Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Coreea de Nord amenință SUA cu "mai multe pachete cu cadouri"

Ziarul de Vrancea
5 sep 2017 536 vizualizări

In paralel, Putin face apel la dialog

Coreea de Nord a anunțat ieri că a trimis recent un "pachet cu cadouri" SUA și că urmează altele, prin vocea ambasadorului său Han Tae Song la ONU, care a participat la o conferință internațională privind dezarmarea la sediul Națiunilor Unite din Geneva, la două zile după cel de-al șaselea test nuclear efectuat de către Phenian. "Măsurile recente de autoapărare ale țării mele, Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), reprezintă un pachet cu cadouri adresat nimănui altcuiva decât SUA", a declarat Han Tae Song la forumul de la Geneva. "Statele Unite vor primi mai multe pachete cu cadouri din partea țării mele atât timp cât se bazează pe provocări nesăbuite și încercări inutile de a exercita presiuni la adresa RPDC", a afirmat diplomatul nord-coreean.

Rusia refuză ”isteria militară” în contracararea Coreei de Nord

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat ferm ieri, la două zile după un puternic test nuclear în Coreea de Nord, împotriva oricărei ”isterii militare” în vederea unei contracarări a regimului lui Kim Jong-un. În timp ce Washington cere măsurile ”cele mai dure posibil” în vederea sancționării Phenianului, președintele rus s-a declarat împotriva oricăror noi sancțiuni, denunțându-le în avans drept ”inutile și ineficiente”. ”Rusia condamnă aceste exerciții” ale Coreei de Nord, care a revendicat duminică efectuarea cu succes a testului unei bombe cu hidrogen (bomba H). ”Noi considerăm că acestea sunt niște provocări. Însă recurgerea la orice sancțiuni în acest caz este inutilă și ineficientă”, a subliniat Putin în China, unde asistă la summitul puterilor emergente din cadrul BRISC - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. ”Toate astea pot să conducă la o catastrofă planetară și la un mare număr de victime”, a avertizat președintele rus.

Putin pare să se alăture astfel poziției apărate de Beijing, care promovează o ”rezolvare pașnică” a crizei nord-coreene și reluarea negocierilor cu regimul lui Kim Jong-un.

La polul opus, președintele american Donald Trump, care a promis luna trecută Phenianului ”focul și furia” în cazul în care acesta continuă să profereze amenințări la adresa Washingtonului, a apreciat duminică că de-acum ”orice discurs de relaxare nu va funcționa

Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la un exercițiu din Ucraina

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a blocat ieri dimineață participarea militarilor moldoveni la un stagiu de pregătire, care urmează să aibă loc în Ucraina. Această decizie vine după ce președintele moldovean a interzis deja în două rânduri participarea unor contingente militare la exerciții multinaționale.  ”Evenimentul menționat este calificat drept exercițiu multinațional, adică unul militar, iar în acest caz este nevoie nu doar de informarea instituției prezidențiale, dar și de solicitarea acceptului președintelui”, se arată într-un răspuns oficial acordat de liderul moldovean pentru viceministrul Apărării de la Chișinău, Gheorghe Galbura. Acest răspuns vine după ce viceministrul l-a informat pe președinte că 57 de militari moldoveni urmau să participe la stagiul de pregătire Rapid Trident din Ucraina. De asemenea, militarii moldoveni participă la acest stagiu din 1996, iar viceministrul Apărării a argumentat că detașarea contingentului moldovan va contribui la pregătirea militarilor care vor partiicpa în misiunea de pacificare KFOR. Însă, Dodon a rămas de neîndulplecat în decizia sa de a interzice trupelor moldovene să participe la exerciții militare în străinătate, după ce a interzis anterior două asemenea desfășurări de trupe, inclusiv la exercițiul multinațional Platinum Eagle 17.2, care a avut loc în perioada 24 aprilie - 4 mai la Babadag.

Musk: Goana după superioritate în domeniul inteligenței artificiale poate duce la un al treilea război mondial

Conform celebrului antreprenor Elon Musk, ambițiile marilor puteri de a domina zona inteligenței artificiale ar putea cauza un nou război mondial.

Elon Musk ne-a obișnuit deja cu declarații surprinzătoare, uneori chiar șocante. Însă, cele mai recente postări pe Twitter ale acestuia depășesc doza de atipic cu care șeful Tesla, SpaceX și a altor companii se înconjoară. Declarațiile lui Musk par să fie generate de ultimele teste nucleare făcute de Coreea de Nord, dar și de o declarație pe care Vladimir Putin, președintele Rusiei, a dat-o recent privind inteligența militară. “Cel care va avea cel mai bun sistem de inteligență artificială (AI) va conduce lumea”, a spus Putin, scoțând în evidență ambițiile Rusiei, dar și ale altor țări în acest domeniu. Dincolo de gadgeturi și aplicații ca zone de inițiere a algoritmilor, inteligența artificială este văzută ca un instrument extrem de puternic pentru cel care o va controla. Mai mulți cercetători din acest domeniu au avertizat deja că, în mâinile unor dictatori, AI-ul ar putea fi mijloc de opresiune deosebit de eficient. Inteligența artificială poate fi aplicată de state în domenii care privesc guvernarea, iar regimurile opresive și cele care cenzurează libertatea de opinie și accesul la informare o pot folosi ca mijloc de supraveghere și control. Musk crede că, dacă va fi nevoie, statele autoritate pot obține cu forța AI-urile dezvoltate de companiile private, fără ca măcar să deruleze propriile cercetări în acest domeniu.

Putin despre relația cu SUA: Este greu să te înțelegi cu cineva care confundă Austria cu Australia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat ieri, în China, că este dificil să vorbești cu cineva care confundă Austria cu Australia, referindu-se la stadiul actual al relațiilor dintre Rusia și SUA, care se confruntă cu o nouă criză diplomatică. "Este dificil să menții un dialog cu oameni care confundă Austria cu Australia. Dar nu este nimic de făcut. Se pare că acesta este nivelul culturii politice a unei anumite părți a elitei americane de la guvernare", a declarat Putin într-o conferință de presă susținută în finalul summitului BRICS , grupul celor cinci țări emergente (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), ce a avut loc la Xiamen, în sud-estul Chinei.

Putin s-a referit la un episod de acum un deceniu al cărui protagonist a fost președintele american de la acea vreme, George W.Bush (republican, asemenea lui Trump), care a confundat cele două țări din cauza asemănării fonetice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.