Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Cutremur devastator în Indonezia

Ziarul de Vrancea
6 aug 2018 1115 vizualizări

Cel puțin 142 de persoane și-au pierdut viața

Bilanțul puternicului seism produs duminică pe insula Lombok din Indonezia a crescut la 142 de morți, a indicat ieri un oficial guvernamental local citat din DPA, însă cifra nu a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Agenției naționale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale.Rosiady Sayuti, reprezentant al autorităților provinciei Nusa Tenggara de Vest, a declarat pentru postul de televiziune Metro TV că 142 de persoane au murit ca urmare a seismului cu magnitudinea de 6,9 înregistrat cu o zi în urmă. "Multe case sunt complet distruse" a precizat el pentru Metro.Sutopo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenției naționale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale, nu a confirmat însă acest număr, precizând că bilanțul oficial al victimelor este de 91, dar că este convins că va crește.Potrivit acestuia, mii de locuințe și alte clădiri au fost avariate în urma cutremurului, obligându-i pe rezidenți să se refugieze în alte imobile.Uciși de zidurile caselorDistrictele North Lombok, East Lombok și Mataram au fost cele mai grav afectate, a precizat același purtător de cuvânt, adăugând că cele mai multe dintre victime "au murit după ce au fost lovite de fragmente de ziduri desprinse din clădirile care s-au prăbușit". Căutările demarate pentru găsirea victimelor au fost îngreunate de penele de electricitate și ale sistemelor de comunicații.Seismul a avariat și o moschee cu două etaje în care se aflau localnici, însă victimele nu au putut fi recuperate din cauza lipsei de echipament adecvat, a adăugat Nugroho. Cutremurul înregistrat cu o zi în urmă s-a produs la exact o săptămână după ce un alt seism, cu o intensitate ușor mai scăzută, a făcut 20 de victime pe aceeași insulă, aflată la est de Bali.Cutremurul de duminică a avut loc la ora locală 19:46 (11:46 GMT), iar epicentrul său a fost plasat la 18 kilometri nord-est față de districtul North Lombok al insulei, la o adâncime de 15 kilometri.După mișcarea tectonică, autoritățile au emis imediat o alertă de tsunami, însă aceasta a fost apoi anulată, după ce Agenția Națională de Geofizică a înregistrat o creștere de doar 13 centimetri a înălțimii valurilor care ajungeau în regiunile costiere învecinate. Seismul a fost resimțit și în insula învecinată Bali și în partea estică a provinciei East Java. Indonezia se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune a lumii în care se produc frecvent erupții vulcanice și seisme.

Ce se știe despre ”atentatul” contra lui Maduro?

Două explozii au avut loc, șapte persoane au fost rănite, șase arestări au fost operate - este ceea ce știm, pe baza unor declarații ale autorităților venezuelene, despre atentatul care l-a vizat sâmbătă pe președintele Nicolas Maduro cu drone încărcate cu explozivi, relatează AFP.Ministrul de Interne și al Justiției Nestor Reverol a confirmat duminică faptul că presupusul ”atentat” care l-a vizat pe șeful statului a fost comis cu două drone încărcate fiecare cu câte un kilogram de C4 - un puternic exploziv militar, capabil  în opinia sa, ”să facă pagube pe o rază de 50 de metri”. Una dintre drone a survolat tribuna prezidențială, dar a fost perturbată de un sistem de bruiaj și s-a dus să explodeze ”în afara perimetrului prevăzut”, a declarat Reverol. Controlul celei  de a doua drone a fost pierdut și ea a explodat la o clădire situată nu departe de locul în care se desfășura parada militară în cursul căreia au avut loc faptele, a adăugat el.În fotografii AFP se poate vedea un imobil, în apropierea defilării, a cărui fațadă este înnegrită de ceea ce pare a fi o explozie. ”Am putut să observ cum drona care filma ceremonia a explodat”, a declarat sâmbătă seara procurorul general Tarek William Saab la CNN în spaniolă, contrazicându-l pe ministrul de Interne, care a spus că cele două dispozitive erau pilotate de ”teroriști”.

