Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Construcția zidului cerut de Trump ar dura 10 ani

Ziarul de Vrancea
10 ian 2019 1520 vizualizări

Costul total al proiectului ar fi de cel puțin 25 de miliarde de dolari

Construcția unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, după cum cere președintele american, Donald Trump, ar dura peste 10 ani și ar necesita circa 10.000 de muncitori, scrie The Washington Post. Ziarul din capitala SUA a solicitat opinia mai multor ingineri și constructori în ce privește proiectul unui zid la frontieră care să se întindă pe 1.600 de kilometri, așa cum dorește Trump.

Rezultatele consultării relevă că, pentru a termina zidul, ar fi nevoie de 10 ani și munca a circa 10.000 de oameni. Mai mult decât atât, potrivit inginerilor, cu cei 5,7 miliarde dolari ceruți de Trump și pentru care continuă disputa cu conducerea democrată din Congres, fapt ce a cauzat actuala închidere parțială a administrației, s-ar ridica doar 370 de kilometri din zidul de graniță.

Costul total al proiectului ar fi de cel puțin 25 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor lui Ed Zarenski, profesor de calcul în construcții la Institutul Politehnic Worcester din Massachusetts. "Nu aș spune că este imposibil, dar trebuie să ținem cont de anumite considerente de inginerie", a spus Zarenski, care a lucrat timp de 30 de ani pentru compania Gilbane, una din cele mai importante firme de construcții din țară.

Pe de altă parte, înainte de începerea lucrărilor, vor trebui realizate "studii de sol și de mediu", va fi nevoie de execuția unui drum care să permită accesul în zonă al camioanelor și excavatoarelor, dar și să se achiziționeze unele terenuri.

Cu o zi înainte, Trump a susținut construcția zidului ca soluție la o "criză umanitară și de securitate în curs de agravare la frontieră". Ultimul proiect prezentat de liderul de la Casa Albă utilizează oțelul ca principal material de construcție, fapt care, conform specialistului, ar duce la costuri mai mari de buget din cauza lipsei materiei prime și a prețului ridicat.

Anterior, industria cimentului a văzut o oportunitate de afaceri în zidul de frontieră, deoarece inițial acesta trebuia să fie materialul de bază, după cum a promis Trump, a amintit Gary Wineck, director de construcții la Universitatea din Texas, care consideră că schimbarea de opinie s-ar datora multiplelor probleme de stabilitate ce ar putea fi provocate de folosirea betonului. "Logistica nu va ucide proiectul, dar va reprezenta o provocare", a spus Wineck.

Orban consideră că trebuie să se „lupte“ cu Macron

premierul maghiar spune că în Europa vor exista două civilizații, din cauza imigrației

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că el îl consideră pe președintele francez Emmanuel Macron a fi liderul „forțelor pro-imigrație” din Europa și drept urmare trebuie „să se lupte” cu el, scrie Politico. „Nu poate fi negat că Emmanuel Macron este o figură importantă, mai mult, este liderul forțelor pro-imigrație”, a declarat Orban într-o conferință de presă ieri. „Nu este ceva personal, dar ține de viitorul țărilor noastre. Dacă se materializează ce își dorește el cu privire la migrație, acest lucru ar fi rău pentru Ungaria, drept urmare trebuie să mă lupt cu el”, a adăugat Orban. El a precizat că nu vede „vreun compromis posibil” cu Germania privind migrația, în ciuda a ceea ce a descris ca fiind „o presiune constantă” din partea Berlinului asupra Ungariei pentru a primi imigranți. „Politicile Germaniei nu respectă decizia ungurilor de a nu deveni o națiune a imigrației. Simt acest lucru mai ales în presa germană, uneori într-un mod scârbos, că pun presiune pe noi să le urmăm calea și noi nu ne dorim acest lucru”, a precizat el.

Orban, care a pus accent pe politicile sale antiimigrație de când a preluat puterea, l-a mai criticat și în trecut pe președintele francez. La o conferință de presă comună cu ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, în august, premierul ungar l-a portretizat pe Macron ca fiind principalul susținător al politicii ușilor deschise pentru migrația ilegală.

Orban: Matteo Salvini, eroul său

Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre principalii promotori ai iliberalismului, crede că în Europa vor exista două civilizații, din cauza imigrației, și a salutat cooperarea dintre Italia (condusă de o alianță extrema dreaptă - stânga antisistem) și Polonia (conservatori populiști) împotriva imigrației, scrie Euronews. "Vor fi două civilizații în UE", a afirmat Orban. "Una mixtă, creștin-musulmană, în Vest, și una tradițional europeană în Europa Centrală." În opinia sa, alegerile pentru Parlamentul European din primăvara acestui an vor avea ca temă centrală imigrația. "52% dintre unguri cred că cea mai mare provocare pentru UE este imigrația. Doar noi putem decide cu cine vrem să trăim în viitor," continuat Orban. Liderul conservator a lăudat stabilitatea financiară a Ungariei, afirmând că PIB-ul a crescut cu 4,6%, în timp ce datoria a scăzut cu 71%. Însă Ungaria nu a stabilit o dată pentru aderarea la zona euro deoarece viitorul monedei unice este neclar, a menționat acesta. În discursul său, Orban a reafirmat că vicepremierul italian de extremă dreapta Matteo Salvini este "în continuare eroul" său și a salutat proiectul italiano-polonez de cooperare antiimigrație. Salvini a vizitat Varșovia miercuri pentru a discuta despre formarea unei alianțe eurosceptice cu Polonia. "Am mari speranțe într-o cooperare polono-italiană. M-am săturat ca Partidul Popular European (PPE) să coopereze doar cu liberalii. Ar trebui să privim spre dreapta PPE", a subliniat Orban.

