Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Congres: Un martor-cheie consolidează acuzațiile împotriva lui Trump

Ziarul de Vrancea
13 nov 2019 2644 vizualizări

Un martor-cheie a descris un Donald Trump atât de obsedat de campania sa în vederea realegerii încât a exercitat presiuni asupra Ucrainei, în primele audieri parlamentare televizate din cadrul anchetei ce urmează să stabilească dacă este necesar ca președintele american să fie destituit.

Denunțând o “mascaradă”, Donald Trump a spus că a fost “prea ocupat” să se uite la aceste audieri, care au scos în evidență susținerea sinceră de care se bucură în rândul republicanilor.

Un fost combatant în Vietnam, cu părul grizonant și trăsături dure, ambasadorul american de facto în Ucraina William Taylor (foto) a deschis miercuri balul depozițiilor istorice alături de alt diplomat de carieră, George Kent, un oficial de rang înalt la Departamentul de Stat, un specialist în Ucraina. Democrații îl suspectează pe miliardarul republican de faptul că a abuzat de puterea prezidențială prin faptul că a cerut Kievului să ancheteze cu privire la Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în noiembrie 2020 în alegerile prezidențiale.

Ei au deschis în Camera Reprezentanților, în care sunt majoritari, la sfârșitul lui septembrie, o anchetă în vederea constituirii unui dosar de inculpare, “impeachment” în engleză. Înaintea lui Trump, trei președinți americani au fost vizați de o asemenea procedură explozivă, însă niciunul nu a fost demis din funcție. După șase săptămâni de audieri cu ușile închise, democrații speră să influențeze opinia publică cu ajutorul acestor mărturii transmise în direct de marile posturi de știri. Însă nu este evident că audierile-fluviu de miercuri, efectuate de către aleși republicani și democrați cu vederi diametral opuse, au clintit alegătorii polarizați.

 

Avansare „fără întârziere”

 

Taylor a povestit declarații ale ambasadorului american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland potrivit cărora președintele american “se interesa” mai mult de deschiderea unei anchete cu privire la Biden decât de situația din această țară. Sub jurământ, el a surprins dezvăluid că a aflat vineri despre existența acestei declarații făcute la 26 iulie, imediat după o discuție între Trump și Sondland. “Eu nu știu nimic despre asta”, a declarat Trump, întrebat mai târziu despre aceste declarații, la Casa Albă. “E prima oară când aud asta”, a adăugat el, respingând informațiile “de mâna a doua” ale martorilor.

Această linie de atac a fost susținută apăsat în Congres de republicani, care le-au reproșat declarații uneori la mâna a doua sau la a “treia” mână. “Ceea ce am aflat azi este că (președintele) însuși efectua și participa la discuții la telefon”, a comentat, din contră, tânăra aleasă democrată Alexandria Ocasio-Cortez. “Asta adaugă un anumit grad de proximitate”. În contextul în care au fost programate aproximativ zece audieri până la 20 noiembrie, democrații vor să-și desfășoare ancheta fără “întârziere”. Majoritatea lor confortabilă în Camera inferioară a Congresului lasă puține îndoieli cu privire la “impeachment”-ul celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

Ținând cont de majoritatea republicană în Senat, este, în schimb, puțin probabil ca Donald Trump să fie destituit apoi, întrucât Camera superioară a Congresului, însărcinată să-l judece, va avea ultimul cuvânt de spus. Până atunci, cadrul investigațiilor este clar, a declarat Adam Schiff, președintele Comisiei Informațiilor, care conduce ancheta. Trump “a invitat Ucraina să se amestece în alegerile noastre?”. A comis un “abuz de putere?”. Ca pârghie, miliardarul ar fi suspendat un ajutor militar în valoare de aproximativ 400 de dolari destinat Kievului, și ar fi pus în balanță o posibilă invitație a noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă.

În cursul unei convorbiri la telefon, la 25 iulie, Trump i-a cerut într-adevăr omologului său ucrainean”să se aplece” asupra lui Joe Biden și fiului acestuia, Hunter Biden, care a fost angajat de o companie ucraineană în domeniul gazelor naturale. Acest apel a alarmat atunci atât de mult mai mulți oficiali de rang înalt, încât un avertizor de integritate a decis să o semnaleze ierarhiei sale. Acest apel telefonic este “perfect”, subliniază Trump.