Cei care au plănuit atacul, “identificați”

Un misterios grup rebel care ar fi alcătuit din civili și militari a revendicat acțiunea, într-un comunicat difuzat pe rețele de socializare. ”Noi nu putem să tolerăm ca populația să fie înfometată, ca bolnavii să nu aibă medicamente, ca moneda să nu aibă valoare, ca sistemul educativ să nu mai învețe nimic și să nu facă decât să îndoctrineze cu comunismul”, se arată în text, semnat de ”Mișcarea națională a soldaților în cămașă”, până acum necunoscut.”Avem, până în prezent, șase teroriști și asasini plătiți arestați, mai multe vehicule confiscate, percheziții au avut loc în diverse hoteluri din capitală, unde probe copleșitoare au fost descoprite”, a declarat Reverol. Ministrul a declarat că ”executanții și planificatorii (atacului) din interiorul și exteriorul țării au fost integral identificați” și că ”alte arestări nu sunt excluse în orele următoare”. Potrivit ministrului Internelor, unul dintre cei arestați era vizat de un mandat de arestare privind un atac ”terorist” vizând o bază militară la Valencia, la vest de Caracas, pe 6 august 2017. Identitățile persoanelor arestate nu sunt cunoscute încă.Potrivit unui raport al poliției, consultat de AFP, un anumit Cesar Saavedra a fost arestat în legătură cu explozia dronei la imobil.

Bogota: Acuzații absurde

”N-am nicio îndoială că numele (președintelui columbian) Juan Manuel Santos se află în spatele acestui atentat”, a dat asigurări președintele Maduro, evocând totodată ”finanțatori” neidentificați care locuiesc în Statele Unite. La Bogota, Guvernul a catalogat drept ”absurdă” acuzația formulată împotriva președintelui Santos.”Pot să spun categoric că nu a existat absolut nicio participare a Guvernului american în asta”, a declarat John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump. Șapte militari au fost răniți și spitalizați în urma atacului, potrivit ministrului Comunicațiilor Jorge Rodriguez. Unul dintre ei, fotografiat de fotograful argentinian Marco Salgado, a fost evacuat de camarazi, cu capul însângerat.

Scriitoare: Turcia de azi seamănă cu Germania nazistă

Scriitoarea turcă Asli Erdogan, care riscă închisoare pe viață în țara ei și care acum este exilată la Frankfurt, în Germania, susține că Turcia condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan a devenit un regim fascist. Romanciera în vârstă de 51 de ani, care nu are niciun grad de rudenie cu șeful Statului turc, a explicat pentru AFP că "modalitatea prin care avansează lucrurile în Turcia seamănă cu Germania nazistă".  "Cred că este un regim fascist. Nu este încă Germania anilor 1940, ci cea a anilor 1930", a spus laureata din 2018 a premiului "Simone de Beauvoir" pentru libertatea femeilor, referindu-se la perioada în care naziștii și-au consolidat puterea reprimându-și opozanții acuzați de complot.  Asli Erdogan nu are deloc încredere în justiție, ea fiind urmărită pentru "propagandă teroristă" în special din cauza activității de la ziarul kurd Özgür Gündem, închis după ce a fost acuzat de legături cu Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație numită "teroristă" de Ankara și în Occident.  "Un element crucial este absența sistemului judiciar", mai spune autoarea, care descrie țara cu închisori suprapopulate și săli de audiență conduse de judecători de 20 de ani, neexperimentați însă fideli puterii și care i-au înlocuit pe bătrâni prin represiunea care a survenit puciului din iulie 2016 împotriva președintelui Erdogan.Profund marcată de cele 136 de zile de detenție, ea face parte dintre cele zeci de mii de persoane vizate de puterea din Turcia.  Aceste arestări îi vizează pe presupușii partizani ai predicatorului Fethullah Gülen, acuzați de a fi organizat puciul, dar și media de opoziție și persoanele bănuite de simpatii ale cauzei kurde.

