Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Dacă presa chineză era liberă, COVID-19 poate nu ar fi devenit pandemie”

Ziarul de Vrancea
23 mar 2020 1333 vizualizări

Demonstrația a fost realizată de organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, coronavirusul nu ar fi devenit pandemie, consideră organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), care și-a prezentat argumentele în acest sens într-un comunicat difuzat marți seara la Paris, la sediul organizației. China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de țări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, amintește sursa citată. Potrivit comunicatului, RSF demonstrează că, fără controlul și cenzura impuse de autorități, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieți și evitând – poate – pandemia.

RSF citează totodată o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86% dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme.

Redăm în continuare integral cronologia prezentată de RSF:

18 octombrie: presa chineză ar fi relatat despre rezultatele înfricoșătoare ale simulării unei pandemii

Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sanitară, în parteneriat cu Forumul economic mondial și cu Fundația Bill & Melinda Gates, a efectuat în 18 octombrie 2019 o simulare cu o pandemie de coronavirus și a alertat comunitatea internațională despre rezultat: 65 de milioane de morți în 18 luni. Dacă internetul chinez nu era izolat de un sistem elaborat de cenzură electronică și mass media nu erau constrânse să urmeze instrucțiunile Partidului Comunist, publicul și autoritățile s-ar fi interesat fără îndoială de această informație provenind din SUA și care se făcea ecoul epidemiei de SARS (sindromul acut respirator sever), care provocase peste 800 de morți și afectase 8.000 de persoane, în special în China, în 2003.

20 decembrie: autoritățile orașului Wuhan i-ar fi informat pe jurnaliști

În 20 decembrie, la o lună de la primul caz documentat, orașul Wuhan avea deja 60 de bolnavi afectați de o pneumopatie necunoscută asemănătoare SARS, în contextul în care mai mulți oameni frecventaseră piața de pește din Huanan. În pofida situației, autoritățile nu consideră util să comunice aceste informații presei.

Dacă autoritățile nu ascundeau presei existența unui început al epidemiei legate de o piață foarte populară, publicul ar fi încetat el însuși să frecventeze acest loc înainte de închiderea sa oficială, la 1 ianuarie.

25 decembrie: doctorița Lu Xiaohong și-ar fi putut împărtăși temerile presei

Medicul Lu Xiaohong, directoarea Departamentului de gastroenterologie al spitalului nr.5 din orașul Wuhan, aude vorbindu-se despre cazul de infecție care afectează personalul medical încă din 25 decembrie și suspectează încă din prima săptămână a lunii ianuarie că infecția este transmisibilă de la om la om. Dacă sursele jurnaliștilor în China nu riscau sancțiuni grave, care puteau merge de la un blam profesional la pedepse grele cu închisoarea, doctorița Lu Xiaohong și-ar fi asumat fără îndoială responsabilitatea de a alerta presa, forțând autoritățile să acționeze cu trei săptămâni mai devreme decât au făcut-o.

30 decembrie: apelul medicilor lansatori de alertă ar fi fost reluat de media

Directoarea serviciului de urgențe al spitalului central din Wuhan, Ai Fen, și un grup de medici lansează alerta pe internet din 30 decembrie. Opt dintre ei, între care doctorul Li Wenliang, decedat între timp în urma maladiei, vor fi reținuți de poliție în 3 ianuarie pentru că ar fi făcut să circule „zvonuri false”. Dacă, de la această dată, presa și rețelele de socializare ar fi putut prelua liber informația transmisă de lansatorii de alertă, publicul ar fi luat cunoștință de pericol și ar fi făcut presiuni asupra autorităților pentru ca acestea să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.

31 decembrie: rețelele de socializare ar fi retransmis în China alerta oficială

China alertează oficial Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 31 decembrie, dar obligă în același timp aplicația mobilă WeChat să cenzureze un mare număr de cuvinte-cheie care se refereau la epidemie. Fără cenzură, rețeaua de socializare WeChat, care numără 1 miliard de utilizatori activi în China, ar fi putut permite jurnaliștilor să difuzeze reportaje și sfaturi de profilaxie contribuind la o mai bună respectare a regulilor preconizate de autoritățile din domeniul sănătății.

5 ianuarie: presa științifică ar fi difuzat mai devreme genomul coronavirusului

Echipa profesorului Zhang Yongzhen din cadrul Centrului clinic de sănătate publică din Shanghai reușește să secvențieze virusul încă din 5 ianuarie, dar autoritățile par reticente să publice secvența genomului. La 11 ianuarie, ziua în care China confirmă primul său deces din cauza virusului, cercetătorii fac să se scurgă informația spre platforme cu sursă deschisă, ceea ce va provoca închiderea laboratorului drept represalii. Dacă autoritățile chineze ar fi jucat cartea transparenței, ele ar fi comunicat imediat secvențierea genomului coronavirusului presei științifice, permițând comunității internaționale să câștige timp prețios în cercetările sale pentru a pune la punct un vaccin.

