Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum a fost prins “nașul” Cosa Nostra?

Ziarul de Vrancea
17 ian 2023 945 vizualizări

Poliția dezminte că ar fi acționat la pont n anchetatorii au redus treptat numărul de suspecți căutând printre persoanele care se tratează de cancer, o boală despre care auzeau că se discută tot mai des printre apropiații liderului mafiot

Cel mai căutat mafiot din Italia se îndrepta spre o cafenea din fața unei clinici private siciliene când un polițist s-a apropiat de el și l-a întrebat cum îl cheamă. Nu a mințit. Pur și simplu și-a ridicat privirea și a spus: “Știți cine sunt. Sunt Matteo Messina Denaro”, relatează BBC. Până în acel moment, polițiștii nu puteau fi absolut siguri că bărbatul era cu adevărat “nașul nașilor”, pe care îl vânau de trei decenii. Se prezentase la o programare la clinică sub numele de Andrea Bonafede.

Totuși, după ani de cercetări minuțioase și având doar o imagine cu el - și aceea computerizată, carabinierii erau destul de siguri că acesta era omul pe care îl căutau.

În perioada în care s-a aflat la conducerea mafiei siciliene Cosa Nostra, Messina Denaro a supervizat șantajul, depozitarea ilegală a deșeurilor, spălarea de bani și traficul de droguri. A fost condamnat în absență în 2002 pentru o serie de crime.

Se pare că a fost protejatul lui Totò Riina, șeful clanului Corleone, care a fost arestat în 1993 după 23 de ani de fugă. Acela a fost și anul în care Messina Denaro a dispărut. Timp de 30 de ani, anchetatorii s-au putut baza doar pe un portret-robot și pe scurte fragmente de înregistrări vocale pentru a-l identifica.

Informații despre apariția sa îl plasau peste tot, din Venezuela până în Olanda. Dar a fost prins în Palermo - în inima Siciliei, locul său natal. “A durat atât de mult să fie arestat pentru că, așa cum s-a întâmplat și cu alți lideri mafioți, era protejat de o rețea foarte densă de complici, adânc înrădăcinată și extrem de puternică în Sicilia și nu numai”, a declarat jurnalistul italian Andrea Purgatori.

Trădat?

Mulți au presupus că arestarea de luni a fost rezultatul unui pont venit din partea asociaților lui Messina Denaro, care au decis că un șef bolnav nu le mai era de folos. De altfel, pentru o lungă perioadă de timp, cel mai căutat mafiot din Italia s-a simțit suficient de protejat “pentru a se plimba liber pe străzile din Palermo, capitala spirituală a Cosa Nostra”, spune Purgatori. Dar în cele din urmă, a fost găsit chiar în centrul unui oraș aglomerat, un loc în care cu greu te poți ascunde. După 30 de ani de căutări, ce a condus, în final, poliția la el?

Într-o conferință de presă, poliția a respins teoria că ar fi acționat la pont. În schimb, carabinierii au declarat că au combinat metodele tradiționale de investigație cu tehnologia modernă, pentru a restrânge numărul suspecților.

“De-a lungul anilor, în jurul lui Messina Denaro s-a format un fel de perdea de fum, formată dintr-o rețea de persoane loiale lui”, spune Mitja Gialuz, avocat și profesor de procedură penală la Universitatea LUISS din Roma. Timp de mai bine de un deceniu, poliția a luat măsuri drastice împotriva oricărei persoane suspectate că l-ar fi protejat sau ajutat pe Messina Denaro. Peste 100 de persoane au fost arestate, inclusiv frații lui Denaro, și a fost pus sechestru pe active în valoare de peste 150 de milioane de euro. “Acest lucru i-a slăbit treptat rețeaua și în cele din urmă l-a făcut mai vulnerabil”, a declarat generalul Teo Luzi.

Perdeaua de fum începuse să se ridice. Între timp, au fost interceptate discuțiile din locuințele rudelor lui Messina Denaro. Foarte probabil, acestea erau conștiente de faptul că le erau ascultate conversațiile, așa că vorbeau doar în termeni generici despre “persoane bolnave de cancer” și despre “operații de cancer”. Și totuși, a fost suficient pentru a-i alerta pe anchetatori - mai ales că de mai mult timp circulau zvonuri că Messina Denaro era bolnav. Aceste interceptări, combinate cu monitorizarea căutărilor pe internet despre boala Crohn și cancer la ficat pe care le făceau asociații lui Messina Denaro, i-au determinat pe carabinieri să presupună că șeful mafiei căuta să se trateze.

