Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coronavirusul suspendă Parlamentul chinez

Ziarul de Vrancea
15 feb 2020 1398 vizualizări

1.775 de persoane au fost ucise de virus, potrivit unui ultim bilanț

Parlamentul din China ia în considerare să amâne sesiunea sa plenară, mare adunare anuală a regimului comunist, a anunțat ieri agenția de presă oficială Xinhua, în contextul epidemiei de pneumonie virală. Această sesiune legislativă plenară de zece zile, în timpul căreia parlamentul ratifică, prin majoritate covârșitoare, deciziile Partidului Comunist Chinez (PCC), ar fi urmat să aibă loc în martie, așa cum se întâmplă de 35 de ani. Însă Comitetul Permanent al Adunării Naționale Populare (ANP, parlamentul chinez) va primi o propunere de amânare a sesiunii ce urma să se deschidă la 5 martie, a anunțat agenția de presă oficială.

Xinhua nu a precizat motivul acestei amânări, dar o decizie în acest sens era în mare măsură așteptată din cauza epidemiei de coronavirus care a contaminat în China, începând din decembrie, 70.500 de persoane, dintre care 1.775 au murit.

Provincia Hubei din centrul țării, de unde a pornit epidemia, este aproape în totalitate izolată de lume de la 23 ianuarie, un număr de 56 de milioane de locuitori fiind plasați de facto în carantină.

În cadrul unei reuniuni care se va deschide la 24 februarie, Comitetul Permanent al ANP va discuta de asemenea un proiect de lege pentru interzicerea comerțului cu animale sălbatice, precum și consumul lor, “pentru a proteja viața, sănătate și securitatea oamenilor”.

Peste 10.800 de pacienți vindecați

Un total de105 persoane au murit duminică în China din cauza coronaviruslui, a anunțat Comisia Națională de Sănătate, aproximativ 100 dintre decese producându-se în provincia Hubei, unde se află epicentrul îmbolnăvirilor. Alte 1.933 de cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate duminică, doar în Hubei. În întreaga Chină au fost confirmate duminică 2.048 de cazuri. Conform autorităților, 10.844 de pacienți au fost tratați și vindecați. Bilanțul deceselor la nivel global este de 1.775, cinci dintre ele fiind în afara Chinei, în Hong Kong, Taiwan, Japonia, Filipine și unul în Franța. Guvernul SUA a evacuat peste 300 de cetățeni americani de nava de croazieră Diamond Princess aflată în carantină în Japonia. Canada, Italia și Hong Kong își evacuează și ele cetățenii.

Dodon: Europa nu poate fi mai puternică fără Rusia

în ultimele săptămâni, regimul de la Chișinău se chinuie, fără rezultat, să se împrumute de la ruși

Europa nu poate fi mai puternică decât dacă-și construiește legături mai strânse cu Rusia, a declarat președintele moldovean într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews. Igor Dodon a făcut apel pentru mai multă cooperare economică între Moscova și Bruxelles, care sunt implicate într-un război al sancțiunilor încă de la anexarea Crimeii de către Rusia. El a declarat pentru Euronews că UE are nevoie de idei noi și că propunerea sa va uni statele membre.

„Cred că Rusia poate ajuta UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică”, a declarat Dodon în interviul de la Chișinău. „Haideți să fim sinceri: o Europă puternică nu poate exista fără Federația Rusă”, a adăugat el. „Cred într-o Europă mare, de la Lisabona la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit cu această idee și ea e repetată adesea de diverși lideri mondiali. Cred că aceasta e unica soluție pentru a face Europa mai puternică pentru a face față tot mai numeroaselor provocări viitoare.” Moldova a semnat un acord politic și comercial cu UE în 2014, înfuriind Rusia. Dar Chișinăul privea concomitent și spre est, având statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Rusia. „Politica externă pe care am promovat-o în ultimii ani e una echilibrată, adică pe de o parte implementând acordul de asociere cu UE și pe de alta restabilind relațiile strategice cu Federația Rusă”, a declarat Dodon. „Cred că acest lucru - relații mai apropiate Rusia-UE - se va întâmpla inevitabil, indiferent de țările care adoptă o linie dură în privința sancțiunilor.” „Cred că dialogul va exista inevitabil și că această perioadă de incertitudine în relațiile dintre cei doi jucători globali va fi depășită.” Dodon, fost șef al partidului socialist rusofil al Moldovei, e președintele țării din 2016.

