Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum va influența Brexit-ul sistemul de educație din Europa

Ziarul de Vrancea
26 ian 2020 2231 vizualizări

Mii de elevi britanici și din restul Europei, de la etapele de studiu mai timpurii și până la învățământul universitar, sunt în așteptarea Brexitului. Pe termen scurt se pare că nu vor fi multe schimbări, dar următoarea generație de europeni își va vedea instruirea și viitorul profesional condiționate de divorțul dintre Regatul Unit și UE, comentează într-un reportaj agenția EFE.

Nando Sigona, un italian căsătorit cu o britanică și care locuiește la Oxford, este profesor de studii privind migrația și refugiații la universitățile din Birmingham și Oxford. El crede că, la fel cum se întâmplă și într-o familie, sistemul educațional nu va fi scutit de consecințele acestui divorț.

Conform evaluărilor sale, Brexitul va afecta viitoarea generație de copii ai străinilor din Regatul Unit, ce reprezintă circa 12% din elevii britanici. Experiența sa personală și a multora din cele 170 de familii europene cu care a discutat timp de doi ani pentru a vedea cum vor aborda incertitudinile legate de această ruptură și impactul ei asupra copiilor le-a sintetizat în cartea “În umbra Brexitului”.

“Studiul nostru se axează pe impactul asupra copiilor pentru că Brexitul va transforma țara în următoarele decenii. Deja sunt unii copii care le spun părinților lor “nu îmi vorbi în germană în public”“, explică profesorul italian, care speră că cei doi copii ai săi nu vor ajunge să-i ceară să nu vorbească cu ei în italiană.

“A fost o experiență inconfortabilă”

Dar în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexitul “puternicul sentiment anti-imigrație” existent în Regatul Unit s-a manifestat mai puțin față de vest-europeni și mai mult față de ceilalți, inclusiv față de români și est-europeni în general, remarcă Nando Sigona. “Aproape întotdeauna acesta s-a manifestat față de cei veniți din afara UE sau față de grupurile de comunitari veniți începând din 2004, precum românii sau polonezii. Niciodată nu au fost tabloide cu mesaje anti-germane, anti-suedeze ori anti-franceze”, a constatat el.

Totuși, pe Nando Sigona ieșirea Regatului Unit din UE l-a făcut să se simtă precum un imigrant, “forțat” să ceară cetățenia britanică pentru a-și asigura statutul legal și a-și proteja unitatea familiei. “Am devenit britanic cu o lună în urmă. Am participat la ceremonie, cu fotografia Reginei alături, numai zâmbete. A fost o experiență inconfortabilă. Persoana care o oficiază îți spune că acesta este un loc magnific, te felicită. Dar, în timp ce-i priveam pe ceilalți europeni, mă întrebam de ce trebuie să fiu fericit. Simțeam că ne-au obligat”, povestește italianul. Începând din 2016, precizează el, peste 130.000 de europeni au cerut pașaport britanic, unii dintre ei văzând în acest document “un mecanism de apărare” sau “o poliță de asigurare împotriva nebuniei care ne înconjoară”.

“Vom fi afectați foarte mult”

Ca urmare a Brexitului, copiii din școala primară încep să pună întrebări “pe care nu le-ar fi pus niciodată înainte”, întrucât uneori școala acționează cu foarte puțin tact, susține mai departe Nando Sigona. La rândul ei, Bella Schiavo, o studentă britanică în vârstă de 20 de ani care urmează studii hispanice la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, spune că este stresată de Brexit pentru că nu știe ce se va întâmpla cu bursa ei de studii obținută prin programul Erasmus și cu cardul european de sănătate, după ce parlamentul britanic a respins un amendament prin care guvernul lui Boris Johnson ar fi fost obligat să negocieze cu UE rămânerea completă a Regatului Unit în acel program european de schimburi universitare.

Secretarul de stat britanic pentru învățământ universitar a amintit că apartenența la UE nu este o condiție indispensabilă pentru participarea la Erasmus, țări precum Turcia sau Serbia făcând de altfel parte din acest program, asigurând că executivul de la Londra va continua să susțină demersul rămânerii în Erasmus. Dar Bella tot nu este liniștită: “Vom fi afectați foarte mult. Dacă nu am fi decis să ieșim din UE eu aș fi avut mult mai multe oportunități de a trăi și studia în 28 de țări diferite”, regretă ea.