Restrângerea cercului de suspecți

Anchetatorii au adunat apoi datele tuturor bărbaților bolnavi de cancer născuți în 1962 în apropiere de Trapani, în vestul Siciliei. Le-au cercetat viețile și au restrâns căutarea la 10 suspecți, apoi la cinci. Un nume le-a sărit în ochi: Andrea Bonafede, nepotul unui șef decedat al Mafiei, Leonardo Bonafede.

Un bărbat care se identificase drept Bonafede ar fi fost operat la Palermo de două ori, în 2020 și 2021. Numai că istoricul geolocalizărilor a plasat telefonul adevăratului Bonafede departe de capitala siciliană într-una din cele două zile în care se pare că a fost operat. Când o ședință de chimioterapie a fost rezervată pe numele său, carabinierii au știut că era șansa lor. Luni dimineață, peste 100 de membri ai forțelor armate au înconjurat clinica La Maddalena.

Messina Denaro se îndrepta spre o cafenea când a observat prezența masivă a poliției. A vrut să se întoarcă, dar a văzut mai mulți polițiști închizând strada. Nu a fugit. Poate că și el a știut că era doar o chestiune de timp.

Unul dintre ofițeri, colonelul Lucio Arcidiacono, a declarat pentru TGcom24 din Italia că l-a vânat pe Messina Denaro timp de opt ani și că “a simțit un val de emoție” atunci când l-a văzut în carne și oase. “Era el - bărbatul din fotografiile pe care le văzusem de atâtea ori”, a povestit colonelul. Șeful mafiei - despre care se spune că era “politicos și vorbea încet” - a fost dus la un aeroport din apropiere și a fost transportat în cursul nopții cu un avion militar la o închisoare de înaltă securitate din L'Aquila, în regiunea centrală Abruzzo.

Acum, încep să apară detalii despre modul în care Messin,a Denaro trăia înainte de arestarea sa. Locuia într-o casă modestă din Campobello di Mazara, la 116 km de Palermo și la doar 8 km de Castelvetrano, locul unde s-a născut. Un vecin a declarat pentru televiziunea italiană că îl vedea frecvent pe bărbat și că se salutau cu regularitate. Potrivit primelor informații, poliția nu a găsit arme în ascunzătoarea lui Denaro, ci mai degrabă parfumuri de lux, mobilier scump și haine de firmă. Gustul lui Messina Denaro pentru articole de lux era binecunoscut. Când a fost arestat, se pare că purta un ceas în valoare de 35.000 de euro. Poliția a declarat că, departe de a arăta ca un “om distrus”, acesta părea “un om bine îngrijit și cu o condiție economică bună”.

Lipsa tehnologiei

Căutările pe internet ale asociaților săi posibil să fi contribuit la arestarea lui Messina Denaro, dar este puțin probabil ca ”nașul” însuși să fi folosit vreodată tehnologia, tocmai din cauza riscului de a lăsa urme digitale. “Un șef mafiot, pentru a continua să opereze nestingherit, trebuie să stea departe de tehnologie și să se întoarcă la un mod de viață aproape primitiv, revenind la rădăcinile comunicării verbale și creând un cod secret paralel și sofisticat de comunicare cu aliații săi”, explică profesorul Gialuz.

Italienii au fost fascinați de această arestare. Prim-ministrul Giorgia Meloni a zburat direct în Sicilia pentru a felicita forțele armate, în timp ce laudele au curs din toate părțile spectrului politic. “Messina Denaro a fost ultimul naș al celei mai feroce generații de mafioți. După ce s-a ascuns, Cosa Nostra și-a schimbat complet atitudinea, devenind o organizație mai tăcută și aproape invizibilă, subterană”, a declarat jurnalistul Andrea Purgatori pentru BBC.

Mafiotul s-a lăudat cândva că poate umple un cimitir cu victimele sale. Andrea Purgatori spune că până în anii 1990, crimele erau comise zilnic. “Messina Denaro a comis unele dintre cele mai violente și crude crime de care își poate aminti Italia”, a declarat el.

Printre crimele sale se numără: uciderea în 1992 a procurorilor antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino; uciderea Antonellei Bonanno, iubita însărcinată a unui șef mafiot rival; atacurile cu bombă din 1993 din Milano, Florența și Roma, soldate cu 10 morți; răpirea și uciderea lui Giuseppe Di Matteo, fiul de 11 ani al unui mafiot devenit martor al statului. Băiatul a fost ținut în captivitate timp de doi ani înainte de a fi ucis, iar trupul său a fost dizolvat în acid pentru a împiedica familia să îl îngroape.

