Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum a ajuns coronavirusul în Europa?

Ziarul de Vrancea
26 feb 2020 2226 vizualizări

Doi turiști chinezi care au ajuns în ianuarie în Italia din Wuhan sunt principalii suspecți pentru răspândirea virusului pe continent n cei doi bătrâni s-au plimbat prin mai multe regiuni din peninsulă, nu doar prin Lombardia, zona cea mai afectată

Propagarea epidemiei de coronavirus în Europa are legătură cu doi turiști chinezi care s-au îmbolnăvit în Italia în ianuarie, după ce veniseră din Wuhan, locul unde a început epidemia, scrie The Times. Un funcționar superior din departamentul italian al sănătății care cercetează originea epidemiei din Italia, care infectează acum persoane din întregul continent, a spus pentru The Times că există o „ipoteză concretă” care arată că cei doi chinezi ar fi cauza. „În acest moment, este singura piesă certă de date de care dispunem”, a spus Marino Faccini, șeful echipei de boli infecționase din Milano care investighează epidemia. Faccini a remarcat că cei doi – un bărbat de 66 de ani și soția sa de 65 – au vizitat Parma în timpul călătoriei pe care au făcut-o în Italia în ianuarie, în cadrul căreia au ajuns în apropierea a 10 localități din Lombardia, care au fost plasate sub carantină după identificarea a sute de cazuri la sfârșitul săptămânii trecute. Ambii turiști chinezi vin din Wuhan, locul unde a apărut virusul.

Din Italia s-a răspândit în restul continentului

Faccini a spus că momentul în care a avut loc vizita soților chinezi în Parma, după zborul lor la Milano din 23 ianuarie, ridică suspiciuni, dar a adăugat că „deocamdată noi nu știm despre vreun contact cu oameni din localitățile aflate în carantină și s-ar putea să nici nu știm vreodată”. Cuplul de chinezi a prezentat simptome ale bolii după ce a ajuns în Roma, ulterior vizitei în Parma, iar acum este tratat la spitalul Spallanzani din capitala italiană, unde au prezentat un rezultat pozitiv la testele de coronavirus.

Cazurile raportate acum în Algeria, Austria, Croația, România, Spania și Elveția implică toate italieni veniți din regiunile aflate sub carantină. Experții cred că persoanele infectate au plecat din așa-numita „zonă roșie” înainte de instituirea măsurilor de izolare, luni, ajutând astfel la propagarea virusului. Inițial s-a crezut că primul pacient din Codogno a fost un bărbat de 38 de ani pe nume Mattia, care a așteptat multe ore să fie examinat la spitalul din Codogno în 18 februarie, după ce prezentase primele simptome similare gripei în 15 februarie. În perioada cât a stat în spital, s-ar putea să fi infectat medici și alți pacienți, contribuind la declanșarea epidemiei care acum se extinde în întreaga Europă.

Savanții confirmă: Nesimțirea șoferului, direct proporțională cu valoarea mașinii

Oamenii de știință sunt unanimi: șoferii mașinilor scumpe sunt cei mai răi. Nu opresc ca să traverseze pietonii, cu o probabilitate care crește cu 3% pentru fiecare mie de dolari în plus la prețul mașinii, potrivit CNN, preluat de hotnews.ro. Cercetători de la Universitatea din Nevada, Las Vegas speculează că proprietarii mașinilor scumpe „au un simț de superioritate față de ceilalți” și sunt mai puțin înclinați spre empatie față de utilizatorii trotuarelor. Au ajuns la această concluzie după ce au folosit voluntari care să traverseze străzi de sute de ori, au filmat și au înregistrat răspunsurile șoferilor. Au participat femei și bărbați de rasă albă și de culoare - și au aflat că mașinile cedează trecerea cu preferință pentru participanții albi și femei. Au oprit în 31% din cazuri pentru asemenea participanți și mai rar pentru cei de culoare: 24% pentru bărbați și 25% pentru femei. „Detașarea și abilitatea redusă de a interpreta gândurile și sentimentele altora, asociate senzațiilor de superioritate și narcisism pot conduce la o lipsă de simpatie față de pietoni”, spune studiul. Descoperirea relației valoare mașină – nesimțire nu este nouă; cercetarea, publicată în Journal of Transport and Health, confirmă un studiu finlandez publicat luna trecută care a aflat că bărbații care conduc mașini ostentative sunt mai înclinați să fie „certăreți, încăpățânați, dezagreabili și lipsiți de empatie”. Conform unui studiu efectuat pe 1.892 de șoferi de Universitatea din Helsinki, cei cu trăsături de caracter mai dezagreabile sunt „mai atrași de mașini de elită”. „Am observat că aceia care sunt cei mai înclinați să treacă pe roșu, să nu face loc pietonilor și în general să conducă neglijent și prea repede sunt adesea cei care conduc mașini germane rapide”, spune un comunicat de presă de la Universitatea din Helsinki. „Răspunsul nu lasă loc de ambiguitate: bărbații egocentrici care sunt certăreți, încăpățânați, dezagreabili și lipsiți de empatie vor avea mai degrabă mașini de elită ca Audi, BMW sau Mercedes. O astfel de personalitate explică dorința de a avea produse de lux, iar aceleași trăsături explică de ce astfel de oameni încalcă mai des regulile de circulație decât ceilalți”.