“Erdogan decide prețul medicamentelor și viitorul baletului clasic”

Ankara respinde acuzațiile de încălcare masivă a drepturilor și afirmă că răspunde la o amenințare la adresa Statului.  "Erdogan este aproape omnipotent", notează romanciera, "el decide prețul medicamentelor, viitorul baletului clasic, membrii familiei sale se ocupă de economie... Opera, pe care el o detestă, este în prezent sub directa lui conducere".  "Este ceea ce are în comun cu fascismul, fiind pe alocuri amuzant de patetic", a mai spus ea.Scriitoarea avertizează Occidentul să nu se lase păcălit și să creadă că lucrurile se vor aranja, acum că președintele și-a consolidat puterea prin alegerile generale din iunie.  "Este stare de urgență permanent", acuză ea, atunci când o nouă lege controversată privind "antiterorismul" ar trebui aprobată pentru a relua măsurile de stare de urgență care tocmai au fost ridicate după doi ani.De atunci, fosta fiziciană a Centrului european de cercetări nucleare de la Geneva, nu speră să fie achitată în preocesul ei, ale cărui audiențe au fost programate în octombrie, apoi în martie. "Ei nu joacă la intimidare", declară ea, amintind de numeroșii jurnaliști condamnați anul acesta, unii pe viață.Chiar dacă exilul ei în Germania îi conferă o anumită siguranță, Asli Erdogan spune că așteptarea unui verdict este "aproape insuportabil".  "Una dintre cele mai mari torturi la care poate fi supusă o ființă este de a nu-și hotărî destinul".Eliberată din închisoare la sfârșitul anului 2016, Asli Erdogan a putut să își recupereze pașaportul în septembrie 2017, după care a plecat în exil imediat, ca mulți alți artiști și intelectuali.De atunci, ea locuiește la Frankfurt, beneficiind de un apartament și o alocație în cadrul proiectului internațional "Cities of Refuge". Acest program vizează să acorde scriitorilor persecutați un loc sigur unde să trăiască și să muncească.

UE ”regretă” impunerea unor sancțiuni americane Iranului

Uniunea Europeană (UE) ”regretă profund” decizia Statelor Unite de a reimpune sancțiuni Iranului și a anunțat ieri intrarea în vigoare marți, pe 7 august, a unei legislații menite să protejeze întreprinderile europene prezente în această țară. ”Regretăm profund reimpunerea unor sancțiuni de către Statele Unite, din cauza retragerii acestora din urmă din Planul de acțiune globală comună (JCPOA, numele acordului nuclear)”, au declarat miniștrii de Externe ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, cele trei state membre UE implicate și încheierea și părți ale acordului din 2015, într-un comunicat comun cu șefa diplomației UE Federica Mogherini. ”Suntem hotărâți să protejăm operațiunile economice europene angajate în afaceri legitime cu Iranul, conform dreptului UE și Rezoluției 2.231 a Consiliului de Securitate al ONU”, dau ei asigurări. ”De aceea, statutul de blocaj actualizat de UE intră în vigoare pe 7 august, cu scopul de a proteja întreprinderile UE care fac afaceri legitime cu Iranul de consecințe ale unor sancțiuni extrateritoriale americane”, precizează semnatarii declarației UE. ”Așteptăm ca Iranul să continue să-și pună deplin în aplicare angajamentele nucleare în baza JCPOA”, subliniază ei.”Celelalte părți la JCPOA (China și Rusia) s-au angajat să coopereze, între altele, în apărarea și menținerea canalelor financiare eficiente cu Iranul și la continuarea exporturilor iraniene de petrol și gaz. În aceste probleme, dar și în alte subiecte, activitatea noastră continuă, inclusiv cu țări terțe interesate să susțină JCPOA și să păstreze relații economice cu Iranul”, precizează europenii.

