Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coronavirus : Primul deces în afara Chinei

Ziarul de Vrancea
1 feb 2020 2036 vizualizări

305 decese confirmate au fost confirmat oficial până duminică n Filipine a anunțat moartea unui bărbat de 44 de ani, fiind primul deces din afara Chinei

Numărul deceselor înregistrate din cauza infectării cu 2019-nCoV, coronavirusul descoperit la finalului anului trecut în China, a crescut la 305, iar numărul cazurilor confirmate de îmbolnăvire depășește 14.300. În ultimele 24 de ore s-a înregistrat și primul deces din afara Chinei, în Filipine, la un bărbat de 44 de ani. Victima a zburat din Wuhan în ianuarie, împreună cu o femeie de 38 de ani, care a fost primul caz confirmat al îmbolnăvirii cu noul coronavirus în Filipine.

Bărbatul a murit sâmbătă. Până acum, virusul a fost confirmat în mai mult de 25 de țări și teritorii, de când a fost detectat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan, în decembrie. Aproape 60 de milioane de oameni sunt blocați în orașele chineze, în timp ce cercetătorii internaționali încearcă să dezvolte un vaccin pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Primul spital din Wuhan, finalizat luni

Primul dintre cele două spitale aflate în construcție în Wuhan pentru a trata pecienții infectați cu 2019-nCoV ar urma să fie finalizat luni, iar 1.400 de cadre medicale din armată vor fi trimise aici, potrivit BBC.

Spitalul Huoshenshan are 25.000 de metri pătrați și o capacitate de 1.000 de paturi. Lucrările la acest spital au început pe 24 ianuarie.

CCTV a transmis în direct construcția spitalului, iar Global Times a scris că peste 40 de milioane de oameni au urmărit în China transmisiunile prin streaming. În 2003, autoritățile chineze au contruit, în șapte zile, în Beijing spitalul Xiaotangshan, pentru a-i trata pe bolnavii SARS. La fel ca acela, Huoshenshan este construit din prefabricate.

Bloomberg propune majorarea taxelor pentru bogați

Candidatul prezidențial democrat Michael Bloomberg a propus sâmbătă majorarea semnificativă a taxelor pentru americanii bogați și corporații, inclusiv o nouă taxă pentru persoanele care câștigă peste 5 milioane de dolari pe an, transmite Reuters. Potrivit campaniei lui Bloomberg, măsurile ar atrage circa 5.000 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani. Toți candidații democrați importanți au cerut taxe mai mari pentru bogați, iar planul lui Bloomberg îl plasează pe fostul primar miliardar al Nrew York-ului ca fiind un relativ moderat, între democrații care speră să îl concureze pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie. Propunerile includ similarități cu propunerile lui Joe Biden, favorit la desemnarea drept candidat din partea democraților în alegerile prezidențiale.

Ca și Biden, Bloomberg susține anularea reducerilor de taxe pentru americanii bogați, adoptate de administrația Trump, precum și creșterea impozitelor pe profiturile obținute de bogați din vânzările de active. Tot ca Biden, Bloomberg dorește majorarea taxei corporative de la 21% la 28%. Bloomberg vizează însă și taxarea super-bogaților, între care se află și el, cu o abordare similară cu cele propuse de progresiștii Bernie Sanders și Elizabeth Warren.

Michael Bloomberg și-a câștigat averea estimată la 60 de miliarde de dolari prin vânzarea de informații financiare pe Wall Street. În privința taxării super-bogaților, abordarea sa diferă de cele ale lui Sanders și Warren prin aceea că vrea taxarea profiturilor, nu a activelor.

În timp ce Sanders propune noi taxe pe averile celor mai bogați 0,1% dintre americani, Bloomberg ar aplica o suprataxă de 5% pentru veniturile anuale de peste 5 milioane de dolari, țintind aceeași categoerie, respectiv cei mai bogați 0,1% dintre contribuabilii americani. Experții fiscali au avertizat că taxarea averilor și nu a veniturilor ar putea să fie contestată în justiție. Campania lui Bloomberg este de acord cu acest punct de vedere.