Studiu: O posibilă asociere între talia mare și scăderea în volum a creierului

O talie mai generoasă ar putea trăda un creier mai mic, sugerează un studiu realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, citat de Press Association. Descoperirea indică o posibilă asociere între greutatea corporală în exces și problemele de sănătate mintală.

Oamenii de știință au analizat 9.652 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani. 19% dintre acestea erau obeze, conform indicelui de masă corporală (IMC).

Potrivit evaluării realizate cu ajutorul tehnicii de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), utilizată pentru determinarea volumului creierului, un procent dintre persoanele cu valori ridicate ale IMC, cele care aveau talia mai mare, prezentau un volum redus de substanță cenușie în creier în comparație cu subiecții mai supli. Cel mai mic volum de substanță cenușie în creier, observat la 1.291 de participanți, a fost de 786 centimetri cubi. Aproximativ 3.000 de persoane care aveau o greutate corporală sănătoasă prezentau un volum de substanță cenușie în creier de 798 de centimetri cubi. Substanța cenușie din creier este compusă în special din corpi celulari ai celulelor nervoase, în timp ce ''materia albă'' este alcătuită din fibre nervoase de legătură. Studiul, publicat în jurnalul Neurology, nu a identificat diferențe semnificative în ceea ce privește volumul de substanță albă din creier între subiecții cu talie mai mare mare și cei supli. ''Cercetările existente au asociat micșorarea creierului cu declinul memoriei și cu un risc mai mare de demență, însă studiile pe tema influenței - protectoare sau, din contră, nocive - a grăsimii corporale în exces asupra dimensiunii creierului au fost neconcludente'', a declarat unul dintre autorii lucrării, dr. Mark Hamer de la Universitatea Loughborough.

''Cercetarea noastră a analizat un grup mare de oameni și a constatat că obezitatea, în special în zona taliei, ar putea fi asociată cu scăderea în volum a creierului'', a adăugat specialistul. Din analiză nu a reieșit clar dacă obezitatea conduce la anomalii ale structurii creierului sau invers, a precizat el.

De asemenea, au fost identificate asocieri între obezitate și micșorarea unor anumite regiuni ale creierului. "Este posibil ca, într-o zi, prin măsurarea regulată a IMC și a raportului talie-șold să poată fi evaluată sănătatea creierului", a adăugat dr. Hamer.

O limitare a studiului a fost aceea că numai 5% dintre cei invitați să participe au luat parte la acesta, au subliniat cercetătorii. Cei care au participat au fost în general mai sănătoși în comparație cu cei care nu au făcut-o. Prin urmare, rezultatele pot să nu ofere o imagine reală la nivelul întregii populații.

Scădere în premieră a sprijinului popular pentru mișcarea “vestelor galbene”

Mișcarea "vestelor galbene", care reunește diverse segmente nemulțumite din Franța, pierde sprijin popular pentru prima dată de la apariția sa în urmă cu două luni, conform unui sondaj publicat ieri de televiziunea BFMTV, care relevă însă că aceasta este încă sprijinită de 60% dintre francezi. Această cifră, dezvăluită cu două zile înainte de cea de-a noua zi de proteste, prevăzută pentru sâmbătă, arată o cădere de zece puncte procentuale față de datele de acum trei săptămâni, potrivit sondajului realizat de institutul Elabe.

Scăderea sprijinului se manifestă la cei care susțin în mod incontestabil mișcarea, în timp ce numărul celor care își arată simpatia se menține stabil, la 29%. La cealaltă extremă, crește cu 5 puncte procentuale numărul celor care se declară "ostili" vestelor galbene, la 16%, în timp ce alți 15% își exprimă opoziția, cu 4 puncte mai mult. Un procent de 51% cred că protestele trebuie să continue, trei puncte mai puțin, în timp ce 78% condamnă actele violente înregistrate în săptămânile precedente, patru puncte mai puțin.

Meciuri aranjate în tenis: 83 de persoane reținute, din care 28 de jucători

Garda civilă spaniolă a reținut 83 de persoane bănuite că ar fi făcut parte dintr-o rețea de trucare de meciuri de tenis pentru pariuri, dintre care 28 de jucători profesioniști, unul dintre aceștia participând al ultimul US Open, informează Reuters, citând un comunicat al Europol, care a colaborat la anchetă.

Rețeaua ar fi fost condusă de persoane cu cetățenie armeană. Autoritățile spaniole au percheziționat 11 locuințe, confiscând 167.000 de euro, o armă, peste 50 de aparate electronice, cartduri de credit, cinci mașini de lux și documente. De asemenea, au fost blocate 42 de conturi bancare.

Investigația a început în 2017, când Tennis Integrity Unit (TIU) a sesizat autoritățile, în urma unor activități neobișnuite cu privire aranjarea unor meciuri din cadrul turneelor challenger și future. Suspecții mituiau jucători profesioniști pentru a fi siguri că se vor înregistra rezultate stabilite dinainte și foloseau identitățile a mii de persoane pentru a miza pe meciurile aranjate.

Un jucător profesionist făcea legătura între liderii armeni ai rețelei și celelalte persoane implicate. După ce ofereau mita, membri ai rețelei asistau la meciuri pentru a se asigura că jucătorii respectă angajamentele asumate și îi anunțau pe ceilalți membri ai grupului că pot paria la nivel național și internațional.

Identitatea jucătorilor de tenis care au fost reținuți nu a fost dată publicității.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.