A murit “bucătarul secolului”

Lumea gastronomiei este în doliu după ce Joël Robuchon, chef cu 32 de stele în Ghidul Michelin, a murit luni, la vârsta de 73 de ani, de cancer, potrivit L'Echo. Bucătarul francez, pionier al "noii bucătării" ("nouvelle cuisine") deține cele mai importante premii din istoria artei culinare, alături de cei mai mari specialiști din acest domeniu precum Alain Ducasse, Marc Veyrat și Eugénie Brazier. "Bucătarul secolului", potrivit ghidului Gault et Millau, chef-ul cu cele mai multe stele din Ghidul Michelin, Joël Robuchon, adesea considerat unul dintre cei mai mari bucătari ai planetei alături de Paul Bocuse, a avut două vocații în viață: a religiei, până în punctul în care a urmat seminarul de 12 ani de la Mauléon, și marea bucătărie. Și-a făcut ucenicia de patiser în Relais din Poitiers, Chasseneuil-du-Poitou, pe lângă chef Robert Auton, apoi a descoperit și a îmbunătățit "noua bucătărie" împreună cu Jean Delaveyne.Cariera sa a fost uimitoare: la vârsta de 28 de ani a devenit chef al hotelului Concorde Lafayette, iar doi ani mai târziu a fost numit "cel mai bun lucrător" din Franța.  În 1978, el a primit două stele în Ghidul Michelin, pe când era chef al hotelului Nikko din Paris.

 

Inteligența artificială poate salva viața animalelor cobai

Inteligența artificială (AI) vine în ajutorul oamenilor de știință și poate salva, cu aceeași ocazie, animalele folosite pentru testarea substanțelor dezvoltate în laborator. Prin accesul la o vastă bază de informații compusă din rezultatele testelor anterioare și din cunoștințe teoretice validate, inteligența artificială poate fi folosită pentru a automatiza și grăbi procedura de testare a substanțelor chimice.AI-ul poate prezice rezultatele și efectele combinării a zeci de mii de substanțe chimice și poate reduce numărul animalelor folosite pentru testarea noilor substanțe produse. O echipă de cercetători de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, condusă de expertul toxicolog Thomas Hartung, vrea să folosească imensa bază de date rezultată de-a lungul timpului pentru a crea un model predictiv care să înlocuiască tradiționalele teste pe animale.Hartung și colegii săi sunt încrezători că AI-ul nu doar că poate salva animalele de teste, dar poate prezice mult mai multe efecte potențiale decât cele ce pot fi observate prin testarea pe animale. Algoritmul poate prezice rezultatele a 9 tipuri diferite de teste de la coroziunea pielii, la iritarea ochilor, teste care acontează 57% din totalul testărilor realizate în Europa.AI-ul a învățat peste 850.000 de atribute chimice, știind în ce măsură și în ce condiții o substanță ori o combinație de substanțe chimice poate prezenta pericol de explozie sau poate deveni cancerigenă, printre altele. Cu ajutorul inteligenței artificiale au fost deja create modele de toxicitate pentru 40.000 de substanțe chimice, modele care vor fi făcute publice în cursul acestui an.

Bangladesh: Pedeapsa capitală pentru accidente rutiere?

Guvernul din Bangladesh va analiza un amendament ce propune introducerea pedepsei cu moartea în cazul accidentelor rutiere cauzatoare de decese, a declarat un oficial, în contextul în care zeci de mii de elevi și studenți protestează după ce doi adolescenți au fost călcați de un autobuz. Manifestanții cer schimbarea codului rutier și a legilor privind transportul. Un oficial din cadrul Guvernului de Dacca a declarat sub protecția anonimatului că amendamentul propus se referă la șoferii care provoacă accidente mortale.Aplicarea pedepsei capitalei în cazul accidentelor rutiere este deosebit de rară în lume. În acest moment, legile din Bangladesh prevăd o pedeapsă maximă de trei ani în cazul accidentelor mortale. Autoritatea de transporturi din Bangladesh a întocmit o listă cu pedepsele maxime în diferite țări, care variază de la 14 ani de închisoare în Marea Britanie până la trei ani în India.Poliția a folosit duminică gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, iar presa locală relatează că activiști și simpatizanți ai partidului de guvernământ au atacat elevii și studenții care protestau. Cel puțin 50 de manifestanți au fost răniți în urma acestor incidente. Ambasada SUA a condamnat atacurile ce au vizat miile de protestatari tineri care își exercitau pașnic drepturile democratice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.