“Dezgustător”

În mărturia sa, miercuri, Taylor a declarat că un canal diplomatic “neobișnuit” a fost înființat cu Ucraina, condus de avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani. “La jumătatea lui august mi s-a părut evident că eforturile lui Giuliani de a scorni anchete politice contaminau de-acum” relațiile între Kiev și Washington, a subliniat Kent. Taylor a repetat că el consideră “nebunesc” ca un ajutor militar destinat Ucrainei să poată fi suspendat “în schimbul” deschiderii unor anchete cu privire la rivali ai lui Trump. “Acest lucru nu s-a întâmplat”, a tunat alesul republican Jim Jordan, subliniind că ajutorul a fost deblocat până la urmă în septembrie, fără ca Kievul să anunțe vreo anchetă cu privire la membrii familiei Biden. Aceasta este altă linie centrală a apărării republicanilor - Donald Trump nu poate fi acuzat de vreun șantaj, dacă nu a obținut nimic, iar anvelopa ajutorului a fost atribuită. Însă, a insistat Adam Schiff, “o stratagemă nu este mai puțin dezgustătoare pentru că a fost descoperită înainte să fie dusă total la capăt”.

Opt membri ai unei familii, uciși în Fâșia Gaza de Israel

n printre victime se află cinci copii și două femei

Opt membri ai aceleiași familii au murit în urma unei lovituri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, înainte de intrarea în vigoare joi a unei încetări a focului, au anunțat responsabili palestinieni. Israelul spune că a vizat în acest atac un “comandant al Jihadului islamic” care a fost ucis. Această lovitură ridică la 34 de morți și 111 răniți bilanțul operațiunilor israeliene care vizează de marți elemente ale Jihadului Islamic, care a lansat la rândul său peste 350 de rachete spre Israel, potrivit armatei israeliene. “Șase cetățeni ai familiei lui Abu Malhus, inclusiv trei copii și două femei, au fost uciși într-o lovitură israeliană asupra locuinței familiale la Deir al-Balah în sudul Fâșiei Gaza”, a precizat ministerul Sănătății din Fâșia Gaza. Cadavrele altor doi copii au fost găsite ieri dimineață în rămășițele clădirii, potrivit sursei citate.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat că lovitura l-a vizat pe Rasmi Abu Malhus, descris drept un “comandant al Jihadului Islamic”. Locuitori din Fâșia Gaza și membri ai familiei sale au afirmat însă că acesta era un ofițer al poliției militare a Autorității Palestiniene.

Adraee a afirmat într-un mesaj pe Twitter că acesta comanda o celulă însărcinată cu lansarea rachetelor către Israel. Un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a precizat că acesta ascundea muniții la domiciliul familiei. “Evident că încercăm întotdeauna să reducem la minim numărul necombatanților uciși sau răniți”, a adăugat el.

Confruntările dintre cele două tabere au început marți în zori, după o lovitură israeliană care l-a ucis pe unul dintre liderii Jihadului Islamic, Baha Abu al-Ata, acuzat de statul evreu că a efectuat numeroase operațiuni anti-israeliene în ultimel luni. Acesta a fost ucis împreună cu soția sa. În urma acestei lovituri, Jihadul Islamic a lansat un tir de baraj de rachete asupra Israelului, care și-a multiplicat loviturile aeriene împotriva pozițiilor acestei grupări islamiste armate.

Armata israeliană, care acuză Jihadul Islamic că folosește scuturi umane pentru a se proteja de atacuri, nu a vizat de această dată Hamasul, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza.

Un anti-european, premier la Chișinău

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de Ion Chicu, a fost învestit ieri printr-o procedură extrem de rapidă a Parlamentului de la Chișinău. Guvernul moșit de președintele Igor Dodon a fost votat de parlamentarii PSRM (partidul socialist pro-rus) și PDM (partidul lui Plahotniuc). În acest moment, Igor Dodon și partidul său pro-rus controlează toate instituțiile – cheie din Republica Moldova: președinția, guvernul, parlamentul și serviciul secret. Chicu, fost ministru de Finanțe și până miercuri consilier al lui Dodon, se prezintă ca un tehnocrat. El a avut în trecut poziționări anti-europene. Maia Sandu consideră că Ion Chicu este “un candidat docil, care îl va asculta și îi va îndeplini toate dorințele” șefului statului. “Ion Chicu a acuzat oficiali ai Uniunii Europene de furtul miliardului. Mă întreb dacă această numire vine să sfideze UE”, s-a întrebat Sandu, în platoul postului TV8.

