Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum se răzbună trecutul sovietic pe Rusia: Vaccinul Sputnik V, acceptat în străinătate, respins în țară

Ziarul de Vrancea
8 mar 2021 1409 vizualizări

Neîncrederea înrădăcinată în autorități îi face pe ruși să evite vaccinul

Vara trecută, Rusia a fost prima țară care a anunțat aprobarea unui vaccin anti-COVID-19. Începând cu Mexicul și terminând cu Iranul, zeci de țări au comandat de atunci doze din acest vaccin, cunoscut sub numele de Sputnik V, scrie The Wall Street Journal. Dar în Rusia, campania de vaccinare s-a izbit de unul dintre cele mai mari niveluri de neîncredere. Deși vaccinul este gratuit și poate fi procurat foarte ușor, numai 3,5% din ruși au primit măcar un singur vaccin, comparativ cu procentul de 17,1% din SUA și cu cel de 32,1% din Regatul Unit. Sondaje recente demonstrează că mai puțin de o treime din ruși doresc să fie vaccinați cu Sputnik V. În spatele acestui scepticism se află îndoielile legate de rapida producere a vaccinului Sputnik V, precum și neîncrederea în autorități, care își are originea în trecutul sovietic al țării. De exemplu, potrivit sondajelor, mulți ruși cred că coronavirusul este o armă biologică produsă de oameni. În acelaași timp, sondajele ilustrează o mare neîncredere în Rusia față de maladia COVID-19.Deși, în Rusia, numărul infecțiilor co coronavirus este în scădere, lenta acceptare a vaccinului face ca țara să rămînă vulnerabilă în fața unei reveniri. Rusia a înregistrat peste 4 milioane de infecții, plasându-se astfel pe al patrulea loc în lume. Dubiile legate de vaccin subminează obiectivul guvernului, respectiv, acela ca, până la vară, să se vaccineze aproximativ 60% din populație.„În privița producției vaccinului suntem în pas cu restul lumii, dar acum ne aflăm în urmă în privința administrării”, a declarat Anton Gopka, decanul Facultății de Administrație Tehnologică și Inovații de la Univesitatea ITMP din Sankt Petersburg, totodată partener al firmei de investiții în tehnologie sanitară ATEM Capital. “Până la urmă, marele pericol va fi acela că vom prelungi astfel pandemia de aici”.

„Eu nu cred în coronavirus”

Pentru Vadim Ivanov, un șofer din Sankt Petersburg în vârstă de 55 de ani din Departamentul de Întreținere al orașului Sankt Petersburg, acest lucru nu e un motiv de îngrijorare. El nu are încredere în guvern sau in sistemul sanitar și crede că pericolul legat de COVID-19 este exagerat. “Nu mă vaccinez, pentru că eu nu cred în coronavirus; problema care se pune este neîncrederea”, afirmă Ivanov, care rareori folosește masca sau respectă distanțarea socială. “Oamenii spun că totul e o prostie, e un lucru mult prea exagerat și că totul e o invenție”.Președintele rus Vladimir Putin, care laudă în mod regulat vaccinul la televiziunea națională și care îl pomenește mereu în discuțiile cu lideri străini, încă nu s-a vaccinat. Kremlinul a anunțat că Putin intenționează să se vaccineze la vară sau în tomană, după ce se va consulta cu medicii. “Guvernul trebuie să explice mai bine beneficiile vaccinului”, afirmă Gopka. “Și, desigur, oameni s-ar simți mai liniștiți dacă și șeful statului s-ar vaccina”.Peste 40 de țări au autorizat vaccinul Sputnik V pentru cazuri de urgență. Slovacia și Ungaria, membre ale UE, au aprobat vaccinul Sputnik V, iar, joi, comisia de specialitate a UE a început o evaluare oficială care ar putea duce la autorizarea vaccinului.

Dar mulți ruși nu sunt convinși încă.

La nivel mondial, rușii se numără printre cei mai mari sceptici în privința vaccinurilor. Un sondaj Ipsos din februarie arăta că numai 42% din ruși vor fi vaccinați, comparativ cu procentul de 72% din SUA și cu cel de 57% din Franța. În afara dubiilor legate de eficiența vaccinului Sputnik V, analiștii remarcă lipsa generală de încredere în autorități și în sistemul de sănătate. Potrivit unui sondaj Gallup din 2019, numai 37% din ruși sunt mulțumiți de calitatea sistemului sanitar, comparativ cu procentul de 65% la nivel mondial. Tatiana Andreeva, în vârstă de 39 de ani, director de resurse umane la o instituție din Kalinigrad, care spune că nu se va vaccina, a declarat că încearcă să evite să se bazeze pe sistemul sanitar rusesc la nivel general. “Cu rare excepții, de acolo nu vine niciun ajutor”, a spus ea. “Principiul de bază este să te descurci cum poți”.

