost sărbătorită duminică, această organizație neguvernamentală a avertizat că numeroși jurnaliști se pun în pericol pentru a transmite informații despre criza Covid-19, unii dintre ei îmbolnăvindu-se. ONG-ul cu sediul la Geneva care militează pentru protejarea jurnaliștilor a spus că a recenzat de la 1 martie “decesul ca urmare a coronavirusului a 55 de jurnaliști din 23 de țări”. “Cauza profesională a unora dintre decese nu este mereu stabilită”, precizează asociația. Ecuador a fost cea mai afectată țară cu cel puțin 9 jurnaliști morți din cauza virusului, urmată de Statele Unite (8), Brazilia (4), apoi Marea Britanie și Spania (câte 3 fiecare), potrivit bilanțului organizației.  

Joe Biden spune că agresiunea sexuală “nu s-a întâmplat niciodată”

Candidatul prezidențial democrat american Joe Biden a negat vineri că a agresat sexual o fostă colaboratoare în Senat în 1993, în primele sale remarci publice pe această temă după ce s-a confruntat cu o presiune intensă în legătură cu această acuzație, informează Reuters. “Vreau să mă refer la acuzațiile unei foste membre a personalului că eu m-am angajat în comportament inadecvat în urmă cu 27 de ani”, a declarat fostul vicepreședinte într-un comunicat transmis prin e-mail. “Nu sunt adevărate. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată”, a adăugat Biden. O femeie din California, pe nume Tara Reade, care a lucrat ca asistentă personală în biroul lui Biden din Senatul SUA din decembrie 1992 până în august 1993, l-a acuzat pe acesta în interviuri mass-media că a împins-o în perete în 1993 și printre altele, i-a băgat mâna sub fustă. Biden, presupusa nominalizare democrată în confruntarea cu președintele republican Donald Trump în alegerile din Statele Unite de la 3 noiembrie, a fost supus unei presiuni crescânde în interiorul și în afara partidului său pentru a da explicații după această acuzație. El a cerut Senatului Statelor Unite să solicite Arhivelor Naționale să publice orice documente de personal ce ar putea arăta dacă asistenta a depus o plângere împotriva sa la acea vreme. El a spus că documentele personale din anii săi la Senat, care au fost donate Universității Delaware și nu au fost încă disponibile publicului, nu conțin așa ceva.

Spania: Cel mai mic bilanț al deceselor pe o zi după aproape șapte săptămâni

Autoritățile spaniole au anunțat ieri că în ultimele 24 de ore au murit 164 de persoane din cauza coronavirusului. Este cel mai mic bilanț pe o zi după aproape șapte săptămâni, de la 18 martie, notează Reuters. La 18 martie s-au anunțat 105 decese. Numărul total al deceselor cauzate de coronavirus în Spania a ajuns la 25.264. Cazurile confirmate de infectare au crescut de la 216.582 la 217.466. Madrid și Catalonia sunt în continuare cele mai afectate regiuni, cu 8.332, respectiv 5.185 de decese. Numărul din ce în ce mai mic al deceselor este un semn încurajator pentru Spania, unde de sâmbătă adulții pot avea activități sportive individuale în aer liber.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.