Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Covid-19: Aproape 135 de milioane de oameni s-ar putea vaccina până la sfârșitul anului

Ziarul de Vrancea
25 nov 2020 1513 vizualizări

Grupul Pfizer Inc și partenerul său BioNTech și compania Moderna au publicat o serie de date, obținute în urma unor studii clinice, potrivit cărora vaccinurile lor anti-COVID-19 au o eficiență de aproximativ 95% în prevenirea acestei maladii, în timp ce compania AstraZeneca a anunțat în această săptămână că vaccinul său are o eficiență care poate să ajungă până la 90%.

Dacă autoritățile cu rol de reglementare pe piața medicamentelor vor aproba oricare dintre aceste vaccinuri în săptămânile următoare, cele trei companii au anunțat că distribuirea lor ar putea să înceapă aproape imediat, iar guvernele din lumea întreagă vor decide care sunt persoanele care le vor primi primele și în ce ordine vor fi vaccinate grupele de populație.

Jurnaliștii de la Reuters au publicat ieri un rezumat al acestui proces.

Când vor distribui companiile farmaceutice un vaccin?

Pfizer, Moderna și AstraZeneca au început deja să își fabrice vaccinurile anti-COVID-19. Pentru acest an, Pfizer a anunțat că va produce o cantitate suficientă pentru a inocula 25 de milioane de persoane, Moderna va dispune de o cantitate suficientă pentru 10 milioane de persoane, iar AstraZeneca va avea suficiente doze pentru a vaccina peste 100 de milioane de persoane. Departamentul american al Apărării și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) vor coordona distribuirea vaccinurilor în Statele Unite, care va începe cel mai probabil la jumătatea lunii decembrie, cu o cantitate inițială de 6,4 milioane de doze la nivel național.

În Uniunea Europeană, fiecare țară dintre cei 27 de state membre va trebui să aleagă momentul în care va începe să distribuie vaccinul către populația sa.

Cine va primi un vaccin aprobat?

În funcție de aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, reprezentanții CDC au anunțat că primul grup de persoane care vor fi vaccinate va consta în aproximativ 21 de milioane de angajați din sectorul medical și 3 milioane de rezidenți din centrele de îngrijire a vârstnicilor. Angajații din sectoarele esențiale, un grup de 87 de milioane de persoane ce ocupă locuri de muncă de o importanță crucială, implicând activități ce nu pot fi realizate de la domiciliu, vor alcătui cel mai probabil următorul grup care va fi vaccinat. În această categorie sunt incluși pompierii, polițiștii, angajații din învățământ, muncitorii din transporturi, angajații din producția alimentară și din agricultură, dar și cei din serviciile de alimentație. Circa 100 de milioane de adulți din grupele medicale de risc și 53 de milioane de adulți cu vârste de peste 65 de ani, incluși la rândul lor în categoria oamenilor cu riscuri sporite de a dezvolta forme severe ale maladiei COVID-19, vor alcătui al treilea grup de persoane care vor fi vaccinate. Oficialii americani din domeniul sănătății publice spun că vaccinurile vor fi în general disponibile pentru majoritatea americanilor în farmacii, clinici și cabinete medicale începând din aprilie 2021, pentru ca fiecare persoană care dorește să se vaccineze să poată să primească aceste doze până la sfârșitul lunii iunie.

Când va fi disponibil un vaccin în celelalte țări?

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Canada și Australia desfășoară la rândul lor procese accelerate de reglementare a vaccinurilor anti-COVID-19. Multe dintre dozele fabricate de AstraZeneca pentru acest an sunt așteptate să ajungă în Marea Britanie, unde oficialii din domeniul sănătății au spus că, dacă acest vaccin va fi aprobat, atunci vaccinarea populației ar putea să înceapă în decembrie 2020. În fruntea listei de priorități se află persoanele care trăiesc și cele care lucrează în căminele pentru vârstnici. În UE, Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că ar putea să se pronunțe în privința siguranței unui vaccin anti-COVID-19 în luna decembrie. Cele mai multe țări au anunțat că primele vaccinuri vor fi inoculate persoanelor vârstnice, persoanelor vulnerabile și angajaților din prima linie de luptă împotriva acestei maladii, precum medicii și infirmierele.