Mecca și Medina, închise pentru pelerinii străini

n de teama coronavirusului, musulmanii sacrifică locurile sfinte, iar japonezii, școlile

Autoritățile din Arabia Saudită au decis ieri să interzică accesul pe teritoriul țării pelerinilor, dar și turiștilor din țări afectate de coronavirus. Arabia Saudită găzduiește două locuri sfinte pentru islam - Mecca și Medina. Anual, milioane de musulmani ajung aici, iar cei mai mulți, în luna iulie, pentru pelerinajul Haji. Mecca, locul în care s-a născut profetul Mahomed, este cel mai important loc pentru islam. Medina este locul în care profetul a fost îngropat. Ministerul de Externe a transmis că interzicerea accesului în cele două situri este temporară, fără a preciza când vor fi din nou deschise. Turiștii din țările afectate de coronavirus nu vor putea intra pe teritoriul Arabiei Saudite. Autoritățile au specificat faptul că, începând cu luna octombrie, au emis 400.000 de vize turistice. Președintele indonezian Joko Widodo a spus că respectă decizia Guvernului din Arabia Saudită de a interzice străinilor să intre în țară pentru vizite religioase, dar Ministerul indonezian al Cultelor a cerut joi să fie făcută o excepție în cazul pelerinilor indonezieni. Indonezia este cea mai numeroasă națiune musulmană din lume. Până în prezent, aici nu a fost confirmat niciun caz de infectare cu Covid-19, însă experții au îndoieli privind acuratețea testelor făcute în laboratoarele indoneziene.

Japonia închide toate școlile până în aprilie

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a cerut ieri tuturor grădinițelor, școlilor elementare și liceelor la nivel național să se închidă începând de luni până după vacanța de primăvară a elevilor, care de obicei se încheie la începutul lunii aprilie. „S-au făcut eforturi pentru a preveni răspândirea infecției în rândul copiilor din fiecare regiune, iar în următoarele una-două săptămâni va fi o perioadă extrem de critică”, a spus Abe, într-o reuniune a miniștrilor Cabinetului, cu privire la criza generată de focarul de coronavirus. Anunțul surpriză al lui Abe a venit în condițiile în care numărul de pacienți cu virus COVID-19 confirmat a continuat să crească, depășind joi 200 în Japonia, cu excepția celor peste 700 de pacienți infectați din nava de croazieră Diamond Princess.

Putin susține că nu are o sosie

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu pentru agenția de presă TASS că nu are sosie, mărturisind că, la începutul anului 2000, i s-a propus utilizarea sosiei ca măsură de securitate, dar că a refuzat. “A fost exprimată o idee, dar am refuzat să folosesc dublurile. A fost în cei mai grei ani ai luptei împotriva terorismului” provenind din Caucazul de Nord, a afirmat el. Potrivit președintelui rus, ideea era ca sosia sa să-l înlocuiască în activitățile și în locurile cele mai periculoase unde s-ar fi deplasat. Acesta nu este un subiect nou, în decembrie 2001, o femeie i-a adresat președintelui aceeași întrebare în timpul unei transmisiuni în direct. În august 2000, șeful de atunci al Serviciului Federal de Protecție (FSO), Evgheni Murov, a spus că Putin nu are niciun fel de sosie și că toate speculațiile pe acest subiect nu sunt decât “mituri și aiureli”. Șeful FSO, serviciul care asigură protecția înalților demnitari de la Kremlin, inclusiv a președintelui rus, a recunoscut însă că serviciile de informații analizau în perioada respectivă frecvent posibile amenințări la securitatea șefului statului provenind din partea teroriștilor. Cu toate acestea, recurgerea la sosie ar fi fost ca o recunoaștere că sistemul de securitate al președintelui nu este satisfăcător, lucru care - potrivit lui Murov - era departe de realitate. În interviu, Putin s-a referit și la relația sa “specială” cu dispozitivele mobile moderne, menționând că este imposibil să oprești dezvoltarea tehnologică. Președintele rus a spus în glumă că dezvoltarea rapidă a tehnologiilor nu i-a provocat disconfort, deoarece “nu se folosește” de aceste aparate noi. “Pur și simplu am alte posibilități”, a spus el, menționând că folosește uneori smartphone-ul atunci când vreun subordonat îi oferă un telefon mobil, dar este ceva care nu se întâmplă foarte des. “Mi se pare mai practic să utilizez telefonul special de comunicare, ridic receptorul și sunt conectat cu orice abonat”, a explicat președintele rus.

