Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Criză diplomatică majoră între Israel și Polonia

Ziarul de Vrancea
15 aug 2021 1070 vizualizări

Varșovia a adoptat o lege care restricționează restituirea proprietăților pentru evreii deposedați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial n “Polonia s-a transformat într-o țară antidemocratică, iliberală”, au reacționat autoritățile de la Tel Aviv

Israelul și-a rechemat sâmbătă trimisul de la Varșovia, ca reacție fermă la promulgarea de către președintele Poloniei a unei legi care restricționează grav restituirea proprietăților confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Times of Israel. Ministrul de Externe Yair Lapid a spus că “Polonia, nu pentru prima dată, a adoptat o lege antisemită și imorală”, într-o declarație în ebraică publicată sâmbătă. “Astăzi Polonia s-a transformat într-o țară antidemocratică, iliberală, care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria omenirii”, a acuzat el. Lapid a adăugat: “Nu trebuie să rămânem niciodată tăcuți. Israelul și poporul evreu cu siguranță nu vor tăcea”. Ministerul de Externe îl va sfătui, de asemenea, pe ambasadorul Poloniei în Israel să rămână în vacanță în țara sa natală, potrivit declarației.

Declarația lui Lapid a venit după ce președintele polonez Andrej Duda a aprobat legea referitoare la restituirea proprietăților, sfidând opoziția puternică din partea Israelului și a Statelor Unite. Lapid a declarat sâmbătă că Israelul a luat legătura cu SUA pentru a discuta despre o reacție.

Legea stabilește un termen de 30 de ani pentru contestarea confiscărilor de proprietăți, ceea ce ar însemna că procedurile în așteptare care implică confiscări de proprietăți din era comunistă vor fi întrerupte și respinse.

Noile prevederi afectează drepturile de proprietate poloneze, evreiești și de altă natură care fac obiectul unor determinări anterioare contestate. Premierul Naftali Bennett a declarat că aprobarea legislației este “o decizie rușinoasă și un dispreț rușinos pentru memoria Holocaustului”. „Israelul consideră aprobarea legii care îi împiedică pe evrei să primească despăgubiri pentru bunurile furate în timpul Holocaustului și regretă faptul că Polonia alege să continue să facă rău celor care au pierdut totul”, a spus Bennett într-o declarație. “Aceasta este o decizie rușinoasă și un dispreț rușinos față de memoria Holocaustului”, a adăugat el, numind-o “un pas serios pe care Israelul nu îl va putea accepta ușor”.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, a declarat că este “profund deranjat” de adoptarea legii și a cerut condamnarea internațională. “În calitate de fiu al supraviețuitorilor Holocaustului, sunt profund deranjat de legea adoptată în Polonia care împiedică în mod eficient dreptatea pentru victimele Holocaustului și pentru familiile lor”, a spus el. Acesta a arătat că “Restituirea proprietății este o parte mică, dar semnificativă, a procesului de îndeplinire a drepturilor celor care au supraviețuit și de recunoaștere a celor care au pierit într-unul dintre cele mai mari genocide din lume”, a adăugat el, apelând la “partenerii săi internaționali să condamne această mișcare într-o singură voce. “

Organizația Mondială de Restituire Evreiască a condamnat și promulgarea legii, spunând că aceasta marchează “o zi tristă pentru justiție și statul de drept”.

Potrivit organizației, „cu această lege, Polonia încearcă să spună lumii – dacă întârzii justiția suficient de mult, poți închide ușa istoriei fără a-ți asuma responsabilitatea și să beneficiezi în prezent de acțiunile comuniste din trecut”, a adăugat aceasta.