Raport: Germania, principala țintă a campaniilor de dezinformare ale Rusiei

Germania este principala țintă a campaniei de dezinformare a Kremlinului în Uniunea Europeană (UE), conchide EUvsDisinfo - un proiect european în lupta împotriva dezinformării - într-un raport publicat ieri. EUvsDisinfo - o bază de date administrată de către Servciul European de Acțiune Externă (SEAE) - precizează în acest raport că a documentat, începând din 2015, 700 de cazuri de dezinformare vizând Germania. Proiectul a identificat, în schimb, peste 300 de cazuri de dezinformare vizând Franța, peste 170 vizând Italia și 40 vizând Spania. Proiectul EUvsDisinfo, lansat după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, are ca misiune să lupte împotriva unor campanii pe care le consideră în mod deliberat defăimătoare . “Germania este ținta principală a eforturilor de dezinformare ale Rusiei împotriva statelor membre ale Uniunii Europene (UE)”, conchide proiectul.

Potrivit EUvsDisinfo, Kremlinul încearcă să prezinte Germania ca pe o țară animată de o “rusofobie irațională”, cu scopul de a abate atenția de la acuzații privind încălcarea drepturilor omului și dreptului internațional de către Moscova. În urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok în august, de care-l acuză pe Vladimir Putin și FSB-ul, opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a primit îngrijiri la Berlin, după care s-a întors în Rusia, în ianuarie, de când a fost arestat și încarcerat.

CEDO condamnă România pentru expulzarea unui tunisian din motive de securitate națională

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat ieri România pentru că a expulzat de pe teritoriul său un tunisian din motive de securitate națională, care nu i-au fost comunicate acestuia, fiind considerate informații secrete. “Reclamantul nu a primit nicio informație despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea națională și nici despre desfășurarea unor momente-cheie ale procedurii”, a indicat instanța judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg. În consecință, cei șapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr.7 al Convenției europene a drepturilor omului, referitor la garanțiile procedurale în caz de expulzare a străinilor. Reclamantul este un cetățean tunisian născut în 1982 și sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă și a avut un copil. În 2009, el a obținut un permis de sejur pentru “viață familială” valabil până în 2015, explică CEDO. În 2012, justiția română l-a declarat “persoană indezirabilă” și i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani. “Parchetul arăta că - potrivit unor informații clasificate de nivel secret puse la dispoziția sa de Serviciul Român de Informații - existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfășura activități de natură să pună în pericol securitatea națională”, continuă Curtea. Avocatul său nu a putut avea acces la elementele considerate secrete din dosar și reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012. “Având în vedere informații foarte reduse și generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-și apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea națională”, relevă instanța.CEDO a condamnat Bucureștiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale.

Dispariția omului de Neanderthal, mai veche decât estimau oamenii de știință

Momentul ce a marcat dispariția omului de Neanderthal reprezintă o chestiune care îi interesează de multă vreme pe oamenii de știință. Rămășițe umane descoperite într-o peșteră din Belgia, analizate cu ajutorul unei tehnici noi, contribuie la această dezbatere științifică, întrucât s-au dovedit a fi mult mai vechi decât au estimat inițial cercetătorii. Potrivit precedentelor datări cu carbon radioactiv, specimenele găsite în peștera Spy din Belgia, unde numeroase rămășițe umane au fost găsite începând cu secolul al XIX-lea, datau din urmă cu doar 24.000 de ani. Dar, potrivit unui studiu publicat luni în revista științifică PNAS, ele au în realitate o vechime cuprinsă în intervalul 44200 î.e.n. - 40600 î.e.n..Autorii cercetării au ajuns astfel la concluzia că neanderthalienii “au dispărut din nordul Europei (...) mult mai devreme decât s-a sugerat în trecut”. O mai mare precizie legată de momentul în care au dispărut oamenii de Neanderthal este considerată un prim pas important pentru a înțelege mai bine natura lor, dar și motivul pentru care ei și-au cedat locul pe scara evolutivă, în cele din urmă, în fața omului modern. Noua metodă se bazează tot pe carbon radioactiv (variante radioactive ale carbonului, precum Carbon 14), care este considerat drept cea mai bună metodă de datare, însă a fost ameliorată modalitatea în care sunt tratate eșantioanele analizate.