China va trimite în Pakistan o „armată” de rațe pentru a lupta împotriva lăcustelor

China a pregătit o „armată” de 100.000 de rațe care va fi trimisă în Pakistan în a doua jumătate a acestui an pentru a ajuta țara vecină să lupte cu o invazie de lăcuste care distruge culturile. Lu Lizhi, cercetător la Academia de Științe Agricole din Zhejiang și care conduce acest proiect împreună cu o echipă de la o universitate din Pakistan, a precizat că rațele constituie o „armă biologică” și pot fi mai eficiente decât pesticidele. Regiunea cuprinsă între estul Africii și sudul Asiei este devastată roiuri de lăcuste care distrug culturile agricole și pășunile. Pakistanul este deosebit de afectat. În încercarea de a contracara invazia, Pakistanul a început să încurajeze oamenii să mănânce lăcustele.

Sondaj: Un sfert dintre francezi nu se spală în fiecare zi

Un sfert dintre francezi nu își fac “toaleta completă” în fiecare zi, arată un sondaj Infop, care mai relevă un grad scăzut de “respectare a regulilor sanitare” de spălare a mâinilor, transmite AFP. Francezi au reputația de a fi murdari și se pare că nu pot scăpa de această imagine: “Numai 76% procedează la o toaletă completă în fiecare zi”, arată studiul realizat la comanda companiei Diogene France, specializată în curățarea de locuințe insalubre. Dacă în cazul femeilor procentul este de 81%, în rândul bărbaților este de doar 71%, cei mai neglijenți fiind șomerii (60%), locuitorii din mediul rural (59%) și cei de peste 65 de ani (57%). Pe de altă parte, numai 25% dintre respondenți au afirmat că “se spală pe mâini după ce și-au suflat nasul”, o dovadă a “ignorării regulilor sanitare de bază, în pofida mesajelor de sănătate publică și a contextului viral care domnește acum”, în contextul epidemiei de coronavirus, comentează autorii sondajului. Spălarea mâinilor este mai frecventă, chiar dacă nici pe departe sistematică, după folosirea transportului în comun (37%) sau a toaletelor (71%). În fine, 94% dintre femei își schimbă lenjeria intimă în fiecare zi, cu mult mai multe decât în anii 1950, când acest procent era de doar 17%. În schimb, doar trei din patru bărbați au acest obicei. Ancheta a fost realizată online între 31 ianuarie și 3 februarie, pe un eșantion de 2.500 de persoane de 18 ani și peste, pe baza metodei cotelor.