Reprezentații statelor membre au anunțat că vor achiziționa vaccinuri prin intermediul unei scheme comune de achiziție creată de Comisia Europeană, care a încheiat contracte pentru șase vaccinuri diferite, ce însumează aproape 2 miliarde de doze. Calendarul de livrare variază și cele mai multe țări se află încă în etapa de alcătuire a planurilor lor naționale ce vizează distribuirea și administrarea dozelor de vaccin.

Când vor avea acces țările în curs de dezvoltare la vaccinuri?

COVAX, un program coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alianța GAVI pentru vaccinare, care strânge fonduri de la țările bogate și de la asociații non-profit pentru a cumpăra și a distribui vaccinuri în zeci de țări sărace, beneficiază deja de o finanțare de 2 miliarde de dolari.

Obiectivul său principal constă în vaccinarea a 3% din populația acestor țări și obiectivul final urmărește atingerea unui prag de vaccinare de 20%. COVAX a semnat un acord provizoriu pentru a cumpăra vaccinul AstraZeneca, ce are avantajul că nu necesită depozitare în echipamente specializate la temperaturi extrem de scăzute, așa cum este cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer. Se așteaptă, dar nu este o certitudine, ca țările mai puțin bogate din Africa și Asia de Sud-Est, precum India, să primească vaccinuri la costuri mai mici sau chiar în regim de gratuitate în virtutea acestui program, în 2021. Alte țări, precum cele din America Latină, ar putea să cumpere la rândul lor aceste vaccinuri prin intermediul programului COVAX. Există și țări care au încheiat acorduri individuale de aprovizionare cu diverși producători de vaccinuri.

Cât vor costa aceste vaccinuri?

Producătorii de vaccinuri și guvernele țărilor au negociat prețuri variabile, însă nu toate au fost făcute publice. Guvernele au plătit sume ce variază de la câțiva dolari pentru vaccinul AstraZeneca și până la 50 de dolari pentru cele două doze ale vaccinului Pfizer. Multe state au anunțat că vor acoperi costurile generate de vaccinarea cetățenilor lor.

A fost descoperită o a treia fiică a lui Vladimir Putin?

mama fetei ar fi ajuns de la menajeră la multimilionară în dolari

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi tatăl unei fete în vârstă de 17 ani crescută de un milionar discret din St. Petersburg, scrie site-ul de investigații Proekt citat de Moscow Times. Yelizaveta Vladimirovna Krivonogikh „seamănă fenomenal cu președintele rus”, notează cei de la Proekt pe baza unor fotografii pe care afirmă că le-ar fi obținut.

Mama fetei, Svetlana Krivonogikh, este proprietara unei companii care deține un pachet minoritar de acțiuni la banca Rossiya care a fost sancționată de țările occidentale după anexarea Crimeei din 2014 din cauza legăturilor sale cu elitele politice din Rusia. Proekt estimează că valoarea totală a proprietăților și afacerilor cunoscute ale lui Krivonogikh din Moscova, St. Petersburg și stațiunea Sochi se ridică la 7,7 miliarde de ruble (aproximativ 102 milioane de dolari).

Jurnaliștii ruși afirmă că au intrat în posesia unor documente, cel mai probabil certificatul de naștere, în care tatăl fetei nu este identificat cu excepția patronimicului Vladimirovna.

Programele de recunoaștere facială ar arăta o similaritate de 70,44% între fata de 17 ani și Vladimir Putin, o compatibilitate de 75% însemnând că fotografiile sunt cu aceeași persoană. „Putem trage concluzia că ar putea fi înrudiți”, afirmă IT-istul Hassan Ugail, cel care a efectuat analiza.

Proekt a afirmat că nu va publica din motive etice fotografiile Yelizavetei Krivonogikh, care s-a născut în 2003 și ar fi trăit în ultimii ani sub un alt nume.