Afganistan: Talibanii promit să preia pașnic putere

insurgenții îi îndeamnă pe civili să rămână în țară n guvernul de la Kabul a anunțat că va ceda puterea unei administrații de tranziție

Luptătorii talibani au pătruns duminică în Kabul. Ministrul afgan de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, a declarat că guvernul de la Kabul va ceda puterea unei administrații de tranziție, relatează The Guardian. Talibanii au remis un comunicat în care au precizat că nu intenționează să preia controlul Kabulului cu forța. În comunicat se arată că luptătorilor li s-a spus să stea la porțile Kabulului și să nu intre în oraș. “Până când tranziția va avea loc, guvernul afgan este responsabil cu securitatea la Kabul. Vrem ca niciun civil afgan nevinovat să nu fie rănit sau să nu moară când preluăm controlul, dar nu am declarat un armistițiu”, menționează talibanii.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat, potrivit Reuters, că insurgenții nu intenționează să se răzbune pe nimeni, inclusiv pe cei din armată sau guvern. În plus, el a lansat un apel către civilii afgani să rămână în țară. “Nu plecați de frică”, a adăugat el.

Statele Unite au accelerat eforturile de evacuare de la Kabul după ce talibanii au ajuns la porțile orașului și presa a scris că insurgenții ar pătrunde în oraș din toate direcțiile. CNN a anunțat că evacuările vor continua non stop pentru ca până marți toți cei din ambasada SUA la Kabul să fie evacuați, inclusiv angajații afgani.

Universitățile americane domină topul mondial al instituțiilor de învățământ superior

„Babeș-Bolyai” este singura universitate din România care apare în clasament, pe locurile 801 – 900

Universitățile din Statele Unite ocupă 16 din primele 20 de locul în clasamentul anual întocmit de ShanghaiRanking Consultancy și publicat duminică. În 2020 în top 20 figurau 15 instituții de învățământ superior americane în acest clasament.

Pe primul loc se află Universitatea Harvard (SUA), urmată de Universitatea Stanford (SUA), Universitatea Cambridge (Marea Britanie), Massachusetts Institute of Technology (SUA), Universitatea Californiei Berkeley (SUA) și Universitatea Princeton (SUA), primele șase poziții fiind neschimbate față de anul trecut. În primele 20 de locuri mai sunt alte trei universități europene – Oxford (Marea Britanie, locul 7), Paris-Saclay (Franța, 13) și University College Londra (Marea Britanie, 17).

Universitatea Tokyo (Japonia, 24) este prima în top din Asia, în timp ce singura universitate din România, Babeș-Bolyai, figurează la egalitate cu alte 99 de instituții de învățământ superior pe locurile 801 – 900 din cele 1.000 de poziții ale clasamentului.

“Clasamentul Academic al Universităților Mondiale (ARWU) a fost publicat pentru prima dată în iunie 2003 de Centrul pentru Universități de Nivel Mondial (CWCU), Școala Universitară de Educație (fostul Institut de Învățământ Superior) al Universității Shanghai Jiao Tong, China, și actualizat anual. Din 2009, Academic Ranking of World Universities (ARWU) a fost publicat și protejat de drepturile de autor de ShanghaiRanking Consultancy, care este o organizație complet independentă în domeniul informațiilor din învățământul superior și nu este subordonată legal niciunei universități sau agenții guvernamentale. ARWU folosește șase indicatori obiectivi pentru a clasifica universitățile mondiale, inclusiv numărul de absolvenți și personalul care câștigă premiile Nobel și medaliile Fields, numărul de cercetători foarte citați selectați de Clarivate Analytics, numărul de articole publicate în reviste de natură și știință, numărul de articole indexate în Science Citation Index – Indicele extins și de citare a științelor sociale și performanța pe cap de locuitor a unei universități. Peste 1800 de universități sunt de fapt clasate de ARWU în fiecare an, iar cele mai bune 1000 sunt publicate.” este explicația postată pe site-ul ShanghaiRanking Consultancy.

Ungaria: Opt persoane au murit într-un accident de autocar

Opt persoane au murit, ieri, într-un accident de autocar pe o autostradă, la 70 de kilometri sud-vest de Budapesta, a anunțat poliția din Ungaria. Vehiculul înmatriculat în Ungaria, care transporta peste 50 de persoane, a intrat în coliziune la ora 05.55 cu stâlpul unui viaduct. 46 de pasageri au fost răniți ușor, iar alți doi au răni grave. Autoritățile nu au precizat vârstele și identitățile victimelor. Cauza accidentului încă nu a fost stabilită. În 2003, 33 de persoane au murit în Ungaria după coliziunea dintre un tren și un autocar cu turiști germani la Siofok, stațiune situată la 100 de kilometri sud-vest de Budapesta.