Coronavirus: Situația epidemiologică în Ungaria este „extrem de gravă”

Ungaria a înregistrat în ultimele zile o “creștere fără precedent” a noilor cazuri de COVID-19 și un record de spitalizări, inclusiv la ATI, punând o mare presiune pe sistemul sanitar, a avertizat ieri la o conferință de presă responsabila departamentului de sănătate publică din Ungaria, Cecilia Mueller, care a descris situația drept “extrem de gravă”. Numărul persoanelor spitalizate și ventilate mecanic este de 8.270 și, respectiv, 833, cifre care au depășit recordurile din valul precedent. De asemenea, prezența în creșterea a coronavirusului în mostrele din apele reziduale colectate în aproape toate orașele ungare anticipează continuarea tendinței de creștere a numărului de îmbolnăviri. Prin urmare, Cecilia Mueller a cerut populației să respecte regulile de igienă și de distanțare și să accepte vaccinul anti-COVID-19 atunci când acesta este oferit.

La aceeași conferință de presă, un alt responsabil din structura însărcinată cu gestionarea epidemiei, colonelul Robert Kiss, a anunțat că Austria a reclasificat Ungaria drept țară cu risc epidemiologic ridicat, astfel că vor fi aplicate noi reguli privind intrarea și tranzitul pentru persoanele venite din Ungaria. De asemenea, Austria va interzice intrarea persoanelor aflate în tranzit către Germania și care nu îndeplinesc cerințele pentru intrarea pe teritoriul german, a mai precizat Robert Kiss.

Sistemul sanitar ungar este suprasolicitat și noi secții pentru pacienții COVID-19 sunt deschise în fiecare zi. Premierul Viktor Orban declarase vineri că se așteaptă ca spitalizările să ajungă la 15.000 - 20.000, dar chiar și așa el consideră că sistemul sanitar ungar ar trebui să facă față fără ajutor extern. Conform unor date comunicate în februarie, Ungaria dispune de 2.296 de paturi echipate cu ventilatoare și de peste 15.800 de paturi pentru pacienții COVID-19.

Începând de săptămâna aceasta au fost închise magazinele neesențiale și învățământul se desfășoară numai online. Până luni peste un milion de cetățeni din cei aproape 10 milioane din Ungaria au primit cel puțin prima doză dintr-unul din cele cinci vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în Ungaria (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, cel rusesc Sputnik V și cel chinezesc Sinopharm).

Numărul total de cazuri de contaminare cu noul coronavirus raportat în Ungaria de la debutul pandemiei, acum circa un an, este de 475.207, cu 16.146 decese, cel mai recent bilanț al ultimelor 24 de ore, comunicat marți de autorități, fiind de 6494 contaminări și 158 decese, înregistrate în cea mai mare parte la persoane vârstnice suferind și de alte afecțiuni.

COVID-19, detectat în apele unui oraș brazilian în noiembrie 2019

Un studiu a demonstrat prezența coronavirusului SARS-CoV-2 în apele reziduale din orașul brazilian Florianópolis în noiembrie 2019, cu circa trei luni înainte de confirmarea primului caz de COVID-19 în Brazilia, iar odată cu apariția primelor cazuri clinice în regiunea din care face parte acest oraș a crescut încărcătura virală a virusului detectat în mostrele colectate din apele reziduale. Studiul, realizat de Universitatea din Burgos (Spania) împreună cu Universitatea Federală braziliană din Santa Catarina și publicat de revista Science of the Total Environment, a analizat apele reziduale umane colectate direct din sistemul de canalizare al orașului brazilian în perioada octombrie 2019 - martie 2020.

Virusul a fost detectat prin diferite sisteme RT-qPCR recomandate de centrul american de control al bolilor și de autoritățile europene, rezultatele mostrelor pozitive fiind apoi confirmate de un laborator independent. ARN-ul virusului SARS-CoV-2 a fost detectat pe 27 noiembrie 2019, element confirmat într-un laborator independent și printr-o analiză de segmentare a mostrei apei reziduale din orașul brazilian. Mostrele din cele trei analize ulterioare (în decembrie 2019, februarie 2020 și martie 2020) au avut de asemenea rezultate pozitive la toate testele RT-qPCR, cu o creștere puternică pentru mostrele colectate la începutul lui martie 2020.

Așadar, studiul relevă prezența și circulația virusului în Brazilia cu cel puțin trei luni înaintea confirmării primului caz de COVID-19 în această țară, cu circa două luni înaintea confirmării primului caz pe continentul american și cu aproximativ o lună înaintea comunicării primelor cazuri clinice în orașul chinez Wuhan la sfârșitul lui decembrie 2019.