Tragedie aviatică la Kiev: Cel puțin 18 morți, printre care copii și ministrul de Interne

Optsprezece persoane, între care ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, doi colaboratori apropiați ai acestuia, dar și copii și-au pierdut viața după ce un elicoper s-a prăbușit miercuri dimineața în apropierea unei grădinițe și a altor clădiri rezidențiale din Brovari, un orășel din regiunea Kiev, a anunțat șeful poliției.

Bilanțul accidentului de elicopter era ieri la prânz de 18 morți, între care trei copii, și 29 de răniți, între care 15 copii, a anunțat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba. La fața locului încă se aflau serviciile de urgență.

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de interne care a fost ucis în accident, a postat un videoclip de la locul accidentului, care arată flăcări ce învăluie o clădire, și a transmis un mesaj de condoleanțe: „Prietenii mei, oameni de stat ai Ucrainei - ministrul afacerilor interne Denis Monastirski, Evhen Ienin și Iuri Lubkovici - au murit într-un accident de elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență la Brovari. Toți cei aflați la bordul elicopterului au murit. Toți cei care se aflau la bordul elicopterului erau patrioți ai Ucrainei, fiecare a apărat și a întărit Ucraina. Ne vom aminti întotdeauna de voi. Familiile voastre vor fi mereu sub protecția prietenilor și a statului. Veșnică amintire pentru voi, prieteni”.

În afara ministrului de interne, Denis Monastirski, în accident și-au pierdut viața și doi dintre principalii săi colaboratori: prim-adjunctul Evhen Ienin și secretarul de stat Lubkovici.

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată o clădire în flăcări, iar imagini statice par să arate cel puțin un cadavru pe jos, printre dărâmături.

Postul public de televiziune a precizat că elicopterul aparținea serviciilor de urgență, deși multe dintre detaliile incidentului rămân neconfirmate în acest moment. Nu este clar deocamdată ce a cauzat prăbușirea elicopterului.

Nu a existat un comentariu imediat din partea Rusiei, iar oficialii ucraineni nu au făcut nicio referire la vreun atac rusesc în zonă la momentul respectiv.

Ucrainenii au început antrenamentul cu rachete Patriot

Departamentul american al Apărării a confirmat că “peste 90-100 de ucraineni” au sosit la Fort Sill, Oklahoma, și au început antrenamentul pe sistemul de rachete Patriot. Luni, baza militară americană de la Fort Sill a anunțat că trupele ucrainene au sosit în locație pentru a începe antrenamentul. Fort Sill găzduiește Centrul de excelență pentru artilerie, unde SUA desfășoară antrenamente cu Patriot pentru armata proprie și pentru alte țări. “Aceiași instructori care predau SUA, aliaților și națiunilor partenere vor conduce antrenamentul ucrainean, iar aceste cursuri nu vor afecta misiunile de antrenament în curs de desfășurare la Fort Sill”, a precizat baza militară, într-o declarație. Instruirea va dura “câteva luni” pe sistemul avansat, dar complex, de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, potrivit oficialilor Pentagonului.

Pe de altă parte, prim-ministrul olandez Mark Rutte, aflat în vizită la Washington, a declarat marți că țara sa ia în considerare trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina. Atacul rusesc asupra orașului Dnipro, care a ucis zeci de persoane într-un bloc de locuințe, a întărit “hotărârea noastră de a rămâne alături de Ucraina”, a declarat premierul Mark Rutte la începutul întrevederii sale din Biroul Oval cu președintele Joe Biden.

“Avem intenția de a ne alătura la ceea ce faceți împreună cu Germania în ceea ce privește proiectul Patriot, deci la sistemul de apărare aeriană”, i-a spus Mark Rutte lui Joe Biden. “Cred că este important să ne alăturăm acestui proiect și am discutat despre asta chiar în această dimineață cu Olaf Scholz” (cancelarul german - n.r.), a declarat premierul Olandei.

Asistentele medicale din Marea Britanie, într-o mișcare protestatară fără precedent

Asistentele medicale din Marea Britanie au început miercuri o nouă grevă de două zile, pentru a cere salarii mai bune în condițiile în care regatul se confruntă cu o inflație ridicată, într-o mișcare socială fără precedent în rândul acestei categorii profesionale. Noua grevă reflectă impasul în care se află negocierile dintre principalul sindicat al asistentelor medicale, Royal College of Nursing (RCN), și guvernul conservator al lui Rishi Sunak, care refuză să accepte creșterile cerute de RCN.