13 ianuarie: comunitatea internațională ar fi anticipat riscul unei pandemii

Primul caz de infecție cu coronavirus în afara Chinei este înregistrat în Thailanda în 13 ianuarie la o turistă chineză originară din Wuhan.

Dacă, la această dată, mass-media internaționale ar fi avut un acces complet la informațiile deținute de autoritățile chineze despre amploarea epidemiei, este probabil că comunitatea internațională ar fi înțeles dimensiunea crizei și ar fi anticipat mai bine riscul unei propagări a epidemiei în afara Chinei, evitând – poate – transformarea sa în pandemie.

Spania a depășit China la numărul de decese

O creștere însemnată a deceselor într-o singură zi din cauza coronavirusului a fost înregistrată, ieri, în Spania, care devine a doua țară după Italia ca număr de victime, a treia fiind China, relatează BBC. Ministerul spaniol al Sănătății a anunță că 3.434 de persoane au murit din cauza COVID-19, cu 738 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare număr de victime raportat într-o zi, după ce marți erau anunțate 514 decese. Bilanțul total al cazurilor de coronavirus a urcat la 47.610 de la 39.673, câte erau înregistrate marți. Conform datelor colectate de Johns Hopkins University, cel puțin 6.820 de oameni au murit în Italia și 3.285 în China.

Nivelul transmiterii virusului, în scădere semnificativă în Olanda

Nivelul transmiterii noului coronavirus în Olanda a încetinit în mod semnificativ, unde o persoană infectată contaminează în prezent doar o singură altă persoană, față de două persoane anterior, a anunțat ieri Institutul Național olandez de Sănătate Publică. Jaap van Dissel a estimat, în audieri într-o comisie parlamentară, că această încetinire - care are la bază cele mai optimiste estimări ale institutului - este semnul că o “creștere exponențială a epidemiei” a fost, “după toate probabilitățile, întreruptă”. Potrivit unor date oficiale, numărul noilor contaminări cu noul corrnavirus a crescut în Olanda cu 17% marți - la 5.560, iar cel a deceselor la 278.

Institutul de sănătate publică a avertizat că efectele măsurilor luate de către autorități într-o încercare de oprire a epidemiei urmează să se vadă abia “la sfârșitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare”.

Guvernul olandez a anunțat o prelungire - până la 1 iunie - a interzicerii oricăror adunări publice, care urma să se încheie inițial la 6 aprilie, și a avertizat că o izolare totală a populației ar putea fi hotărâtă, în cazul în care se dovedește necesară.

Israel: Un sfert dintre persoane s-au infectat în lăcașurile de cult

Israelul intenționează să închidă sinagogile în cadrul măsurilor stricte luate de autorități în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, a informat ieri presa israeliană. Analiza epidemiologică a aproape jumătate dintre cei infectați în Israel (2.030 în prezent, 5 decese) arată că 29% au fost infectați cu coronavirus în lăcașuri de cult și în școlile religioase iudaice, unde credincioșii mențin un contact strâns, relatează ziarul Yediot Aharonot. După sinagogi (24%), cel mai important loc de contagiune au fost hotelurile (15%), urmate de restaurante (12%), magazine alimentare (7%), alte magazine (7%), școli talmudice (5%), clinici (5%) și școli (3%).

Discotecile și centrele comerciale, cu 2% dintre îmbolnăviri, par să fie locurile în care au fost înregistrate cele mai puține cazuri de contagiune, potrivit raportului Centrului de Informații pentru Lupta împotriva Coronavirusului. Rabinul șef al Israelului a cerut ca milioane de evrei să participe la o rugăciune colectivă - fiecare persoană separat, de acasă - miercuri pentru oprirea pandemiei de coronavirus.

Potrivit informațiilor apărute în presă, mai mulți rabini ortodocși influenți au dat permisiunea ca persoanele să utilizeze tehnologia videoconferinței în timpul Paștelui Evreiesc pentru a vorbi cu rudele lor. Utilizarea dispozitivelor electronice și a electricității este interzisă în timpul Sabatului.

“Numărul morților în Franța este mult mai mare decât în datele oficiale”

Numărul persoanelor care au murit în Franța din cauza coronavirusului este mult mai mare decât bilanțul zilnic anunțat de guvern, care nu îi ia în considerare decât pe cei decedați în spitale și nu îi include pe cei care mor acasă sau în aziluri, a avertizat ieri președintele federației spitalelor, Frederic Valletoux. “Știm numai datele oferite de spitale. Creșterea înregistrată în datele oficiale este deja majoră, însă numerele absolute ar fi fără îndoială mult mai mari dacă am lua în considerare ce se întâmplă în aziluri, precum și persoanele care mor în locuințele lor”, a declarat Frederic Valletoux.