Inegalitățile economice sunt mult mai mari în Statele Unite decât în majoritatea celorlalte state dezvoltate. Cei mai bogați 1% dintre americani dețineau în 2016 peste 40% din avuția națională americană, de peste două ori mai mare comparativ cu Canada, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Doi români, puși sub acuzare pentru un jaf de 60 de milioane de euro

Două persoane, mamă și fiu, reținute de Poliția Metropolitană în legătură cu jaful de bijuterii în valoare de 50 de milioane de lire sterline care a avut loc în decembrie din locuința londoneză a Tamarei Ecclestone, bogata moștenitoare a fostului director executiv din Formula 1 Bernie Ecclestone, au compărut sâmbătă în fața instanței. Maria Mester, de 47 de ani, și Emil-Bogdan Savastru, de 29 de ani, au fost inculpați pentru conspirație în scopul comiterii unui jaf în data de 13 decembrie. Inculpații au afirmat că sunt de naționalitate română în momentul în care și-au confirmat datele personale în tribunalul Westminster Magistrates din Londra, potrivit Press Association. Cei doi vor rămâne în custodia poliției și vor compărea din nou în instanță pe 28 februarie, la Isleworth Crown Court.

Potrivit Poliției Metropolitane, arestările sunt în legătură cu jaful comis la o reședința din Palace Green, Kensington, pe 13 decembrie.

La mijlocul lunii decembrie, poliția a anunțat că a fost solicitată să intervină la o reședință din Palace Green, supranumită „aleea miliardarilor”, în apropiere de Hyde Park, „din care au fost furate bijuterii de o valoare însemnată”, precizează AFP. Potrivit presei britanice, valoarea bunurilor furate ajunge la 50 de milioane de lire sterline (60 de milioane de euro), dar suma nu a fost confirmată de poliție sau de un purtător de cuvânt din partea Tamarei Ecclestone.

Tamara Ecclestone și familia sa, care nu erau la locuință în momentul producerii jafului, au afirmat că sunt „supărați și șocați”, potrivit purtătorului lor de cuvânt. Poliția a precizat că doi bărbați, de 21 și 31 de ani, arestați de asemenea în acest caz, au fost puși în libertate, dar rămân în vizorul anchetatorilor, potrivit AFP.

Egipt : 37 de militanți islamiști, condamnați la moarte

O curte de justiție din Egipt l-a condamnat la moarte pe Hisham al-Ashmawy, fost ofițer în forțele speciale devenit militant islamist, și pe alți 36 acuzați de terorism, potrivit Reuters. Ashmawy a fost prins în estul orașului libian Derna, în 2018, și transferat de autoritățile loiale comandatului Khalifa Haftar în Egipt, în luna mai a anului trecut.

El a fost pus sub acuzare pentru mai multe fapte, inclusiv că a pus la cale atacul din 2014 în care au murit 22 de militari în apropierea graniței cu Libia și că a fost implicat în încercarea de asasinare a fostului ministru de Interne, în 2013.

Ashmawy a condus grupul militant Ansar Bayt al-Maqdis, cel mai activ din Egipt, înainte de a face o alianță cu Stat Islamic, în 2014.

Ceilalți 36 de condamnați judecați împreună cu el au fost, de asemenea, acuzați de terorism. Cazurile lor au fost prezentate celui mai înalt jurist islamic, Grand Mufti. Legea egipteană cere ca orice pedeapsă capitală să fie prezentată lui pentru o părere înaintea execuției. Curtea de justiție a stabilit o nouă sesiune pe 2 martie, pentru a confirma condamnarea.

În luna noiembrie a anului trecut, o curte militară de justiție l-a condamnat pe Ashmawy la moarte pentru un alt caz de terorism.

Președintele Ecuadorului : Femeile denunță hărțuirea sexuală doar când bărbatul este urât

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, și-a expus vineri interpretarea personală a aceea ce înseamnă, în opinia sa, "hărțuirea sexuală", și a spus că femeile denunță astfel de practici doar atunci când bărbatul este urât, pentru că, atunci când un bărbat arată bine, femeile nu mai cred că este vorba despre un abuz. "Noi, bărbații, suntem supuși permanent pericolului de a fi acuzați de hărțuire", a declarat Moreno, în timpul unui act public la Guayaquil cu oameni de afaceri și finanțiști cărora le-a prezentat politica sa de dezvoltare economică. "Și, deși este bine că o fac (că denunță actele de hărțuire - n.r.), uneori, în cazurile de hărțuire, se iau doar de acele persoane urâte", a explicat președintele ecuadorian, înainte de a continua: "Adică este hărțuire atunci când vine din partea unei persoane urâte. Însă dacă persoana arată bine, potrivit canoanelor de frumusețe, (femeile) nu mai cred că a fost neapărat vorba despre hărțuire". Înregistrarea video cu declarațiile sale a devenit virală pe rețelele sociale și a generat reacții de tot felul, dar mai ales critici. Pentru a calma avalanșa de reproșuri, Moreno a postat pe contul său de Twitter un mesaj în care își cerea scuze și a insistat că respinge orice formă de violențe la adresa femeilor. "În comentariile mele cu privire la hărțuire, nu am intenționat să minimalizez chestiuni atât de grave precum violența sau abuzurile. Îmi cer scuze dacă așa s-a înțeles. Resping violența împotriva femeilor în orice formă ar fi aceasta!", a scris președintele ecuadorian.