Israel: Peste 500 de cazuri grave de COVID-19, pentru prima dată după luna martie

Numărul cazurilor grave de COVID-19 din Israel a ajuns să fie de peste 500, duminică, pentru prima dată după luna martie, în contextul propagării rapide a coronavirusului, relatează The Times of Israel. Ministerul israelian al Sănătății a anunțat că 524 de pacienți sunt în stare gravă. Dintre ei, 84 sunt conectați la ventilatoare.

În total, în Israel 877 de oameni infectați cu coronavirus sunt în spital. Rata cazurilor grave este mai mare la israelienii cu vârsta de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat – 134,1 la 100.000 de oameni. La cei vaccinați, numărul este mult mai mic 20, iar la cei cărora li s-a făcut o doză, acesta este 35,5. Sâmbătă s-au raportat 4.145 de noi cazuri de coronavirus.

Israelul a devenit luna trecută prima țară din lume care a început să le administreze a treia doză persoanelor de peste 60 de ani. Vineri, s-a început administrarea celei de-a treia doze și celor de peste 50 de ani. Până duminică dimineața, au primit a treia doză 866.315 israelieni. În total, peste 5,8 milioane de israelieni au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului. Peste 5,4 milioane au primit două doze.

Numărul deceselor zilnice provocate de COVID-19 în Rusia a atins un nivel record

Numărul deceselor zilnice provocate de COVID-19 în Rusia a atins sâmbătă nivelul record de 819, la o zi după ce departamentul pentru sănătate din Moscova a raportat cel mai mare număr lunar de decese din oraș asociate acestei boli de la începutul pandemiei. Creșterea numărului deceselor provocate de coronavirus a avut loc după ce infecțiile au atins un nivel maxim în iulie. Autoritățile atribuie această creștere variantei Delta a coronavirului, mai contagioasă, și ritmului lent al vaccinărilor.

Moscova a anunțat vineri că rata de mortalitate atinsă în oraș în luna iulie a fost cu 70% mai mare față de nivelul anterior pandemiei, în 2019, și cu 60% mai ridicată față de aceeași lună a anului trecut. Un total de 17.237 de decese produse în Moscova în luna iulie reprezintă cel mai ridicat bilanț lunar al deceselor de la începutul pandemiei. Majoritatea deceselor suplimentare au fost provocate de epidemia de coronavirus, potrivit departamentului sănătății din Moscova.

Numărul oficial al deceselor provocate de COVID-19 în Rusia este de 169.683. Rosstat, agenția pentru statistică a guvernului, realizează un bilanț separat față de forța de acțiune pentru pandemie, afirmând că curca 315.000 de decese legate de COVID-19 au avut loc în perioada aprilie-iunie.

Rusia a raportat sâmbătă 22.144 de infecții noi cu coronavirus. Număsul zilnic al cazurilor noi a scăzut în august, după atingerea unui vârf în iulie.

Haiti: Peste 300 de persoane au murit în urma cutremurului de sâmbătă

Ce puțin 304 persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudine 7,2 care a avut loc, sâmbătă, în Haiti, conform BBC. Premierul Ariel Henry a anunțat că mobilizează toate resursele disponibile pentru a ajuta victimele din zonele afectate, relatează AP. Cutremurul a afectat numeroase clădiri, inclusiv biserici și hoteluri. De asemenea, numeroase persoane sunt rănite.

“Vin o mulțime de oameni”, a declarat administratorul spitalului Saint Antoine pentru CNN, precizând că au fost instalate corturi în curtea unității sanitare.

În țară s-a declarat stare de urgență pentru o lună. De asemenea, președintele SUA Joe Biden a autorizat “un răspuns imediat al SUA” pentru a sprijini Haiti.

Peste 4,3 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume

4.333.013 de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț stabilit de AFP. În total, 205,3 milioane de persoane au fost infectate în întreaga lume. Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (620.972). Brazilia este pe locul doi, cu 567.862 de decese, urmată de India (430.254), Mexic (246.811) și Peru (197.209).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.