Franța a înregistrat 1.100 de morți în spitale de la declanșarea epidemiei de Covid-19, iar 2.516 pacienți se aflau marți seara la terapie intensivă. Numărul total al pacienților infectați cu coronavirus spitalizați în Franța a ajuns la 10.176.

Organizația Mondială a Sănătății, criticată cu privire la noul coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - criticată în trecut din cauză că a reacționat în mod exagerat sau a fost prea laxistă în timpul marilor epidemii - își joacă, oare, viitorul în bătălia împotriva noului coronavirus? în contextul în care este acuzată de faptul că a întârziat să dea alerta, relatează AFP.

Înființată în 1948, OMS, una dintre cele mai puternice agenții ONU, cu peste 7.000 de angajați în lume, recomandă - cu întreaga sa expertiză -, însă rămâne tributară voinței statelor. Acest lucru nu o împiedică, însă, să fie criticată cu regularitate.

După gripa H1N1 din 2009, care a fost mai puțin ucigașă decât se credea, ea a fost acuzată că a reacționat exagerat, sub presiunea laboratoarelor farmaceutice, să declare pandemia, ceea ce a condus la o producție masivă de medicamente.

I s-a reproșat apoi, în timpul teribilei epidemii de Ebola, în Africa de Vest (2013), faptul că nu a înțeles amploarea crizei încă de la început. În urma unei reforme, mai târziu, Agenția ONU poate răspunde mai rapid și mai eficient epidemiilor, așa cum o face în prezent în RDC, care se confruntă din 2018 cu o epidemie de Ebola.

Apariția noului coronavirus la sfârșitul lui decembrie în China a făcut să reapară critici.

La fel ca în 2013, dar într-o mai mică măsură, OMS este arătată cu degetul din cauză că a lansat alerta prea târziu, a întârziat să trimită experți la fața locului, a tergiversat înainte să stabilească situația de pandemie și a eșuat să armonizeze riposta internațională.

În fața “vacarmului” covid-19, “există un șef de orchstră?”, întreabă Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, în revista medicală The Lancet.

În contextul unui consens internațional cu privire la închiderea școlilor, magazinelor și altor activități și asupra plasării în carantină a unor orașe sau regiuni întregi, OMS nu spune însă când anume trebuie să intre aceste măsuri în vigoare în fiecare țară și nici în ce ordine.

“OMS rămâne uimitor de tăcută (...) cu privire la toate aceste chestiuni pragmatice”, observă Flahault.

Un miliard în iunie

Între timp, pandemia accelerează. Într-un interviu publicat la jumătatea lui martie de revista Fortune, emisarul special al OMS David Nabarro spunea că se așteaptă la “un miliard de cazuri în iunie”, în ritmul actual.

OMS a declarat urgența internațională la sfârșitul lui ianuarie, dar abia după ce a catalogat situația drept pandemie, la 11 martie, a fost lansată mobilizarea planetară.

Virusul SARS-CoV-2 își făcuse deja cuib în Europa - cu peste 630 de morți în Italia. El a ucis de-atunci 18.000 de oameni în lume, iar peste un sfert din omenire este izolată, ceea ce a aproape a oprit sectoare economice.

Unii consideră că OMS a întârziat să dea alarma pentru a nu deranja China, tot mai activă în cadrul diverselor instanțe ONU.

“În pofida faptului că este un lucru larg cunoscut că răspunsul Chinei a fost opusul transparenței - Guvernul subestimând numărul de cazuri și intimidând avertizorii de integritate -, directorul general al OMS a aplaudat «transparența»“ Beijingului, declară pentru AFP profesorul în Sănătate Mondială de la Universitatea din Drexel Joe Amon.

Acționând în acest fel, “OMS a dat semnalul că epidemia poate că nu este attâ de gravă”, consideră el.

“Fără presiuni”

Alții, ca ONG-ul Human Rights Watch (HRW), au apreciat că influența Beijingului a determinat OMS să ignore larg consecințele în domeniul drepturilor omului ale măsurilor drastice luate de China

La Geneva, directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a respins toate criticile și a dat asigurări că el “nu consideră nimic din ceea ce vine din statele membre drept o presiune”.

“Îndepărtarea Chinei încă de la început, prin sublinierea deficiențelor, ar fi fost o eroare”, decriptează o specialistă în vaccinare de la OMS, Ann Lindstrand, contactată de AFP.

Mai mulți experți consideră, de asemenea, că China ar fi trebuit să alerteze mai devreme OMS, la momentulprimelor cazuri - în noiembrie -, și nu la sfârșitul lui decembrie.