Blocajul a determinat sindicatul să anunțe luni alte două zile de grevă, în februarie, care vor afecta mai multe spitale. “Facem acest lucru într-o încercare disperată de a-i vedea pe premier și pe miniștri salvând Sistemul Național de Sănătate”, a declarat secretarul general al RCN, Pat Cullen, care a cerut guvernului să “rezolve” problema zecilor de mii de posturi vacante din spitale.

Guvernul, care dorește să adopte o lege care să introducă un serviciu minim obligatoriu în anumite sectoare, denunță neajunsurile pe care aceste greve le pot provoca populației în plină iarnă. “Este inevitabil ca o grevă să nu aibă un impact asupra pacienților”, a declarat marți secretarul pentru sănătate, Steve Barclay, precizând că precedenta grevă de două zile a asistentelor medicale, din decembrie, a dus la anularea a 30.000 de operații și consultații.

Potrivit Confederației NHS, care reprezintă spitalele, această nouă grevă ar putea duce la anularea a 4.500 de operații și a 25.000 de programări. Președintele său, Matthew Taylor, a cerut guvernului “să facă tot ce poate pentru a pune capăt acestei dispute dăunătoare” pentru NHS.

“Nu credem că aceasta este calea corectă, continuăm să cerem sindicatelor să renunțe la pichetare și să continue discuțiile”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, referindu-se la viitoarea grevă, cea din 1 februarie, a profesorilor, căreia i se va alătura o altă grevă, a lucrătorilor feroviari. Greva asistentelor medicale este însă cea mai populară dintre toate celelalte care au zguduit Marea Britanie în ultimele luni, țară ce se confruntă cu cea mai gravă criză socială din ultimele decenii din cauza unei inflații de peste 10%.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri de Ipsos și făcut pentru agenția britanică PA, 57% dintre britanici consideră că guvernul este cel mai vinovat pentru durata grevei asistentelor medicale. 82% dintre cei chestionați simt simpatie pentru asistente și 80% pentru șoferii de ambulanță, o altă profesie din domeniul sănătății aflată în grevă în ultimele săptămâni. 90% dintre ei își exprimă, de asemenea, compasiunea pentru pacienți, a căror îngrijire este perturbată și mai mult de grevele dintr-un sistem de sănătate publică deja subminat de ani de zile de subfinanțare și de pandemia de Covid-19.

Peste 360 de milioane de creștini, “persecutați și discriminați” la nivel mondial

Peste 360 de milioane de creștini au fost “grav persecutați și discriminați” din cauza credinței lor în 2022 la nivel mondial, iar Coreea de Nord este țara în care creștinii sunt cei mai persecutați, potrivit unui raport al ONG-ului “Open Doors” publicat miercuri, relatează AFP.

ONG-ul protestant publică anual un “indice global” al persecuției creștinilor, enumerând toate actele de agresiune, de la “opresiuni zilnice discrete” până la “violențele cele mai extreme”. Între 1 octombrie 2021 și 30 septembrie 2022, “peste 360 de milioane” de catolici, ortodocși, protestanți, baptiști, evanghelici, penticostali etc., din 76 de țări au fost “grav persecutați în lume, adică un creștin din șapte”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, Patrick Victor, directorul filialei Open Doors din Franța.

În ultimii treizeci de ani, “persecuția s-a extins” și, în prezent, “în 76 de țări există o persecuție puternică a creștinilor față de cele 40 de țări” raportate în primul index al ONG-ului din 1993, a subliniat Guillaume Guennec, un reprezentant al ONG-ului. Mai mult, “persecuțiile se intensifică în țările în cauză”, a adăugat el.

În 2022, 5.621 de creștini au fost uciși, față de 5.898 în anul precedent. Numărul total de biserici închise, atacate sau distruse a fost de 2.110, în scădere față de 5.110 în 2021.

Având în vedere toate tipurile de persecuții aplicate, Coreea de Nord a trecut pe primul loc în acest clasament anual, în locul Afganistanului. Ea este urmată de Somalia, Yemen, Eritreea, Libia, Nigeria, Pakistan, Iran, Afganistan și Sudan.

În Coreea de Nord, o lege adoptată în 2020 prevede că “a fi creștin sau a deține o Biblie este o infracțiune gravă, sever pedepsită”, potrivit Open Doors. “Multe biserici secrete au fost descoperite, creștinii au fost arestați, trimiși în lagăre de prizonieri politici sau executați”, potrivit lui Patrick Victor.

În ultimii treizeci de ani, au fost observate trei tendințe. “Continentul african este marcat de o creștere a extremismului islamic”, unde în 26 de țări au loc persecuții grave, față de șapte în 1993. În plus, “creștinii sunt adesea victimele naționalismului religios sau ideologic”, adaugă ONG-ul, menționând China și India, cu o “explozie de violențe” împotriva creștinilor și musulmanilor.