Adolescenta ar fi șters toate fotografiile în care i se vedea fața de pe conturile social media create sub numele diferit după ce jurnaliștii de la Proekt au contactat-o pe mama sa. Relația lui Putin cu mama fetei ar fi început în anii 1990 înainte ca acesta să devină președinte, afirmă cei de la Proekt, citând două surse anonime.

Femeia ar fi lucrat ca menajeră și a locuit într-un apartament comunal înainte să se mute „în cea mai de elită locuință pe care și-ar putea-o dori un rezident al St. Petersburg” la momentul respectiv, mai afirmă jurnaliștii ruși.

Relația dintre cei doi s-ar fi încheiat „undeva către sfârșitul deceniului trecut”, mai notează aceștia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că a mai fost întrebat despre Krivonogikh dar că nu știe nimic despre ea.

Putin, care este divorțat din 2013, a evitat în mod repetat întrebările de a confirma sau nega relatările mai multor canale media potrivit cărora ar fi tatăl altor două fete, endocrinologul Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova, directoarea unui institut științific.

Orban: Europa nu trebuie să cedeze în fața rețelei Soros

Europa nu trebuie să cedeze în fața rețelei Soros, îndeamnă premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe website-ul său oficial, în replică la un articol al finanțistului George Soros. Potrivit lui Orban, mulți consideră că “criminalul economic” Soros nu merită un răspuns, după ce speculațiile sale financiare au ruinat viețile a milioane de oameni. “Totuși, acum sunt obligat să fac acest lucru, deoarece într-un articol apărut pe 18 noiembrie în Project Syndicate speculatorul și miliardarul de origine maghiară George Soros a dat ordine directe liderilor Uniunii Europene, instruindu-i să pedepsească drastic statele membre care nu vor să facă parte dintr-un imperiu european unificator, sub stindardul unei societăți deschise globale”, scrie Orban. “Puterea Europei a derivat întotdeauna în istorie din națiunile sale. Deși de origini diferite, națiunile europene au fost legate prin rădăcinile comune ale credinței noastre”, continuă Orban. El avertizează pe de altă parte că “mari forțe se pun din nou în mișcare pentru a eradica națiunile Europei și a unifica acest continent sub egida unui imperiu global. Rețeaua Soros, care s-a infiltrat în birocrația și elita politică ale Europei, încearcă de mai mulți ani să facă din Europa un continent de imigranți. Astăzi rețeaua Soros, care promovează o societate deschisă globală și încearcă abolirea cadrelor naționale, reprezintă cea mai mare amenințare cu care se confruntă statele Uniunii Europene”, conchide Orban, denunțând în fine “scopurile evidente ale rețelei: crearea de societăți deschise multietnice, multiculturale prin accelerarea migrației și desființarea capacităților naționale de luare a deciziilor, pentru a le plasa în mâinile unei elite globale”.

În articolul publicat de portalul de comentarii Project Syndicate în legătură cu blocarea prin veto de către Ungaria și Polonia a bugetului Uniunii Europene din cauza unei clauze ce condiționează accesul la bani de respectarea statului de drept, George Soros a afirmat că, pentru a rămâne fidelă valorilor sale, “UE nu-și poate permite compromisuri în ce privește condiționarea fondurilor alocate statelor membre de respectarea statului de drept”. Calificând veto-ul ungar și polonez drept un “pariu disperat din partea a doi violatori în serie” și acuzându-l pe Orban că a “construit un sistem cleptocratic complex de jefuire a țării”, Soros a mai notat în articolul său că UE poate ajuta acordând fonduri direct autorităților locale, “unde în Ungaria încă există o democrație funcțională, spre deosebire de nivelul național”.

Finanțistul a explicat că veto-ul polono-ungar “poate fi ocolit pentru că, în cazul în care nu se ajunge la acord asupra noului buget (al UE), cel vechi se prelungește, pe bază anuală”, în timp ce “Ungaria și Polonia nu vor primi plăți pentru că guvernele lor încalcă statul de drept”, dar întrebarea care se pune este dacă UE “poate da dovadă de voință politică”.

Scoția, prima țară din lume care distribuie gratuit produse de igienă feminină

Scoția a devenit marți prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora.

Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice, precum centrele comunitare, cluburile pentru tineri și farmacii.