Brexit : Anunțuri privind intoleranța la limbi străine

Hârtii de notificare cu titlul "Happy Brexit Day" care îi informau pe locatari că "nu tolerăm" oamenii care vorbesc alte limbi decât engleza au fost afișate într-un bloc al municipalității din Norwich, informează sâmbătă BBC. Un locatar din Winchester Tower din Norwich a văzut prima dată afișul vineri, la ora 06:00 GMT, după cum a relatat prima dată Eastern Daily Press. Bărbatul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a sesizat existența acestor hârtii, care fuseseră afișate la fiecare etaj, la poliție. "Este incredibil că cineva poate gândi așa", a spus el. Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europenă vineri, la ora 23.00 GMT, după 47 de ani de apartenență, și la peste trei ani după votul în favoarea Brexit-ului. "În cele din urmă ne-am luat țara înapoi... nu tolerăm oamenii care vorbesc alte limbi decât engleza în apartamente", menționează textul afișului. "Suntem din nou propriii noștri stăpâni" și "Engleza reginei este limba vorbită aici", mai menționează hârtia afișată.

Locatarul spune că a descoperit afișul prima dată când a ieșit din apartamentul său vineri dimineață, iar când s-a întors la etajul său a descoperit un nou afiș. El l-a anunțat pe administrator, care a înlăturat toate afișele, și un consilier local. Administratorul i-a spus că hârtiile au fost lipite pe toate ușile de incendiu de pe cele 15 etaje ale blocului aflat în proprietatea consiliului local din Norwich și destinat unor chiriași cu vârsta de peste 55 de ani. Consilierul local Emma Corlett i-a recomandat locatarului să facă sesizare pentru o infracțiune de instigare la ură și a contat poliția din cartier. "Este un bloc cu adevărat liniștit cu un simț dezvoltat al comunității și mulți oameni trăiesc aici de mult timp", a declarat ea.

Record absolut de temperatură în luna ianuarie la Moscova

Temperatura medie în luna ianuarie în capitala Rusiei a fost cea mai caldă înregistrată vreodată de la începerea măsurătorilor în urmă cu 141 de ani, a anunțat Agenția de Meteorologie rusă, relatează AFP.

"Temperatura medie înregistrată în luna ianuarie la Moscova a fost în jur de zero grade Celsius. Este cu 9,3 grade mai mare decât media obișnuită”, a declarat Ludmila Parchina, meteorolog la Rosguidromet.

Ea a afirmat că recordul de temperatură anterior datează din 2007.

Înregistrări meteorologice există din 1891 în Rusia, țară cunoscută pentru iernile sale lungi și geroase, și din 1879 la Moscova.

În ianuarie, înălțimea medie a stratului de zăpadă înregistrată la Moscova a fost de 7 centimetri, față de 32 de centimetri în mod obișnuit, a mai spus Rosguidromet. Capitala rusă traversează în prezent o iarnă blândă, neobișnuită și îngrijorătoare într-o țară deosebit de expusă schimbărilor climatice.

În decembrie, temperaturile la Moscova au depășit cu ușurință 4 grade Celsius, în condițiile în care media obișnuită pentru această lună era de minus 6 grade Celsius, ceea ce a însemnat o absență a zăpezii în capitala rusă, de obicei acoperită de un strat gros de zăpadă în această perioadă a anului.

Anul 2019 a fost cel mai călduros an înregistrat în Rusia de la debutul consemnărilor meteorologice. Potrivit meteorologilor ruși, fenomenul poate fi explicat prin prezența unor cicloni tranzitorii din Oceanul Atlantic, dar și prin schimbările climatice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.