SUA: Persoanele vaccinate se pot întâlni între ele, fără mască, în anumite condiții

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 se pot întâlni între ele, în grupuri mici, în interior - fără să poarte mască și fără să respecte distanțarea socială - au anunțat autoritățile sanitare americane. Ele se pot întâlni fără să poarte mască cu persoane nevaccinate dintr-o singură altă gospodărie, dacă acestea nu prezintă factori de risc COVID-19, a anunțat luni, într-o conferință de presă, directoarea principalei agenții de sănătate publică americană, Centrelr de prevenție și luptă împotriva bolilor (CDC), Rochelle Walensky. În schimb, persoanele vaccinate care se întâlnesc cu persoane nevaccinate din mai multe gospodării în același timp este necesar să poarte mască de protecție și să respecte distanțarea socială. Ele este necesar să continue să respecte măsuri de precauție în spații publice, să evite să călătorească și să evite adunări mari. O persoană vaccinată este considerată o persoană care se află la douăsăptămâni după ce a fost vaccinată cu ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna sau care se află la două săptămâni după ce a fost vaccinată cu doza unică a vaccinului Johnson & Johnson, precizează Rochelle Walensky. Pentru moment, numai aceste trei vaccinuri au fost autorizate în Statele Unite. “Dacă au fost vaccinați bunici, ei își pot vizita copiii și familia, chiar dacă aceștia din urmă nu au fost vaccinați”, având în vederea că ei nu mai prezintă factori de risc care să-i facă susceptibili să se îmbolnăvească de forme grave COVID-19, precizează Walensky.

Vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fie produs, începând de la 1 iulie, în nordul Italiei

Vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fie produs în Italia - începând din iulie -, o premieră în Uniunea Europeană (UE), care nu l-a autorizat încă, declară Camera de Comerț italiano-rusă. “Vaccinul va fi produs începând din iulie 2021 în instalația (întreprinderii farmaceutice italiano-elvețiene) Adienne, în Lombardia, la Caponago, în apropiere de Monza”, în nordul Italiei, declară un comsilier de presă al Camerei de Comerț, Stefano Maggi, într-un interviu telefonic. “Zece milioane de doze urmează să fie produse începând de la 1 iulie și până la 1 ianuarie 2022”, declară el, subliniind că este vorba despre “primul acord la nivel european în vederea producerii pe teritoriul UE a vaccinului Sputnik” V.

Vaccinul rusesc Sputnik V nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, însă a trecut săptămâna trecută de o etapă-cheie în vederea unei desfășurări în UE, prin lansarea examinării sale de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cu sediul la Amsterdam. În urma acestui anunț, autoritățile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri unui număr de 50 de milioane de europeni, începând din iunie.

Fondul suveran rus - propietarul vaccinului -, care argumentează că vaccinul său este validat în 46 de țări, a reproșat din nou, marți, EMA că a “amânat luni de zile” procesul validării Sputnik V. Rusia denunță de asemenea în mod violent declarații ale unei membre a Comnsiloiului de Administrație al EMA, care a comparat autorizarea de urgență a vaccinului rusesc Sputnik V de către unele țări europene cu “ruleta rusă”.

Câinii lui Biden, trimiși acasă, în urma unui “incident cu mușcături”

Președintele american Joe Biden și-a trimis cei doi câini ciobănești germani înapoi la Wilmington, în Delaware, în urma unui “incident cu mușcături” în care a fost implicat un agent din cadrul securității Casei Albe, potrivit presei americane. Major, în vârstă de trei ani, cel mai tânăr dintre cei doi ciobănești germani ai cuplului prezidențial, a fost agresiv, a sărit, a lătrat și a atacat personalul și agenți de securitate de la Casa Albă, dezvăluie CNN, care citează două surse anonime. Cele două surse citează un “incident cu mușcături” - fără să precizeze dacă cineva a fost rănit. Însă episodul a fost considerat suficient de grav ca cei doi câini, inclusiv Champ, în vârstă de 13 ani, să fie trimiși acasă la familia Biden, săptămâna trecută, la Wilmington. Major, adoptat dintr-un refugiu pentru animale pe care Joe Biden și soția sa Jill l-au vizitat în noiembrie 2018, este primul câine dintr-un refugiu care a locuit la Casa Albă. Fostul președinte Donald Trump nu a avut un animal de companie la Casa Albă. Prima Doamnă Jill Biden se declara îngrijorată, într-un inerviu publicat luna trecută, de instalarea câinilor în noua lor casă, la Washington. “Ei trebuie să ia liftul, cu care nu sunt obișnuiți și trebuie să iasă pe peluza de sud, unde sunt mulți oameni care-i privesc”, declara ea la NBC News.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.