Dincolo însă de programul Erasmus sunt mulți studenți comunitari care optează pentru universitățile britanice datorită ofertei lor bogate de studii, remarcă tânărul spaniol Fernando Casamayor, care dorește să studieze Arheologia și a găsit pentru această specializare mai multe opțiuni în Regatul Unit decât în UE. Spre deosebire de cazul evocat anterior, el este liniștit, întrucât guvernul britanic a garantat condițiile de acces și finanțare pentru tinerii comunitari care sunt deja în Regatul Unit sau vor veni acolo înainte de 31 decembrie 2020.

Netanyahu a fost inculpat formal pentru corupție

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost ieri inculpat formal pentru corupție, după ce și-a retras cererea de a fi protejat de imunitatea parlamentară, transmite agenția Reuters. El se afla la Washington pentru discuții cu președintele american Donald Trump, înainte ca acesta să anunțe planul de pace israeliano-palestinian propus de SUA, când procurorul general al Israelului a formulat acuzațiile în fața unui tribunal din Ierusalim. Cererea de a beneficia de imunitate era oricum sortită eșecului, întrucât Netanyahu nu a avea în parlament suficiente voturi pentru ca ea să poată fi aprobată. El a fost acuzat la sfârșitul lunii noiembrie pentru fraudă, abuz de încredere și mită, în trei dosare distincte. Ar putea dura însă luni sau chiar ani până când aceste dosare vor fi soluționate. Netanyahu respinge acuzațiile și denunță o “vânătoare de vrăjitoare” și o “tentativă de lovitură de stat”. Cel mai longeviv premier israelian, Netanyahu a transmis într-o declarație că dezbaterea din parlament privind imunitatea sa ar fi fost un “circ” și a renunțat la acest demers pentru că nu dorea să ia parte la acest “joc murdar”.

Pe lângă problemele penale, Netanyahu luptă și pentru supraviețuirea sa politică la alegerile anticipate din 2 martie, cel de-al treilea scrutin legislativ convocat în decurs de numai un an, după ce Knessetul (parlamentul) a votat autodizolvarea din cauza blocajului politic rezultat după alegerile din septembrie, în urma cărora Netanyahu și rivalul său centrist Benny Gantz nu au reușit să formeze un guvern de coaliție.

Coronavirus: Purtarea măștilor nu garantează protecția absolută împotriva transmiterii virusului

În fața transmiterii noului coronavirus, măștile chirurgicale sunt la mare căutare în special în Asia. Esențiale pentru persoanele bolnave și recomandate a fi purtate în cele mai afectate regiuni, acestea nu garantează întotdeauna protecția 100% împotriva epidemiei, informează AFP.

Purtarea unei măști, de cele mai multe ori un produs ieftin confecționat din hârtie, este un lucru obișnuit în Asia, ca mijloc de protecție împotriva poluării sau ca măsură de igienă.

Odată însă cu transmiterea rapidă a noului virus, care a provocat deja decesul a peste 100 de persoane și a infectat alte câteva mii, vânzările acestui produs au explodat în regiune.

În China, unde virusul a apărut în decembrie și unde purtarea măștii este obligatorie în anumite provincii altfel existând riscul unei amenzi, farmaciile din Hong Kong, Beijing sau Shanghai și-au epuizat stocurile. În Cambodgia, Japonia sau pe anumite pagini de internet, prețurile au explodat ca urmare a cererii masive. În Thailanda, unde există deja 14 cazuri de contaminare, magazinele din centrul Bangkokului au rămas fără stocuri în doar câteva zile, iar afișe pe care scrie “Nu am avem măști” au fost agățate în vitrine.