“Dacă am fi știut la acel moment că se întâmpla ceva, acest lucru ar fi putut să facă o diferență enormă”, subliniază un epidemiolog de la Universitatea din Edinburgh, Roland Kao.

Dar, mai ales, “OMS nu poate să oblige guvernele să-i urmeze recomandările, pentru că guvernele nu i-au dat acest tip de autoritate”, subliniază codirectoarea Centrului de Sănătate Globală de la Institutul de Înalte Studii Internaționale și Dezvoltare de la Geneva, Suerie Moon.

Iar dacă OMS dă, în mod public, doar sfaturi particulare statelor, directorul său general - un medic specialist în malarie și un fost ministru al Sănătății și de Externe din țara sa, Etiopia - discută foarte regulat cu șefii de stat și de guverne.

De altfel, subliniază Devi Sridhar, un profesor în Sănătate Publică Mondială la Universitatea din Edinburgh, cei care au urmat sfaturile OMS - și anume de a testa cazurile suspecte și de a le urmări contactele - “se descurcă mai bine, precum Coreea de Sud”.

Așa cum rezumă Moon, șeful OMS și agenția sa “lucrează din greu pentru a conduce orchestra, însă muzicienii sunt cei care nu-l urmează”.

Prințul Charles, diagnosticat cu coronavirus

Prințul Charles al Marii Britanii a fost testat pentru coronavirus și rezultatul este pozitiv, a confirmat ieri Clarence House. Prințul Charles, în vârstă de 71 de ani, prezintă ușoare simptome “dar este într-o stare bună”, a declarat un purtător de cuvânt. Ducesa de Cornwall a fost și ea testată, dar nu are virusul. Clarence House a precizat că Charles și Camilla sunt acum auto-izolați la Balmoral, în Scoția, adăugând că “nu putem afirma de unde a contractat virusul”.

Cutremur de magnitudinea 7,5 în largul Insulelor Kurile

Locuitorii nordului arhipelagului rus Kurile erau vizați ieri dimineață de o alertă de tsunami, după un cutremur de magnitudinea 7,5 care a avut loc în mare, însă serviciile ruse de urgență au semnalat doar valuri de mică înălțime, care nu au provocat nici victime și nici pagube. “Un tsunami a ajuns la Severo-Kurilsk, pe Insula Sahalin, la ora locală 15.15 (7.15, ora României)”, au anunțat serviciile de urgență ruse, precizând că acest valul a avut înălțimea de aproximativ 50 de centimetri. În urma acestui cutremur, în largul arhipelagului situat între Oceanul Pacific și Marea Ohoțk, Agenția Meteorologică a Japoniei a avertizat cu privire la ușoare modificări ale mareei, însă nu a emis vreo alertă. Autoritățile americane au ridicat o alertă de tsunami în Hawaii, declanșată de Agenția americană de Observație Oceanică și Atmosferică (NOAA).

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 218 kilometri sud-sud-est de orașul Severo, la o adâncime de 56,7 kilometri potrivit Institutului american de geofizică USGS, care a evaluat inițial intensitatea seismului la 7,8. Kurilele sunt situate în estul Insulei japoneze Hokkaido și fac obiectul unui contencios între Moscova și Tokyo după al Doilea Război Mondial. Kurilele de Sud, pe care japonezii de numesc Teritoriile de Nord, se află sub controlul Rusiei din 1945.

Facebook face cu greu față traficului generat de cei care stau acasă

Timpul petrecut de utilizatorii Facebook de când sunt obligați să stea acasă din cauza pandemiei COVID-19 a crescut semnificativ, iar asta creează probleme pentru infrastructura companiei americane. În țările cel mai lovite de pandemie, unde s-au luat și cele mai multe măsuri de izolare socială, precum Italia, timpul petrecut petrecut pe Facebook a crescut și cu 70%. Tot aici, gradul de utilizare al funcțiilor de comunicare, în scris, audio și video, a crescut cu 50%. O creștere astronomică, de peste 1.000%, o înregistrează apelurile la care participă mai mult de trei persoane. La prima vedere, aceasta ar fi exclusiv vești bune pentru compania americană, pentru care timpul petrecut în rețea înseamnă afișări pentru reclame. Însă, Facebook se plânge că face eforturi mari pentru a-și ține serviciile stabile și online din cauza creșterii bruște din unele țări.

Într-o postare pe blogul companiei, Jay Pareikh, responsabil cu infrastructura, scrie că și pentru o companie de talia Facebook gestionarea unui volum de trafic atât de mare este o adevărată provocare. Recent, la cererea Uniunii Europene, Facebook redus calitatea conținutului video în Europa, ca și alte companii, printre care Netflix, Amazon, Disney și YouTube, pentru a se evita o blocare a traficului pentru activitățile esențiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.