Noul premier a anunțat că prioritatea zero este ajustarea proiectului de reformă în justiție, proiectul din cauza căruia guvernul condus de Maia Sandu a picat marți la moțiunea de cenzură. Maia Sandu și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege care îi dădea atributul de a numi procurorul general, în ciuda faptului că PSRM, partenerul de coaliție, a avertizat-o că va depune o moțiune de cenzură dacă face acest pas.

Operație de separare a două siameze, realizată cu succes în Franța

O operațiune delicată care a permis separarea a două surori siameze din Camerun, în vârstă de un an și unite în zona abdomenului, a fost realizată “cu succes” miercuri în Franța, a anunțat centrul spitalicesc Les Hospices Civils de Lyon, precizând că Bissie și Eyenga Merveille sunt acum gemene. Născute pe 6 noiembrie 2018 în Camerun, fetele au fost separate de experții secției de chirurgie pediatrică a Spitalului Femme Mere Enfant (HFME) din cadrul Les Hospices civils de Lyon, estul Franței. Ele erau unite în zona abdomenului, având o parte a ficatului în comun, precizează un comunicat. În prezent, fetițele sunt în stare stabilă la terapie intensivă. Operația a durat cinci ore și a mobilizat două echipe, în total circa 20 de persoane, care s-au ocupat de fiecare copil. Este vorba despre prima operație de acest gen realizată de unul dintre cele mai mari spitale de pediatrie din Franța.

 “Am stabilit un grup de anesteziști, chirurgi și medici de la terapie intensivă și fiecare specialitate a evaluat îngrijirile specifice necesare în cazul fiecărei fetițe”, a declarat profesorul Pierre-Yves Mure, șef adjunct al secției de chirurgie pediatrică de la Spitalul Femme Mere Enfant. La ieșirea de la terapie intensivă, copiii vor fi transferați la secția de chirurgie pediatrică pentru monitorizare. Respinsă de tatăl surorilor siameze și de o parte a familiei sale, mama fetițelor s-a refugiat la spitalul de obstetrică-ginecologie din Yaounde, capitala Camerunului, unde copiii au crescut în așteptarea operației.

Anchetatorii catastrofei MH17 dezvăluie noi convorbiri telefonice între suspecți și oficiali ruși

Echipa internațională de anchetatori (JIT) care anchetează cu privire la cauzele exploziei deasupra Ucrainei a avionului care efectua zborul MH17 în 2014, soldată cu moarte celor 298 de persoane de la bord, a dezvăluit ieri noi convorbiri telefonice între suspecți și oficiali ruși de rang înalt, relatează AFP. JIT - conducă de Olanda - a lansat, într-un nou comunicat, un “nou apel la martori” cu privire la circumstanțele catastrofei și a dezvăluit noi “apeluri telefonice înregistrate între conducători (separatiști) din DNR (“republica populară Donețk”) și oficiali ruși de rang înalt”. Boeingul aparținând companiei Malaysia Airlines care a decolat de la Amsterdam către Kuala Lumpur în 2014, la bordul căruia se aflau 196 de cetățeni olandezi, a fost atins în plin zbor de o rachetă, deasupra zonei conflictului armat între forțe ucrainene și separatiști propruși, în estul Ucrainei. “Analiza recentă a declarațiilor unor martori și alte informații a dezvăluit că influența Rusiei în DNR depășea susținerea militară”, a declarat șeful unității criminale a poliției olandeze Andy Kraag.

“Indicii cu privire la legături strânse între reprezentanți ai Guvernului rus și liderii DNR ridică întrebări despre eventuala lor implicare în desfășurarea (sistemului de rachete antiaeriene de fabricație rusă de tip) BUK-Telar care a cauzat distrugerea avionului”, a adăugat el.

JIT a anunțat în iunie inculparea de crime a trei ruși și a unui ucrainean, al căror proces urmează să înceapă în martie 2020 în Olanda Inculpații probabil că vor fi judecați în contumacie, în contextul în care Rusia și Ucraina nu își extrădează cetățenii inculpați în străinătate.

JIT a anunțat în 2018 că a stabilit că avionul care efectua zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă de tip BUK de concepție sovietică, provenind de la Brigaza antiaeriană rusă 53, cu baza la Kursk, în sud-vestul Rusiei.