SUA: Colorado, al 22-lea stat care abolește pedeapsa capitală

Colorado va deveni cel de-al 22-lea stat american în care pedepsa capitală este abolită, după ce adunarea legislativă locală a adoptat miercuri o lege în acest sens. De la 1 iulie, sancțiunea penală cea mai severă în Colorado va fi închisoarea pe viață fără posibilitate de eliberare condiționată. Textul, aprobat cu 38 de voturi pentru și 27 împotrivă, a fost transmis guvernatorului, democratul Jared Polis, care și-a exprimat intenția de a-l ratifica și de a comuta pedepsele a trei condamnați la moarte care își așteptau execuția. Abolirea pedepsei capitale a făcut obiectul unor dezbateri intense și a fost puternic contestată de opoziția republicană. Rămas fără argumente, un reprezentant republican, Steve Humphrey, a citit din Biblie timp de aproape 45 de minute. “Am fost impresionat și emoționat de mărturiile și dezbaterile pe care le-am auzit”, a declarat la rândul său liderul majorității democrate, Alec Garnett. “Sper într-o societate în care se cheltuiesc resurse pentru reeducare, nu pentru recursuri în apel, pentru tratarea dependențelor, nu pentru injecții letale”, a arătat el într-un comunicat trimis presei locale. Aleșii din Colorado încercaseră până acum în repetate rânduri, fără succes, să abolească pedeapsa cu moartea, reinstituită în acest stat în 1979. Singurul executat în acest interval, în 1997, a fost un condamnat găsit vinovat de viol și omor. Într-un comunicat, puternica organizație americană de apărare a drepturilor omului ACLU a salutat decizia aleșilor din Colorado, numind-o o “victorie fenomenală pentru justiție”. ACLU amintește că “167 de nevinovați au fost exonerați în mod oficial în timp ce-și așteptau execuția, începând din 1973” și subliniază că “nu există nicio scuză pentru ca un guvern care respectă justiția, echitatea și demnitatea umană să continue să-și execute poporul”. În 2019, în SUA au avut loc 22 de execuții, în șapte state, aproape toate din sudul conservator și religios. Cele mai multe, nouă, au fost consemnate în Texas.

Trump a dat în judecată New York Times pentru defăimare

Campania pentru realegerea președintelui Donald Trump a anunțat miercuri că a dat în judecată publicația New York Times, pe care o acuză că a publicat un articol fals în mod intenționat, referitor la investigația privind amestecul Rusiei în alegerile americane din Statele Unite. Într-o escaladare a bătăliei președintelui republican cu presa, oficiali din campania sa au spus că procesul a fost înregistrat la Curtea Supremă din statul New York. Un comunicat din partea campaniei Trump afirmă că obiectivul procesului este “de a trage la răspundere publicația pentru că a publicat în mod intenționat informații false împotriva campaniei președintelui Trump”. Procesul intentat de campania Trump se referă la un articol publicat pe 27 martie 2019. Președintele a criticat deseori pulicația New York Times, pe care o consideră părtinitoare.Trump, care dorește să fie reales pe 3 noiembrie, acuză deseori diferite publicații că ar răspândi “informații false” și le numește “inamicul poporului american”. Investigația fostului consilier special Robert Mueller a cercetat campania Moscovei de hacking și propagandă pe rețelele de socializare pentru a susține candidatura lui Trump în 2016, în detrimentul oponentei sale democrate Hillary Clinton. Investigația a cercetat numeroase contacte între persoane asociate campaniei Trump și ruși. Mueller a descoperit dovezi insuficiente pentru a dovedi o conspirație penală între echipa lui Trump și Rusia.

Terra a capturat temporat o “mini-Lună”

Terra a capturat temporar o “mini-Lună” de mărimea unui automobil, potrivit unor astronomi care au detectat acest obiect celest ce orbitează în jurul planetei noastre. Satelitul, al cărui diametru este cuprins între 1,9 și 3,5 metri, a fost observat în noaptea de 15 februarie de cercetătorii Kacper Wierzchos și Teddy Pruyne de la proiectul Catalina Sky Survey, finanțat de agenția spațială americană (NASA). “O veste mare. Terra deține un obiect nou capturat / posibil o mini-Lună, denumită 2020 CD3”, care ar putea fi un asteroid de tip C (carbonat, deci foarte întunecat la culoare), a scris miercuri pe Twitter cercetătorul Kacper Wierzchos. Potrivit acestui astronom, informația este una “importantă”, deoarece “este vorba doar despre al doilea asteroid cunoscut care a gravitat în jurul Terrei (după 2006 RH120, care a fost descoperit tot de Catalina Sky Survey)”. Orbita sa actuală sugerează că noua “mini-Lună” a fost capturată prin intermediul atracției gravitaționale terestre în urmă cu trei ani. Centrul pentru Planete Minore din cadrul Smithsonian Astrophysical Observatory, care colectează date despre corpurile cerești de mici dimensiuni din Sistemul Solar, a anunțat că “nicio legătură cu un obiect artificial cunoscut nu a fost stabilită”, ceea ce înseamnă că este vorba cu siguranță despre un asteroid capturat de gravitația terestră. “Dinamica orbitală indică faptul că acest obiect este temporar legat de Terra”, potrivit aceleiași surse. Noul nostru “vecin” cosmic nu urmează o orbită stabilă și nu ar trebui să rămână prea mult timp în proximitatea Terrei. Singurul alt asteroid cunoscut care a gravitat în jurul Terrei, 2006 RH120, s-a aflat pe orbita planetei noastre din septembrie 2006 până în iunie 2007.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.