Furnizori depășiți

“300 de clienți zilnic, în cea mai mare parte chinezi, se îngrămădesc să cumpere aceste produse. Nu mai avem niciuna, la fel ca și furnizorii noștri care sunt complet depășiți”, a povestit pentru AFP Suphak Saphakkul, patronul unei mici farmacii dintr-un centru comercial aflat în capitala Thailandei. “În 36 de ani de carieră, m-am mai confruntat cu o astfel de situație o singură dată: în timpul epidemiei cu SARS” (Sindromul Acut Respirator Sever), care a provocat mai multe sute de decese în 2002 și 2003, a adăugat acesta. Situația nu se va îmbunătăți în curând având în vedere că aceste măști sunt în cea mai mare parte fabricate în China.

Cu toate acestea, sunt într-adevăr eficace?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă populația să-și acopere gura și nasul atunci când tușește sau strănută, iar masca să fie nelipsită în cazul persoanelor bolnave pentru a limita riscurile contaminării. Pentru persoanele care nu prezintă însă niciun simptom, “eficacitatea acestora nu este demonstrată”, potrivit ministerului Sănătății din Franța. “Nu oferă o garanție de 100%”, precizează Satoshi Hiroi din cadrul Institutului de Sănătate Publică din Osaka. Întrucât nu sunt fixate complet pe față, acestea permit trecerea aerului nefiltrat. “Puteți așadar inhala virusul dacă există un spațiu între față și mască”, a explicat cercetătorul. Experții insistă totodată asupra faptului că acestea au o durată de viață limitată, deseori de doar câtva ore, după care trebuie în mod obligatoriu să fie schimbate.

Aceștia preconizează deci utilizarea altor tipuri de măști, mult mai scumpe, denumite “măști de protecție respiratorie individuală”. Formate dintr-un element facial și un dispozitiv de filtrare a aerului, au o durată de viață mult mai ridicată. Prevenția eficace contra noului coronavirus rămâne cu toate acestea dificilă atâta timp cât asupra modalității de transmitere planează incertitudini.

Există dovezi ale contaminării de la om la om, dar nu se cunoaște cu exactitate dacă agentul patogen se află în suspensie în atmosferă sau se propagă prin contact. “Nu știm încă în mod exact care îi este proveniența, nu înțelegem în totalitate cum se transmite, nu înțelegem pe deplin cum se manifestă prin simptome”, a arătat Daniel A. Kertesz, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății din Thailanda. “Ne luptăm împotriva unui dușman invizibil cu mijlocele disponibile. Purtarea unei măști este întotdeauna mai bună decât lipsa oricărei protecții, iar acest lucru ar putea liniști populația și evitarea unei isterii colective”, a subliniat farmacistul Suphak Saphakkul. În orice caz, alte măsuri de precauție precum spălatul frecvent al mâinilor cu săpun sau cu o soluție hidroalcoolică, utilizarea batistelor de unică folosință sunt ferm recomandate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Cum vrea Viena să scape de mașini. Prin “jetoane culturale”

Municipalitatea din Viena a prezentat luni o aplicație pentru dispozitive mobile ce permite rezidenților care se deplasează pe jos, cu bicicleta sau folosind transportul în comun să obțină în regim de gratuitate bilete la spectacole artistice și la muzee, informează AFP.

Grație unui sistem de monitorizare care recunoaște modul de transport utilizat, economiile de 20 de kilograme de CO2 realizate în raport cu același traseu parcurs cu automobilul vor oferi utilizatorului dreptul la un “jeton cultural”. Fiecare dintre aceste jetoane va putea fi apoi schimbat cu un bilet ce oferă acces liber în una dintre cele patru tipuri de instituții asociate proiectului vienez: muzeu, sală de expoziții, sală de concerte și teatru. Potrivit coordonatoarei proiectului, Christina Hubin, vienezii vor putea să obțină un jeton după ce merg la serviciu folosind mijloace de transport alternative timp de 15 zile, în medie. “Vrem să recompensăm scăderea CO2 cu o experiență culturală”, a explicat Peter Hanke, consilier municipal specializat în chestiuni digitale, într-o conferință de presă. O perioadă de testare de șase luni va debuta pe 26 februarie pe un eșantion de o mie de utilizatori. Dacă se va dovedi concludent, acest experiment va fi propus publicului larg în toamna acestui an. Capitala austriacă oferă celor 1,8 milioane de locuitori ai săi transporturi publice eficiente, cu doar 1 euro pe zi, dacă aceștia își achiziționează în prealabil o cartelă anuală pentru transportul public. Viena are deja mai multe abonamente anuale la metrou și pe liniile de autobuze și de tramvaie decât numărul mașinilor înmatriculate în oraș.