Tablou de  Monet, adjudecat cu 27,6 milioane de dolari

Tabloul “Charing Cross Bridge”, de Claude Monet, a fost vândut la licitația organizată de Sotheby's New York cu prețul de 27,6 milioane de dolari. Opera din 1903 face parte dintr-o serie de picturi în ulei a artistului francez Claude Monet.  Pictura înfățișând podul feroviar învăluit în ceață s-a aflat în colecția unei familii timp de 40 de ani.

Charing Cross Bridge din Londra rămâne unul dintre subiectele emblematice ale lui Monet, pe care l-a reluat în 37 de tablouri în ulei, realizate între anii 1899 și 1905. În aceeași sesiune, tabloul lui Gustave Caillebotte “Richard Gallo et son chien Dick, au Petit-Gennevilliers” a fost adjudecat contra sumei de 19,6 milioane de dolari iar “La Corne D'Or (Constantinopole)”, de Paul Signac, a fost adjudecat cu 16,2 milioane de dolari. De asemenea, lucrarea “Nus”, de Pablo Picasso, a fost vândută pentru 9,9 milioane de dolari.

Vânzările totale în cadrul sesiunii Impressionist & Modern Art Evening Sale au fost de 208,9 milioane de dolari.

Polonia vrea să sancționeze cu închisoarea predarea educației sexuale în școli

Parlamentul European și-a exprimat ieri “profunda preocupare” în legătură cu un proiect de lege din Polonia care ar introduce practic pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani pentru predarea educației sexuale în școli și a cerut parlamentului de la Varșovia să respingă acest proiect. O rezoluție adoptată cu o largă majoritate de eurodeputați denunță textul legii drept un “viraj către dezinformarea tinerilor și stigmatizarea și interzicerea sexualității în educație”. Rezoluția “încurajează toate țările UE să asigure o educație sexuală completă și adecvată vârstei”. Asociația poloneză “Stop Pedofiliei”, inițiatoare a proiectului, susține că acesta urmărește “protejarea copiilor și tinerilor împotriva depravării sexuale”. Curtea Supremă a Poloniei a estimat în schimb într-o opinie că modul în care este formulat proiectul este incompatibil cu programa școlară și ar putea leza dreptul constituțional la educație și sănătate. Adoptarea acestei legi ar “împinge Polonia înapoi în evul mediu”, a apreciat eurodeputata socialistă Evelyn Regner, potrivit căreia conservatorii polonezi folosesc “falsul pretext de a preveni pedofilia” pentru a interzice educația sexuală și a-și “impune opiniile învechite privind sănătatea reproducerii”. La jumătatea lunii trecute, mii de oameni au protestat la Varșovia și în alte orașe din Polonia împotriva proiectului, a cărui dezbatere urmează să fie reluată de noul parlament rezultat în urma alegerilor din 13 octombrie.

Educația în Coreea de Sud: Țara „închisă” să nu fie deranjați elevii

O tăcere de plumb s-a lăsat miercuri în toată Coreea de Sud, chiar și pe aeroporturi, pentru a nu-i deranja pe sutele de mii de liceeni în timpul examenului de admitere la universitate, considerat de mulți cea mai importantă zi a tinereții lor. Elevii pregătesc ani de zile acest examen care le poate deschide ușile celor mai prestigioase instituții din țară și care va fi decisiv pentru cariera, nivelul lor de trai, ba chiar pentru perspectivele lor de căsătorie. Pentru a limita riscul de ambuteiaj și a permite celor 550.000 de elevi să ajungă la timp la examen, administrațiile, companiile și chiar bursa din Coreea de Sud și-au decalat deschiderea cu o oră. În plus, poliția a mobilizat vehicule și motociclete pentru a ajuta orice elev care riscă să întârzie să ajungă la timp la unul dintre cele 1.185 de centre de examen.

Băieții și fetele susțin examenul în camere separate, iar anul acesta au fost luate măsuri excepționale pentru ca aceștia să nu fie deranjați.

Spre exemplu, decolările și aterizările au fost sistate pe toate aeroporturile timp de 35 de minute, cât timp a avut loc o probă de ascultare în engleză. În plus, toate aeronavele aflate în zbor la momentul respectiv nu au avut voie să coboare la mai puțin de 3.000 de metri. Ministerul Transporturilor a anunțat că 158 de zboruri au fost amânate cu ocazia examenului, dintre care 40 internaționale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.