Vara trecută partidul său a format o coaliție cu blocul pro-UE ACUM, după ce alegerile din februarie s-au soldat cu un rezultat neconcludent. Maia Sandu de la ACUM – o reformatoare pro-UE – a fost aleasă premier și a direcționat Moldova pe o traiectorie spre Bruxelles. Traiectorie care a rămas în dubiu după ce coaliția a intrat în colaps în noiembrie, iar fostul consilier prezidențial Ion Chicu a devenit noul premier moldovean, stârnind acuzații că țara a renunțat la calea ei pro-UE. Dar, într-un articol de opinie publicat pe euronews.com, Chicu a afirmat că aceia care caută o bătălie geopolitică vor fi dezamăgiți și țara își va întări cooperarea atât cu partenerii occidentali cât și cu cei orientali.

Care este contextul

Rămas fără sprijin financiar din partea UE și a României din cauza derapajelor anti-europene, guvernul pro-rus de la Chișinău așteaptă încă din noiembrie un credit din Rusia pentru plata cheltuielilor curente ale statului. Problema e că suma promisă de Moscova se micșorează constant, iar data de contractare se îndepărtează.

Astfel, potrivit publicației Agora, președintele Igor Dodon anunța la finalul lunii noiembrie 2019 că Republica Moldova ar urma să ia un credit de la ruși în valoare de 500 de milioane de dolari, bani care se vor investi în proiecte de infrastructură. După doar o lună, Dodon micșora suma la 300 de milioane de dolari și menționa începutul lunii februarie ca termen – limită pentru ratificarea acordului de împrumut, termen nerespectat. Sâmbătă, 15 februarie, premierul Ion Chicu a micșorat iarăși sumă și a vorbit despre 200 de milioane de dolari, noul termen fiind martie 2020, transmite Agora.

Șeful diplomației franceze: “Ne vom căsăpi” cu britanicii

Șeful diplomației franceze a declarat că se așteaptă la negocieri tensionate între Uniunea Europeană și Londra cu privire la viitoarea lor relație post-Brexit, spunând că părțile “se vor căsăpi”, potrivit France Presse. “Cred că în problemele comerciale sau cu privire la dispozitivul de relații viitoare, pe care le vom angaja, ne vom căsăpi destul de rău”, a declarat Jean-Yves Le Drian în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, important forum diplomatic și de apărare.

“Dar aceasta face parte din negociere, fiecare vrea să-și apere interesele”, a adăugat el. “Ne dorim ca ea să se facă cât mai rapid posibil chiar dacă există multe subiecte și noi avem dosare grele de administrat”, a spus ministrul francez de externe, adăugând că ar dori să fie abordată în special “problema pescuitului”.

Le Drian este fostul președinte al regiunii Bretania, regiune în care pescuitul este foarte important pentru Franța. Recent, el avertizase că Franța “nu va face compromisuri” cu privire la acest subiect în negocierile viitoare cu Londra. “În niciun caz, pescuitul nu va putea servi variabilă de ajustare în negocieri”, a avertizat el, apreciind că britanicii vând peste 70% din peștele lor pe continentul european.

Pescarii țărilor din UE sunt puternic dependenți de apele britanice, ceea reprezintă 30% din cifra afaceri a pescarilor francezi.

La Munchen, Le Drian a apreciat în schimb că “în problema securitară trebuie ca noi să luăm act de interesele noastre comune” între UE și britanici. El a cerut “să se avanseze” și mai mult în ceea ce privește cooperarea în viitor, fie în plan bilateral între Franța și Marea Britanie, fie în cadrul NATO, “dar și în coaliții specifice privind intervenții pe care noi le-am putea avea împreună”.

Ministrul a menționat în special acordurile din Lancaster House, în 2010, care au întărit cooperarea între Paris și Londra în domeniul apărării și pe care cele două țări le vor celebra în acest an pentru a zecea oară. El și-a exprimat dorința de a “continua” cooperarea în acest cadru, “inclusiv pe subiecte sensibile”.