Guvernul austriac de coaliție între conservatori și ecologiști, care a depus jurământul la începutul lunii ianuarie, vizează neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon la orizontul anilor 2040, cu 10 ani mai devreme decât obiectivele UE.

Irlanda: Doi soți candidează unul împotriva celuilalt

Doi soți vor candida unul împotriva celuilalt în cadrul alegerilor generale din Irlanda care se vor desfășura la 8 februarie, relatează The Guardian, citat de Mediafax. Holly Cairns, social-democrată, candidează împotriva partenerului ei, Christopher O”Sullivan, candidatul partidului Fianna Fáil, pentru un loc în circumscripția Cork South-West. “Evident, pornim ca o casă în flăcări mai ales pe plan personal, nu atât din punct de vedere politic”, a declarat Cairns pentru cotidianul irlandez Echo. “Totul este permis în dragoste și în război. Să înceapă jocul”, a adăugat ea.

Cairns a fost aleasă anul trecut consilier în districtul Cork din partea social-democraților, un mic partid de stânga. În timp ce, O”Sullivan a terminat pe primul loc, candidând din partea formațiunii Fianna Fail, un partid de centru, și a devenit primar al consiliului.

În ciuda relației, partidele lor i-au selectat pentru a candida pentru locurile din Dáil la alegerile generale din 8 februarie. Cairns a refuzat să vorbească despre confruntarea cu partenerul său, dar a vorbit despre necesitatea reformei în domeniul sănătății și a alternativelor din stânga. „Există o întreagă gamă de oameni din West Cork care doresc o opțiune progresistă”, a declarat ea. Există posibilitatea ca această poveste să aibă un final fericit: circumscripția electorală are trei locuri, astfel încât ambii soți ar putea obține un loc.

Guvernul minoritar al lui Trudeau supraviețuiește unei moțiuni de cenzură

Guvernul minoritar al premierului canadian Justin Trudeau a supraviețuit unei moțiuni de cenzură, la reluarea activității Parlamentului de la Ottawa, relatează AFP. Deputații din Camera Comunelor au adoptat - cu 181 la 139 de voturi - o moțiune privind susținerea priorităților Guvernului, prezentate în “discursul Tronului” citat în Parlament la începutul lui decembrie. Este vorba despre trecerea primului test major de către liberalii canadieni, rămași la putere în urma alegerilor legislative de la 21 octombrie, dar privați de majoritatea pe care o dețineau în fosta Cameră. La votul moțiunii, liberalii lui Trudeau au obținut susținerea separatiștilor din cadrul Blocului Québécois, în timp ce conservatorii, social-democrații și Verzii au votat împotrivă. Ratificarea acordului de liber-schimb cu Statele Unite și Mexicul, lupta împotriva modificărilor climatice și ajutorarea clasei de mijloc sunt principalele priorități ale celui de-al doilea mandat al lui Justin Trudeau.

Cu 157 de deputați din 338 câți are camera inferioară a Parlamentului canadian, liberalii urmează să primească susținerea punctuală a altor formațiuni politice în vederea adoptării proiectelor lor de lege și menținerii lor la putere.

Belgia: Fostul rege Albert II a recunoscut o fiică ilegitimă

Fostul rege belgian Albert II a recunoscut că este tatăl biologic al unei fiice născute în afara căsătoriei. Anunțul a fost făcut ca urmare a unui test ADN, după mai mulți ani de proceduri inițiate de Delphine Boël, în prezent în vârstă de 51 de ani, au transmis mass-media belgiene.

“Majestatea sa regele Albert II a luat cunoștință de rezultatele ADN la care a fost supus la solicitarea Curții de Apel din Bruxelles. Concluziile științifice indică faptul că este tatăl biologic al doamnei Delphine Boël”, se arată în comunicatul avocaților săi.  Fostul rege a decis “ “să pună capăt, cu onoare și demnitate, acestei proceduri dureroase”, se adaugă în comunicat.