Costul anual estimat al acestei măsuri pentru contribuabilii scoțieni este de 24 de milioane de lire sterline (32 milioane dolari americani).

Proiectul de lege - The Period Products (Free Provision) Scotland Bill - care a fost propus pentru prima dată în 2017 de către Monica Lennon, membră a Partidului Laburist, a fost adoptat în unanimitate de Parlament, iar premierul scoțian Nicola Sturgeon l-a numit “o politică importantă pentru femei și fete”. “Mândră să votez pentru această legislație revoluționară. Scoția a devenit prima țară din lume care oferă gratuit produse de igienă feminină pentru toate femeile care au nevoie de ele”, a scris Sturgeon pe Twitter.

În 2018, Scoția a devenit prima țară care a oferit gratuit produse de igienă feminină în școli, colegii și universități. Aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu și-au putut permite produse de igienă feminină, conform unui sondaj realizat de asociația de caritate Plan International în 2017, multe militante pentru această măsură avertizând că numeroase fete au lipsit de la școală din acest motiv.

YouTube a suspendat un canal pro-Trump pentru dezinformare

YouTube a suspendat temporar canalul pro-Trump „One America News Network” (OANN) pentru dezinformare cu privire la pandemia de Covid-19.

OANN nu va putea, timp de o săptămână, să publice clipuri, să transmită live și va trebui să reaplice la programul YouTube Partner pentru a-și reprimi dreptul de a câștiga bani.

Suspendarea este prima măsură luată împotriva OANN sub incidența termenilor YouTube. Platforma folosește un sistem de trei „abateri”, potrivit căruia un canal poate fi înlăturat permanent.

De la începutul pandemiei, YouTube a înlăturat peste 200.000 de clipuri relaționate dezinformării. Compania elimină clipuri în care este susținut că există un tratament împotriva virusului sau că pandemia este o farsă, dar și clipuri care descurajează oamenii să caute asistență medicală.

Sharon Stone a anunțat că face parte din echipa de tranziție a lui Biden

Actrița americană Sharon Stone, cunoscută pentru acțiunile sale în cercetarea SIDA, a dezvăluit săptămâna aceasta că face parte din echipa de tranziție a lui Joe Biden. “Sunt în echipa de tranziție a lui Biden și dacă președintele sau vicepreședintele Harris îmi va cere să lucrez pentru bolnavii infecțioși, aș accepta și aș folosi experiența acumulată de-a lungul vieții pentru acest subiect”, a spus actrița într-un interviu acordat jurnalistului Billy Bush.  “Acum când încep al treilea act din viața mea, vreau să fiu mai productivă și mai utilă”, a continuat actrița, care de mai mulți ani este ambasadoare a luptei contra SIDA.

Ea va primi săptămâna aceasta, la Research in Action Awards 2020 un premiu pentru acest angajament. Și epidemiologul Anthony Fauci, cu care ea colaborează, va fi recompensat la aceeași ceremonie pentru activitatea sa.

Soția prințului Harry a dezvăluit că a pierdut o sarcină anul acesta

Meghan Markle, soția prințului Harry, a dezvăluit într-un articol publicat în New York Times că a suferit pierderea unei sarcini în luna iulie a acestui an. Ducesa de Sussex vorbește despre „o suferință aproape de nesuportat”. „Am știut, când mi-am strâns primul copil născut, că îl voi pierde pe al doilea”, scrie ea în articol. „Pierderea și durerea ne-au afectat pe fiecare dintre noi în 2020”.

Ea povestește că, într-o dimineață de iulie, a simțit o „crampă ascuțită” și, câteva ore mai târziu, de pe un pat de spital, l-a văzut pe soțul ei „cu inima zdrobită, încercând să țină bucățile spulberate”.

Markle, în vârstă de 39 de ani, a împărtășit experiența pentru a-i îndemna pe oameni să îi întrebe pe alții „Sunteți bine?” în vacanța de Ziua Recunoștinței. Meghan Markle și prințul Harry, duce de Sussex, au devenit părinți pe 6 mai 2019. Cuplul și fiul, Archie, trăiesc în California de la începutul acestui an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.