Jaf insolit la Hong Kong: Au spart un camion pentru hârtie igienică

Trei hoți înarmați cu cuțite au furat 50 de pachete de hârtie igienică atacând un camion cu marfă în exteriorul unui supermarket, a anunțat poliția locală, luni, potrivit Reuters. Polițiștii i-au prins pe doi dintre hoți și au recuperat toată hârtia igienică, în valoare de aproximativ 220 de dolari. Al treilea hoț încă este căutat. “Un bărbat care livra marfă a fost amenințat cu cuțitele de trei bărbați care au luat din camion hârtie igienică în valoare de peste 1.000 de dolari din Hong Kong”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Bbc.com notează că hoții au acționat în exteriorul unui supermarket din Mong Kok. Din cauza panicii provocate de răspândirea coronavirusului, locuitorii din Hong Kong au golit rafturile magazinelor, oamenii făcându-și provizii de hârtie igienică, produse de curățat și alimente.

Membri ai unei grupări de extremă dreapta din Germania plănuiau să atace moschei, politicieni și azilanți

Doisprezece membri ai unei grupări de extremă dreapta din Germania plănuiau să atace moschei, politicieni și azilanți, potrivit presei locale citate de BBC. Cei 12, arestați vineri, aparțin grupării Der harte Kern (nucleul dur, n.r.). Un alt bărbat despre care se crede că face parte din grup a reușit să scape și este dat în urmărire.

Patru dintre bărbați, toți de naționalitate germană, au fost arestați sub suspiciunea de a fi format Der harte Kern. Ceilalți opt sunt suspectați că au sprijinit gruparea cu bani și arme. Bărbații s-ar fi întâlnit prin platforma de mesagerie WhatsApp și au format organizația în luna septembrie a anului trecut. Aparent, au legături cu Soldiers of Odin, grup de extremă dreaptă format în Finlanda în urmă cu cinci ani.

Liderul grupării germane, un bărbat în vârstă de 53 de ani cunoscut sub numele Warner S., era cunoscut autorităților și locuia în orașul Ausburg. Săptămâna trecută, membrii grupării au discutat planuri pentru zece atacuri pe care să le comită în țară, inclusiv masacre la moschei similare celor care au avut loc anul trecut în Noua Zeelandă. Se pare că ei sperau ca aceste acțiuni să fie contraatacate și, astfel, să ia naștere un război civil. Potrivit presei germane, autoritățile au fost prevenite de o persoană care s-a infiltrat în grup. În descinderile ulterioare, au fost găsite arme și materiale ce putea fi folosite pentru a realiza bombe artizanale. Curtea federală de justiție din Germania a ordonat ca bărbații să fie reținuți în timp ce ancheta continuă.

În ultimii ani, Germania se confruntă cu o creștere a organizațiilor extremiste, în special în partea de est. Autoritățile încearcă să reprime extrema dreaptă de anul trecut, când politicianul Walter Luebcke a fost ucis și în orașul estic Halle a avut loc loc un atac la o sinagogă.

Român, expulzat din Italia după ce a fost prins beat de 73 de ori

Un cetățean român de 54 de ani a fost expulzat din Italia din motive de securitate publică la ordinul chestorului din Pordenone, după ce ambulanțele și echipajele de poliție din localitate au fost nevoite să intervină de 73 de ori din cauză că cetățenii reclamau că românul este beat, scrie Messaggero Veneto. Bărbatul a fost urcat într-o cursă Veneția-București și nu va putea să revină în Italia în următorii cinci ani. Dintre cele 73 de cazuri în care românul a ajuns la spitalul din localitate din cauză că era beat, 45 au avut loc în ianuarie și februarie.

În 49 dintre cazuri, bărbatul a fugit din unitatea medicală fără voie, creând neplăceri și disfuncționalități ale serviciului public de urgență și irosind timpul și resursele sistemului de ambulanță, mai scrie publicația citată. Românul a fost găsit în stare de ebrietate în diferite locuri, inclusiv la volan, într-o stație de autobuz sau prăbușit într-un fotoliu din biblioteca publică. El avea un permis de rezidență permanentă, dar nu părea să aibă un loc de muncă stabil și nici un domiciliu fix.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.