Albert II (85 de ani), care a domnit din 1993 până în 2013, a acceptat să se supună acestui test în luna mai, ca urmare a unei decizii a Curții de Apel din Bruxelles. Rezultatul testului ar trebui să rămână într-o primă fază confidențial. Delphine Boël, artist plastic, în vârstă de 51 de ani, afirmă că s-a născut din legătura pe care a avut-o mama sa, Sibylle de Sélys Longchamps, între 1960 și 1970, cu Albert, pe atunci prinț moștenitor, căsătorit din 1959 cu Paola Ruffo de Calabria. Fostul rege a negat întotdeauna paternitatea.

Studiu: Aprecierile, nu sancțiunile “i-ar putea ajuta pe elevi să se concentreze mai bine”

Laudele mai degrabă decât sancțiunile i-ar putea ajuta pe elevi să se concentreze mai bine la ore, potrivit unei studiu preluat marți de Press Association. Cercetarea sugerează că adolescenții sunt mai înclinați să asculte de profesori și să se concentreze asupra activității școlare dacă sunt lăudați. La studiu, desfășurat pe o perioadă de trei ani, au luat parte 2.536 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, înmatriculați la școli de pe teritoriul Statelor Unite. În jumătate dintre clasele desfășurate, profesorii au pus în aplicare un program comportamental în care elevilor li se comunică abilitățile sociale pe care ar trebui să le pună în aplicare în timpul lecțiilor și sunt recompensați pentru folosirea acestora. La celelalte ore, profesorii au folosit măsurile obișnuite de management al clasei.

Cercetătorii, conduși de Paul Caldarella din cadrul Brigham Young University, Utah, au examinat numărul de declarații laudative pe care le oferă profesorii, în comparație cu numărul mustrărilor - raportul dintre laudă și mustrare (PRR) - și impactul acestui comportament asupra copiilor. Descoperirile, publicate în Educational Psychology, sugerează că în orele cu cel mai înalt raport PRR, elevii petrec un interval cu 20% până la 30% mai lung acordând atenție profesorului sau activității de învățare, în comparație cu cele unde PRR a fost la nivelul cel mai scăzut. Situația a fost similară atât în timpul orelor obișnuite cât și a celor în care profesorii au aplicat programul comportamental. “Din nefericire, cercetările anterioare au arătat că profesorii au deseori tendința de a-și dojeni elevii pentru probleme de conduită într-o măsură egală sau chiar mai mare decât a-i lăuda pentru comportament adecvat, deseori cu efect negativ asupra efectivelor de copii și a comportamentului elevilor”, a spus Caldarella.

Diplomat palestinian: Planul Trump autorizează apartheidul

Planul de pace american în Orientul Mijlociu pe care Donald Trump urmează să-l dezvăluie autorizează în fapt Guvernul israelian să instaureze un regim de apartheid, denunță reprezentanța diplomatică a Autorității Palestiniene (AP) în Marea Britanie. “Aceasta este o tristă mascaradă politică”, a deplâns marți Husam Zomlot, care a fost anterior șeful misiunii palestiniene la Washington și un consilier strategic al președintelui Mahmoud Abbas. Planul pe care Donald Trump urmează să-l dezvăluie marți la prânz (ora locală) la Washington nu exclude, probabil, înființarea unui stat palestinian, însă îl va reduce la “bantustane” - fără continuitate teritorială - printr-o recunoaștere a coloniilor israeliene din Cisiordania, preconizează acest diplomat, intervievat de Reuters. “Este un stat pentru Mickey Mouse. 28 ianuarie 2020 va rămâne drept data la care Statele Unite vor fi autorizat Israelul să pună în aplicare un regim de apartheid deplin. Trump va rămâne în istorie ca cel care a împins Israelul în direcția greșită”, a subliniat el.

Detaliile planului elaborat de doi ani sub conducerea ginerelui și consilierului locatarului Casei Albe Jared Kushner au rămas secrete.

Premierul israelian în exercițiu Benjamin Netanyahu a fost invitat la Washington la prezentarea acestuia, însă niciun reprezentant palestinian nu se află acolo. Husam Zomlot consideră că Autoritatea Palestiniană nu are nevoie să cunoască toate dispozițiile planului pentru a ști că acesta este inacceptabil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.