 

 

Xxxxxxxxxxxx

“El Chapo” Guzman lansează un apel la ajutor către Mexic

Celebrul traficant de droguri mexican Joaquin Guzman, alias “El Chapo”, a lansat marți prin intermediul unuia dintre avocații săi un apel la ajutor către Mexic cu privire la “chinul psihologic” la care el pretinde că este supus în închisoarea din Statele Unite, unde ispășește o pedeapsă de închisoare pe viață. “În cei șase ani în care Joaquin s-a aflat în Statele Unite, el nu a văzut soarele”, a declarat avocatul său din Mexic, Jose Refugio Rodriguez, într-un interviu pentru Radio Formula.

Încarcerat în una dintre cele mai sigure închisori din Statele Unite, aflată în Colorado, “El Chapo” Guzman iese doar de trei ori pe săptămână din celula sa, fără ca vreodată să vadă soarele, a adăugat Rodriguez. Avocatul susține că a primit un mesaj vocal de la Guzman, în vârstă de 65 de ani, prin Mariel Colon, una dintre avocatele sale din Statele Unite, și prin una dintre surorile sale.

“Suferă de tulburări psihice”, a continuat el, temându-se de o “deteriorare” a stării sale de sănătate care ar putea duce la deces prematur. Autoritățile mexicane trebuie să vegheze asupra condițiilor lui de detenție, conform unui acord cu Statele Unite, potrivit avocatului său.

“Vom vedea, dar el ispășește o pedeapsă acolo, are o sentință. Deci, sincer, nu văd nicio posibilitate pentru el, dar voi analiza chestiunea cu parchetul”, le-a declarat jurnaliștilor ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard. Nemulțumirile lui “El Chapo” vin după arestarea unuia dintre fiii săi, Ovidio Guzman, pe 5 ianuarie, în statul mexican Sinaloa (nord-vest), în timpul unei operațiuni care s-a soldat cu 29 de morți - 10 militari și 19 infractori, conform autorităților mexicane.

Ruși, arestați după ce au depus flori pentru victimele atacului din Dnipro

Mai multe persoane au fost arestate marți, la Moscova, în timp ce încercau să depună flori în memoria celor cel puțin 45 de persoane ucise în atacul rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Dnipro.

Un mic memorial fusese ridicat luni seara la baza unui monument dedicat poetei ucrainene Lesia Ukrainka, amplasat într-un parc moscovit; o fotografie alb-negru cu blocul distrus din Dnipro și mai multe flori. În orele care au urmat, tot mai mulți oameni au adus flori, unele în culorile albastru și galben ale drapelului ucrainean. Au fost aduse și jucării din pluș în memoria copiilor morți. Mai mulți trecători s-au oprit și au plâns.

Acțiunile publice împotriva războiului au devenit foarte rare în Rusia din cauza represiunii masive. De luni de zile, în Rusia aproape că nu au existat proteste majore împotriva invadării Ucrainei, ordonate de președintele Vladimir Putin în urmă cu aproape 11 luni.

A murit decana de vârstă a planetei

Decana de vârstă a planetei, călugărița franceză cunoscută ca sora André, a încetat din viață marți, la vârsta de 118 ani. “A decedat la 2:00 a.m. Este o mare tristețe, dar și-a dorit (să moară), a fost dorința ei să se alăture fratelui ei iubit. Pentru ea, este o eliberare”, a explicat David Tavella, responsabil cu comunicarea în cadrul Unității de cazare pentru persoane vârstnice Sainte-Catherine-Laboure din Toulon, unde locuia sora André.

Nicio organizație oficială nu atribuie aceste titluri de decan de vârstă, dar specialiștii au fost de acord că sora André era până acum cea mai în vârstă persoană în viață a cărei stare civilă a putut fi verificată. Cartea Recordurilor Mondiale Guinness a înregistrat acest record pe 25 aprilie, după moartea, la 119 de ani, a japonezei Kane Tanaka.

De câțiva ani sora André nu își ascundea o anumită oboseală. Voia să “se retragă din povestea asta”. Dar “bunul Dumnezeu nu mă aude”, a mărturisit ea pentru AFP într-o întâlnire care a avut loc în ianuarie 2022.

Ea s-a călugărit în 1944, după ce a lucrat ca profesoară și guvernantă. Cu puțin timp înainte să împlinească 117 ani, sora André a trecut cu bine peste infectarea cu COVID-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.